Intervin si eu in discutie, doar fiindca am impresia ca se accentueaza acolo unde nu trebuie.
De aproximativ 20 de zile se discuta cu fervoare, de-a dreptul fulminant, despre indepartarea creditorului - sau macar disocierea cat mai pregnanta de numele Stelei- si/sau despre o noua Steaua a anului 2009, cu un alt patron/ actionarat.
Se uita insa, cu o non-salanta dezarmanta, unele aspecte foarte, foarte importante, deloc neglijabile.
1. Creditorul nu a scos Steaua la vanzare. A zis ca "ar vinde-o", ca "in caz ca s-ar gasi, as da-o...", arborand o tehnica esopica de opiniere, care mai degraba are un iz de "smecherie" de mahala. El nu se va repezi s-o vanda, iar acest fapt este, cred, perfect normal: o va vinde foarte greu, la un pret foarte mare (eu nu cred ca e in pragul falimentului, asa cum anunta presa).
2. Impedimentele sunt foarte mari. Daca vrem sa stim ce a facut (adica a distrus) Becali in acest club, ce mostenire alienanta, deprimanta, dizolvanta a lasat, este de ajuns sa invocam climatul de formare al stelistilor pana in 2000 sau apropierea valorilor clubului de echipa. Atunci AVEAM antrenor. Atunci jucatorii care nu erau in forma erau tinuti pe banca de rezerve. Atunci antrenorul DECIDEA.
Sa facem o mica retrospectiva, pentru a verifica validitatea celor spuse despre "mostenire":
a) Jucatorii au impresia raportarii la un despot atotputernic. Primatul slugoiului in primul 11( gen Banel, Lovin) a creat o criza axiologica: non-valoarea devine valoare, atata timp cat este vazuta cu ochi buni de antrenorul-patron.
b) Suporterii adevarati au fost izgoniti sau sunt batuti, amenintati(valabil pentru cei din peluze) sau au plecat pur si simplu de scarba(valabil pentru cei din tribune), fiind inlocuiti de aplaudaci, bijnitari, tigani. Suporterul stelist devotat, sau cel vechi, care a vazut Steaua in gloria ei paroxistica, sau cel pretentios, a fost substituit de tot soiul de indivizi scabrosi. Aceasta atrofiere a tesutului de pe stadion precede delabrarea totala. Este cam acelasi fenomen ca la jucatori.
c) Stadionul este intr-o situatie incerta. Nocturna apartine lui.
d) Fostele glorii au fost izgonite. Bine, veti spune ca poate ca, la un club cu alt patron, se vor intoarce. Dar e greu sa refaci un sistem, o retea de stelisti. E ca si cum ai construi ceva, dar dupa ce trebuie sa si distrugi gunoiul lasat in urma( vezi nepotismul din articol).
3. Chiar daca 1 si 2 n-ar exista, tot nu cred ca am avea o noua Steaua. Cum bine s-a sublininat, nu prea este cine sa investeasca in Romania in fotbal. In Liga 1 nu prea este nimeni care sa fie nepatat, neprihanit. Fotbalul este intocmai ca si tara : ultimele scursuri, ultimele gunoaie, scapate din fostele structuri militiano-securiste, din randul nomenclaturii, "tupeistii smecheri", care au falimentat si devalizat Romania in 20 de ani, au reusit sa acapareze totul.
Stelistii nu vor avea de sperat(ca de ales nici nu se pune vorba!) decat intre graul putin al raului mai mic si neghinea deasa a raului mai mare.
Poate curati si scapati de tumoarea maligna va fi altceva, dar, totusi, e vorba de fotbalul modern... sa avem si noi un Glazer- desi nici un om de talia lui n-ar investi aici-?