FC Steaua Arhiva Forum
Arhiva forumului FC Steaua — conservata in regim doar-citire. Postarea a fost dezactivata. Inapoi la site

INTERVIU MIHAI NESU

fcsteaua.ro21.11.2008 12:12

Intr-un interviu acordat ziarului SportMagazin, Mihai Nesu spune ca este multumit de transferul sau la FC Utrecht.

SportM: Mihai, te descurci din ce în ce mai bine la Utrecht. Te avantajeazã stilul de joc din Eredivisie?

Mihãițã Neșu: Sînt și avantaje și dezavantaje pentru mine. Avantajul ar fi cã se joacã ofensiv, se pune accentul pe atac, se preocupã prea puțin de apãrare, așa cã am ocazia sã urc. Dezavantajul e cã rãmîn mai mereu în postura de unu contra unu în apãrare, nu prea sînt dublaje. ªi cum jucãtorii de bandã sînt cei mai buni în Olanda, am de lucru! (rîde)

SportM: Primul tãu gol în Olanda a fost unul "a la Pițurcã"...

Neșu: Da, a fost un gol norocos, așa cum mai marca și nea Piți, însã a fost primul aici și îl voi reține mereu.

SportM: E transferul la Utrecht o compensație dupã trialul de la PSV din '99?

Neșu: Nu, acela a fost doar un stagiu de pregãtire, mi s-a propus sã vin dupã 18 ani, deoarece atunci legislația prevedea ca, în cazul transferului unui minor, familia sã se mute cu el. Însã am ales sã merg la Steaua și nu am regretat acest lucru.

SportM: Nu te-au pus în gardã, cînd ai semnat, precedentele unor jucãtori care nu s-au impus în Olanda?

Neșu: Încã de cînd eram mic și am fost aici prima datã, la acel stagiu de pregãtire, mi-am dorit sã revin. E un campionat pe care îl consider o rampã de lansare, de unde poți ajunge și mai sus, e peste România din punctul de vedere al publicitãții. Sînt foarte mulți scouteri din campionatele tari care urmãresc evoluțiile jucãtorilor din Eredivisie. M-a bucurat foarte mult cã am ajuns aici. Utrecht nu se comparã cu Ajax, ca sã fac o paralelã cu situația lui Mitea sau Ogãraru, mã pot impune.

SportM: Soția ta cum se simte la Utrecht?

Neșu: ªi ei îi place foarte mult aici. Se descurcã bine, cînd sînt eu liber ne petrecem timpul împreunã, cînd nu, mai merge la niște cunoștințe de aici. Acum, la ultimul meci acasã, am întîlnit o pereche de tineri români din Utrecht, și am zis cã dacã tot sîntem "consãteni", poate ne mai vedem, pentru cã e tare plãcut sã auzi româna pe tãrîmuri olandeze! Utrecht, o mare pepinierã

SportM: Cum vã descurcați în campionat?

Neșu: Ei au mai mult de jumãtate din echipã jucãtori tineri. Oricînd antrenorul are posibilitatea ia doi-trei jucãtori din pepinierã și le dã credit. Doi au și dat gol la debut anul ãsta. Utrecht are al optulea buget din Olanda, se întinde cît îi e plapuma. Dacã prindem locul opt și intrãm în play-off-ul de Cupa UEFA, ar fi un sezon chiar foarte bun.

SportM: Stau mai bine la facilitãți ca Steaua?

Neșu: Condițiile de pregãtire sînt excelente, au nouã terenuri de pregãtire, dintre care douã artificiale și șapte cu gazon, plus un mini-stadion pentru echipa a doua, cu bar, salã de mese, nocturnã și așa mai departe. Deci condițiile sînt fantastice.

SportM: Sînteți cîțiva strãini la Utrecht, te ajutã acest lucru?

Neșu: Sincer, de fapt mã simt puțin singuratic! Mai sînt trei danezi, dar care vorbesc între ei, un neamț, care joacã aici demult, și doi belgieni. Eu trebuie sã mã descurc în englezã, pentru cã, exceptîndu-i pe danezi, restul comunicã în olandezã.

SportM: ªtiu olandezii sã facã spectacol la meciuri?

Neșu: Atmosfera la jocurile de acasã e foarte frumoasã. Își încurajeazã echipa 90 de minute, și de cînd sînt aici n-am asistat la reproșuri sau lucruri de genul acesta. ªi în Ghencea atmosfera era extraordinarã, dar e o diferențã de percepție a fotbalului, de a fi suporter. Noi sîntem latini, nerãbdãtori, ei își încurajeazã echipa, poate și pentru cã este una mai micã, iar ambițiile nu sînt ridicate. Pentru cã la echipele cu pretenții, gen PSV, suporterii și-au manifestat nemulțumirea dupã prestațiile mai slabe din ultima perioadã. ªi la Feyenoord, cînd am jucat cu ei și am revenit de la 3-0 la 3-2 și i-am presat minute bune, am observat cã i-au cam apostrofat. Însã, altfel, îi încurajeazã extrem de frumos, sînt foarte loiali. Feyenoord are cei mai pãtimași suporteride aici.

Ajax e favoritã la titlu

SportM: Cine are prima șansã în Eredivisie?

Neșu: Am jucat cu Ajax în Cupã, a fost 0-2, și acela mi s-a pãrut cel mai dificil meci. Ajax-ul este favorit la titlu, dupã cum vãd eu acum, iar colegii mei mai vechi aici, care știu cu ce se mãnîncã Eredivisie, spun și ei la fel. NAC Breda și Groningen de asemeni au început bine, dar nu cred cã vor ține pasul. Le va fi greu. Ca sã fii sus, trebuie sã iei cît mai multe puncte din deplasare. În Olanda, echipele mari iau foarte greu puncte pe alte stadioane.

SportM: Îți lipsește jocul în cupele europene?

Neșu: Nu neapãrat. Aici am aproape mereu meciuri, e ritm, am jucat cu Ajax, cu Feyenoord, deci niște dispute ca de cupe europene. Mai sînt și intermediare, uneori am chiar trei meciuri pe sãptãmînã. Sigur, nu e acel ritm miercuri-sîmbãtã, programul e mai lejer, dar nivelul fotbalului e foarte ridicat și asta compenseazã.

SportM: Crezi cã Steaua mai are șanse la primãvara europeanã?

Neșu: Va fi greu, dar sper sã obținã ce vor ei. La Munchen va fi complicat, dar acasã, cu Fiorentina, e posibil orice. Dupã șapte ani petrecuți la Steaua, alãturi de bãieți, mi-au rãmas în suflet și sînt alãturi de ei, sper sã reușeascã.

SportM: Cum vezi lupta din Liga I?

Neșu: Dinamo are un ascendent, dar e prea devreme sã mã pronunț. Steaua a avut o perioadã mai nefastã, cred cã a și acuzat oboseala meciurilor din Ligã, dar la fel de bine și Dinamo, și Timișoara, dacã își va reprimi punctele, pot avea o pasã mai proastã în retur, iar Steaua sã le depãșeascã. Steaua poate reveni în lupta pentru titlu așa cum a fãcut-o anul trecut, cu un retur de excepție. Sper sã ia titlul.

SportMagazin

steaua_gloria21.11.2008 12:48

Bafta in continuare !

strezahuzum21.11.2008 14:09

Condițiile de pregãtire sînt excelente, au nouã terenuri de pregãtire, dintre care douã artificiale și șapte cu gazon, plus un mini-stadion pentru echipa a doua, cu bar, salã de mese, nocturnã și așa mai departe. Deci condițiile sînt fantastice.

Mda. Deci conditiile unui club de mijlocul clasamentului (nu vreau sa jignesc dar asta e realitatea, un club care defineste drept "sezon reusit" unul in care prinde Cupa UEFA e clar de mijloca) sunt probabil superioare celor de la echipele "de top" de la noi.

Si dupa toate astea, venim cu pretentii si fite in cap ca Steaua sa bata Bayern sau Real Madrid.

enjoy21.11.2008 17:18

@ strezahuzum

ai pus punctul unde trebuie! insa romanii exagereaza cu regularitate si de multe ori nejustificat. daca mai luam in calcul seriozitatea si organizarea la olandezi vedem mai bine locul pe care trebuie sa ne asezam!

w3bmaster22.11.2008 00:48

Bafta Nesule

In rest nai cu ce asta e ...

AndyQ22.11.2008 11:53

@ strezahuzum

Noi ne vedem mari zmei in basme. Eu am fost odata la Utrecht in vizita la cineva care face scoala acolo. Utrecht e un mare centru universitar in Olanda. Normal, lumea e pasionata si de fotbal. Am vorbit cu suporteri ai echipei locale si spre surprinderea mea, toata lumea e realista, toti cunosc limitele echipei proprii, nu se vad in finala UCL, isi cunosc lungul nasului.

La noi e tocmai invers...

suportera_nr.122.11.2008 12:55

respect si stima pentru Mihai Nesu! succes in continuare oriunde vei juca!

anjin23.11.2008 10:33

Bravo Mihai Nesu sa-ti ajute Dumnezeu sa te tina sanatos sa-ti faci treaba cum trebuie acolo. Respect si stima poate candva vei revenii in Ghencea! :steag_cruce_invers: