Dupa infrangerea de la Cluj am fost, si suntem in continuare, asaltati de "declaratiile oamenilor de fotbal". Mititelu de Craiova, Borcea si Becali din Bucuresti, Porumboiu de la Vaslui, Iancu de la Timisoara, Muresan de la Cluj. Toti ne spun cum ar trebui sa privim noi situatia de la echipa nationala. Ne indeamna la schimbare sau, dimptriva, fac lobby pentru mentinerea lui Piturca.
Sincer sa fiu, pe mine unul ma lasa rece astfel de "declaratii" si le citesc doar la nivel de can-can. Insa, in clipa de fata, fotbalul e mort in Romania. Spui fotbal si 90% din oameni se gandesc la: demisie Piturca, umilinta cu Lituania, violetul e sau nu albastru, neputinta in Feroe, TAS, CAF, Sandu, scandal si lista poate continua.
V-as propune ceva, insa imi e teama ca voi fi, din nou, inteles gresit. Asa ca, daca imi permiteti, am sa ma rezum la a spune cum mi-am propus acum cateva luni sa urmaresc meciurile de fotbal. In timpul partidei Steaua - Timisoara din returul editiei trecute de campionat am exclamat in doua randuri "joga bonito", la doua faze frumoase reusite de ai nostri. Revazand meciul cateva zile mai tarziu, am realizat ca in ultima vreme pierdusem estenta jocului de fotbal, pierdusem "joga bonito".
Asa ca atunci mi-am promis sa urmaresc doar fotbalul. Am sa ma bucur la o "bicicleta" de-a lui Dayro, am sa applaud un "calcai" reusit de Toja sau Szekely, am sa-l injur pe Banel cand rateaza o pasa si am sa-l sustin 5 minute mai tarziu cand va alerga ca nimeni altcineva dupa o minge ce pare pierduta. Voi zambi si voi striga la fiecare serie de pase reusita de ai nostri. O sa merg acasa trist sau fericit, in functie de rezultat, si o sa-mi amintesc fazele frumoase ale meciului. O sa fiu suporter!
Cineva spunea odata ca fotbalul e doar joc, ca fotbalul a fost inventat pentru placerea spectatorului. In ultima vreme, printre mitici, mircici si mititei am uitat acest lucru. Am uitat sa ma bucur de fotbal. Si rau am facut.
Asadar, daca imi permiteti sa inchei cu un sfat, cu un indemn. Sa ne bucuram de fotbal, sa fim suporteri. Jocul asta naste pasiuni mai mari decat oricare alt sport. De aceea si satisfactiile sunt mai mari. Daca stii sa le vezi si sa le traiesti…
Marius