Am descoperit o chestie foarte interesantã. Mulți probabil mai țin minte cã acum câteva luni, aproape un an, Platini a reușit sã impunã niște schimbãri asupra sistemului de calificare în Liga Campionilor. ªi cea mai importantã modificare e aceea cã vor fi 2 feluri de calificãri. Unul pentru echipele campioane din țãrile mai slab cotate, altul pentru echipele ne-campioane din țãrile mai bine cotate. Campioana României va intra direct în grupe, dar vice-campioana va trebui sã joace douã tururi de calificare, alãturi de echipele ne-campioane din țãrile mai bine cotate. Sistemul de calificare e aici: http://en.wikipedia.org/wiki/UEFA_Champions_League_2009-10 (e adevãrat cã pe wikipedia poate scrie oricine orice prostie, dar astea cred cã sunt adevãrate).
Asta înseamnã cã, dacã Steaua va ieși iar pe locul 2, echipele pe care le va putea întâlni în calificãri vor fi mult mai tari, cel puțin în ultimul tur preliminar. Capii de serie din ultimul tur de calificare cred cã vor fi stabiliți tot în urma coeficienților, dar e foarte probabil ca echipele de pe locul 4 din Spania, Italia și Anglia, și cele de pe locul 3 din Franța și Germania, sã aibe coeficient superior Stelei. Deci, șansele de a cãdea cu o echipã slabã se reduc dramatic, comparativ cu ultimere 3 sezoane, și implicit și șansele de calificare.
DECI, ar fi bine ca Jiji sã punã mai mult preț pe campionat, decât pe locul 2, pe principiul cã și locul 2 duce în grupe și tot atâția bani câștigã, cã poate sã ajungã în grupele viitoarei Europa League (echipele eliminate în ultimul tur preliminar din UCL intrã direct în grupele UEL)