cantonamentul in Austria a sarit sigur de EUR 130,000 si cel mai probabli se invarte in jurul cifrei de EUR 160,000 - 180,000. asta asa ca sa avem o imagine clara (numai diurnele jucatorilor, deci nu ale oficialilor, inteleg ca sunt EUR 50 / zi, iar cazarea fara cel putin EUR 100 / om / zi nu "trece") a costurilor aferente unei echipe serioase de fotbal.
si tot ca ex. de referinta: deplasarea in Irlanda numai a echipei cu oficialii aferenti (deci fara cazarea de invitati, nepoti, rude, etc.) "costa" EUR 90,000 (si sunt numai 2 zile).
parerea mea ca numai pregatirea directa a noului sezon (deci fara transferuri, prime, contracte, etc), inclusiv cu meciul de la Dublin, s-au platit in jur de EUR 250,000. judecati daca e mult sau putin ?! eu zic ca atunci cand ai ajuns la fundul sacului e foarte mult si de aceea nu cred ca Gigi are probleme de acest fel acum!
vorbim de transferuri de EUR 1,5 mln. de salarii de EUR 250,000, de parca Gigi ar avea acces direct la trezorerie?! chiar sunt mirat cu cata usurinta vehiculam sume uriase, ii cerem lui Gigi sa se caute in buzunare imediat, si apoi ii tragem un perdaf ca n-are el fata de Steaua si ca e un caraghios care ar trebui sa fie multumit ca-i facem noi o astfel de favoare, etc.. in clipa de fata, la situatia din Romania, ce face Gigi pe banii lui la Steaua este aur pentru. noi! de aceea si cred ca unele excese ar merita sa fie "uitate"!
Steaua mai are acum o problema. spre deosebire de Dinamo, rapid sau Poli noi nu putem face transferuri "la negru", fara transferuri bancare si cu jucatori declarati subit de patronii lor "liberi de contract". cand controalele se tin lant si bodu cel pletos ameninta cu catusele iar jucatorii sunt invitati la delatiune, Gigi nu prea vrea sa se riste. astfel, orice transfer devin "scump" pentru. noi, caci trebuie facut prin operatiuni contractuale la vedere. adica ceea ce costa oficial 1,5 mil, se va DUBLA, caci vorbim de contracte inregistrate, de operatiuni de cont, de inscrieri oficiale in balantele societatilor ce primesc banii, de taxe platite de vanzator pe intreaga suma, etc.
totusi presiunea autoritatilor fiscale e principala cauza care ne-a limitat anul acesta transferurile. Gigi nu a dorit sa-si dubleze dintr-o data cheltuielile sau sa accepte riscuri prin plati ilegale catre diferiti conducatori, mai ales ca acum trebuie sa gaseasca tot felul de aranjamente pentru. plata primelor si a contractelor. am mai spus: nu e problema ca Steaua e saptamanal controlata, problema este ca nu toate cluburile beneficiaza de un astfel de tratament. daca nu esti judecat prin comparatie, ei smechereste sa fi dat ca ex. negativ.
nu mai vorbesc ca venirea lui giovanni la Dinamo ne-a inchis multe usi, pentru. ca majoritatea jucatorilor de valoare sunt sub contract cu el. si astfel cand apare Steaua, hop preturile se dubleaza. adica pentru. emil Dica rapid plateste 250,000 (si aceia printr-un aranjament cel putin discutabil de sponsorizare si imprumut anual), iar Prepelita, care e un jucator teoretic in aceeasi "gama", sare direct la 700,000.
o intrebare poate fi si daca jucatorii din tara merita un astfel de efort financiar?! inteleg ca dorinta lui Protasov a fost aducerea lui georgevici, care era la sfarsit de contract cu Oly, dar el a cerut salariu la Steaua EUR 1,5 mil., acceptand pana la urma propunerea finala a lui Oly de EUR 1 mil. cred ca e clar ca jucatorii europeni de valoare sunt reticenti sa vina in Rom si cer sume foarte mari, peste castigurile lor normale din tarile de referinta. in plus, ei vor ca toate veniturile sa fie nete si contractele inregistrate la fisc, deci costurile ar fi sensibil mai mari pentru. angajator.
Protasov are un salariu de EUR 275,000, declarat oficial. deci Gigi a dus mana la buzunar si inca cu mult peste ce se plateste altor antrenori in tara. pentru. jucatori insa apare o problema. aduci un jucator cu nume si-i dai EUR 250,000 / an si-l pui sa joace alaturi de ceilalti. automat toti jucatorii de valoare din lot vor incepe sa discute si sa ceara mariri corespunzatoare. ca asa e peste tot in orice companie: cand exista diferente salariale prea mari, intre persoane ce lucreaza impreuna se ajunge la scandal si proteste. chiar si cluburile mari, pastreaza un echilibru intre salariile super-vedetelor si cele ale jucatorilor "normali".