Dupa ce am facut caterinca ca urmare a contraperformantelor echipelor romanesti din Cupa UEFA, trebuie sa admit ca aceasta remiza cu Otopeniul ne-a adus cu picioarele pe pamant. Tocmai cand ma pregateam sa scriu ca antrenorul Lacatus incepe sa-si consolideze o pozitie sigura pe banca Stelei, a venit acest joc.
Pur si simplu aveam senzatia ca esecurile sau semiesecurile din era Hagi si Olaroiu in confruntari cu echipele mediocre ale campionatului romanesc fusesera sterse de evolutiile acestei echipe antrenate de Fiara. 4-0 cu Farul, 2-0 la Iasi si 4-0 cu Gaz Metan Medias au reprezentat dovezi in acest sens. Jocul nu a stralucit dar victoriile au fost clare cu multe goluri marcate.
Analizand la rece evolutiile echipei noastre prin prisma luptei pentru castigarea acestei editii de campionat nu cred ca am gresi daca am aprecia ca lucrurile nu stau tocmai roz. Incredibil, dar aceste doua puncte pierdute cu Otopeniul pot costa atat de mult echipa Steaua in economia acestui campionat.
Daca facem o scurta radiografie a rezultatelor inregistrate pana acum in Liga I constatam faptul ca actualul lider al Ligii I a castigat toate punctele puse in joc in partidele cu FC Vaslui, CS Otopeni si FC Bistrita, adica acolo unde Steaua a pierdut punct sau puncte. Adaugand aici faptul ca ros albastri vor acumula oboseala (posibile accidentari - fereasca Dumnezeu) ca urmare a evolutiilor din Champios League (eventual primavara europeana in Cupa UEFA) nivelul de ingrijorare creste. Mai mult, Rapid si Dinamo vor avea mai putina bataie de cap urmand sa joace cate o partida la cinci - sapte zile distanta. Deci, jucatori odihniti, plus doua trei meciuri mai "usoare" cu parteneri "strategici".
Reintorcandu-ne la partida de aseara cu Otopeniul trebuie din start precizat ca NU rezultatul este cel care ingrijoreaza cel mai tare ci jocul in sine. Nimeni nu este interesat ca Lacatus sa plece si nimeni nu este interesat sa submineze bunul mers al activitatilor clubului Steaua prin dorinta de a-l vedea pe Marius indepartat in orice conditii (lasati prostiile si atacurile, ne dorim cu totii jocuri bune si rezultate pe masura).
Indiferent cat de pro sau contra Lacatus am fi, jocul a scartait in multe momente in aceasta editie de campionat. Singura constanta a fost defensiva Stelei, cu mici exceptii. Joc exact, goluri putine, siguranta. De la mijloc au inceput adevaratele probleme, iar atacul a fost cireasa de pe tort. Jucatori adusi cu tam tam ce nu reusesc sa-si gaseasca locul, lentoare in actiuni, progresie greoaie, greutate in aducerea mingii si a proprilor jucatori in fata careului advers. Peste tot si toate inca nu se contureaza acel nucleu de treisprezece jucatori din care sa se extraga etapa de etapa un prim unsprezece omogen, desi perioada de pregatire a trecut de mult. Practic, stelistii dau senzatia ca s-au reunit in cadrul lotului de foarte putin timp, ca o echipa cu vedete care nu au apucat sa joace prea mult timp impreuna.
Plecand de la aceste aspecte constatate rezida doua mari dileme:
1. Problema antrenorului. Nu este nevoie ca sa-i cerem noi demisia Fiarei sau sa-l aparam excesiv, desi unii suporteri i-au cerut-o pe acest site de mai mult timp, iar altii ar insista pentru mentinere la infinit, din motive sentimentale. Marius este singurul care poate aprecia daca poate sau nu sa castige aceasta editie de campionat si sa ne duca din nou in Champions League. Daca rezultatele vor fi negative cu siguranta va proceda la fel ca Hagi. Daca nu o va face, finantatorul Becali se va descotorosi de tehnician pentru ca istoria ne-a demonstrat-o: nu are resentimente in aceste situatii.
Stiu, multi o sa sara ca arsi "deja vorbim de plecarea lui Marius?" (a nu se intelege ca acest articol militeaza pentru asa ceva....precizare facuta pentru cei grei de cap si "prietenii" subsemnatului) dar am invatat foarte bine aceasta lectie - in fotbal totul este schimbator. Hagi, Zenga, Protasov au plecat mult prea devreme sau au fost obligati sa plece. Peseiro isi va bea linistit ceaiul in fiecare dimineata dupa ce a invins pe Dinamo si CFR Cluj cu o luna in urma.
2. Strategia Stelei pentru acest sezon fotbalistic. Cel mai probabil Cupa Romaniei va fi sacrificata din nou pe fondul oboselii acumulate de jucatori in campionat si cupele europene (inca sper sa prindem macar o primavara in Cupa UEFA).
Ramane de vazut daca Steaua va prefera sa lupte in continuare pe mai multe fronturi si sa le permita dinamovistilor sa acceada pentru prima data in Grupele Champions League (e foarte probabil acest deznodamant in clipa de fata) sau se va multumi cu o participare onorabila in suprema competitie europeana concentrandu-si toate resursele in vederea castigarii competitiei interne. Pentru ca, asa cum se prezinta situatia in prezent, este greu de crezut ca dintr-o lupta dura cu Dinamo si CFR plus bataliile acerbe din Europa, ros albastri ar putea sa castige tot. Nu cu acest joc, nu cu aceasta atitudine.