FC Steaua Arhiva Forum
Arhiva forumului FC Steaua — conservata in regim doar-citire. Postarea a fost dezactivata. Inapoi la site

Pagini de iubire si o fila de istorie

fcsteaua.ro09.02.2009 09:30

Imi amintesc de faptul ca, in timpul comunismului si imediat dupa caderea acestuia, copil fiind, vanam cu insetare orice text care ar fi amintit de Steaua. Almanahuri literare, franturi de text sportiv strecurate printre osanalele aduse liderului comunist, mici capitole in carti despre fotbal dedicate marii performante a fotbalului romanesc, Sevilia 86.

In lipsa internetului, a unei televiziuni reale si a revistelor de specialitate, orice decupaj color din aceste carti devenea afis si oglinda a unei iubiri curate de copil pentru niste adevarati eroi: Balint, Lacatus, Belodedici, Boloni, Duckadam, Stoica, Hagi mai nou. Nu existau fulare, nici tricouri sau insigne, singurul contact cu ros albastrii facandu-se greoi, prilejuit fiind de un telefon dat de Ceausescu fix cu o ora inaintea fluierului de inceput al confruntarii cu Dinamo pentru a permite transmisia TV. In aceste context, singurele arme erau cariocile ros albastre care amprentau iubirea pentru o echipa de fotbal care aducea bucuria in sufletele romanilor. Era prea putina informatie pentru o sete asa de mare.

Personal, nu dau doi bani pe initiativele gsp de a scoate bani, mai ales pe spatele echipei Nationale, iar cand vine vorba de Steaua pur si simplu imi ies din minti. Sunt scarbit de ele, consider ca se actioneaza la fel ca si in cazul linkurilor devenite site-uri ale suporterilor. Cireasa de pe tort este luata si nu pusa, dupa ce si tortul a fost mancat.

Chiar si in aceste conditii, initiativa de a reedita "cartea document" Super Steaua este binevenita. Tanarul suporter stelist de oriunde va putea cunoaste munca depusa pentru crearea unei echipe cu adevarat mari. Isi va putea creiona idei despre cum se poate realiza performanta si care sunt parghiile pentru atingerea acesteia. Va putea sa faca o comparatie intre trecut si prezent.

Lucrarea reprezinta un element esential prin care se dovedeste faptul ca echipa actuala construita de Becali se balaceste intr-o mocirla a mediocritatii. Demonstreaza lipsa de viziune a actualei conduceri, managementul dupa ureche, haotismul si lipsa de valoare. Prin corelare se dovedeste maretia ex stelistilor, valoarea umana a acestora, mizele sportive si preocuparile extrasportive opuse ieftinismului actualilor jucatori (cu exceptii izolate numite Ogararu, Radoi*, Goian sau Ghionea).

Super Steaua este o carte monument, un unicat. Incomoda, dreapta si la obiect. Se vorbeste de compromisuri, de sacrificii, totul in baza unui plan urmarit cu incapatanare. Un plan implinit sub forma primului revelion din fotbalul romanesc singura performanta la nivel de club. Nu ma incadrez in valul de simpatie de care beneficiaza autorul Andrei Vochin, dar ii respect munca, îi admir documentarea si-i apreciez calitatea exprimarii.

Va recomand sa achizitionati aceasta bijuterie, iar recomandarea vine din partea unuia care stie sa deosebeasca un diamant dintr-o gramada de balegar. Atunci cand este vorba de Steaua Bucuresti, desigur.

*Radoi, fiind un simbol al Stelei ultimilor ani, este considerat in acest articol a fi inca un component al lotului stelist.

Le reseau pansant09.02.2009 10:24

Ce frumoase sunt primele randuri, despre cum colectionam orice pe care era scris Steaua.

Asa faceam si eu, taiam ziare, reviste, carti, strangeam surprize, actipilduri ce vremuri frumoase. In 1999 aveam 12 ani ce fericit am fost cand am gasit un poster cu echipa, la fel ca si 2 carti de fotbal in care era prezentata si echipa noastra. Tot din 1999 am inceput sa cumpar si revista ProSport Magazin, era revista mea preferata, imi aduc aminte ca faceam economie la orice sa pot sa o cumpar, costa parca 5000 si aparea saptamanal, ce suparat puteam sa fiu cand nu aveam bani sa o cumpar, mai ca imi venea sa plang. Si tot in 1999 am facut rost de o carte ff frumoasa se chema "Mingea o copie a soarelui" in care erau prezentate toate marile evenimente ale fotbalului romanesc, iar despre Steaua era trecut tot episodul Sevilia, de la meciurile din campionat pana la final cu Barca, dupa 2 luni stiam pe dinafara toate cele 10-15 pagini despre Steaua.

Legat de tricouri, un coleg de clasa a venit cu un tricou al lui Danciulescu intr-o zi la scoala, cred ca a fost una din cele mai triste zi din viata mea, plangeam ca el are tricou cu Steaua si eu nu, oricum am rezolvat pe urma ca in decembrie am fost cu Steaua; colind, plugusor si asa mi-am cumparat fular si caciula cu Steaua.

DelPiero1009.02.2009 12:01

Am citit aceasta carte cand aveam 13 ani.Tot o perioada grea era si atunci,eram sub 'domnia' lui Chiturca.Este o carte execelnta.Eu am imprumutat-o altuia,si nush ce-a facut asta cu ea.As reciti-o oricand cu mare placere.

maye09.02.2009 14:06
Legat de tricouri, un coleg de clasa a venit cu un tricou al lui Danciulescu intr-o zi la scoala, cred ca a fost una din cele mai triste zi din viata mea, plangeam ca el are tricou cu Steaua si eu nu, oricum am rezolvat pe urma ca in decembrie am fost cu Steaua; colind, plugusor si asa mi-am cumparat fular si caciula cu Steaua.

Inseamna ca nu sunt singurul care isi investea toti banii castigati prin glas in fulare si caciuli:)

Pentru mine o sa ramana titlul din 98 cea mai frumoasa amintire...L`am sarbatorit in ploaie la 10 ani:)...

Doamne ce vremuri...pacat ca nu ne mai regasim in Steaua de azi....

bog_stelistu09.02.2009 21:26

ckiar m ai facut curios,cred k o sa o cumpar si eu Steaua FOREVER :steag_cruce_invers:

diamond_man09.02.2009 21:58

Acuma sper ca v-ati uitat la replay luni seara...he-he..doamne, cum mai jucau oamenii aia, si cum mai ridica Piturca mainile prin plasa aia...pe cand pe tracker Steaua-Anderlecht?Iar cu fularele si astea...Am un fular tricotat de bunica-mea prin '86(!) cred; rosu cu cate doua dungi albastre la capete...Trec anii, fara fularul ala nu merg nici acum la meci...In '98, la Otelul -Steaua 4-5, abia ma mutasem(temporar) in Gl.; ma duc la meci cum veneam si pe Ghencea : bocanci de Armata, blugi negri rupti, tricou cu Slaytanic Wehrmacht, geaca de motor + fularu' cu Steaua la gat, deci ca la mine acasa in Buc. Nu avusesem in vedere detaliul ca nu mai eram in Buc....Pe scurt, mi-am furat-o printre blocuri, urat de tot...Am renuntat la geaca de motor, da' la fular n-am dat drumu' nici mort. Fularu' ala mi-a oprit ditamai hemoragia ! Si acum, dupa 11 ani, fularul ala are sangele pe el...Bine, cu crizele de nervi cand vroia maica-mea sa-l spele, etc. Si altceva: va mai aduceti aminte fanioanele alea triunghiulare din vinilin, de pe care decupam emblema Stelei, si o rugam pe bunica s-o coasa pe tricoul bun, de crapa de invidie tot blocu'?

Adrian09.02.2009 22:12

Daca tot vorbim de amintiri...

Am fost la meciul cu Realul, de la Mardid, din Cl, de acum cativa ani.

Am plecat cu avionul si am oprit si in Barcelona.

Acolo, in Barcelona, in aeroport, mi-au spart astia geamantanu.

Si din tot geamantanul au luat doar un singur lucru: un mic pachetel ros -albastru.

De fapt pachetul ala era un steag ros albastru pe care l-am primit la schimbul de clase in clasa a 12a(ma stiau ca sunt nebun cu Steaua) si in Steag mi-am impachetat fularul norocos, tricoul cu Neaga si 25-ul ala care a innebunit Ghencea cu goluri de K1, pantalonii scurti cu Steaua, ciorapii cu Steaua si chilotii norocosi.

Dintre toate lucrurile din geamantanul ala, fix chestia aia mi-au furat.

Doar chestia aia.

Doar pachetelul ala.

Pe Bernabeu...stim toti ce s-a intamplat.

Steaua a jucat superb dar nu am avut noroc. Daca nu dadea Banelu cu autogolu'(eu, personal, nu il trag la raspundere. a fost o gresala), nu ne bateau aia veci.

Dar, pt ca mi-au furat pacheteul ala, i-am blestemat pe catalani. Si de atunci Barca nu a mai castigat nici macar o cupa. Doar anul asta ce au inceput sa mai mearga cat de cat.

Poate ca mai castiga.

Poate ca blestemul tine doar 3 ani. :D Nu stiu.

Intre timp am primit un fular nou, de la un foarte mare si vechi stelist, un stelist adevarat care a vazut multe meciuri de-ale Stelei, mult mai multe ca multi din noi.

p.s.

La meciul ala de pe Bernabeu s-a intamplat ceva foarte ciudat.

Tot meciul am stat cu ochii indreptati spre gazon si cantand. O singura data am plecat capul in jos si m-am uitat la trepti si deodata a izbucnit tot stadionul.

Banel tocmai isi daduse autogol.

Eu nu am vazut live autogolul acela.

Parca am simtit ca ceva se intampla.

Steaua te face supranatural, cred :D

danimarcu09.02.2009 22:46
Acuma sper ca v-ati uitat la replay luni seara...he-he..doamne, cum mai jucau oamenii aia, si cum mai ridica Piturca mainile prin plasa aia...pe cand pe tracker Steaua-Anderlecht?

Am vazut si eu meciul.Superb!Sper ca s-au uitat si cei mai tineri de pe acest forum,sa vada o mica mare diferenta dintre Steaua aia si Steaua lui Jiji.Jucam in viteza tot meciul,nu adormeam ca acum.Ma rog...Am fost in tribuna la acel meci,nu o sa uit niciodata cat de fericit eram.Taica-meu era ofiter si ma ducea la meciurile Stelei prin toata tara.Meciul asta a fost cel mai important pe care l-am vazut vreodata pe viu.Si ce bucurie la final...Jucam finala...Dupa un parcurs stralucit si un joc cum rar juca cineva pe vremea aia.Amintiri...

grizzly10.02.2009 00:45
Ce frumoase sunt primele randuri, despre cum colectionam orice pe care era scris Steaua.

Asa faceam si eu, taiam ziare, reviste, carti, strangeam surprize, actipilduri ce vremuri frumoase.

ce batalie am luat de la maica-mea, cand, prin `86 spre toamna am indraznit sa lipesc cu pelikan taieturi alb-negru din ziare despre Steaua pe usile dulapurilor. plus biletul de autobuz de la meciul cu anderecht (eram mic, tata a platit doar un bilet cand am fost). vremuri...

clausblaus10.02.2009 10:01

De fulare,tricouri,caciuli,nu se pomenea pe vremea noastra.Dar aveam un caiet in care lipeam,cu mare grija,decupaje din ziare,ori fotografii cu jucatorii Stelei,pe care le procuram cu mare greutate.

Era un caiet de muzica...probabil, cei mai "batraiori",mai stiu cum arata!

Si n-am sa uit,niciodata,perciuneala pe care mi-a tras-o dirigintele,cand mi-a vazut ghiozdanul inscriptionat cu numele stelistilor.

Vremuri doamne!

:steag_cruce_invers:

mountytoma10.02.2009 16:19

am citit azi pe nerasuflate primul volum.

aproape am plans de bucurie in unele momente.

cei tineri trebuie insa sa stie ca aceasta carte este scrisa ca un fel de recenzie a presei plus unele informatii obtinute de la fosti conducatori ai Stelei. daca am avea mai multe informatii de la adevaratii eroi si arhitecti ai acelei performante, adica de la jucatori si antrenori (ma refer la Jenei si Iordanescu), povestea ar fi si mai frumoasa!

ma bucur ca totusi se da peste nas dinamooistilor si mai ales lui Lucescu, care in incercarea de a minimaliza succesul Stelei, au spus mereu ca echipa aia a fost facuta de Halagian. dupa cum se poate citi si in cartea asta, halagian era pe cale sa strice tot, dar a fost scuipat afara la timp!

pacat ca nu are nimeni initiativa sa "scrie" si pe DVD, sa vada toti ceea ce eu am trait spre norocul meu, in cea mai mare parte pe viu...

cristian8611.02.2009 12:43

SPIRITUL Stelei TRANSCEDE SITUATIA CONCRETA.

Steaua A APARUT PENTRU CA FARA EA AM FI FOST NEIMPLINITI.

Long LIVE Steaua !

Long LIVE Maestrul Ienei !

Long LIVE The Beast, eternal 7.