FC Steaua Arhiva Forum
Arhiva forumului FC Steaua — conservata in regim doar-citire. Postarea a fost dezactivata. Inapoi la site

Cetateni, Viitor Etc.

noname08.07.2009 19:03

De ce credeti ca ne indepartam din ce in ce mai mult de cetateni? Sunt ei prea "cetateni" sau suntem noi prea "ultrasi"?!

In al 2-lea rand, de ce arata viitorul peluzelor asa de sumbru? De ce nu mai sunt tineri "de perspectiva" sau de ce nu ii mai atrage fenomenul?!

o sa postez si eu parerea mea, cand am mai mult timp si/sau inspiratie... momentan poate are altcineva si vreau sa se vorbeasca ceva aici, nu doar sa intre lumea pe baza de invitatii ca sa facem p mare pe forum.

korynna08.07.2009 19:15

Cu trecerea timpului diferentele dintre cetateni si ultrasi au devenit mai evidente. La inceput nu se prea vedeau pentru ca fenomenul abia lua amploare, viitorii ultrasi se trageau din cetateni. Cu cat au devenit mai radicali, intr-un fel sau altul, cu atat prapastia dintre cele 2 categorii s-a adancit.

In legatura cu punctul 2, viitorul peluzelor mi se pare mai sumbru ca niciodata. Tinerii nu mai sunt interesati de fotbalul in sine, ci mai mult de imagine. Multi vor sa se afirme, a devenit mai mult o competitie decat un fel de familie. Inainte grupurile erau formate din prieteni buni, care se cunosteau de mici, acum notiunea de grup s-a extins la o cunostinta de a unei cunostinte care tine cu Steaua si ar vrea sa intre intr-un grup. Mi se pare ca inainte grupurile erau mult mai unite, legile diferite, oamenii mai entuziasmati si dedicati. Si nu erau doar cativa, erau mai multi. Poate atunci cea mai mare distractie era un meci adevarat, trait la maxim langa cei mai buni prieteni, incidentele de dinainte si dupa. Astazi sunt si alte preocupari...

Entuziasmul dispare cand sunt 1 la 5-6 persoane care se dau batuti, ca nu mai merge, ca nu mai joaca sau ca X face ce vrea el. Suporterii au fost depasiti de capitalism.

cozmin08.07.2009 20:11

De ce nu mai vin pusti din spate?pai in primul rand nu mai sunt atrasi de sport in general din mai multe motive.Unul dintre ele..esential : dupa ce ca aveau parte de doar 2 ore amarate pe saptamana de sport la scoala, au ramas doar cu una in detrimentul altor materii despre care stim cu totii ca nu-i vor ajuta cu absolut nimic in viata, nici macar pentru cultura lor generala.Astfel din moment ce ei nu mai joaca fotbal nici macar in timpul liber, preocuparile lor legandu-se de messenger,hi5,counter,fifa..nu ar trebui sa ne mire de ce a disparut pasiunea lor pentru fotbal.Iar cand simpla placere a jocului moare, automat moare si fenomenul ultras.Discutia asta poate continua la nesfarsit din pacate..as vrea totusi sa-mi continue cineva ideea daca e de acord cu ea :)

lucvald-190209.07.2009 07:29

Eu zic cam asa :

1. fenomenul in sine nu este din pacate un fenomen social , cum nici fotbalul nu este inca o cultura in Romania.

Nu ne ajuta nici mass-media care ne genereaza o imagine negativa fata de cetateni. Exista si un fond prost (genetic) al suporterului de rand.

Romanul are cateva trasaturi care se converg mai la toti indivizii: prea putin patriotism (inclusiv local), lipsa de atitudine si de reactie atunci cand lucrurile nu merg ok (vezi JIJIgodia si tribunele), non-combatul impotriva abuzurilor (vezi militia), complacerea si lipsa de responsabilitate a multora dintre cetateni care ori sunt suporteri de conjunctura (de rezultate).....sunt multe spus si nu le pot concetra in cateva randuri !

2 Axa Comunicare - socializare

nu exista o unitate si mai ales o relatie intre ultrasi si ei. Un pas inainte spre plombarea acestor lacune este insasi AISS si faptul ca multi independenti au fost conectati la peluza si mai ales au fost responsabilizati / motivati (e ca in management-ul unei companii). Eu cred ca n-ar trebui sa dramatizam ci sa construim cat mai multe relatii intre brigazi si cetateni/independenti !

Indraznesc sa dau si o sugestie: cetateanu/independentul necesita afectiune :)) (suna gay dar e chestiune psihologica)..cand se face deplasarea spre stadion stabiliti o locatie si faceti cateva invitatii celor pe care-i stiti de incredere (inclusiv de pe forum, subforum) si cooptati-i in atmosfera voastra.

Exemplu concret : joi 16 iulie , orele 16 se pleca din cartierul Militari, locatia X ......pac-pac !

SteLuTzZz09.07.2009 09:54

Diferentele intre generatiile vechi si cele actuale sunt ca niste abisuri . :shit:

noua ne place sa bem la bloc . lor le place la decat club :beer2:

noua ne place fotbalu` in curtea scoli . lor le place decat fifa

noua ne place muzica buna gen Michael Jackson etc . lor le plac decat minimalele sau manelele

noua ne place sa ne tundem la 3 . lor le place cu decat placa

si multe alte comparatii ..

as putea sa fiu coleg de brigada cu un asemenea robot ?

Generatiilor actuale le urez bafta .. ca la peste . :wave:

andyro09.07.2009 10:17

Strigam "Moe cetateni" si ne intrebam de ce ne indepartam de cetateni ?

anti gigi09.07.2009 10:50

de scris vad ca scriem tot noi.....cetatenii ioc si dupa aceea ne huiduie pe stadioane.......cine are ceva de spus sa spuna

Azzido09.07.2009 15:06

@anti Gigi

aici scriem doar noi pt ca cetatenii nu au acces aici.

in total cred ca sunt doar vreo 15 persoane care au acces aici (deocamdata)

referitor la viitor, eu cred ca nu suna prea bine pt fenomen.

cred ca ne indreptam mai mult spre hool, decat spre o desavarsire a fenomenului ultra.

motivele fiind mai complexe, de la dezinteresul tinerilor pt sport, la campania anti ultrasi facuta in presa, atitudinea conducerii clubului fata de noi si alte chestii care, sincer, imi scapa acum.

deci un mare NU forbalului modern

S.S.Lazio12.07.2009 14:24

vorbeati de tineri ..de ce nu mai sunt atrasi de sport,sau de ce nu mai sunt tineri cu mentalitate ! pai uite , mi s a intamplat sa fiu luat la misto cand am ajuns in peluza , acum 2 ani ..cu expresii de genul " hai da-i drumu' d'aici .." si altele ! ..daca asa se procedeaza cu oricine vine in primele randuri , unde stau membrii grupurilor ...sa nu ne mai miram ca se duce fenomenul de rapa si ca nu mai avem viitor .

Si nu vorbesc de mine aici ....nu stii , daca cel care vine mai jos sau intra in vorba cu tine ..nu are si mentalitate sau intram repede la dubii ca " e caine , e tigan , e civil junior .." etc .

Strigam "Moe cetateni" si ne intrebam de ce ne indepartam de cetateni ?

ei niciodata nu vor fi de acord cu gandirea noastra , a celor din peluza , clar asta ! pentru ca ei sunt genul ala de oameni..vin la stadion  , mananca seminte pana lesina si hot dog ..isi baga si-si scot la prima greseala a lui Goian (de exemplu) ..aplauda la prima faza care curge ..si tot asa ! ei nu sunt in stare sa sustina echipa neconditionat si considera ce facem noi e deja fumat , ei trecand prin asta ..etc ! pe astia n ai cum sa i indepartezi de pe stadioane sau sa fie de acord cu tine , ca gandire .

dar hai totusi sa vorbim si de cealalta parte , de cei batrani ! vad ca e moda acum ..ca de la 27-28 de ani ..incep cu "retragerile" ..ca  " nu mai putem , avem familie , job .." ..bun,si ? ce-i impiedica sa vina pe stadion?ce-i impiedica sa ajute la ridicarea fenomenului , nu neaparat la pus mana pe o pensula sau pe o cutie de vopsea ...pacat,pentru ca sunt multi cu mentalitate !

ultrash13.07.2009 11:46

I)Diferenta dintre ultrasi si cetateni e simpla: e aceeasi mare si adanca prapastie dintre doua tipuri de caractere, de mentalitati. E, defapt, decalajul intre bun-simt si nesimtire, intre omul civilizat si cocalarul de rand, intre pasare si nepasare, etc etc etc. Mai bine zis e diferenta dintre omul care lupta pt idealurile sale si cel care asteapta ca implinirea acestora sa se faca de la sine, sa`i curga miere la robinet la o adica.

Acest mare decalaj vine de la modurile diferite de a intelege lumea: ei cu a lor resemnare pasiva si acel dicton "uite`l pa` nea Gigi" si noi cu a noastra atitudine creatoare si radicalism irascibil, fie ca suntem ultrasi sau simpli domiciliati in peluza. Diferenta dintre noi si ei e ca noi nu acceptam , sau preferam sa ignoram aceasta categorie de insi, pentru ca nu le suportam obiceiurile, gandirea, indobitocirea.

Si prapastia va fi cu atat mai adanca cu cat ei nu vor fi capabili sa priceapa ca noi luptam pt ceea ce ne dorim si pt ceea ce iubim. Pana atunci ne vor gasi definitii care nu trebuie sa ne supere, ci sa ne amuze"vagabonti, huligani, nebuni, descreierati si cate si mai cate...

II) Viitorul peluzelor arata sumbru, dar hai sa nu cautam motive si factori externi, hai sa ne uitam in oglinda si sa spunem cu voce tare ce vedem, hai sa ne vedem barna dn nas inainte de paiul din ochii altora. Arata atat de sumbru din n motive interne. Tot mai multi tineri care considera peluza si ultraseria un trend, o moda, o fala, fara a avea mare legatura cu echipa si spiritul ei in general. Tot mai multi emokizi cu parul facut cu placa si ochelari rayban aviator la lumina nocturnei, tot mai multi indivizi care vin pe stadion degeaba, meciul fiind pentru ei un pretext de a mai trage ceva pe nas, de a mai baga ceva in vena, de a mai fuma un joint si a bea o vodka inainte. Oameni (?) care isi creeaza prin asta o imagine pentru pitipoance etalata cu atata fast si photoshop pe hi5 si la avatar. Da bine sa fetite, le impresioneaza, le uda pe liceene. Intrebati`i pe tipii astia cate ceva din istoria echipei pe care o sustin. Am impresia ca se vor fastaci inainte de a da un raspuns si asa incomplet.

Adaugand la asta represiunea, fotbalul modern, investitorii analfabeti, mafia e absolut logic de ce unii prefera sa se dea deoparte, sa lase armele preferand sa se conserve.

Ar fi multe de zis dar nu mai am timpul necesar acum, o sa mai postez cand va fi cazul.

noname13.07.2009 11:54
dar hai totusi sa vorbim si de cealalta parte , de cei batrani ! vad ca e moda acum ..ca de la 27-28 de ani ..incep cu "retragerile" ..ca  " nu mai putem , avem familie , job .." ..bun,si ? ce-i impiedica sa vina pe stadion?ce-i impiedica sa ajute la ridicarea fenomenului , nu neaparat la pus mana pe o pensula sau pe o cutie de vopsea ...pacat,pentru ca sunt multi cu mentalitate !

Aici te-as contrazice... Un lucru bun in evolutia fenomenului la noi este ca lumea nu se mai lasa asa devreme. Mai mult ca sigur, a contribuit si imbunatatirea situatiei economice a Romaniei. Uite, noi, care suntem considerat un grup tanar, avem peste 6 persoane care au mai mult de 26 de ani. Nu mai zic de ERA, unde media de varsta e peste 26.

lucvald-190213.07.2009 12:41

adica, eu care am 29 si am parbrizul, mintea si trupul impecabil , inseamna ca sunt deja pensionar ?! =))

cozmin13.07.2009 14:01

Cel mai dureros mi se pare atunci cand oamenii vechi din peluza, care zic ei ca au zeci de ani de galerie ii privesc de sus pe "pustii care vin de 2-3 ani" la meciuri.Cei vechi majoritatea vin acum doar pentru obisnuinta de a veni (multi doar la meciurile de acasa), "din inertie" cum spune deja celebrul mesaj, nu mai canta, fac doar caterinca, poarta probabil un fular de brigada si ala uneori, si cand cei mai tineri au ceva de spus ii ataca prin clasicul "cine esti ba tu?"

Merita tot respectul pentru ceea ce au facut in trecut,dar trebuie sa tina cont ca cei tineri fac mult mai mult decat ei in prezent, si respectul ar trebui sa fie reciproc.

Se intampla nu numai la noi, in toate peluzele in general, iar prin aceasta atitudine fenomenul se indeparteaza de cei mai tineri carora le-a venit si lor vremea sa reprezinte ceva.

S.S.Lazio13.07.2009 18:13

da,Cozmin,exact asta voiam sa subliniez ..daca vine unul in primele randuri , nu-l dai in mortii lui ca nu l cunosti si tu ai enshpemii de ani in peluza si nu permiti nimanui sa ti calce pe urme ..nu stii niciodata cand vreodata acel tanar te va depasi la mentalitate,etc.

In alta ordine de idei,ne plangem de mila ca fenomenul se cam duce de rapa ..dar hai sa ne uitam in ograda noastra ..sa vedem,cum spune si ultrash in postul de mai sus , ce de emokizi ne inconjoara ..baieti , cu mentalitate , ce-i drept , dar care vin pe stadion sau la meci cu prilejul de a bea si a intra rupti in stadion ! Si sa fim seriosi , o zic eu ,care-s mai fraged in varsta ...multi nu au o treaba cu fenomenul si cu tot ce inseamna Steaua ..ei vin pt ca e cool .

AGRESSIVO198+113.07.2009 22:44
Cel mai dureros mi se pare atunci cand oamenii vechi din peluza, care zic ei ca au zeci de ani de galerie ii privesc de sus pe "pustii care vin de 2-3 ani" la meciuri.Cei vechi majoritatea vin acum doar pentru obisnuinta de a veni (multi doar la meciurile de acasa), "din inertie" cum spune deja celebrul mesaj, nu mai canta, fac doar caterinca, poarta probabil un fular de brigada si ala uneori, si cand cei mai tineri au ceva de spus ii ataca prin clasicul "cine esti ba tu?"

Merita tot respectul pentru ceea ce au facut in trecut,dar trebuie sa tina cont ca cei tineri fac mult mai mult decat ei in prezent, si respectul ar trebui sa fie reciproc.

Se intampla nu numai la noi, in toate peluzele in general, iar prin aceasta atitudine fenomenul se indeparteaza de cei mai tineri carora le-a venit si lor vremea sa reprezinte ceva.

toti am trecut prin asa ceva,la randul nostru,si parerea mea e ca n-ar trebui sa va plangeti atat,pt ca lucrurile au evoluat mult in bine,fata de ce era inainte(si io la randul meu am luat destule capace).

Asta nu inseamna ca sustin aceasta practica.

anti gigi13.07.2009 23:54
toti am trecut prin asa ceva,la randul nostru,si parerea mea e ca n-ar trebui sa va plangeti atat,pt ca lucrurile au evoluat mult in bine,fata de ce era inainte(si io la randul meu am luat destule capace).

Asta nu inseamna ca sustin aceasta practica.

ba,era o mandrie daca ti luai vreun capac de la aia mai mari iar daca te mai punea Marin sa tii si de toba erai fericit o saptamana.......cand eram copil ii priveam pe unii de prin galerie ca pe Dumnezeu,acu sa fim sinceri.........sufera unii pusti de merita batuti

Stanici14.07.2009 01:09

Frate, ce nu se intelege sau se face ca nu se intelege e faptul ca sunt cativa (maxim 500) din N si S care "au prins ideea" despre ceea ce inseamna ultra'. Sa fim seriosi, nici la italienii pe care ii conspectam noi pe iutub nu sunt toti ultra'. Dar, la ei, fenomenul e privit cu ochi buni de suporterii normali si, la randul lor, presupun ca nu exista aceasta enorma delimitare care exista intre membrii grupurilor si ceilalti. Si afirm lucrul asta bazand-ma pe faptul ca la ei inca exista peluze intregi care sa mearga in deplasari (vorbesc de haiducii, de mii de oameni) - sa nu mai vorbesc de cantat. Parerea mea e ca, atata vreme cat peluzele noastre se rezuma la a se da cu respect una alteia sau a se lua peste picior, numai "alesii" intre "alesi", suntem condamnati. Care ati fost la Munchen ati vazut viitorul galeriei Stelei (care e cea mai valabila dintre toate din Romania, obiectiv vorbind), o mana de oameni entuziasti in mijlocul unei mase de dobitoci, fiecare cu 5 fulare pe mana si 3 pe puta.

Si, sincer, sa ma pis pe el de cuvant "fenomen." Cred ca, daca nu exista cuvantul asta, multi cocalari ramaneau acasa si mai multi oameni veneau sa intareasca numeric peluza simtind, nu luandu-se dupa curent; daca nu exista informarea asta proasta in masa, care sa ii dea oricarui idiot un manual de comportament pentru a fi acceptat in peluza si, ulterior, a fi cul... Mortii ma-sii, peluza nu e o gasca, e un loc unde sa iti sustii echipa si unde doar bunul simt ar trebui sa fie factor delimitant, in rest, sa fie toata lumea unita sub un singur stindard.