FC Steaua Arhiva Forum
Arhiva forumului FC Steaua — conservata in regim doar-citire. Postarea a fost dezactivata. Inapoi la site

Istorie Stelista (VI)

fcsteaua.ro10.02.2009 06:24

TREI, DOAMNE ªI TOÞI TREI (1957-58 )

La ediția 1957 participau 12 echipe, iar evoluția CCA avea sã fie oscilantã, astfel cã, dupã 13 etape, echipa noastrã se gãsea pe locul 6, la 5 puncte distanțã de leader - Petrolul. Dupã alte 6 etape, profitând de cãderea adversarelor, CCA se apropia de primul loc! Devenise clar cã lupta pentru titlu se va da între Petrolul - 25 p., ªtiința Timișoara și CCA, câte 23 p.

În etapa a 20-a, CCA învingea clar pe Dinamo cu 2-0 și egala leaderul, pentru cã meciul între primele douã clasate, de la Timișoara fusese amânat. În penultima etapã avea sã se înregistreze ca mai mare surprizã: Petrolul a pierdut la Oradea în fața unei echipe care nu reușise decât douã remize în precedentele 19 etape!!! Din pãcate, CCA a pierdut lamentabil la Brașov cu 0-3, nãruindu-și șansele la titlu. Dupã ultima etapã cele douã echipe se aflau la egalitate de puncte, 27, dar Petrolul avea un golaveraj mai bun (36-21, coef. 1,71, fațã de 39-27, coef. 1,44). Titlul avea sã fie decis de restanțele ªtiinței, care avea sã dispute încã trei meciuri, dintre care unul chiar împotriva Petrolului, la Timișoara.

Dupã ªtiința-Petrolul 1-0, situația devenea dramaticã. Timișorenii se apropiaserã la douã puncte de primul loc Nici golaverajul nu era rãu: 1.55, fațã de 1.64, cât avea Petrolul. ªi mai aveau douã meciuri, e drept, ambele în deplasare.

A urmat meciul cu Progresul, la București. Dezastru! Un incredibil 0-7 ducea titlul la Ploiești. Doar dacã timișorenii nu bãteau cu 15-0 la Brașov. Ceea ce, bineînțeles, nu s-a întâmplat, victoria cu 1-0 nefiind decât o palidã consolare pentru bãnãțeni. Așadar, trei echipe la egalitate de puncte - Petrolul, CCA și Timișoara, dar o singurã campioanã - Petrolul.

Bine, vor întreba unii, dar ce-au pãzit comuniștii, cum de n-au dat directiva sã câștige CCA? Un aranjament micuț la Brașov, pardon, Orașul Stalin, și totul era OK. Ei, la întrebarea asta sã rãspundã cei care vãd în istoria echipei noastre numai blaturi, fitile și conspirații oculte.

AMAR (1958-59)

ªi ediția 1958-59 avea sã îi amãrascã pe suporterii steliști.

Turul pãrea sã arate cã lupta pentru titlu se va da între Dinamo (17 p.) și CCA (16 p.), cu un mic avantaj pentru Dinamo, care învinsese cu 2-0 în meciul direct. Nici Rapid sau Petrolul nu puteau fi neglijate, ambele având câte 14 puncte.

Returul ne va arãta o echipã în mare formã, Petrolul ( 6 victorii consecutive, dintre care una a însemnat umilirea CCA cu 6-1), astfel cã, dupã 17 etape, situația se schimbase radical: Petrolul 26, CCA (care se revanșase cu 1-0 împotriva lui Dinamo) 24, Dinamo 22, Rapid 21.

Numai cã, în etapa urmãtoare, Petrolul pierde în fața codașei Farul, iar CCA învinge Steagul Roșu. Cele douã echipe se aflau la egalitate, cu patru etape înainte de final, dar Petrolul avea un golaveraj mult mai bun - 1,90, fațã de 1,41.

Apoi Petrolul a fost ținutã în șah de Rapid: 0-0, dar CCA nu profitã, pierzând la Bacãu. Dupã o etapã în care ambele pretendente la titlu au învins, Petrolul trece și de UTA, în timp ce CCA se împiedicã neașteptat: 0-1 cu Jiul la București, rãmânând la 3 puncte în urmã și fiind depãșitã de Dinamo, cu același numãr de puncte, dar un golaveraj mai bun. Înaintea ultimei etape, Petrolul era campioanã!!!

CCA a terminat a treia, dupã Petrolul și Dinamo, care avea sã o elimine și din Cupã.

SFARSIT DE DECENIU

Dupã cele douã ediții în care campionatul a fost ratat de puțin, CCA avea sã câștige douã titluri consecutive, 1959-60 și 1960-61. Era sfârșitul deceniului de aur.

În 1960, CCA avea sã joace douã meciuri amicale cu Internazionale. Echipa faimosului Helenio Herrera, cu Buffon în poartã, cu legende ca Facchetti, Picchi, Guarneri, Corso, Angelillo, Firmani. La Milano, italienii aveau sã învingã cu 3-1, dar au și pus ochii pe Constantin, pe care au încercat sã-l momeascã. Un transfer afarã era imposibil pe atunci.

În schimb, Partidul, meșter priceput în toate cele, a gãsit de cuviințã sã retragã toate echipele românești din competițiile internaționale – CCE, Cupa Cupelor, Cupa Orașelor Târguri (ultimele doua competiții avea sã dea naștere mai târziu Cupei UEFA), precum și din calificãrile pentru campionatul mondial din 1962. Motivul? Eliminarea din sferturile de finala ale Campionatului European în fata Cehoslovaciei, cu 0-2 si 0-3. Așadar, CCA n-a mai apucat sã joace în ediția 1960-61 a CCE. Coincidența fãcea ca adversara sã-i fi fost tocmai campioana Cehoslovaciei, Spartak Hradec Kralove, așa cã s-a pierdut un bun prilej de revanșã... Rãmânea amintirea revanșei în fața lui Inter de la București: 2-0.

Pentru Inter începea o perioadã de mari succese - campionate , cupe, cupe ale campionilor europeni. Pentru CCA se termina deceniul de aur și urma o perioadã de cãutãri și transformãri, care avea sã coincidã cu noul nume - Steaua.

Rând pe rând se retrag cei care au contribuit la nașterea și afirmarea celei mai cunoscute echipe de fotbal românești: portarii Voinescu și Toma, frații Laci și Feri Zavoda, stoperul-model Apolzan, V.Dumitrescu, Onisie, Bone, Cacoveanu, Alecsandrescu si Nae Tataru, eroii meciului de la Belgrad și ai turneului din Anglia. Rãmâneau sã ducã mai departe tradiția mai tinerii Ivãnescu, Jenei și Constantin. Lor li s-au adãugat unii ca Staicu sau Raksi, precum și noua generație - portarii Eremia și Suciu, jucãtori ca Hãlmãgeanu sau Cojocaru, Crișan, Dumbravã sau Crãciun, Tomeș, Danciu sau Mateianu (da, cel "omorât" la meciul de la Oradea), sau percutantul trio Florea Voinea, Cornel Pavlovici, Sorin Avram. Ani în care Constantin câștiga titlul de goal-getter doi ani la rând, 1960-61 și 1961-62, predând ștafeta lui Pavlovici în ediția 1963-64.

Ediția 1961-62 a constituit un eșec din punct de vedere al campionatului, echipa ocupând un loc cu care nu era deloc obișnuitã: 9! În schimb, cupa a fost câștigatã de o manierã categoricã: 7-1 în semifinale cu Steagul Roșu și un zdrobitor 5-1 în finalã cu Rapid, care o învinsese în ambele meciuri din campionat.

Andrei Sava

Lari10.02.2009 07:15

Citind aceste randuri (MULTUMIRI, Andrei :worthy: ), am senzatia ca citesc pagini despre tineretea lui Eminescu...

Cata diferenta intre modul in care se castigau campionatele in timpul teribilei perioade a anilor '50 si modul in care Schalke 04, de exemplu, nu avea adversar in timpul lui Hitler, mai ales in campionat!

Cred ca frumusetea acelor ani rezida si in faptul, dar nu numai, ca fotbalistii nostri erau mai aproape de cei mai buni jucatori din lume.

Ce sportivi magnifici si ce timpuri nenorocite... Unde-am fi putut fi, oare, daca societatea aia era doar putin mai permisiva cu fotbalistii nostri?

Le reseau pansant10.02.2009 10:12

Cat de frumos povestite aceste randuri, plus ca frumusetea este data si de informatii despre celelalte echipe-petrolul, UTA, Poli; locomotiva; Dinamo etc. Eu raman la parerea ca anii '50 sunt de departe una din perioadele cele mai "pitoresti" din fotbalul nostru, cu mult ca frumusete peste anii '80 si de dupa unde au fost numai scandaluri si rivalitati politice. Ce trist ca nu avem mai multe inregistrari cu partide ale acelor timpuri, ar fi foarte frumos de vazut o retrospectiva sportiva a acelor ani.

Multumesc mult Andrei pentru aceste povestiri, sunt la fel de bune ca cele ale lui Creanga.

Gica Chioru10.02.2009 21:24

Andrei, suporterii stelisti, "ultrasii" acelor ani, au invadat terenul la sfarsitul finalei de Cupa:

http://img98.imageshack.us/my.php?image=img1885no9.jpg

img1885no9.th.jpg

redondo10.02.2009 22:54

Exista vreo carte cu istoria completa a echipei?

COSTYNATOR11.02.2009 06:36
Exista vreo carte cu istoria completa a echipei?

Steaua - Legenda unei echipe de fotbal.Autorul volumului este Cãtãlin Oprișan,realizator al emisiunii Smiley TV.Cartea cuprinde prima istorie oficialã a unui club din România.

juby13.02.2009 12:45

Nenumarate multumri pentru timpul acordat in creearea unor astfel de articole.

Parca sunt oleaca gelos ca nu stiu eu asa de multe. Felicitari, si, din nou, multam fain.

Toate cele bune.

Kreator13.02.2009 19:06

Felicitari celor care scriu asemena articole, ii felicit atat pentru talentul de care dau dovada, cat si pentru timpul pe care il dedica scrierii acestor articole.

Acest articol ma face sa reiau o propunere mai veche de a mea.

A fost la un moment dat deschis un subiect pe acest site legat de propuneri pentru imbunatatirea site-ului.

Una din propunerile mele a fost pusa in aplicare, se referea la faptul ca la sondajele de opinie, dupa ce iti exprimai opinia, nu mai puteai accesa sondajul respectiv, asadar daca eram al 24-lea care vota la un subiect, nu puteam sti care este parerea celorlati 2.000 (sa zicem) de votanti la sfarsitul sondajului....

A doua propunere se referea ca pe acest site sa fie creata o sectiune numita ISTORIE, sectiune care sa cuprinda istoria clubului de fotbal Steaua Bucuresti de la infiintare pana in prezent.

Aceasta istorie a clublui putea sa apara la sectiunea:

CLUB

- ISTORIE

Acest articol ma face sa cred ca este posibil sa alcatuim o istorie a clubului Steaua.

Putem incepe cu pasi mici, nu cere nimeni sa apara peste noapte pe acest site istoria clubului Steaua din 1947 pana in prezent...

Se poate scrie pe rand istoria clubului Steaua, pe ani, si se poate incarca rand pe rand.

Pe masura ce se scrie istoria altor ani, si aceasta se poate incarca pe site.

Ar putea fi aduse si completari si adaugiri, de catre utilizatori. Acestia ar putea trimite observatiile, completarile sau, de ce nu, fotografii sau articole din ziare vechi scanate, pe adresa site-ului, si administratorii sau cel care va coordona articolele legate de istoria clubului, dupa ce vor verifica informatiile, ar putea decide daca le vor adauga sau nu la perioada respectiva.

Faptul ca Gica Chioru a trimis acel link cu articolul din ziar de dupa finala de Cupa Steaua - rapid ma face sa cred ca s-ar putea crea o comunitate de utilizatori ai acestui site care ar fi dispusi sa se implice in acest proiect... (apropos, pacat ca restul articolului continua pe pagina a 3-a a ziarului, pagina care lipseste)....

Am acum in fata ochilor un Album realizat cu ocazia aniversarii a 25 de ani de activitate a clubului sportiv al armatei Steaua (1947 - 1972)....

Sincer sa va spun, nu am talentul lui Andrei Sava, dar as putea sa scanez si sa trimit materialele pe care le am eu, si cei cu mai mult talent le-ar putea folosi...

Ce parere aveti???

Lari13.02.2009 19:10

@Kreator

Uite aici o sectiune a forumului in care sunt postate destule chestii interesante.

O sa trecem si aceste excelente articole in acea sectiune dupa ce vor iesi din prima pagina.

Kreator13.02.2009 19:41
@Kreator

Uite aici o sectiune a forumului[/url] in care sunt postate destule chestii interesante.

Da, stiu ca exista o sectiune pe forum intitulata Istorie.

Eu nu ma refer la o serie de articole disparate legate de istoria clubului Steaua.

Eu ma refer la o sectiune usor accesibila chiar din pagina principala, sectiune in care ai putea selecta sa spunem sezonul 1973 - 1974 si sa ai acces la informatiile importante legate de acel sezon....

Andrei Sava in articolul Istorie Stelist VI a prezentat o istorie a anilor 1957 - 1958; 1958 - 1959; 1960 - 1961, adica exact ce mi-as dori eu sa avem pe acest site.

Exista ceva in acest gen pe site-ul oficial al clubului, dar este ceva extrem de primitiv, se dau doar informatiile legate de clasamentul la finalul campionatului, rezultatele din Cupa Romaniei si rezultatele din meciurile din cupele europene, dar totul intr-un mod aberant..... pe ani CALENDARISTICI in loc de rezultate pe sezon...

Si lipsesc informatii importante....

Sa va dau un exemplu:

Daca selectam anul 1986 (un an important pentru noi) ce avem:

Parcursul in Cupele Europene

CUPA CAMPIONILOR

02.04.1986: ANDERLECHT - Steaua 1 - 0 (0 - 0)

Marcator: Scifo(76)

Steaua: Duckadam - Iovan, Bumbescu, Belodedici, Barbulescu - T Stoica , Boloni, Majaru(77 Balan), Balint(81 Pistol) - Lacatus, Piturca

16.04.1986: Steaua - ANDERLECHT 3 - 0 (2 - 0)

Marcatori: Piturca(7,42), Balint(23)

Steaua: Duckadam - Iovan, Bumbescu, Belodedici, Barbulescu (89 Weissenbacher) - Balan, T Stoica, Boloni, Balint(84 Radu II) - Lacatus, Piturca

07.05.1986(Sevilla): Steaua - CF Barcelona 0 - 0/ 2 - 0 lovituri 11m Marcatori: Lacatus, Balint

Steaua: Duckadam - Iovan, Bumbescu, Belodedici, Barbulescu - Balan (72 Iordanescu), Boloni, Majearu, Balint - Lacatus, Piturca (112 Radu II)

CUPA INTERCONTINENTALA

14.12.1986: RIVER PLATE - Steaua 1 - 0 (1 - 0)

Marcatori: Alzamendi(28)

Steaua: Stingaciu - Iovan, Bumbescu, Belodedici, Weissenbacher - Barbulescu(71 Majearu), T Stoica, Balint, Balan - Lacatus, Piturca

APOI DACA DAM CLICK PE ANUL 1987 CE GASIM:

Parcursul in Cupele Europene

SUPERCUPA EUROPEI

24.02.1987(Monte Carlo): Steaua - DYNAMO Kiev 1 - 0 (1 - 0)

Marcator: Hagi(44)

Steaua: Stingaciu - Iovan, Bumbescu, Belodedici, Barbulescu - Balan, T Stoica, Boloni, Hagi(84 Balint) - Lacatus(89 Majearu), Piturca

CUPA CAMPIONILOR

16.09.1987: Steaua - MTK BUDAPESTA 4 - 0 (2 - 0)

Marcatori: Hagi(11, 26), Boloni(63), Lacatus(83)

Steaua: Liliac - Iovan, Bumbescu, Belodedici, Ungureanu - T Stoica, Boloni, Majearu(46 Balint), Hagi - Lacatus(88 Rotariu), Piturca

30.09.1987: MTK BUDAPESTA - Steaua 2 - 0 (2 - 0)

Marcatori: Hires(20), Szeibert(43)

Steaua: Stingaciu(46 Liliac) - Iovan, Bumbescu, Belodedici, Ungureanu - T Stoica,Rotariu, Boloni, Hagi - Lacatus, Piturca(70 Balint)

21.10.1987: Steaua - OMONIA NICOSIA 3 - 1 (2 - 1)

Marcatori: Hagi(14 - 11m si 68), Iovan(43)/ Xionronpos(38)

Steaua: Liliac - Iovan, Bumbescu, Belodedici, Ungureanu - T Stoica, Boloni, Majearu(72 Balint), Hagi - Lacatus, Piturca(78 Rotariu)

04.11.1987: OMONIA NICOSIA - Steaua 0 - 2 (0 - 2)

Marcatori: Evagoras(8 - autogol), Lacatus(35)

Steaua: Liliac - Iovan, Bumbescu, Belodedici, Ungureanu - T Stoica, Boloni, Rotariu(77 Majearu), Hagi - Lacatus(46 Balint), Piturca

Bine bine, dar .... ce s-a intamplat cu dubla cu Anderlecht Bruxelles din toamna anului .... 1986!!!!???!!??!

Cea din turul II al sezonului 1986 - 1987 din Cupa Campionilor Europeni?

Nu se regaseste nici la 1986, nici la 1987!!!!

Unde a disparut?

In afara de aceste rezultate (pana si astea incomplete), se mai prezinta clasamentul la finalul campionatului si atat.

Nu se compara cu articolul lui Andrei Sava.

Pe langa clasament, adaugi si ceva istorisit despre acel campionat, nu doar un clasament sec...

Le reseau pansant13.02.2009 20:08

Da Kreator, ai dreptate in legatura cu crearea unei sectiuni dedicata istoriei, la fel ca si "colaborarea" cititorilor fcsteaua cu materiale de arhiva in special, pentru imbunatatirea acelei sectiuni. Si eu mai am multe articole/franturi din ziare, carti, pe scurt materiale legate de Steaua, dar nici eu nu am facut mare lucru pentru a le face accesibile pe site, am asteptat munca alora in multe momente.

O istorie excelent scrisa a magicului an 1986, gasesti in cartea "Mingea o copie a soarelui", eu i-am dat exemplarul meu unuia dintre redactorii fcsteaua, dar de atunci nu mai stiu nimic.

Kreator13.02.2009 20:46
Si eu mai am multe articole/franturi din ziare, carti, pe scurt materiale legate de Steaua, dar nici eu nu am facut mare lucru pentru a le face accesibile pe site, am asteptat munca alora in multe momente.

Totul trebuie sa aiba un inceput....

Un inceput poate fi de exemplu sa fie adaugate cele trei sezoane istorisite atat de bine in articolul lui Andrei Sava ( 1957 - 1958; 1958 - 1959; 1960 - 1961).

Pe langa asta se pot adauga alte informatii... clasamentul sezonului respectiv, rezulate din Cupa...

Ar trebui sa existe cineva care sa catalizeze aceasta actiune...

Nu stiu cine, cineva caruia i-ar face placere sa faca asta, si cineva care are si talent.

Am vazut multe articole despre istoria Stelei scrise cu talent pe acest site.

Altii ar putea contribui cu materiale (poze, articole, scanari din albume vechi)....

materiale care sa fie "filtrate" de cei cae vor finisa materialele publicate...

Sa existe o sectiune deschisa:

CLUB

- ISTORIE

in care sa se adauge deja informatiile care exista, pe sezoane (macar cele trei sezoane de mai sus), si sa existe in acea sectiune un link, ceva in genul :

"Doriti sa contribuiti la aceasta sectiune? Aveti informatii, articole din ziare sau reviste vechi? Aveti fotografii din acele timpuri si doriti sa ajutati la completarea istoriei clubului Steaua Bucuresti? Puteti trimite materialele dvs. scanate (sau fotografiate daca nu este posibil sa le scanati) la adresa de e-mail ..... sau dati click ... aici ..."

Kreator13.02.2009 22:13

@ Andrei

"... În schimb, ordinele partidului erau impuse sportivilor și, din motive politice, CCA era opritã sã ia parte la Cupa Campionilor, alãturându-se boicotului echipelor in țãrile blocului sovietic!"

Eu din cate imi amintesc din ce am citit, parca tin minte ca CCA a refuzat sa participe la acea editie de Cupa Campionilor Europeni in semn de protest fata de arbitrajul partinitor din meciul de baraj CCA - Borussia Dortmund desfasurat la Bologna.....

Ma inseala oare memoria?

Andrei SAVA14.02.2009 11:07
... parca tin minte ca CCA a refuzat sa participe la acea editie de Cupa Campionilor Europeni in semn de protest fata de arbitrajul partinitor din meciul de baraj CCA - Borussia Dortmund desfasurat la Bologna.....

Ma inseala oare memoria?

Nu, a fost altceva, protestul a fost sigur de natura politica, dar nu stiu precis care a fost motivul.

Kreator17.02.2009 19:51
Nu, a fost altceva, protestul a fost sigur de natura politica, dar nu stiu precis care a fost motivul.

Am cautat nitel, nu am gasit cartea sau revista unde am citit despre faptul ca, urmare a arbitrajului scandalos de la meciul de baraj CCA - Borrussia Dortmund desfasurat la Bologna in editia 1957 - 1958 a CCE, echipa CCA a refuzat sa mai participe la URMATOAREA EDITIE LA CARE AVEA DREPTUL SA PARTICIPE cea din 1960 - 1961.

Ar fi trebuit sa joace impotriva celor de la Spartak Hradec Králové din Cehoslovacia.

Multe alte echipe din tarile din lagarul comunist au participat la acea editie,

asadar nu a fost o decizie politica, nu a fost un boicot al tarilor din blocul sovietic....

Pur si simplu au protestat fata de arbitrajul sub orice critica de la acel meci de baraj.

Hungary Újpesti Dózsa

Poland Legia Warsaw

Bulgaria CDNA Sofia

Czechoslovakia Spartak Hradec Králové

German Democratic Republic Wismut Karl Marx Stadt

Hearts 1–5 Benfica 1–2 0–3

Red Star Belgrade 1–5 Újpesti Dózsa 1–2 0–3

Fredrikstad 4–3 Ajax 4–3 0–0

AGF 3–1 Legia Warsaw 3–0 0–1

Juventus Flag of Italy 3–4 CDNA Sofia 2–0 1–4

HIFK 2–5 IFK Malmö 1–3 1–2

Rapid Vienna 4–1 Beșiktaș 4–0 0–1

Limerick 2–9 Young Boys 0–5 2–4

CCA Bucharest (w/o) Spartak Hradec Králové - -

Glenavon (w/o) Wismut Karl Marx Stadt - -

Stade Reims Flag of France 11–1 Flag of Luxembourg Jeunesse Esch 6–1 5–0

Barcelona Flag of Spain 5–0 Flag of Belgium Lierse 2–0 3–0

http://en.wikipedia.org/wiki/European_Cup_1960%E2%80%9361

Andrei SAVA18.02.2009 11:25
Pur si simplu au protestat fata de arbitrajul sub orice critica de la acel meci de baraj.

Da, în cel de-al treilea meci împotriva Borussiei se pare cã tendința a fost clarã. Totuși, mi-e greu sã cred cã s-a așteptat doi ani pentru a protesta împotriva unui arbitraj potrivnic.

M-am mai sfãtuit cu cei mai în vârstã și se pare cã partidul retrãsese toate echipele românești din competițiile internaționale, ca urmare a dublei înfrângeri în fața Cehoslovaciei (0-2 și 0-3) în preliminariile Campionatului European. De altfel, am vãzut cã nu am avut participante nici în Cupa Cupelor, nici în Cupa Orașelor Tîrguri (precursoarea Cupei UEFA). Te rog sã o iei doar ca o ipotezã, o sã încerc sã aflu motivul adevãrat.

In sfarsit, am gasit! Iata ce se mentioneaza pe http://www.UEFA.com/printoutfiles/competit.../e_85035_pk.pdf

Czech side Spartak Hradec Králové – now SK Hradec Králové - were due to face Romanian side CCA Bucuresti – now FC Steaua Bucuresti - in the preliminary round of the 1960/61 European Cup, but the Romanian side withdrew.

With the Romanian national team having lost 2-0 and 3-0 against Czechoslovakia in the quarter-finals of the 1960 UEFA European Championship, Romania's ruling communist party had decided in June 1960 to ban all Romanian clubs from European club competitions and withdraw the national side from the 1962 FIFA World Cup qualifiers to avoid the risk of further humiliation.

Acum cred ca e clar totul si va trebui sa modific putin articolul...

Kreator19.02.2009 12:53
Czech side Spartak Hradec Králové – now SK Hradec Králové - were due to face Romanian side CCA Bucuresti – now FC Steaua Bucuresti - in the preliminary round of the 1960/61 European Cup, but the Romanian side withdrew.

With the Romanian national team having lost 2-0 and 3-0 against Czechoslovakia in the quarter-finals of the 1960 UEFA European Championship, Romania's ruling communist party had decided in June 1960 to ban all Romanian clubs from European club competitions and withdraw the national side from the 1962 FIFA World Cup qualifiers to avoid the risk of further humiliation.

Acum cred ca e clar totul si va trebui sa modific putin articolul...

Acum este mai clar si pentru mine.

:)