FC Steaua Arhiva Forum
Arhiva forumului FC Steaua — conservata in regim doar-citire. Postarea a fost dezactivata. Inapoi la site

Steaua și Psihologul

fcsteaua.ro01.11.2008 14:47

Prin 1984(an consacrat de teribilul roman Orwellian), când în ciuda unei "reforme structurale" la echipa militară, Steaua ocupase locul 2 după Dinamo, unul dintre generali l-a apostrofat pe Ienei: "Ce naiba se întâmplă cu echipa ? V-am asigurat toate condiţiile şi voi vă clasaţi tot după ăia? Nu cumva aveţi nevoie de un psiholog?". "Sigur că da, tovarăşe general, îmi lipseşte un psiholog care să bage mingea în aţe ?!" - răspunse nea Imi, cu un paradox. Şi atunci, ca şi azi, postul de psiholog la echipă e privit ca o funcţie parazitară, eventual pretext pentru o leafă lejeră. De altfel, performanţele uluitoare din perioada 1984-1990 au demonstrat că Lăcătuş and co n-aveau nevoie de unul ca să-i bată aiurea la cap.

Când Steaua a fost preluată de Ţiţi Dumitriu III, mi-am permis să-i sugerez într-o conferinţă de presă angajarea unui psiholog şi al unui preparator fizic(eventual chiar acel judoka nemaipomenit al Stelei Sevilliene, Marinescu). "Poate de psiholog o fi nevoie", a răspuns cu vocea sa de jazzist din New Orleans dragul de Ţiţi, "dar n-am nevoie de nici un Marinescu, eu fiind recunoscut ca unul dintre cei mai buni preparatori fizici din ţară".

Seria de 6 titluri consecutive atesta că Steaua demonstra valoare şi fără aceste fandoseli de sorginte occidentală. Au trecut anii, s-au mai subţiat performanţele(a crescut el şi-a descrescut Imperiul Roman şi Otoman, d-apoi o grupare sportivă), oameni de nădejde ai clubului au fost aruncaţi peste bord(în eternitate sau prin tribunale-în vreme ce Hrebe se distra pe la Snagov cum făcuse el bani pentru partid pe cârca Stelei), în Ghencea s-a pus de-o schismă dramatică, dirijată de aventurieri, ospătari şi zariori. Dar spiritul Stelei s-a ridicat deasupra mediocrităţii puciştilor şi a indiferenţei suporterilor, aburiţi de potenţa noului investitor, şi echipa din Ghencea s-a calificat(repetând triada anterioară) de trei ori în grupele Champions League.

6 astfel de evadări în elită(e drept, pe post de cenuşăreasă), 6 milioane de stelişti(60% din fanii ţării-sub mirajul locului 1 stelar şi stelist - eu afirmasem într-o carte dedicată ei că din cei peste 20 de milioane de români, 1.111.111 au sufletul drapat în roşu şi albastru), confirmă că miracolul din 1986 a lăsat dâre adânci în algoritmul secret al triumfului. Cum să nu ne vrea Borcea în B, când dinamoviştii par nişte deghizaţi copii de mingi faţă de steliştii imperiali, chiar dacă la ei furtul calificat e primul principiu al tacticii de joc? Când un gazetar l-a întrebat pe vorbetele Gigi dacă nu cumva, confruntându-se cu oscilaţiile emoţionale ale jucătorilor, ar fi necesar un psiholog, a primit o replică pe măsură: "Bă, nu sunteţi sănătoşi? Voi îmi faceţi băieţii nebuni? Cine să aibă nevoie de psihologul vostru?".

George din Noua Generaţie Prefabricată confundase psihologul cu psihiatrul, confuzie naturală, pe linia angajării unei foste hahalere de la revista "Convingeri comuniste", devenită analist, de a-l familiariza contra parai în tainele filosofiei. Mai dihai ca în triburile africane, fostul şef de turmă a ajuns să dezbată, introspectiv, spiritul de turmă !

Desigur a fost o eroare pe termen lung a Stelei şi am certitudinea că niciodată nu s-ar fi întâmplat scorurile 0-4 cu AC Milan, 0-5 cu PSG, 2-4 cu Middlesborough, obsesivul 1-1 cu Buzău(ce s-a obişnuit a ne lăsa cu buza umflată), dacă invocatul psiholog ar fi fost lângă fotbaliştii prea expuşi la banii în exces, fauna de bar, amiciţiile cu analfabeţi, faţă de care ei sunt măcar "mai umblaţi prin lume". Ca psiholog accidental sunt solidar cu galeria umilită a Stelei şi o asigur că democraţia oferă toate mijloacele pentru o contestare legală şi civilizată(ce eroare ar fi să se expună pumnilor gorilelor becaliene, teleportate din cavernele preistoriei !).

Şi să nu uite unul dintre cele mai tulburătoare precepte ale Bibliei, care a dărâmat atâţi anacronici tirani "pe care lumea nu putea să-i mai încapă": "Să nu vă fie frică !"

Constantin Ardeleanu

Virgil01.11.2008 15:10

Cucerirea trofeului major al Europei a fost posibila si datorita muncii speciale depusa de preparatorul fizico-psihic Florentin Marinescu. Pe vremea lui nu existau accidentari grave si daca stau bine sa ma gandesc, cele fara importanta erau foarte rare.

Florentin Marinescu este supranumit "pãrintele Artelor Marțiale din România". De la el au învãțat karate 300.000 de elevi.

L-am cunoscut si imi spunea ca ar fi dorit sa revina la Steaua, dar nu a mai fost dorit. Era vremea cand Marius Lacatus se afla in a doua sa perioada la echipa.

La scurt timp dupa ce Steaua a castigat trofeul CCE, cineva i-a pus gand rau, iar el a ales calea exilului. A locuit mult timp in USA, unde a fost instructor apreciat al trupelor de elita. Fiul sau a fost de mai multe ori campion al USA la karate, incepand de pe la 10-12 ani.

Pentru cei care doresc sa afle lucruri interesante despre acest fost mare campion mondial, pun urmatorul link:

http://www.click.ro/Click_de_Duminica/Viat...00-000-de-elevi

In mod cert Steaua si nu numai ea, ar avea nevoie de psiholog la echipa.

mare_138591_1foto.jpg

Piece of Mind01.11.2008 15:20

Frumos!

Adrian01.11.2008 15:52

In tara noastra, in zilele noastre, banul a luat locul psihologului.

"Nu mai reusesti sa dai gol pt ca te-a parasit prietena?Nu-i nimic.Tine 50000 de euro."

Si de obicei "medicamentul" asta merge.

Bineinteles, asta merge doar pt cei care inca simt ca nu au destui bani.

In momentul cand ai adunat o anumita suma nu mai ai nevoie de nimic si deci nici de psiholog.

Ai destui bani => esti zeu.

Cam asa gadeste Gigel.

Pai cum sa aibe dreptate fanii aia care vin pe stadion in blugi si tricouri si nu in costume?

Cum sa aibe dreptate fanii aia care lucreaza 8-12 ore pe zi ca sa poata strange destui bani sa mearga in urmatoarea deplasare?

NU!

El are dreptate.

El are dreptate pt ca el are costum, are limuzina, are echipa de fotbal si mai ales foarte, foarte, foarte multi bani.

El isi permite orice.Isi permite sa bata oameni, isi permite sa injure, isi permite sa fure, isi permite sa distruga orice!

Lui nu ii e frica de nimeni.Banii lui il fac zeu intre oameni.

La oameni ar trebui sa le fie frica de el.

Ei bine, domnule Gigel becalii...

Non timebo mala! - Psalmi 23, 4

( daca ciobanasul nu stie latina.Ca s-asa se da mare ca e religios.)

MoWeed01.11.2008 15:53

@Adrian

Din pacate Becali nu e singurul care crede asta....

SSK01.11.2008 16:41

Excelent, bravo!

w3bmaster01.11.2008 16:58

Frumos am avea nevoie de patron de jucatori calumea de suporteri da nah ne descurcam (nu prea) cu ce este ..

clausblaus01.11.2008 18:48

Primul care ar avea nevoie de psiholog si mai ales de psihiatru este chiar cel ce ar trebui sa angajeze un psiholog.Probabil ca pentru unii jucatori ar fi de folos.

sabin130701.11.2008 18:50

Felicitari.

enjoy01.11.2008 23:01

astept de mult un astfel de articol care sa le spuna celor din galerie si tuturor stelistilor ca civilizatia e prima intre doamne, ca se poate lupta, pentru un ideal, cu fair play, ca exista iesire din orice situatie indiferent cat e de dificila. poate aceste lucruri ar trebui spuse mai frecvent si chiar mai direct, unii avand nevoie in situatii mai "delicate" de translator. sigur lucrurile sunt mult mai complicate dar simplificand aceasta este esenta; si poate mai direct ar fi si mai eficient, deci la obiect. felicitari!

mountytoma03.11.2008 12:19
astept de mult un astfel de articol care sa le spuna celor din galerie si tuturor stelistilor ca civilizatia e prima intre doamne, ca se poate lupta, pentru un ideal, cu fair play, ca exista iesire din orice situatie indiferent cat e de dificila. poate aceste lucruri ar trebui spuse mai frecvent si chiar mai direct, unii avand nevoie in situatii mai "delicate" de translator. sigur lucrurile sunt mult mai complicate dar simplificand aceasta este esenta; si poate mai direct ar fi si mai eficient, deci la obiect. felicitari!

frumos ce spui si tu, dar eu ma gandesc ca niste pumni in gura lui Becali ar fi totusi foarte bine apreciati. ar fi pe limba lui, pe intelesul lui. ma rog, si mai frumos ar fi sa-l punem pe Gigi sa fie "capra" magarului, ca sa-i iasa pe ochi...