FC Steaua Arhiva Forum
Arhiva forumului FC Steaua — conservata in regim doar-citire. Postarea a fost dezactivata. Inapoi la site

Incomparabila noblețe

fcsteaua.ro19.09.2008 16:19

Dacã metafora este podul dintre ceea ce știm și ceea ce am vrea sã știm, presa de la noi încearcã sã fie podul dintre ceea ce este fotbalul românesc și ceea ce este Steaua.

Echipa din Templu este nu numai singura din România care a încheiat cu succes o campanie europeanã, ci este și singurul club ale cãrei rezultate viitoare au demonstrat cã acel triumf din 1986, șocant pentru fotbalul european, nu a fost o întâmplare.

Fie și numai dacã ne gândim la istoria noastrã de dupã acel moment, se poate afirma cã Steaua a depãșit întotdeauna condiția fotbalului românesc: semifinaliști în 1988, finaliști în 1989, trei calificãri consecutive în Liga Campionilor (1994-1997) și sfert-finaliști în Cupa Cupelor (1993) într-o perioadã în care orice rezultat de egalitate al unei alte echipe românești în cupele europene era considerat notabil, suntem prima echipã calificatã în grupele Cupei UEFA (2004), spãrgând astfel 7 ani de anonimat pentru fotbalul de club din România, suntem prima echipã calificatã în optimile de finalã ale unei întreceri continentale (2005) dupã 12 ani (!), prima semifinalistã ale unei competiții europene (2006) dupã 16 ani (!) și singura echipã care s-a calificat a doua oarã de trei ori consecutiv în grupele Ligii Campionilor (2006-2008). Asta ca sã nu spunem cã, timp de 14 ani, în Champions League, Steaua a însemnat România. Dar sã nu intrãm în amãnunte...

Cu alte cuvinte, Steaua este singura echipã care nu a avut doar momente de grație, ci o civilizație a succesului. Steaua este nobila grație a fotbalului românesc!

Acum sã vorbeascã cei care vor sã se compare cu noi!

Dupã aceastã tãcere încãrcatã de profunde frustrãri sau de vise absurde care nu ar trebui sã ne intereseze, le reamintim atât lor, cât și tuturor banciumegilor de canal, și faptul cã aproape întotdeauana trofeele interne au fost dublate de rezultate notabile în cupele europene. Asta pentru cã noi am țintit întotdeauna spre vârful lumii. Pentru ceilalți, acesta este reprezentat de noi. Din acest motiv, cel mai important obiectiv al lor este "Batem pe Steaua". Doar orice slugã viseazã sã devinã stãpân, nu? Nu vede nimeni cã doar noi suntem și vrem sã rãmânem baroni.

În sport, nobilii sunt învingãtorii care își respectã victoriile prin noi victorii. În fotbalul românesc, Steaua este singurul club aristocrat.

Meritã sã facem comparații între noi și entitãți care au, drept principalã calitate, inspirația înjurãturii și vocația ratãrii? Meritã sã le dãm atenție unora care au obiceiul sã se facã de râs prin Europa? Cred cã este suficient sã le arãtãm ce suntem noi, ce sunt ei, și sã le reamintim cã nu sunt capabili sã vadã soarele succesului decât printr-o prismã roș-albastrã. Va fi suficientã luminã, încât sã vadã cã ei, dezbrãcații, înjurã și râd pe seama cuiva pregãtit oricând, din toate punctele de vedere, sã ia parte la marile baluri ale lumii fotbalistice.

Steaua, singura echipã din România a cãrei istorie interzice orice comparație!

Lari

DelPiero1019.09.2008 16:21

Istoria noastra e superba,asta stim,insa ce ne facem cu prezentul,si mai ales,cu viitorul?

Adrian19.09.2008 16:50

Pai atat pot face, sa se compare cu noi.

Noi nu trebuie sa ne comparam cu ei.Nu avem de ce.

A o face inseamna regres.

Nicul19.09.2008 17:01

foarte bun articol. existenta noastra le conditioneaza credinta, astfel ceilalti sunt dependenti de noi. ura lor nu e decat frustrarea lor, nulitati ce sunt acuza in lipsa de existenta.

dee19.09.2008 17:26
Din acest motiv, cel mai important obiectiv al lor este "Batem pe Steaua".

Cred ca obiectivul lor ,"batem Steaua", denota in primul rand respect pentru Campioana si dorinta de autodepasire,dorinta ce-i face sa fie din ce in ce mai buni.Insa depasirea Stelei ar trebui sa fie rezultatul firesc al faptului ca sunt mai buni si n-ar trebui sa fie un obiectiv in sine.

Piece of Mind19.09.2008 17:34

Foarte frumos articolul, felicitari! Constat cu placere ca mai noii redactori ai acestui site ridica stacheta calitatii materialelor tot mai sus, bravo!

Verssace19.09.2008 18:21

Articol superb! felicitãri ..

*stau si mã gandesc oare o sã mai punem vreo datã mana pe cupa campionilor ?!

kosm1n19.09.2008 22:50

Nu conteaza ca e Becali sau altul la conducere Steaua o sa fie aceeasi intotdeauna pt urmatoarele motive:

1) La Steaua nu se concepe sezon fara performanta

2) Istoria obliga prezentul

3) Diferentza dintre Steaua si celelalte ekipe e ca Steaua a reusit si ei nu

4) Sunteme cu 2 pasi inaintea tuturor la orice capitol

Daca nu ar exista Steaua fotbalul romanesc nu ar avea nici o pretentie in Europa!

MoWeed20.09.2008 07:38

Frumos articol; intr-adevar intregul lor sezon este bazat pe meciurile cu Steaua. Deja dinamovisti, rapidisti, fani ai lui Timisoara nu mai exista, ci au devenit cu totii anti-stelisti

grizzly20.09.2008 08:23

e bun si bine documentat articolul dar nu ar trebui sa fie aici. noi STIM ce istorie avem. articolul asta ar trebui pus pe siteul lor de gsp sau prosport aia, ca sa vada si altii ce penibili sunt cand se lanseaza in comparatii cu Steaua. 3 puncte in CL si deja unii cred ca sunt peste noi. ha! cand jucau prin divizia y nu le trecea prin cap sa isi umfle muschii cu noi.

predatorpulse720.09.2008 08:23
Articol superb! felicitãri ..

*stau si mã gandesc oare o sã mai punem vreo datã mana pe cupa campionilor ?!

Raspunsul este NU,si nu numai noi(cei din Romania) ci nici o echipa care are buget mic. Tot formatul modern Champions League e creat sa "cearna" echipele mici,cele care nu-si permit superjucatori. Am mai zis-o,cel mai bine e sa faca acel G-14 al fotbalului si sa nu mai fie ipocriti lasand echipele mici sa participe si ele in grupele CL. Si pentru echipele mari grupele sunt o corvoada,se stie k pentru ele aceasta competitie incepe dupa grupe,pentru k atunci incep dublele tari. Dupa ce ca echipele mari sunt protejate de cand s-a scos sistemul tur-retur de pe vremea CCE,multe dintre ele se si califica direct,fara a mai trece de emotiile unui tur preliminar. Nu zice nimeni k echipele mari nu ar fi supravietuit in sistemul tur-retur pentru k si asa ar fi avut bugete mai mari si o valoare mai mare dar macar asa mai era o emotie pentru ele si pentru privitor. E clar k intr-o grupa cu 2 echipe puternice si 2 mai slab cotate,alea 2 tari le vor bate mar 90% din timp pe alea mici,iar alea mici o sa ramana sa se lupte pentru locul 3. Same shit everytime. Macar pe vremea CCE mai existau surprize tocmai datorita acestor manse tur-retur,ce naiba chiar si noi era sa fim eliminati de Lahti iar apoi am castigat trofeul. Interesant,nu?

Nu stiu daca ati observat dar in CL nu prea sunt surprize,tocmai datorita acestei diferente de valoare. Noi nici nu indraznim sa visam la trecerea de grupe,d-apoi sa castigam trofeul. Dynamo Kiev si Sahtior,echipe cu bugete de 3-4 mai mari decat al nostru inca nu au trecut de grupe dar noi ne dam cocosi si vrem sa trecem.

Dupa mine Cupa UEFA e construita pe niste principii mai sanatoase si nu spun asta pentru k suntem printre sarantocii Europei. Spun asta pentru k aici sunt niste confruntari mai echilibrate si de multe ori am vazut meciuri mai spectaculoase in grupele UEFA decat in grupele CL. Locurile 1-4 din Romania pot invinge mai usor locurile 5-8 din campionatele puternice decat locurile 1-4 cu bugete de peste 100 milioane mai toate.

Ca sa nu ma mai lungesc,raspunsul este un NU clar,cel putin nu pana cand Steaua va avea un buget de vreo 100 de milioane pe an.

CIOBANE PLEACA DIN Ghencea!!!

FORZA Steaua!!!

Intotdeauna superiori.

drlv8520.09.2008 21:29

Oarecum de acord cu ce apare in articol .. pana la: "Steaua, singura echipã din România a cãrei istorie interzice orice comparație! "

Parerea mea e ca o astfel de gandire limitata ne-a adus in prezentul in care ne aflam si viitorul care se intrevede .. aerul asta de superioritate continua (pe undeva de inteles) ne face sa gandim asa ?

Nu o lua ca pe o critica neaparat .. e doar parerea mea vis-a-vis de o gandire care mi se pare aproape falimentara...

LARI20.09.2008 21:48

@drlv85

Chiar daca ma critici, nu e nicio problema. Nimeni nu e detinatorul adevarului absolut, iar eu cu atat mai putin.

Am pus cap la cap randurile de mai sus pentru ca presa tinde din ce in ce mai mult sa considere rezultatele din cupele europene ale Stelei... nu minore, dar mai putin importante decat par ale altora, care vin din urma, gen CFR, Unirea Urziceni etc.

Ma ingrijoreaza ca si unii stelisti, chiar pe acest site, sunt puternic influentati de lucrurile scrise de "jurnalisti" si dau senzatia ca, de exemplu, victoria CFR-ului ne-a pus in umbra. Pe noi, cei care am dus greul imaginii fotbalului romanesc de club.

Am vrut doar sa ne reamintim cine suntem. Si, chiar daca propozitia de final e (prea) bombastica, sa stii ca nu este exagerata. Chiar niciun club din Romania nu a fost deschizator de drumuri in atatea sensuri in cate a fost/este Steaua.

Nu am inventat noi gaura de la covrig, dar sigur covrigul nostru e mai dulce decat al celorlalti :)

milovan djilas21.09.2008 06:58

@predatorpulse7

Dinamo Kiev a ajuns in semifinale, in 1999, 3-2 si 0-1 cu Bayern. Nu te supara ca te-am corectat, dealtfel consider ca ai comentarii pertinente si la obiect, ca si asta.