Il Luce a devenit cel mai aprig adversar al roș-albaștrilor dupã ce în '84 s-a autopropus ca antrenor în Ghencea, dar a fost refuzat de Valentin Ceaușescu și de Ion Alecsandrescu. Pînã acum, se credea cã antipatia dintre Il Luce și roș-albaștrii s-a nãscut din simplul fapt cã antrenorul de acum al lui ªahtior a fost un simbol al lui Dinamo, mai întîi ca jucãtor și apoi ca tehnician.
Gazeta Sporturilor are mãrturia unuia dintre cei mai importanți oameni ai acelor vremuri, spusã însã sub protecția anonimatului:
"Prin toamna lui '84, simțind cã Steaua construiește o mare echipã, Lucescu s-a autopropus antrenor acolo. Pe-atunci era selecționer și tocmai fusese cu «naționala» la Campionatul European din Franța. A discutat cu Ion Alecsandrescu și cu Valentin Ceaușescu, care începuse sã controleze clubul. Le-a spus cã ar veni oricînd la Steaua, dar a fost refuzat. Atunci s-a nãscut ura lui împotriva Stelei!".
Explicația lui Lucescu:
"Cînd Valentin Ceaușescu a-nceput sã se ocupe de Steaua, eu eram selecționer. Participam la toate antrenamentele Stelei, mergeam cu el acasã și discutam despre jocul echipei, dar niciodata nu m-am autopropus la Steaua".
Sursele gsp povestesc cã Lucescu își pregãtise bine terenul.
"Înainte de a se autopropune la Steaua, l-a convins pe Boloni sã semneze cu roș-albaștrii. El l-a convins, nu Halagian, așa cum se știe! Loți era poate cel mai bun jucãtor din provincie și nu dorea sã plece de la ASA. Lucescu l-a adus la Steaua în vara lui 1984". Il Luce confirmã dezvãluirile surselor gsp!
Explicația lui Lucescu:
"Da, eu l-am obligat pe Boloni sã meargã în Ghencea, chiar dacã el nu dorea. De ce? Pentru cã mi-am dorit tot timpul o putere și un echilibru între primele douã echipe ale țãrii! Concurența aduce performanța și am vrut sã ajut Steaua în acea perioadã pentru cã am simțit cã poate face performanțã mare".
Dupã acel episod, Lucescu a declarat, practic, rãzboi Stelei. Tot ce a urmat susține faptul cã între Il Luce și gruparea din Ghencea n-a mai fost loc de prietenie:
1. A ocolit steliștii la "naționalã"
Selecționer al României la acea vreme, Lucescu a început sã nu-i bage în seamã pe unii jucãtori ai Stelei. ªi-a fãcut scheletul "naționalei" pe Craiova, Dinamo și Sportul, ocolind Steaua, cea care avea sã domine Europa între '85 și '89. Cele mai bune exemple? Tudorel Stoica, Lãcãtuș, Belodedici, Balint sau chiar Iovan. În locul lor, tehnicianul miza pe jucãtori ca Negrilã, Iorgulescu, Gabor, Mateuț sau Coraș.
2. L-a decapitat Valentin de la "naționalã"?
Tocmai pentru cã relația dintre "naționalã" și Steaua era foarte încordatã, clubul din Ghencea refuzînd chiar sã-și mai lase jucãtorii la lot, Lucescu a fost dat afarã. Surse de încredere susțin cã l-a debarcat chiar Valentin Ceaușescu, care controla Federația la acea vreme. Iordãnescu a fost pus "principal" la Steaua, iar Ienei numit la "naționalã", în locul lui Il Luce. ªi embargoul impus fotbaliștilor din Ghencea a fost ridicat.
3. Rãzboaiele Dinamo - Steaua
A doua jumãtate a anilor '80 a însemnat apogeul luptei dintre Steaua și Lucescu, ajuns în '85 la Dinamo. El a creat o echipã de top în ªtefan cel Mare și lupta la baionetã cu cei din Ghencea, dar a cîștigat un singur trofeu intern din 9 posibile.
4. Adversar și dupã Revoluție
Aproape de fiecare datã cînd a comentat performanța Stelei din sezonul '85-'86, Lucescu și-a înțepat rivala: "Ce echipe mari a întîlnit Steaua în acel sezon? A jucat un singur meci tare, finala. A avut parte de un traseu ușor, englezii nu erau în cupele europene".
Duelul a continuat și dupã Revoluție. Antrenorul a acuzat în dese rînduri modul în care roș-albaștrii beneficiaserã de protecția familiei Ceaușescu. Rãmîne de referințã episodul cînd Hagi a venit de urgențã din Turcia la București pentru a-l pune la zid pe Lucescu.
Lucescu contraatacã: "Dacã nu eram eu, Steaua nu mai avea performanțe!"
- Domnule Lucescu, sursele Gazetei susțin cã v-ați propus antrenor la Steaua cu 2 ani înainte ca roș-albaștrii sã cîștige Cupa Campionilor. Adevãrat?
- Nu mi-am dorit niciodatã sã ajung antrenorul Stelei, deci nu m-am autopropus. Cînd eram la Hunedoara, cei din Ghencea m-au chemat de douã ori la Ministerul Apãrãrii. Am venit special la București sã discutãm, dar le-am explicat clar cã eu îmi doresc sã rãmîn la Corvinul pentru cã îmi fãcusem o echipã omogenã, pe care nu am vrut sã o trãdez. M-a ajutat foarte mult și Nicolae Ceaușescu cînd eram la Corvinul.
- Ați discutat cu Valentin și cu Ion Alecsandrescu despre venirea la Steaua?
- Nu îmi mai aduc aminte sã fi discutat fațã-n fațã cu ei ... Cînd eram la Corvinul, Alecsandrescu era la FRF și n-avea de ce sã-mi zicã de Steaua. Apoi, dupã ce s-a dus în Ghencea, eu am ajuns la "naționalã".
- Deci n-a avut loc o asemenea discuție?
- Domnule, e posibil sã fi avut loc, pentru cã am fost la Ministerul Apãrãrii, la ministrul Olteanu, unde s-a discutat despre venirea mea la Steaua. Dar repet ce v-am spus, eu am fost cel care i-am refuzat!
- Mulți vã acuzã și acum cã evitați sã convocați steliști la "naționalã", motiv pentru care s-a ratat calificarea la Mondialul din Mexic '86.
- Dupã ce m-au dat pe mine afarã de la echipa naționalã, și-au adus jucãtorii de la Steaua. S-a vãzut ce mari performanțe au fãcut ei ... În 1990 erau în echipa reprezentativã 10 jucãtori de la Dinamo, promovați de mine. Dupã aceea a mai promovat cineva tineri? Nimeni!
- Atunci de ce sînteți perceput ca un dușman al Stelei?
- Pentru cã am bãtut Steaua în finala Cupei României imediat dupã episodul Sevilla. Am bãtut-o cu Dinamo.
"Cînd am semnat cu Dinamo, am devenit principalul rival pentru toți steliștii, chiar și pentru Valentin, cu care eram prieten. Am început sã cîștig meciuri cu o echipã în formare și tot timpul s-au fãcut presiuni ca eu sã renunț" - Mircea Lucescu.
- Ce pãrere aveți despre Valentin Ceaușescu, protectorul Stelei din acele vremuri?
- El a fãcut foarte multe lucruri bune la viața lui pentru Steaua, a fost conducãtorul perfect, pentru cã avea puterea în mînã, putea sã schimbe toate deciziile federației în favoarea Stelei. A fost OK pînã în momentul în care a început sã prindã gustul popularitãții, apoi a avut reacții nedorite. Nu e corect ca un fotbalist în stare de suspendare sã fie lãsat sã joace. La fel cum nu e corect cînd în transferul lui Hagi la Steaua sînt acte false.
- ªi de aici aversiunea dumneavoastrã fațã de Steaua?
- Nu am avut niciodatã un conflict cu suporterii Stelei sau cu jucãtorii în acea perioadã. Eu l-am apreciat foarte mult și-l apreciez pe Valentin pentru tot ce a fãcut, chiar dacã era adversarul meu. El și Steaua se luptau doar cu mine. Tot timpul s-au luptat cu mine. Eu ce sã fac? Oricum, dacã eu nu eram eu, Steaua se concura singurã și cu siguranțã nu mai avea rezultatele pe care le-a avut!
"N-am putut sã mã bat cu nomenclatura și cu o putere politicã redutabilã, care decidea rezultatele" - Mircea Lucescu.
Il Luce spune cã a fost stelist de mic!
Antrenorul lui ªahtior a respins ideea cã dușmãnește Steaua:
"Ceea ce nu știe lumea este cã eu am fost stelist de mic! La primul meu meci pe un stadion mi-am rupt cãmașa, cînd m-am bãgat pe sub un gard cu sîrmã ghimpatã. Era un Steaua - Inter, iubeam acea echipã care era, de fapt, CCA-ul. Niciodatã nu am fost împotriva acestei echipe, împotriva jucãtorilor sau a suporterilor. Nu aveam de ce. Eu i-am apreciat tot timpul pentru performanțele pe care le-au avut. Nu am fost, nu sînt și nu o sã fiu împotriva Stelei".
"Ce mare fotbalist a fost Tudorel Stoica?"
Lucescu a comentat și acuzația cã, pe vremea cînd era selecționer, l-a ocolit pe Tudorel Stoica:
"Fals! L-am chemat, dar el nu voia sã vinã. ªi, pînã la urmã, ce mare jucãtor a fost? Mai lãsați-mã-n pace! A fost cãpitanul Stelei și atît, nimic mai mult! Nu știa sã accepte concurența din echipã. A fost mai bine cã nu a mai vrut sã vinã, pentru cã Mateuț era mult peste el".