Reporter: Mark, cat de mare este bucuria de a juca din nou Champions League?
van Bommel: Ne bucuram ca jucam in Champions League. Sntem extrem de multumiti sa revenim. Pentru unii dintre colegii mei este o premiera, e un eveniment cu atat mai special. Repet, suntem bucurosi ca revenim dupa un an de pauza in cea mai importanta competitie europeana.
Reporter: Miro, cat de puternica este Bayern Munchen? Ce stii despre adversarul vostru de maine, Steaua Bucuresti?
Klose: Despre noi stim ca suntem puternici, o echipa buna. Lipseste in continuare Frank Ribery, el nu poate juca. Il astepam cat mai repede inapoi. In ceea ce priveste adversarul, ieri am facut o analiza cu echipa, le-am analizat unpic sistemul, am realizat ca este o combinatie intre romani si columbieni. Este o echipa puternica, o echipa cu care nu vom avea un meci usor.
Reporter: Mark, ai spus ca vrei sa jucati bine in Champions League. Ce inseamna pentru tine un joc bun?
van Bommel: Sunt 32 de echipe care iau startul in aceasta competitie si doar una castiga trofeul. La final, cand tragi linie, sunt 31 de echipe dezamagite. Speram in primul rand sa trecem de grupe. Apoi tine si de noroc, tine si de accidentati, de tragerea la sorti. Dar mai intai sa trecem de grupe si apoi vom vedea.
Reporter: Va fi un avantaj pentru Steaua ca ei joaca pentru al treilea an consecutiv in Champions League, iar voi anul trecut ati lipsit? E un plus de experienta?
Klose: Nu trebuie sa facem un caz din faptul ca nu am reusit sa jucam anul trecut in Champions League. Nu cred ca schimba intr-un fel datele problemei. Maine este primul meci din grupa, stim ca este cel mai important meci, ca jucam impotriva unei echipe puternice, pe un stadion cu o atmosfera speciala. Dar, cu toate astea speram ca maine sa castigam.
Reporter: Mark, ai spus ceva mai devreme ca pentru unii din colegii tai e primul meci din Champions League. Ce amintire ai tu de la primul meci din Champions League? Si ce inseamna asemnea meci pentru Toni, Podolski, care sunt debutanti in Champions League?
van Bommel: Sincer, nu-mi aduc aminte de primul meu meci. Nici cu cine am jucat, nici rezultatul final. In schimb, pot spune ca este total diferit fata de campionatul intern, de cupa nationala. Este competitia numarul unu inter-cluburi din Europa. O data ce ai ajuns acolo devi dependent. In ceea ce-i priveste pe Toni si Podolski, vor simti ceva special, vom incerca sa-i ajutam. Totul incepe de la acel imn special, care iti creeaza o senzatie cu adevarat deosebita.
Reporter: Ce jucator stii de la Steaua? Ce atuuri are Steaua?
Klose: Ii stim pe jucatori, dar nu putem sa le pronuntam foarte bine numele. Il stim pe Golanski, dar nu stim daca va juca. I-am studiat pe fiecare in parte. Cum am mai spus, nu va fi un meci usor. In ceea ce priveste atuurile Stelei nu ma pot pronunta. Eu doresc ca toate atuurile sa fie de partea lui Bayern si atunci sunt mai putin interesat de ce ar putea face Steaua.
Reporter: Esti cunoscut ca un jucator mai impulsiv, care se stie ca ia usor cartonase rosii. Cat de mare este riscul sa se repete aceasta la meciul de maine.
van Bommel: Vad ca aveti deja un tricou rosu pe dumneavoastra. Nu mi-e frica ca as putea primi un cartonas rosu maine. Nu cred ca se va intampla asta si nici nu ma gandesc ca as putea avea probleme de acest gen.
Reporter: Care crezi ca va fi ordinea in grupa la final?
Klose: Nu as putea sa spun asta. Sper sa fim noi pe primul loc. Maine va fi un joc greu, ca si celelalte de altfel. Nu va fi usor. Este in functie de cum vom trata toate meciurile.
Reporter: Jurngen, cat de mare este bucuria de a juca in Champions League pentru tine si pentru echipa?
Klinsman: Bucuria este extrem de mare. Primul joc este impotriva Stelei si stim cat de dificila va fi aceasta intalnire. Cu toate acestea, nu ne umbreste deloc bucuria si simt asta si in randul echipei.
Reporter: Ce cunoaste echipa ta despre Steaua Bucuresti?
Klinsman: Este deja un lucru obisnuit in fotbalul de astazi sa se faca analize reciproce. Am studiat jocul lor, cum de altfel sunt sigur ca si ei au studiat anumite jocuri ale noastre. Este o echipa care trece usor de la faza defensiva la faza ofensiva, fie rapid, cu pase directe, fie cu un-doiuri. Este o echipa capabila de asa ceva si chiar mijlocul este bun, cu un joc elaborat. Atmosfera in stadion este una apasatoare pentru adversari, o atmosfera foarte frumoasa, dar speram sa ne impunem jocul nostru si astfel sa diminuam putin acest atu al gazdelor.
Reporter: Cum vi s-a parut tragerea la sorti? Care vi s-a parut cea mai slaba echipa?
Klinsman: Nu exista echipe slabe la noi in grupa. Speram sa fim intre cele doua care se califica, dar nu se pune deloc problema unei echipe cu nivel mai scazut, pentru ca toate sunt echipe puternice.
Reporter: Care va fi atitudinea echipei? Ofensiva sau defensiva?
Klinsman: Vedem maine seara!
Reporter: Care vi se pare omul determinant din echipa Stelei?
Klinsman: Il las pe omologul meu sa spuna el care este cel mai bun jucator. Steaua este o formatie compacta, puternica, greu de dovedit, dar speram ca maine sa fim pregatiti pentru aceasta partida.
Reporter: Va vad destul de linisit. Aveti totusi emotii ? Este primul meci din Champions League. Ati fost antrenor la nationala, exista asemanari dintre primul joc la nationala si primul din Champions League? Cum reusiti sa ramaneti asa de calm?
Klinsman: In niciun caz nu se poate vorbi despre asa numitul bussines-as-usual, nu exista asa ceva in fotbal. In acest sport, fiecare partida este ceva special, iti aduce o bucurie deosebita, tocmai de asta e atat de placut. Spre deosebire de anul trecut, anul acesta din fericire avem parte de Champions League. Echipa este multumita, e pregatita. Fotbalistii au un sentiment special. Ne-am propus foarte multe in acest sezon. Din pacate nu ne-am putut antrena 100% pentru ca jucatorii care au fost la Euro au venit ceva mai tarziu si de abia acum incepem sa avem antrenamente la adevarata capacitate. Exista o nervozitate, dar una pozitiva. E un sentiment aparte.
Reporter: Echipa si-a gasit ritmul, s-a gasit un echilibru aparte. Va ganditi totusi sa schimbati ceva in tactica echipei?
Klinsman: Avem pregatite cel putin doua sisteme. Am facut asta inca din perioada de pregatire, pentru ca nu stiam exact care va functiona mai bine. Am pregatit mai intai un 4-4-2, asa au si jucat anul trecut fotbalistii. In schimb, in ultimele etape am putut trece usor si la un 3-5-2. Este si in functie de adversar. Oricum, fata de majoritatea echipelor din Europa care in acest moment joaca cu un singur varf, noi suntem fideli sistemului cu doua varfuri si asa vom ramane si in continuare. Ii avem pe Lucio si pe Demichelis, doi fotbalisti sud-americani, care au jucat in acest sistem cu doar trei fundasi si nu au probleme in a se adapta. Inca o data, aleg tactica in functie de adversar.
reporter fcs Marcel Oltean