FC Steaua Arhiva Forum
Arhiva forumului FC Steaua — conservata in regim doar-citire. Postarea a fost dezactivata. Inapoi la site

Încã o generație de lași

fcsteaua.ro01.04.2009 16:52

Multã lume a rãmas cu o senzație de "bine", dupã meciul de sâmbãtã cu Serbia. Ideea era cã bãieții s-au dãruit, cã au dat totul, cã se poate... Personal, nu am fost de acord cu aceastã idee, dar mã tot gândeam și parcã îmi doream sã cred cã așa a fost.. Cã de data asta, a fost altfel, cã de data asta, am fost altfel( am scris înainte de meciul cu Austria )...

ªi a venit 1 aprilie 2009. Din nou meci cu Serbia, dar de data asta la nivelul echipelor de tineret. Ce-am vãzut?

Am vãzut un asediu sârbesc din primul minut, ca la Dubrovnik în 1991. Cel mai bun om de pe teren a fost tânãrul portar Cezar Lungu. Din pãcate, am rãmas cu un gust amar și am realizat cã de fapt, nu s-a schimbat nimic...

Am sperat cã tinerii aștia - mã gândeam cã au alt elan, alt tupeu - nu au complexe, cã ne vom lupta cu sârbii, de la "egal la egal", indiferent de rezultat. Dezamãgire cruntã.

Am jucat la ALIBI, la MICA CIUPEALÃ, am practicat un fotbal PARªIV. Nu ceream absurdul, ci doar o IDEE ofensivã. Ceva! Dar am primit un asediu plav, cu cel puțin 15 șuturi la poarta noastrã și doar câteva replici sporadice.

Așa ne educãm tinerii. Sã se teamã de oricine și orice. Sã se apere. Dar sã apere CE? UN ZERO? NIMICUL?

Ce era așa de grav dacã jucam și noi? Pierdeam? ªi ce dacã? Oricum n-am câștigat NIMIC. Am fost NULI, așa cum a fost și rezultatul. În colectivul în care mã aflam, bucuria a fost mai mare când Tosic a ratat acel 11 metri, nu când a marcat Gângioveanu!??!

Tot 1 aprilie. Pe un post vândut strãinilor ( serios, e deținut de compania Warner ), ciobanul din Ghencea ne mai umilea un pic și își fãcea numãrul. De circ. În loc de focã era o oaie și în loc de dresor era Mãruțã....Același colectiv, toate televizoarele( 90% ) s-au comutat la circ. Delir...

Nu dragi români! Ce s-a întâmplat dupã 0-1 la Constanța este tipic românesc. Dacã nu luam gol repede, nu am fi atacat în veci. Așa cum nu am atacat nici în meciul echipelor de tineret. Am fi jucat ca în meciul cu Olanda. Am fi fost fricoși, slabi și parșivi! Așa cum suntem de-obicei. Când ne iese, zicem cã suntem inteligenți, când nu, urlãm cã am fost FU-RA-ÞI! Nu ME-RI-TAM sã pierdem! CE GHINION!

Astãzi ne-am arãtat din nou fața hidoasã. Mai ales cã erau niște copii cu doi ani mai mici ca sârbii, puteam sã-i cãlim într-o luptã adevãratã, puteam sã-i învãțãm cã pentru a câștiga trebuie sã LUPÞI, SÃ ATACI! Dar am ales din nou ciupeala. Am fost ca un boxer care doar primește și primește și primește, pânã i se atrofiazã mușchii, iar apoi când trebuie sã atace, pur și simplu nu-l ascultã organismul.

Poate de aceea sunt atât de mulți oameni care admirã sârbii, niște oameni care nu țin cont de rezultate și au ofensiva și lupta în sânge. Oricui îi place un învins curajos decât un învingãtor laș...

Nu mã mai lamentez aici, dar aștia suntem. Asta e România, asta este Steaua( doar suntem majoritari aici nu?) dar putem sã o schimbãm! Sã începem cu eliminarea analfabeților, cocalarilor și a sub culturii dintre noi! ªi mai ales, a celui din lojã! Se poate!

Mihai ªomãnescu

P.S. Un cuvânt pentru "scouterii" din România. Unul din cei mai buni sârbi a fost Nemanja Matic, un mijlocaș de 1.90 cm, foarte tehnic, prezent și în apãrare și în atac. Acest bãiat joacã la Kosice în Slovacia și în iarnã a fost prezent pe ecranele din România, fãcând harcea parcea apãrarea echipei din Grant. Nu-i nimic, noi îl avem pe Lovin! Somn ușor nea' Vali!

sandusuddD01.04.2009 17:05

Este dureros dar acesta este purul adevar .

Adrian01.04.2009 17:22
Așa ne educãm tinerii.

Da, da!

Asa ii educam. De fapt, nu noi. Antrenorii astia de 2 bani pe care ii promoveaza federatia.

Sandoi e un antrenor varza. Ce ma-sa cauta ala la nationala de tineret?!

De ce nu e adus acolo un antrenor adevarat, un om care poate sa lucreze cu tineri?

Ce sa caute sandoi acolo? Acolo trebuie un antrenor care are in spate o istorie care il recomanda, un om care sa fii scos cativa tineri pe la echipele pe unde a antrenat.

As sari un pic si as zice ca Hagi era mult mai potrivit. Omul are ochi la jucatori, vede ce trebuie, stie cat de cat sa lucreze cu ei.

Sau Sunda, antrenorul de la Unirea Alba Iulia. Omul ala are 3 promovari in a cu 3 echipa diferite: Unirea Alba Iulia, CFR Cluj si UMT. Anul asta are sansa sa promoveze pentru a 4a oara in A. Tot cu Unirea Alba Iulia.

Nu ca ar fi din orasul meu, palmaresul omului spune tot.

Si, pentru cei care nu stiu, in Liga a 2a te obliga sa joci cu tineri in echipa, TITULARI!

Pai, sandoi a jucat la mica ciupeala peste tot pe unde a antrenat. Normal ca joaca la fel si aici.

Piturca a fost tot antrenor la mica ciupeala. Nu degeaba a luat 1 titlu in 4 ani la Steaua.

Degeaba vin tineri buni la nationala. Niciodata nu vor progresa. Sunt invatati inca de mici sa fie fricosi, sa joace la alibi, defensiv, urat,etc.

Antrenorii sunt pusi la nationala in functie de interes. Nu conteaza valoarea. Conteaza sa fie pe placul impresarilor si a lu' nasu'.(poate va amintiti cum acum cativa ani in Liga 1 erau numai antrenori dinamovisti. Cum se elibera un loc, cum era adus ba talnar, ba orac, ba Moldovan, ba multescu, etc).

Aici e buba fratilor.

Pana nu scapam de aia de sus, nu facem treaba.

zloty01.04.2009 17:30

Sunt o gramada de jucatori tineri care joaca la echipe in afara , de ce nu sunt adusi la nationala? aaa pai pentru ca ,cineva trebuie sa se duca sa ii urmareasca ,pentru ca cineva ar trebui sa si munceasca la federatie.

Mihai Somanescu01.04.2009 17:45

@Adrian

Nu conteaza cine e antrenorul. Iti spun eu. Faci pariu ca dupa un astfel de meci, se gasesc si antrenori stelisti si dinamovisti si rapidisti care vor spune ca echipa a jucat bine si ca e un rezultat bun?

INDIFERENT de maniera de joc?

Daca opinia publica ar blama un astfel de joc, las, orice antrenor ar fi nevoit sa schimbe ceva. Dar mereu se vor gasi destui care sa-l apere.

Adrian01.04.2009 18:11

Pai, aia care critica sunt facuti, de cele mai multe ori, frustrati, instigatori, etc.

Stiu foarte bine ca sunt multi stelisti care au mentalitatea asta.

Sa mor daca inteleg cum de au ajuns aici, dar sunt. Nu o sa inteleg niciodata cum niste castigatori de CCE au ajuns asa(vorbesc aici doar de Lacatus si Piturca ca restul nu prea sunt implicati in antrenorat.)

Asta e. Ne ducem toti dracului oricum in toate domeniile.

Poate ca e mai bine asa.

piturca200201.04.2009 18:11
@Adrian

Nu conteaza cine e antrenorul. Iti spun eu. Faci pariu ca dupa un astfel de meci, se gasesc si antrenori stelisti si dinamovisti si rapidisti care vor spune ca echipa a jucat bine si ca e un rezultat bun?

INDIFERENT de maniera de joc?

Daca opinia publica ar blama un astfel de joc, las, orice antrenor ar fi nevoit sa schimbe ceva. Dar mereu se vor gasi destui care sa-l apere.

somanescule din pacate sunteti majoritari

handrei01.04.2009 18:19

Exact, mentalitatea de invingator e in minoritate in Romania .. suporterii Stelei prin asta se deosebesc de ceilalti, noi (sper, majoritatea dar s-ar putea sa ma insel) avem mentalitatea de invingator. Noi nu vrem ca Dinamo sau CFR sa se faca de ras in Europa MAI MULT decat vrem ca Steaua sa invinga si sa arate prin asta ca e mai buna. Daca ne uitam la suporterii celorlalte echipe ei isi doresc mai degraba sa piarda altcineva (Steaua) decat sa invinga echipa lor (a se vedea atitudinea rapidistilor, dinamovistilor, craiovenilor, etc anul trecut!)

La nationala - in afara de cateva sclipiri (Radoi, Mutu. Din pacate Mutu e unul dintre putinii care vrea sa faca ceva nu sa joace la mica ciupeala) nu avem decat loseri de sus (Piturca, conducere) in jos (Tamas, Marius Niculae, Codrea). Atata timp cat majoritatea vor sa fure fotbalul nu o sa ajungem nicaieri.

De ce am avut o generatie de aur? Pentru ca majoritatea erau jucatori ca Lacatus, Hagi, Popescu, Petrescu, Sabau, Dumitrescu care chiar vroiau sa joace fotbal. A, am avut si petarde .. Lupescu, Prunea, Andone .. de aia nu am ajuns atat de departe pe cat am fi putut

danimarcu01.04.2009 18:31

Acelasi gust amar mi-a ramas si mie dupa ce am vazut jocul!...

Chiar ma gandeam zilele trecute ca poate generatia care urmeaza sa-i intreaca pe ratatii de azi.Da'de unde!M-am inselat amarnic...

Pana nu pleaca Mitica,Sandu+gasca sa,Piturca,nu vom schimba nimic.

Ar fi un vis frumos sa vad o federatie condusa de Hagi sau Popescu,un antrenor strain valoros la carma echipei reprezentative,etc.Numai atunci fotbalul romanesc va evolua.

Mihai Somanescu01.04.2009 18:33

@Piturca

Cum adica "sunteti majoritari"?

Mihai Somanescu01.04.2009 19:17

Gângioveanu: "Am scos un egal mare în fața unei echipe cu doi-trei ani mai mare". ce v-am spus?

valentin2day01.04.2009 23:07
Gângioveanu: "Am scos un egal mare în fața unei echipe cu doi-trei ani mai mare". ce v-am spus?

pai conteaza ca sunt mai mari ca varsta. au scapat usor, puteau sa-i bata si sa le ia si pachetul cu mancare

in Romania multi jucatori sunt "stricati" de antrenorii lor ex la Steaua

cand era Protasov jucatorii au progresat f mult la nivel individual

antrenorul care ma impresioneaza cel mai mult la momentul de fata este cel de la Gaz Metan, nu-i mai tin minte numele, in schimb am vazut ca a facut o echipa foarte frumoasa cu jucatori tineri

MoWeed02.04.2009 06:58
Poate de aceea sunt atât de mulți oameni care admirã sârbii, niște oameni care nu țin cont de rezultate și au ofensiva și lupta în sânge. Oricui îi place un învins curajos decât un învingãtor laș...

Excelent spus Somanescule. De asta vreau eu sa plece Piturca si Sandoi, prefer ca Romania sa ia bataie dupa ce s-a luptat cu adversarul, dupa ce a jucat fotbal adevarat, ofensiv. E mai bine asa decat sa ne chinuim cu acelasi bambilici sa obtinem un egal chinuit.

Ai dreptate si ca mentalitatea romanului de rand este aceeasi. Dupa Euro multi prieteni de-ai mei, care de-altfel se pricep la fotbal, ma intrebau de ce vreau eu sa plece Piti ca doar ne-a calificat la Euro si acolo am jucat cu echipe tari. Nu intelegeau de ce vroiam eu ca nationala sa joace si fotbal...

@Adrian

Din pacate aceasta mentalitate de care vorbeste Somanescu este invatata de juniori si la echipele de club. Pentru ca la noi in Liga 1, tineri joaca mai mult la echipele de la jumatatea clasamentului in jos, echipe la care mentalitatea este aceeasi(se joaca la mica ciupeala).

Degeba aduci un antrenor care stie sa lucreze cu juniorii daca ei vin cu mentalitatea asta deficitara de la club. In o saptamana nu ai timp sa le schimbi aceasta mentalitate de mica ciupeala

Trebuie schimbat intreg sistemul pentru a rezolva ceva. Incepand cu Sandu si Dragomir si terminand cu unii antrenori de la Copii si juniori.

@valentin2day

Cristi Pustai e antrenorul de la Gaz Metan Medias

Adrian02.04.2009 07:45

MoWeed

Nu neaparat. Sunt cateva scoli private care chiar scot jucatori buni. Este una in Cluj(de la care l-am luat pe Marius Albu) ar mai fi prin Pitesti si altele. La scolile astea chiar sunt invatati oamenii ce si cum, li se baga in cap o mentalitate sanatoasa. Asta pentru ca sunt antrenati ba de oameni care au facut ceva in fotbal(foste glorii) ba de profesionisti care stiu ce fac.

Problema e cand ajung la cluburi si dau peste un antrenor gen Lacatus, antrenor care ii trimite pe banca, la satelit, etc doar pentru ca nu are incredere in ei. Si, cand ii baga in sfarsit, le mai dau si sarcini defensive sau nu mai stiu eu ce. Pai, astia sunt antrenori?!

Astia sunt distrugatori!

Si avem la noi in echipa destule exemple de jucatori care au jucat bine inainte sa vina la Steaua si care nu fac nimic acum,(Dayro, Szekely, Tiago, etc)