FC Steaua Arhiva Forum
Arhiva forumului FC Steaua — conservata in regim doar-citire. Postarea a fost dezactivata. Inapoi la site

Procesul Ceausestilor

Marius20.12.2009 12:52

ultima parte a stenogramei procesului de la Targoviste publicata azi in presa centrala:

Procurorul Dan Voinea: Domnule președinte, având in vedere atrocitățile săvârșite de Ceaușescu Nicolae și Ceaușescu Elena, noi considerăm că acești doi inculpați se fac vinovați de săvârșirea infracțiunilor prevăzute de articolele 162, 163, 165 și 357 din Codul Penal, articole in baza cărora solicităm condamnarea celor doi inculpați la pedeapsa cu moartea. Totodată, solicităm confiscarea totală a averilor soților Ceaușescu.

Judecătorul Gică Popa: Aveți cuvântul in apărare.

Avocatul Teodorescu: Înainte de a discuta problemele de drept, care se ivesc din ceea ce susțin inculpații, cărora le acordăm asistență chiar față de poziția obstrucționistă a acestora...

Elena Ceaușescu: E o insultă!

Avocatul Teodorescu: E o insultă? Nicio insultă! Eu voiesc să vă infățișez faptul că le-am făcut noi onoarea, venind de la București să le acordăm apărarea, care in ultimii 25-30 de ani nu s-a respectat. Că noi ințelegem ca avocați să apărăm indiferent pe cine ar fi și indiferent de faptele pe care le-a săvârșit, dar in limita dispozițiilor legale, a faptelor de care luăm cunoștință prin rechizitoriu, a probelor care au fost căutate de către reprezentanții legali și, desigur, in spiritul legalității.

Eu, deși e poziția absolut obstrucționistă a celor cărora le-am făcut cinstea de a le acorda această deplasare in locul acesta... Ca să-i apărăm! Înțelegem, totuși, ca și ei să ințeleagă - pentru dumneavoastră nu am nevoie să vă fac asemenea lămuriri - că numai un președinte in funcțiune poate cere, pentru o faptă pe care ar săvârși-o, să fie supus discuțiunii organului legislativ, care la noi este Marea Adunare Națională. Și că odată cu destituirea dintr'o anumită funcție de stat... și noi nu vorbim de calitatea dumnealui de secretar general al partidului, care e o altă treabă și o judecă partidul, ci de calitatea care (!) a avut-o Ceaușescu Nicolae, aceea de președinte al acestei țări. Or, această calitate, din momentul in care Frontul Salvării Naționale s-a constituit și Consiliul care este constituit a luat măsura de demitere a guvernului și de demitere din funcția de președinte al Republicii a lui Ceaușescu Nicolae, acesta este supus dispozițiilor legale ca orice cetățean din această țară.

Deci, din acest punct de vedere, noi constatăm - și vă rog să consemnați in procesul verbal al ședinței acest fapt - că am constatat că sunt indeplinite toate formele procedurale prevăzute de lege pentru trimiterea in judecată și judecarea celor care au compărut in calitate de inculpat. Deci, este o greșeală pe care o săvârșesc cei doi inculpați, nu a faptului recunoașterii sau nerecunoașterii, pentru că aceasta, recunoașterea sau nerecunoașterea, dacă este dezmințită de probe, nu face două parale.

Și dumnealor au socotit... deși eu am venit să le acord, să le fac cinstea de a-i apăra... Ei se mențin in aceeași poziție pe care au avut-o dintr-un inceput, zicând că este un act de provocare dacă i-am intrebat dacă sunt bolnavi psihic sau nu. Pentru că una e impunitatea prevăzută de legi, adică aceea in care ești bolnav și poți fi supus unei expertize psihiatrice, și atunci ești iresponsabil - mare diferență fiind față de situațiunea in care te comporți ca un iresponsabil, dar ești responsabil.

Și spre regretul meu, care sunt avocat - nici procuror, nici membru al tribunalului militar - trebuie să constat, și o spun cu toată certitudinea, că inculpații cărora noi le acordăm asistență, chiar in dauna voinței lor, pentru că așa glăsuiește legea care nu s-a respectat până acum... și dumnealor, amândoi o știu, faptul acesta... eu vă spun că dumnealor au acționat ca iresponsabili, dar cu deplin discernământ in tot ceea ce au făcut.

Ei sunt trimiși in judecată pentru patru fapte, eu ințeleg să extind in vreun mod ceea ce a zis rechizitoriul Procuraturii, și anume pentru faptele prevăzute de articolele 162, 163, 165 și 357 din Codul Penal... și constat, in baza probelor care au fost depuse la dispoziție, că aceștia se fac vinovați de aceste fapte.

Rugămintea noastră, a apărării, insă, este una singură: ca dumneavoastră să luați o hotărâre care să nu aibă caracterul de vendetă, să nu aibă caracterul de răzbunare, ci să fie... și să o ințeleagă până in ultima lor clipă, ei și alții care vor mai compare in fața judecății, că poporul acesta, printr-un tribunal legal constituit... că dacă nu ar fi fost legal constituit, noi suntem primii care am fi venit să spunem: E nelegal constituită o instanță judecătorească!".

Să știe și cei doi inculpați, cărora forțamente trebuie să le acordăm apărarea pe care nu o voiesc... dar noi trebuie să-i apărăm, pentru că așa glăsuiește Constituția de care ei fac vorbire, fără să știe ce spune in ea. Încălcarea crasă a acesteia...

Elena Ceaușescu: Extraordinar!

Avocatul Teodorescu: ... Și-i apăr pentru că așa trebuie, dar și să se lămurească pentru totdeauna, pentru clipele cât vor mai avea până la sfârșitul vieții lor, că tribunalul acesta militar a fost și este legal constituit și că ei nu au calitatea decât de inculpați, iar nu calitățile de stat pe care le-au avut până in momentul in care li s-au ridicat aceste funcțiuni de către organul care este constituit legal in această țară.

Judecătorul: Cu privire la faptele lor?

Avocatul Teodorescu: În ce privește fapte prevăzute de 162, și anume aceea de subminare a puterii de stat, in probele care le-au fost culese și ni s-au pus și nouă la dispoziție, nu pot face niciun fel de obiecțiune, socotind că aceștia, intr-adevăr, se fac vinovați de săvârșirea acestei fapte.

În ce privește fapte prevăzute de 163 din Codul Penal, actele de diversiune din materialul care ne-a fost pus la dispoziție de către acuzare și de care am luat cunoștință, in deplină cunoștință de cauză, ceea ce le spun și dumnealor, vă rog să constatați și să luați act de declarația pe care o facem noi in calitate de apărători, că aceștia, intr-adevăr, se fac vinovați și de săvârșirea acestei infracțiuni.

În ce privește infracțiunea de subminare a economiei naționale, aceea prevăzută de articolul 165 din Codul Penal și toate documentele acesteia, care au fost culese in scurt timp, in câteva zile, de organul de urmărire penală, ca documente ce existau acestui moment, se fac vinovați aceștia și de săvârșirea acestei infracțiuni.

În fine, ultima faptă in sarcina lor, și care este și cea mai gravă, aceea de genocid, prevăzută de 357, alineatul 1, litera c, din Codul Penal, constat că și această faptă este săvârșită de aceștia.

Rugămintea noastră, in calitate de apărători ai celor doi inculpați, soții Ceaușescu Nicolae și Elena, este aceea ca dumneavoastră să dați hotărârea, in numele legii, să nu apară ca un act de răzbunare a cuiva, ci să se ințeleagă că pentru acele fapte săvârșite, fiecare inculpat trebuie să-și primească pedeapsa, așa cum este prevăzută de lege. Vă mulțumesc.

Judecătorul: (Către avocatul Constantin Lucescu) Apărarea, aveți cuvântul.

Avocatul Lucescu: Domnule președinte, domnilor asistenți populari, reprezentanți din sală, este greu să pui concluzii impotriva oamenilor care, chiar și deferiți Justiției, nu vor să recunoască crima impotriva poporului român, crima de genocid, nu numai la Timișoara și București, in momentele de față, ci crima dinainte, de peste 20 și ceva de ani. Crima prin infometare, prin lipsă de căldură, prin lipsă de lumină, dar cea mai odioasă crimă a fost crima de a incătușa spiritul românesc, sufletul acestui popor... in raport cu odioasele crime săvârșite la Timișoara, de odioasele crime săvârșite când poporul și copiii, copii nevinovați, au fost călcați de tancuri cu șenile.

Când ați căutat un act odios, de diversiune, până când Armata cu Securitatea să o puneți cap la cap... și ați imbrăcat ofițeri ai Securității din trupele dumneavoastră in ofițeri ai Ministerului Apărării Naționale, să dați iarăși o lovitură, ca Armata să nu vină alături de popor, ca poporul să urască Armata... și din această degringoladă dumneavoastră să puteți câștiga timpul pentru a crește copiii de la orfelinate pentru a-i trimite in străinătate sau pentru a-i aduce ca trupe de comando impotriva poporului român. Da... a cărui popor... că nu mă refer la oameni in vârstă!

Dacă ați fi impușcat unul ca noi, ii impușcați pentru voința lor, dar ca să tăiați legăturile de oxigen de la capul bolnavilor, de la copii, să trageți in spitale și in bolnavi, să aruncați in aer sângele și medicamentele poporului?

Cu hrana cu care Bucureștiul s-ar fi putut hrăni luni de zile, iar militarii ar fi putut să tragă și să susțină apărarea țării fermă, ați băgat-o in subsolurile de unde teroriștii dumneavoastră și astăzi se duc, se alimentează...

Elena Ceaușescu: De ce nu-i prind?

Avocatul Lucescu: ... și luptă impotriva oamenilor nevinovați, in speranța că dumneavoastră ii veți mai plăti vreodată din eforturile făcute de România.

Cu multă emfază spuneați: Am plătit datoriile!". Nu numai că le-ați plătit, ne-ați secătuit și v-ați depus destui bani, v-ați dus la ayatollah să inchinați un ultim omagiu. Erați la fel ca el, același spirit de tiran, care și-a omorât poporul. Spuneți că nu recunoașteți organismele noastre, ale puterii populare? Nu trebuie să le recunoașteți, domnule fost președinte, pentru că am luat in '47 puterea in mână impotriva altora și nu s-au prevalat de niciun fel de legi ale Statului român.

Regele Mihai a avut mai multă demnitate decât dumneavoastră! Poate ați fi avut mai multă demnitate și ințelegere din partea poporului român dacă v-ați fi dat demisia, dacă ați fi rămas acolo in străinătate - cu străinii ați trăit, puteați să muriți cu ei, să vi se ofere acel azil politic!

Soții Ceaușescu: (Voci suprapuse) Nu plecăm noi de aici. Aici murim noi!

Elena Ceaușescu: Ei, ei, domnule... (Nicolae Ceaușescu râde disprețuitor, Elena Ceaușescu râde și ea.)

Avocatul Lucescu: (Către soții Ceaușescu) Râsul acesta este semnul bolii dumneavoastră! (Către judecătorul Gică Popa) Domnule președinte, greutatea apărării, care trebuie să fie apărare și nu act de acuzare...

Elena Ceaușescu: Da... Ei, da, da...

Avocatul Lucescu: ... constă in această odioasă neînțelegere a situației, astăzi și in clipa de față. În aceasta constă greutatea, in sfidarea tribunalului, in nonșalanța cu care ne luăm cățeii de altfel, ca și când suntem ridicați de pe la case pentru tot ce am făcut.

Domnule președinte, aș fi fost unul dintre cei care m-aș fi dus și aș fi luptat in cadrul Ministerului de Justiție, in cadrul atribuțiilor noastre profesionale, care trebuie să fie umanitare, trebuie să fie de dăruire față de adevăr, față de adevărul pentru care se luptă astăzi, aș fi cerut să se suprime pedeapsa cu moartea, pentru că in unele cazuri am avut și nesocotita experiență, proasta experiență de a vedea că s'au făcut greșeli.

Eu nu v-aș cere pedeapsa cu moartea. Spune cineva, dar este greu pentru poporul român să-i mai suporte alături... Cea mai mare suferință, cea mai mare pedeapsă este să trăiască in condițiile care (!) ni le-au creat nouă, să trăiască cu frica in sân, că poți fi ridicat și impușcat, că poți fi injectat și dus la spitalul de nebuni, că impotriva familiei se pot lua cele mai odioase măsuri, că impotriva neamurilor - și asta pe linie ascendentă, cu plinele dosare de cadre ținute de doamna, cu buna ascultare făcută de domnia sa... este reprobabil, până și pe WC ii asculta pe demnitari și pe acoliți.

Cu asta se ocupa scumpa noastră conducere, marea savantă de renume mondial, codoi", să-mi iertați expresia!

(Rumoare in sală)

Judecătorul: Liniște! Vorbește un avocat!

Avocatul Lucescu: Vă rog să discerneți totuși momentul in care dați soluția asupra, in primul rând, a crimelor comise, a crimelor in lanț. Poate, cine știe, o singură atenuantă ne-a ajutat să ne vedem liberi prin trei catastrofale greșeli făcute.

A adunat masele care știa că sunt impotriva lui și a ucis generalul care ii apăra pielea, pentru că nu a fost de acord să tragă intr-adevăr in muncitori.

Armata nu a fost niciodată de acord să facă așa ceva.

Și in al treilea rând, ați ucis tineri. Ce au fost copiii aceia minunați, ce au fost de vină? Cu prețul, de care voi vorbi, dacă prețul libertății noastre este câștigat cu sufletul, sângele acestor copii...

Domnule președinte, aveți aceste lucruri și, ca atenuante, spune pentru că, practic, tocmai prin megalomania pe care a avut-o ne-a adus aici, dar tocmai pentru acest lucru veți vedea și demnitatea soluției, veți vedea și faptele.

Vă mulțumesc pentru atenție.

Judecătorul: Inculpat Ceaușescu Nicolae, dumneata ce ai de spus la ultimul cuvânt?

Nicolae Ceaușescu: Nu sunt inculpat, sunt președintele României, comandant suprem și voi răspunde in fața Marii Adunări Naționale și reprezentanților clasei muncitoare! Și cu asta am terminat. Totul este minciună de la un capăt la altul, a celor care au dat lovitura de stat, trădând poporul, mergând până la distrugerea independenței României!

Judecătorul: Cu dumneata nu se poate stabili un dialog civilizat, rațional, logic.

Nicolae Ceaușescu: Cu oamenii corecți, când mă duceam in fabrică, mă ridicam in fața muncitorului și discutam in picioare.

Avocatul Lucescu: Domnule președinte, daca ii mai dați cuvântul in continuare, considerăm că este o jignire adusă poporului român și actului de justiție românească.

Judecătorul: Tribunalul se retrage pentru deliberare!

Nicolae Ceaușescu deschide" discuția referindu-se la condamnarea sa in procesul de la Brașov, din 1936, pe când avea 18 ani.

Nicolae Ceaușescu: ...Și l-am recunoscut, pentru că era un tribunal legal constituit, este scris și acuma ce am spus... nu am fost cât de cât onest și apărând burghezia.

Mugurel Florescu (maior de Justiție): Domnule Ceaușescu, eu fac parte din oamenii care asistă la procesul dumneavoastră - este oficial. Totuși, de ce nu ați vrut să răspundeți la intrebări?

Nicolae Ceaușescu: Răspund conform Constituției țării. Și cine v-a spus că nu o știu? Am scris cuvânt cu cuvânt Constituția țării.

Avocatul Teodorescu: Da, dacă ați scris-o și mai aveți calitatea...

Nicolae Ceaușescu: Calitatea de președinte nu o poate lua decât Marea Adunare Națională, de aceea există calitatea.

Există calitatea pentru că un grup contrarevoluționar care se instituie, se declară Comitet de Salvare Națională, care e comitet de trădare națională, a independenței țării, nu el poate hotărî. Discutăm ca cetățeni.

Elena Ceaușescu: Nu se poate in lume să se accepte.

Nicolae Ceaușescu: Discutăm ca simpli cetățeni acuma!

Elena Ceaușescu: Și să jignești toate academiile din lume, care au acordat titlurile, care au fost acordate de toate academiile din lume!...

Avocatul Teodorescu: V-au luat titlurile deja!

Elena Ceaușescu: Ă'lea din străinătate nu le ia, că nu puteți voi... e mai multe muzee...

Nicolae Ceaușescu: Am fost de mai multe ori in situația să fiu impușcat.

Avocatul Teodorescu: V-au luat și decorațiile, și titlurile, tot ce cumpăraserăți.

Soții Ceaușescu: (Vocile celor doi inculpați se suprapun. Fiecare incearcă să se justifice.) Tot ce avem sunt intr-un număr de zeci de camere... in ele există listele oficiale, inventariate, semnate, de tot ce am primit...

Avocatul Teodorescu: Ați pronunțat că e mai multe muzee"... și sunteți academician, auziți? Ce să mai zic?

Elena Ceaușescu: Poftim?

Nicolae Ceaușescu: Oricine se duce va constata acuma că de fapt cadourile acelea... e un muzeu aproape universal, unde sunt zeci și zeci de state, cu tot felul de cadouri. Și există lista lor, așa cum s-a primit din străinătate. Totul e inventariat până la ultimul cui.

Elena Ceaușescu: Și cu obiectele mele, că noi am intrat ca să luptăm pentru eliberarea poporului, nu ca să ajungem ca să ne ocupăm posturile. Nu pentru aia am intrat.

Nicolae Ceaușescu: Puteam fi impușcați fără mascarada asta! Nu, nu odată!

Elena Ceaușescu: Ne-am iubit poporul, il iubim!

Mugurel Florescu: De ce ați fugit și nu ați vrut să stați de vorbă cu poporul?

Nicolae Ceaușescu: Poftim?

Elena Ceaușescu: Care popor?

Mugurel Florescu: Care l-ați adunat.

Nicolae Ceaușescu: Nu noi l-am adunat! Nu, n-am fugit, și acei care au trădat... inclusiv unul, prezent aici, a chemat elicopterele, le-a dat ordin...

(Nicolae Ceaușescu arată cu degetul spre generalul Stănculescu, aflat in sală, la doi metri in stânga lui.)

Mugurel Florescu: În ce a constat trădarea generalului Milea?

Elena Ceaușescu: Noi nu am vrut să plecăm. Rămâneam acolo, muream la sediu...

Nicolae Ceaușescu: Nu a aplicat dispozițiile.

Completul de judecată revine in sală pentru a da citire sentinței.

Ultimul act

Ce e asta? Nu ne legați! Nu e voie să ne legați!"

Judecătorul Gică Popa: Ridicați-vă in picioare!

Elena Ceaușescu: Nu, dragă, nu ne ridicăm in picioare, suntem oameni...

Judecătorul: Tribunalul, in nu­mele legii și al po­porului, deliberând in secret, condamnă in unanimitate de voturi pe inculpații Ceaușescu Nicolae și Ceaușescu Elena la pedeapsa capitală și confiscarea totală a averii, pentru săvârșirea infracțiunilor de genocid prevăzute de articolul 357, aliniatul 1, litera c, Cod Penal; subminarea puterii de stat, prevăzută de articolul 162 Cod Penal; act de diversiune, prevăzut de articolul 163 Cod Penal, și sub­minarea economiei naționale, prevăzută de articolul 165, aliniatul 2, Cod Penal. Pronunțată in ședință publică, astăzi, 25 decembrie 1989.

Avocatul Teodorescu: Vă rog să-mi ingăduiți să mai iau o dată legătură cu inculpații.

Nicolae Ceaușescu: Nu recunosc niciun tribunal!

Avocatul Teodorescu: Nerecunoscând tribunalul, nu exercită nicio cale de atac. Vă rog să constatați că hotărârea e definitivă, in condițiile acestea.

Nicolae Ceaușescu: Cine a dat lovitura de stat poate să impuște pe oricine!

Tribunalul se retrage.

Nicolae Ceaușescu: România va trăi in veci de veci! Toți trădătorii, oricâți vor fi... Va trăi România și poporul român liber, nu cu trădătorii!

Ambii inculpați se ridică in picioare. Un parașutist le spune să rămână pe loc.

Nicolae Ceaușescu: Ce nedreptate s-a făcut! (Recitând) Murim mai bine-n luptă cu gloria deplină, decât să fim sclavi incă pe vechiu' nost' pământ..." Ce nedreptate! Toate ne-au spus pe lumea asta, dar nimic de trădători!

Elena Ceaușescu: Și i-am avut lângă noi!...

Nicolae Ceaușescu: Și i-am avut lângă noi, da! Ce nedreptate au făcut!... Toate măsurile sunt impotriva noastră, nu vezi?

Elena Ceaușescu: Și i-am avut lângă noi!...

Nicolae Ceaușescu: I-am avut lângă noi...

Elena Ceaușescu: Foarte mare greșeală am făcut! Așa se intâmplă, trădările vin de lângă tine...

Nicolae Ceaușescu: Așa se intâmplă...

Doi militari ii leagă pe soții Ceaușescu cu mâinile la spate, cu niște sfori.

Nicolae Ceaușescu: Nu e voie! Nu e voie! Nu ne legați!

Elena Ceaușescu: Nu sunt de acord! Împreună am luptat, să murim impreună! Dacă vreți să ne omorâți, ne omorâți pe amândoi, impreună, nelegați.

Nu, dragă, impreună!... Mergem impreună, legea așa spune. Ne dă dreptul să fim impreună... Ce e asta? Ce vrei să faci cu asta? Nu admit!... Nu puneți mâna pe noi!... Nu ne legați!... Nu ne jigniți!... Nu ne legați, nu e voie să ne legați!... Vă e frică de popor... Nu ne rupeți mâinile, mă copii! E rușine!

V-am crescut ca o m-amă, dați-mi drumul la mâini, imi rupeți mâna, dați-mi drumul!... Aoleo, măi băiatule, mă!...

Un parașutist: Jumătate din colegii noștri sunt morți din cauza dumneavoastră. Ai noștri, colegii, frații noștri!

Nicolae Ceaușescu: Nu! Nu! Vă minte!

Parașutiștii: Nu ne minte!

Elena Ceaușescu: Ă'ia sunt ai Securității, nu sunt ai noștri. Noi suntem aicea așa, mai avem noi puterea?! Voi o aveți. Întrebați-i pe cei care au puterea!

Soții Ceaușescu sunt scoși din sala de judecată și duși, de către parașutiști, către zidul execuției. Pe camera video se mai aud doar văicărelile lor.

Sentința

Pedeapsa capitală și confiscarea averii

România

Tribunalul Militar Teritorial București

Dispozitivul Sentinței nr. 1 din 25 decembrie 1989

Cu unanimitate de voturi condamnă pe inculpații:

Ceaușescu Nicolae, fiul lui Andruță și Măria, născut la data de 26 ianuarie 1918, in comuna Scornicești, județul Olt, cu ultimul domiciliu in București, Bulevardul Primăverii, nr. 50, sectorul 1, in prezent arestat, și Ceaușescu Elena, fiica lui Nae și Alexandrina, născută la data de 6 ianuarie 1916, in comuna Petrești, județul Dâmbovița, cu ultimul domiciliu in București, Bulevardul Primăverii nr. 50, sectorul 1, la pedeapsa capitală și confiscarea totală a averii pentru săvârșirea următoarelor infracțiuni:

- Genocid, prevăzut de articolul 357, aliniat 1, literele a-c, Cod Penal;

- Subminarea puterii de stat, prevăzut de articolul 162, aliniat 1, Cod Penal;

- Acte de diversiune, prevăzut de articolul 163 Cod Penal;

- Subminarea economiei naționale, prevăzut de articolul 165, aliniat 2, Cod Penal, toate cu aplicarea articolelor 33-34 și 41, aliniat 2, Cod Penal.

În baza articolului 998 Cod Civil și articolului 14, aliniat 3, litera a din Codul de procedură penală, obligă pe inculpați să restituie statului român toate sumele de bani,metale prețioase și orice alte valori depuse de aceștia, sub orice nume, la bănci străine sau la alte instituții ori persoane din străinătate sau, potrivit articolului14, aliniat 3, litera b din Codul de procedură penală și articolului 998 din Codul Civil, să plătească statului, in solidar, echivalentul acestor bunuri in dolari SUA.

Potrivit articolului 163 și articolului 157, aliniat 2, litera c din Codul de procedură penală, menține măsurile asigurătorii luate de Direcția Procuraturilor Militare asupra tuturor bunurilor aparținând inculpaților.

Cu drept de recurs.

Pronunțat astăzi, 25 decembrie 1989, in ședință publică, in prezența inculpaților, in Garnizoana Târgoviște.

greenyes20.12.2009 14:06

DIn pacate a fost o mascarada de proces si o pata pentru noi, l-au omorat in prima zi de Craciun.

L-au omorat ca sa preia "puterea". Am vazut de curand secvente din timpul procesului cand ceausescu spune" unul din tradatorii mei este acum judecatorul meu".

Sincer mi s-a facut mila de el gandindu-ma ca a fost omorat pentru a scapa "turma".

DIn pacate incep sa cred ca numai Dumnezeu o sa le faca dreptate victimilor Revolutiei si neamului romanesc.

Marius20.12.2009 14:35

Intrebarile care se pun sunt altele:

judecatorii aia sunt in puscarie pentru crima, eventual cu premeditare daca poate fi dovedita?

procurorul voinea de ce n-a fost dat afara si pus sub acuzare?

avocatul ala al apararii mai are voie sa profeseze si daca da, de ce oare?

MoWeed20.12.2009 14:38

Pai Ceausescu era un pericol pentru ei, de aia l-au executat. De fapt de aia au si inventat "teroristii" ca sa aiba o motivatie in fata populatiei.

Mariuse, probabil ar fi pasibili de inchisoare dar, cum cei a caror interese le-au reprezentat prin acel proces inca mai au putere in tara asta, ma indoiesc ca se va intampla asa ceva

Adrian20.12.2009 23:12
Valentin Ceausescu, fost protector al Stelei, a rememorat momentele traite la Revolutia din decembrie 1989, cand parintii sai au fost judecati sumar si apoi executati, intr-o garnizoana din Targoviste. Arestat fiind intr-o unitate militara, Valentin a vazut totul la televizor.

Publicatia irlandeza The Irish Times a obtinut acordul fiului cel mare al fostului sef de stat Nicolae Ceausescu de a vorbi in legatura cu evenimentele din 1989. Acesta este unul dintre putinele interviuri acordate vreodata de Valentin pe tema Revolutiei din 1989.

De mentionat ca in luna august a acestui an, Valentin Ceausescu a acceptat in exclusivitate pentru online-ul romanesc o discutie cu site-ul stelisti.ro, centrata pe tema "Steaua '86-'89".

"Doream ca lucrurile să se schimbe", a explicat fiul cel mare al lui Nicolae Ceausescu, pentru The Irish Times, in legatura cu intalnirea avuta cu tatăl său in seara de 21 decembrie 1989, la sediul Comitetului Central. "I-am spus că lucrurile trebuie să se schimbe chiar din ziua următoare, dacă va mai exista asa ceva", a adăugat el.

"Lucrurile erau complet diferite in 1989. Tatăl meu nu mai impunea aceeași autoritate și nu mai inspira aceeași incredere poporului ca in 1968", mai recunoaste Valentin.

El a fost arestat pe 25 decembrie, ziua in care părinții săi au fost executați. "În seara aceea am fost dus la o unitate militara. Am privit procesul și execuția la televizor. Eram cu un comandant si cu un ofiter. Nu m-am uitat deloc spre ei. Îmi era rușine, rușine să fiu român. Nu e vorba despre cum isi trateaza un popor liderii, nu e deloc vorba despre asta. Este greu de descris, dar am simțit, in timp ce priveam, că era un lucru oarecum murdar. Că era rușinos să privesc așa ceva", povestește Valentin.

"Nu a fost o revoluție sau un puci. Aș descrie ce a fost ca o dezordine. Nu m-am simtit trădat de persoane pe care nu le știam cu adevărat. Nici unul dintre prietenii mei nu m-a trădat", a conchis el.

In interviul acordat site-ului stelisti.ro in luna august, Valentin a precizat ca "nu am resentimente fata de nimeni. Unicul lucru pe care il regret este ca nu s-a facut ceva bun dupa acel moment. Macar sa fi meritat". Citește aici interviul complet!

Macar sa fi meritat.

1on20.12.2009 23:23
judecatorii aia sunt in puscarie pentru crima, eventual cu premeditare daca poate fi dovedita?

Ce judecători? Judecător a fost Gică Popa care s-a și sinucis după ceva timp.

Marius21.12.2009 07:47
Ce judecători? Judecător a fost Gică Popa care s-a și sinucis după ceva timp.

pai si el a decis de capul lui condamnarea la moarte?

undeva in stenogramele alea se pomeneste de completul de judecata si de decizie luata in unanimitate.

vlad21.12.2009 09:07

Asteptam carcotasii de serviciu sa ne povesteasca trairile lor din timpul Revolutiei. Sa ne povesteasca cum au condamnat in zilele alea acel proces si sentinta. Acest topic este creat doar pentru crea contre intre unii useri. Intre cei care se pricep la toate dar nu erau nici macar proiectati in perioada aceea si RESTUL.

O sa vad iar pe anti-iliscienii cum o sa ne spuna ce a fost corect si ce nu in zilele alea. Copii,daca traiati spaiama acelor zile nu ati mai discuta daca a fost bine sau rau.

Toata lumea s-a bucurat de acea executie.

Era pentru prima oara cand se respira liber.

Dupa 20 de ani iar este aerul irespirabil!

Stiti cine filma mascarada???

Dragul nostru mogul bun :Adrian Sarbu.

Si dragele mele,Elena Udrea seama izbitor cu Elena Ceausescu ca atitudine. Aceasi atitudine aroganta pe care o avea tovarasa. Cum a intors Nuti spatele la Comisia Parlamentara? Asa era si Leana!

Cine mai facea parte din complet? Gelu Voican Voiculescu. Parintele lui "2 si-un sfert".

Fane21.12.2009 09:38

@Vlade

Nu fac pe lupul moralist si nici nu le tin partea,dar ceea ce s-a intamplat cu sotii Ceausescu a fost o mare mascarada dupa parerea mea.Imi permit un offtopic mic :Si acum imi vin in minte cuvintele maiorului de la comisariatul sect. 2 unde am fost incorporat " Baiete,daca nu ai brevetul de parasutist la tine nu-i nimic..noi te credem pe cuvant si ca sa vezi ca avem incredere in tine te trimitem la UM 02029/L Mangalia ( o noua unitate de parasutism -spunea el ).

Pe moment m-am bucurat dar pana sa realizez eu ce baiat bun fusese maiorul respectiv,deja faceam Armata la Marina Militara....si poate a fost mai bine asa (avand in vedere ce s-a intamplat la Otopeni cu aproape un pluton de parasutisti !)

vlad21.12.2009 09:41
@Vlade

Nu fac pe lupul moralist si nici nu le tin partea,

@Fane,

Nu m-a m referit la tine. Dar cred ca ar fi trebuit sa si participi la acele evenimente ca ceea ce vei scrie pe aici sa aiba si o doza de convingere in ceea ce sustii.

Ai vazut totusi ca prima reactie a fost de bucurie la intreg nivelul tarii.

Dictatorul a fugit!

Armata e cu noi ! :)

Acum nu mai e cu noi. E cu ala cu oi ! :)

Fane21.12.2009 09:45

@Vlad

Corect..pe moment a fost euforia ca am scapat de "tiran"...acum nu mai pot spune asta.

Nu asa trebuia procedat...dar ce mai conteaza acum !

Cum spunea si Mo ceva mai sus...daca nu ar fi fost executat repede,probabil alta ne-ar fi fost soarta astazi ( si ma refer la cate puteau iesi la suprafata prin declaratiile lui )

greenyes21.12.2009 22:36

@ Vlad

"O sa vad iar pe anti-iliscienii cum o sa ne spuna ce a fost corect si ce nu in zilele alea. Copii,daca traiati spaiama acelor zile nu ati mai discuta daca a fost bine sau rau.

Toata lumea s-a bucurat de acea executie."

Si ce a urmat dupa executia criminalului suprem???? Moartea celor aflati in strada!!!!

Chiar asa de prosti suntem??? Au motivat moartea ceausestilor prin faptul ca astfel "teroristii" or sa se infricoseze peste noapte si nu or sa mai opuna rezsitenta. Mai sa fie?!!! Chiar am uitat ca dupa moartea ceausestilor a inceput de fapt moartea romanilor????

Joga Bonito21.12.2009 23:23

Vaaiii... cata compasiune pentru un dictator analfabet... Pai nu suntem noi un neam tampit? Ne loveste spiritul justitiei cand nu trebuie si unde nu trebuie si vrem sa indreptam "erorile procedurale". Ce dracu... a ajuns romanul sa fie monument de moralitate si etica.

De acord cu vlad, acest topic a fost creat aiurea... special pt a alimenta contre intre useri...

Free_Steaua21.12.2009 23:53

Un topic facut aiurea.

Executarea sotilor Ceausescu a fost comandata de marile puteri..nu de Iliescu sau de vreun general. Iliescu a fost ales de Rusi sa ne conduca si asa s-a intamplat....END OF STORY. Nu ma intereseaza de ce a murit Ceausescu si de ce nu sunt judecatorii in parnaie,trist este ca mori in spital si vinovatului i se taie 10% din salariu,trist este ca dai spaga si la parcarea gratuita la noi,trist este ca suntem condusi de Becali si capul nostru de roman ne indeamna doar sa-l injuram pana ne intezice pe toti si credem ca vom reusi vreodata sa-l facem sa plece.Ceausescu a spus ceva desptept inainte sa fie ciuruit "Istoria ma va razbuna" si uite ..il razbuna...neamul romanesc a ajuns sa fie vandut parcela cu parcela,ungurii isi cer teritoriu,avem doi unguri in guvern dintre care unul la ministerul Culturii. Dobitoci ca Becali reusesc sa se imbogateasca cand oamenii cu adevarat destepti,cu doctorate,licente si master mor de foame sau traiesc din salariul de 800 ron.

La astea nu va mai ganditi? Este naiv sa te apuce nostalgia dupa un Om mort de 20 de ani, macar daca il regretati pe Ion Antonescu

vlad22.12.2009 06:08
@ Vlad

"O sa vad iar pe anti-iliscienii cum o sa ne spuna ce a fost corect si ce nu in zilele alea. Copii,daca traiati spaiama acelor zile nu ati mai discuta daca a fost bine sau rau.

Toata lumea s-a bucurat de acea executie."

Si ce a urmat dupa executia criminalului suprem???? Moartea celor aflati in strada!!!!

Chiar asa de prosti suntem??? Au motivat moartea ceausestilor prin faptul ca astfel "teroristii" or sa se infricoseze peste noapte si nu or sa mai opuna rezsitenta. Mai sa fie?!!! Chiar am uitat ca dupa moartea ceausestilor a inceput de fapt moartea romanilor????

Sa inteleg ca este moral doar moartea Ciobanului prin impuscare de catre un lunetist fara niciun proces.

Eu am spus ca ma durea drept in **** ca i-au executat pe Ceausesti dupa o parodie de proces. Toata lumea s-a bucurat. Ce plm,stam acum sa-i jelim?

Exact cum am zis :sa vezi dezbateri pe aceste teme. Iliescu trebuie condamnat la moarte ca a chemat minerii dar Ceausestii sa aiba parte de un monument pentru faptele lor.

Chiar asa de prosti suntem? Mergem cu flori la mormantul lor?

udaradu22.12.2009 09:29
DIn pacate a fost o mascarada de proces si o pata pentru noi, l-au omorat in prima zi de Craciun.

L-au omorat ca sa preia "puterea". Am vazut de curand secvente din timpul procesului cand ceausescu spune" unul din tradatorii mei este acum judecatorul meu".

Sincer mi s-a facut mila de el gandindu-ma ca a fost omorat pentru a scapa "turma".

DIn pacate incep sa cred ca numai Dumnezeu o sa le faca dreptate victimilor Revolutiei si neamului romanesc.

Daca ai fi fost judecatorul lui in acel moment ai fi gindit la fel?.Tinerii acestei tari morti pe caldarim din vina lui(dece nu si-au dat demisia si totul ar fi fost fara varsare de singe si astazi ei erau in viata).Condamnarea la moarte iau scutit de hartuire prin mii de procese care ar fi avut loc dupa arestare(sa nu uitam:a fost torsionar si criminal,asta e sigur) .Oameni dornici de putere si slava dar redusi mental.Nu agreez nici situatia tarii de astazi dar eu desi astazi(22 dec 2009)mi-am depus dosarul de pensionare,inca mai sper la mai bine.

Mihai Somanescu23.12.2009 19:26
Daca ai fi fost judecatorul lui in acel moment ai fi gindit la fel?.Tinerii acestei tari morti pe caldarim din vina lui(dece nu si-au dat demisia si totul ar fi fost fara varsare de singe si astazi ei erau in viata).Condamnarea la moarte iau scutit de hartuire prin mii de procese care ar fi avut loc dupa arestare(sa nu uitam:a fost torsionar si criminal,asta e sigur) .Oameni dornici de putere si slava dar redusi mental.Nu agreez nici situatia tarii de astazi dar eu desi astazi(22 dec 2009)mi-am depus dosarul de pensionare,inca mai sper la mai bine.

In primul rand, soarta lui Ceausescu fusese hotarata demult. Trebuia sa se intample ce s-a intamplat cu el, pentru ca asta a decis Mihail Gorbaciov. De fapt, totul se stia inca din 1980, cand la Congresul Mondial de Istorie de la Bucuresti, reprezentantul american le spunea romanilor ca "nu a venit timpul vostru. Cand vine Gorbaciov se va schimba totul si la noi". Cauta sa vezi daca stia cineva de Gorbaciov in urss in 1980....

Tot ce s-a intamplat in Romania a fost o pedeapsa pentru independenta si sfidarea lui Ceausescu fata de urss. Romania era singura tara unde agentii sovietici sau cetatenii sovietici au fost indepartati din structurile de conducere. In celelalte tari comuniste, nu a fost cazul. De aceea s-a si facut trecerea pasnica intre sisteme, pentru ca li se spusese tuturor ce se va intampla daca nu se face.

Echipa lui Ion Iliescu and Co, filmata dupa cum bine spunea cineva, de mogulul bun Adrian Sarbu, a venit pe linia rosie de la Kremlin. Si Stanculescu recunoaste, spunand ca nu l-a dus pe Iliescu la CC, ci ca au venit toti la pachet...Ce dovada mai buna poate exista decat aceea ca un spion dovedit, Nicolae Militaru, a fost numit de Iliescu ministrul apararii?

De ce a fost nevoie sa moara oameni? Pentru ca romanii au fost lipsiti de reactie. Pentru ca nimeni nu ar fi iesit in strada sa-l conteste pe Ceausescu. Pana si la tokes acasa era plin de "gradati" din tarile pactului de la Varsovia, care scandau "Jos ceausescu!" Oamenii trebuia inraiti si asta s-a intamplat.

La Bucuresti a fost si mai clar. Un raport al SRI spune clar, citez din memorie: "Oamenii prezenti in piata palatului au fost adusi intr-o stare de spaima totala, folosindu-se emisii de unde de frecventa joasa, de intensitate foarte mare, sub limita audibilului". Iti mai amintesti de huruitul ala faimos? Sa vedem ce zice SRI: "prezenta tehnica a agentilor sovietici a fost activa pe tot parcursul evenimentelor"...

Stiti cati turisti straini a avut Romania, in luna decembrie a anului 1989? 143.000... venisera pe valea prahovei?

Sa revin la oamenii care au murit nevinovati: acelasi Stanculescu explica cum lunetistii sovietici si maghiari stateau pe cladiri inalte tragand atat in civili cat si in militari...Verificati sa vedeti cati au murit impuscati in cap... De ce? Pentru ca oamenii inca nu erau destul de violenti, nu incepeau odata luptele intre romani. De ce era nevoie de lupte intre noi? Pentru a putea fi pacificati. De catre cine?Pai pe cine a chemat Militaru si Iliescu atunci? Trupele sovietice, normal. S-a opus Guse, care dupa ce a ordonat sa se traga in orice strain inarmat care vrea sa treaca granita, a fost retrogradat din Sef de Stat Major in seful armatei de la Cluj... Si apoi, a facut asa, subit si cancer. Cred ca de suparare...

Ca sa inchei cu ceea ce mi se pare mie sugestiv: cei mai multi morti au venit dupa 22, desi atunci Ceausescu FUSESE EVACUAT de Stanculescu si se afla in custodia noii puteri, la Targoviste intr-un TAB! Si a stat acolo trei zile! Are si Ceausescu morti pe constiinta, fara indoiala, insa el nu a fost deturnat de romani si nici judecat de noi. Sa reamintim ca Militia si Securitatea erau sub comanda armatei inca de pe data de 22.

Am vazut acum imaginile nedifuzate atunci cand aparuse zgomotul ala infernal din timpul mitingului din 21, oamenii muncii s-au repliat si au aplaudat si mai vanjos decat inainte. Daca nu erau "turistii", nu ar fi strigat niciodata. De asemenea, am revazut si discursul ceausestian pana la capat. Regret sa o spun, dar a avut dreptate. Cei care l-au omorat si i-au luat locul( Iliescu, Roman, Sarbu, Militaru, Stanculescu, Imre Astalosz, Saul Bruckner etc) ne-au vandut ambelor tabere si dupa 20 de ani am aflat ca Posta Romana trebuie privatizata, ca e prea greu de administrat de statul modern, capitalist si democratic roman.

valentin2day23.12.2009 20:27

Sotii Ceausescu meritau sa moara pentru faptele lor si pentru ca asa se inletura o dictatura stricta cum a fost a lui. Cum a fost procesul conteaza mai putin, si chiar este o ironie pentru cum erau condamnati dusmanii statului pe vremea lui.

Ce a urmat este regretabil dar dictatorul trebuia sa moara.Nu uitati ca mult timp dupa 90 Ceausescu inca avea multi admiratori.

El ragazzo STELIST25.12.2009 17:51
Sotii Ceausescu meritau sa moara pentru faptele lor si pentru ca asa se inletura o dictatura stricta cum a fost a lui. Cum a fost procesul conteaza mai putin, si chiar este o ironie pentru cum erau condamnati dusmanii statului pe vremea lui.

Ce a urmat este regretabil dar dictatorul trebuia sa moara.Nu uitati ca mult timp dupa 90 Ceausescu inca avea multi admiratori.

Merita sa moara da` nu in felul acela...ca un caine...

Cert este ca a fost o intreaga "Mascarada" : s-a creat un talmes-balmes si asta doar pentru ca Armata sa scape basma curata,caci NU SECURITATEA A TRAS,ci Armata !

Contacteaza`ma pe privat daca vrei mai multe detalii si o stiu din surse cat se poate de sigure ;)

danimarcu25.12.2009 19:15
Merita sa moara da` nu in felul acela...ca un caine...

Ba exact in felul asta merita sa moara!

Exact asa cum si-a tratat toata viata rivalii politici si pe cei care nu erau de acord cu el!

Merita sa moara ca un caine,pt ca a omorat romani nevinovati la Timisoara,cand putea sa-si dea demisia care ar fi redus substantial numarul victimelor!

Merita sa moara ca un caine pt ca ne-a infometat si ne-a luat si ultima farama de libertate si de speranta intr-o viata normala!

Nu-mi vine sa cred cand vad ce moralisti sunt romanii acum ,mai ales aia care nu au habar cum s-a trait in anii aia (mai ales intre 80-89)!Bai tinerilor,noi eram atunci obiecte,cobai sau ce mai vreti,numai oameni nu!Aveti voi habar cum era sa ai ratie de 5 oua pe luna,jumate de paine pe zi,1 litru de ulei pe luna ,samd?Ati intrat vreodata intr-un magazin in care sa vezi pe toate rafturile numai sticle de bulion si nimic altceva?Ati dormit vreodata in casa imbracati in zece pulovere si cu trei plapume?Ati stat vreodata 10 ore in fiecare zi fara sa aveti curent electric?V-ati imaginat vreodata cum ar fi sa traiti intr-o lume in care nu ai voie sa spui nimic,de frica peretilor care au urechi?Sa nu te poti plange vecinului de frica sa nu fie turnator la securitate?Sa nu-ti poti expune liber gandurile?

Nu-l plangeti de mila pe Ceausescu,si-a luat pedeapsa pe care o merita!De fapt eu daca eram judecator il dadeam multimii sa fie linsat.Poporul roman era atunci la capatul rabdarii,toata lumea a fost fericita ca a fost omorat.Mai putin fanaticii care au avut de castigat de pe urma lui si merg an de an la groapa sa-i aprinda lumanari...

Intelegeti ca era o harababura generala in zilele alea,era ceva nou si nimeni nu stia cum sa actioneze.Am vazut ca v-ati luat de judecatori si de avocatul lui.Pai dupa o viata de comunism,in care "libertatea","proces corect" sau "aparare" erau doar termeni pe hartie,ce ati fi vrut sa faca ?Nu stiau sa judece altfel,l-au judecat exact asa cum i-a invatat comunismul!

Nu imi pare rau ca Ceausescu a fost omorat dupa un proces de tip comunist,nu ii judec pe cei care l-au lichidat pt ca si eu judecam la fel in momentul ala,imi pare doar rau ca Romania nu a luat-o pe drumul cel bun!Dar asta e alta discutie...

Guardian25.12.2009 19:54

In video mi se facuse mila de el era incoltit , cu ochii inlacrimati si interogat la maxim . Dar asta este si-au meritat soarta ... si spun asta cu toate ca eu si familia mea am trait foarte bine pe timpul lui .

El ragazzo STELIST25.12.2009 22:06

@Dani Marcu

Ai perfecta dreptate amice,insa,dupa cum bine stii,pana si Sadam Hussein (nu stiu daca am scris corect) a avut parte de un proces in adevaratul sens al cuvantului pana sa`i fie data sentinta finala...Te asigur ca nu sunt fan al comunismului nici pe de parte sau de`al lu` "Nea Nicu",dar cert este ca eu unu` ( poate sunt eu mai putin informat) nu am mai auzit de o astfel de omucidere a unui presedinte de tara,fie el atat de tiran precum tovarasu`...

Oricum,eu consider ca a fost o intreaga mascarada finalizata cu un rezultat favorabil Romaniei,dar iata ca,la 20 de ani de la "Marea Revolutie" am ajuns sa traim vremuri poate chiar la fel de grele...ma rog,nu vreau sa o dam in politica,dar sincer,sunt de parere ca , asa cum am vazut si un titlu pe un anume post,o sa ajungem sa traim aceleasi momente ca pe vremea comunsimului,sa ne fie teama sa mai deschidem gura despre actualii...

TRIST !

Mihai Somanescu05.01.2010 12:06

@Dani Marcu

In principiu sunt de acord cu tine, dar, trebuie sa fii si tu de acord cu urmatoarea afirmatie: nu poti indrepta un rau cu un alt rau. Un abuz tratat cu alt abuz nu duce la altceva decat la victimizarea primului. Practic, la "proces", iliescu a semnat in calitate de presedinte al fsn, o organizatie extraordinara care a infiintat un tribunal extraordinar. Dar care a judecat dupa legile ordinare, cel putin asa afirmau cand insiruiau capetele de acuzare. Avocatii apararii au fost la fel de acuzatori ca si procurorii, toata lumea stia verdictul dinainte. A fost o rusine, care ne-a redus la stadiul de popor cretin, proaspat scos din pestera.