"Walter Zenga spune că ii lipseste echipa pe care a antrenat-o timp de 10 luni, dar nu regretă că l-a refuzat pe Ciobanul
3 saptamini in Statele Unite ale Americii. Atit a stat Walter Zenga in luna de miere cu sotia sa, Raluca. Revenit din vacanță, Zenga s-a intors si la fotbal. Spune că tratează cu două echipe din afara Italiei, dar gindul ii zboară tot la Steaua, formatie pe care a readus-o in primavara europeană după 12 ani de pauză si cu care a cîștigat titlul de campioana
- Domnule Zenga, vă e dor de Steaua?
- Mi-e dor de fotbal in primul rind, dar, recunosc, imi lipseste Steaua, imi lipseste Romania. Cind esti pe dinafară e greu, mai ales că eu am cîștigat campionatul cu o echipă cu nume din Europa, dar asta e viata antrenorilor. Acum stau si astept, sunt in discutii cu două echipe din afara Italiei.
- Ciobanul v-a dat toti banii pe care ii mai aveati de luat?
- (Ride) Nu banii sunt importanti. Pedrazzini mi-a adus medalia si tricoul de campion. Aceste lucruri sunt mult mai valoroase. Peste ani, ce va ramine din aventura mea la Steaua? Trofeul, parcursul de exceptie din Cupa UEFA si bucuria fanilor, nicidecum banii.
- Cine v-a mai cautat de la Steaua in ultima vreme?
- Nimeni. De cind am plecat, nu m-a sunat cineva de acolo. Am vorbit doar o dată cu MM. I-am telefonat eu să-i spun baftă pentru sezonul urmator. Atit.
- Ati simtit vreun moment că Mihai Stoica v-a tradat?
- Niciodata De nimeni nu m-am simtit inselat, mai ales de MM. Cu el am lucrat din prima zi pină la ultima. Au fost presiuni si din afara si din interior, dar pină la urmă am iesit campioni. Faptul că MM a spus că titlul mi se datorează sută la sută e un lucru foarte important pentru mine, insă fară jucatori nu s-ar fi realizat absolut nimic.
- Sincer, in această lună care a trecut de cind l-ati refuzat pe Ciobanul, ati avut macar intr-o zi regretul că nu v-ati intors in Ghencea?
- Nici macar o secunda Era normal să nu accept din moment ce el a sunat 5-6 antrenori, după care s-a gindit si la mine.
"Respectati-l pe Protasov!"
- Ce parere aveti de alegerea Stelei pentru ucraineanul Protasov?
- Nu-l cunosc ca antrenor. Știu doar că a cîștigat campionatul in Grecia.
- V-a sunat de cind a fost instalat in Ghencea?
- N-am primit nici un telefon de la el. Fiecare antrenor vine cu conceptiile lui. Însă eu imi doresc foarte mult un lucru de la el.
- Care?
- Să continue ce am facut eu acolo.
- Va putea cu Ciobanul patron?
- Fiecare are caracterul lui, insă eu cred că va avea probleme din acest punct de vedere. Și nu va fi bine pentru echipa Și Ciobanul stie asta, dar nu se poate abtine. Vă si dau un exemplu, pe parcursul returului a tot spus că ii dă pe X si pe Y afara Unde sunt acesti jucatori acum? Tot in lotul Stelei! Dar acele declaratii au creat presiune la vremea lor.
- Și ce sfaturi aveti pentru Protasov?
- Eu il incurajez si ii urez succes. Apoi, trebuie să le spun celor care se ocupă de Steaua că această echipă merită un antrenor valoros. Deci, respectati-l pe Protasov!
"Cea mai mare greseală am facut-o in pauza meciului cu Otelul"
"Am facut multe greseli spre finalul campionatului, dar una a fost de neiertat. Practic, m-a costat postul si viitorul meu la Steaua", spune enigmatic Walter. Ce greseala Povesteste Zenga: "La pauza meciului cu Otelul, cind era 0-1, le-am spus jucatorilor niste cuvinte pe care nu trebuia să le zic: «Pină acum v-am dus in spate, de-aici incolo descurcati-vă si voi!». Asa am crezut eu că pot trezi o echipă care era adormita Din pacate, echipa a reactionat exact invers. De atunci s-a produs o ruptura Probabil că dacă am fi cîștigat meciul de la Galati, eram cel mai mare antrenor. L-am pierdut si a trebuit să plec".
De ce a refuzat Timisoara
Zenga a vorbit si despre refuzul de a merge alaturi de Cosmin Olaroiu la Timisoara. "Oferta a fost reala M-a sunat Oli chiar după ce Ciobanul m-a dat afara insă e mai dificil pentru mine să mă duc undeva unde să fac alte lucruri decit munca de antrenor principal", a spus Walter, după care a estimat sansele gruparii banățene de a se implica in lupta pentru cîștigarea titlului: "Poli a intrat in forță in această batalie si va avea un cuvint greu de spus".
"Vor fi mari probleme fară Dorinel"
Zenga crede că "plecarea lui Dorinel Munteanu va fi o grea pierdere pentru Steaua. El e, din punct de vedere tactic, cel mai bun jucator pe care l-am antrenat eu vreodata Extrem de inteligent si foarte smecher". Despre faptul că roș-albastrii au transferat un singur jucator, pe Victoraș Iacob, italianul spune: "Eu nu l-am avut nici macar pe Iacob in retur. Am jucat cu Litu, un pusti de 18 ani. Și apoi, există acolo Dica un fotbalist extrem de important in angrenajul Stelei. Poate fi folosit pe orice post de la mijloc in sus. El poate face pereche in atac cu Iacob, Cristea sau Diniță"."
sursa www.gsp.ro