Cu vreo șase luni în urmã, ªtefan Birtalan a suferit un transplant de ficat. La câteva zile dupã, era fotografiat pe un pat de spital schițând semnul victoriei din douã degete lungi care odatã prindeau mingea ca niște tentacule. Cât pot, sunt stelist și rãmân stelist toatã viața. Sunt în continuare alãturi de echipã, dar mai mult cu sfaturi. Pentru mine, gata, s-a terminat bãtãlia.
Când a fost demis de la conducerea echipei, antrenorul Nicolae Munteanu a spus cã Steaua nu e a lui Cazacu și nici a lui Boroi. A cui este Steaua, domnule Birtalan?
Simplu, este identitatea sportivã a Ministerului Apãrãrii, un club condus de domnul Boroi.
Ce ar trebui schimbat la Steaua pentru a putea face fațã marilor echipe europene?
În primul rând, clubul trebuie restructurat. Nu cred cã ministerul are puterea de a susține financiar mai multe secții, la nivelul la care ar trebui. O echipã de handbal costã foarte mulți bani. Același lucru este valabil și în cazul celorlalte sporturi. Trebuie sã vedem realitatea: nu putem sã chemãm un jucãtor și sã-i spunem cã-l vom plãti cu o sumã mult sub standardul echipelor de Liga Naționalã.
România are foarte mulți jucãtori valoroși. Problema este cã pentru a intra în primele opt echipe din Europa, ar trebui sã avem cei mai buni jucãtori din lume. Din pãcate, nu mai putem sã facem o echipã numai din români, cum a fost Steaua pe vremea mea. De aceea, trebuie investiți foarte mulți bani, gãsite modalitãți de finanțare, așa cum se întâmplã și afarã. ªi aici, revin la problema de mai devreme: nu știu care sunt posibilitãțile ministerului și cum poate el sã ajute mai mult clubul.
Când va mai obține naționala masculinã de handbal a României o medalie olimpicã?
Fetele sunt supersonice. Altã mentalitate, altã gândire Sunt mult mai modeste și foarte serioase la muncã. Fãrã muncã și pasiune nu faci nimic, nici în Statele Unite. Pentru bãieți cred cã mai trebuie sã treacã mult timp.
Încercați un termen, în "stilul Brucan"?
Mmm, n-aș putea spune. Cred cã sunt mai optimist, ca fost handbalist. Problema nu este cã nu am avea valori, dar poate mentalitatea nu este așa cum ar trebui. Le tot spun jucãtorilor cã nu trebuie sã moarã pe teren, așa cum e expresia, ci la antrenamente. La noi nu se întâmplã asta. Dacã nu mori la antrenamente, nu poți sã faci transplant de ficat, așa cum mi s-a întâmplat mie. Asta nu înseamnã cã toți handbaliștii trebuie sã ajungã la un astfel de transplant. Doamne ferește!
Care este cel mai valoros jucãtor român al momentului?
Sunt foarte mulți, chiar și la noi, la Steaua. Un Laufceag, portar, este foarte bun, un Stavrositu, centru, un pivot, Novanc, foarte buni, un ªania Alin, jucãtor de excepție pe care îl aștept sã erupã odatã precum vulcanul Krakatoa, Georgescu, extrema dreaptã. Sunt mulți jucãtori foarte buni, dar trebuie sã fie și constanți.
Ați declarat într-un interviu pentru Graiul Maramureșului cã, pe vremea când fãceați performanțã ca jucãtor, condițiile materiale oferite sportivilor erau mai bune decât cele de astãzi. Ce credeți cã le lipsește jucãtorilor români pentru a se impune pe plan internațional?
Vã spun din proprie experiențã. Sunt la clubul Steaua de 40 de ani. Dupã atâta timp, nu sunt bogat, dar sunt bogat sufletește, pentru cã am fãcut performanțã. Eu nu am știut sã fac bani, dar am fãcut handbal. Astãzi, lucrurile stau puțin altfel. Nu ți se mai cere doar bogãție sufleteascã. Jucãtorul zice "îmi dai, bine. Nu-mi dai, nu vin!" și zâmbește. Din pãcate, astea-s vremurile. Cã sunt sau nu de acord cu ele, n-am ce face. Þinând cont de asta, când nu sunt bani, jucãtorii trebuie sã implice foarte multã pasiune. Dacã nu fac asta, nu sunt perseverenți, nu se bat pe ei înșiși, nu ajung nicãieri. Totuși, bineînțeles, jucãtorii trebuie sã fie plãtiți, pentru cã munca e grea.
Spuneați odatã cã ați ajuns mare pentru cã erați tânãr și înalt. Fiul dumneaoastrã, jucãtor la Satu Mare, îndeplinește ambele condiții, ba chiar are 5 cm în plus (2,00m). Unde îl vedeți peste câțiva ani?
Are 26 de ani. La Odorhei, a reușit lucruri foarte frumoase, acum este cu Satu Mare aproape de promovarea în prima ligã. Înscrie cel puțin 10 goluri pe meci și este foarte bine vãzut acolo. Poate nu îl vãd neapãrat la Steaua, dar aș vrea sã cred cã va ajunge sus.
Vi se întâmplã sã fiți salutat pe stradã?
Da, sigur, și chiar este o chestiune foarte frumoasã. Trebuie sã vã spun cã sunt surprins de foarte multe ori sã vãd cã omenii mã recunosc. ªi nu doar pentru faptul cã încã am rãmas înalt.
De ce credeți cã vã ține minte lumea?
Pãi, știu eu? Poate pentru cã am jucat handbal și am fãcut parte dintr-o echipã senzaționalã. Chiar vorbeam zilele trecute cu Cristi Gațu și îi spuneam: îți dai seama cã trei ani la rând nu ne-a bãtut nimeni?
ªtefan Birtalan s-a nãscut în Zalãu, județul Sãlaj, la 25 septembrie 1948. Cu echipa naționalã a câștigat douã titluri mondiale (1970 și 1974 golgeter cu 43 de reușite), argintul olimpic la Montreal 1976 și bronzul olimpic la Munchen 1972 și Moscova 1980. Are în palmares și douã medalii de aur la Campionatul Mondial Universitar. De asemenea, a cucerit de 12 titluri de campion național și cinci Cupe ale României. În 1977, a câștigat Cupa Campionilor Europeni cu Steaua. De trei ori a fost considerat cel mai bun jucãtor din lume (1974, 1976, 1977), iar pentru meritele sale i s-a acordat titlul de Maestru emerit al sportului (1974). Este pe locul șapte în clasamentul mondial al celor mai buni jucãtori de handbal ai secolului XX. A antrenat echipa naționalã, la nivel de tineret și seniori, Steaua și echipe din Italia și Qatar. Ca antrenor, a obținut șase titluri și trei cupe.
Clubul ar trebui sã pãstreze atâtea secții câte pot fi susținute corespunzãtor. Restul, pe bazã de parteneriate, ar putea ajunge de nivel mondial.
Sigur, simt cã sunt ascultat, dar știți cum stã treaba? Mã ascultã toatã lumea, îmi dã dreptate, dar din câte am vãzut, deciziile sunt altfel.
Interviu aparul in saptamanalul Observatorul Militar si pe blogul observatorul.wordpress.com
Daca doriti sa il vedeti sau revedeti pe Stefan Birtalan, MIERCURI ORA 19:00 IN SALA CONCORDIA DIN CHIAJNA VA FI IN TRIBUNE PENTRU A INCURAJA ECHIPA Steaua MFA IN MECIUL CONTRA CELOR DE LA UCM RESITA