Suparare mare dupa meciul de la Vaslui. Nu stiu de ce. Pe cuvant nu stiu. De fapt nu stiu de ce ma mir, nu ca nu stiu de ce e lumea suparata. Lumea e suparata pe JOCUL Stelei. Nu-i condamn. Din pacate, boala romaneasca de a ne fura caciula continua sa se manifeste. Pe de-o parte, am avut jocurile jalnice din amicale si jocul bun cu AS Roma. Toata lumea, ma rog, majoritatea, au luat de buna partida cu Roma si au ales sa ignore jocul straveziu din amicalele cu echipele mai slab cotate, dar mai avansate cu pregatirea.
Oameni buni, Roma avea 5 zile de pregatire. Cinci! Aveau doar cateva antrenamente efectuate. Colac peste pupaza, n-a jucat nici vreo jumatate de echipa: Doni, Mexes, De Rossi, Totti, Pizzaro. Dar cu toate astea, noi am ales ACEL meci ca etalon. In schimb, cand am jucat cu echipe la acelasi nivel de pregatire cu noi, respectiv Besiktas si Red Bull Salzbug, am clacat lamentabil, de fapt am jucat ca la Vaslui.
Au fost su sunt sute de comentarii pe seama meciului de la Vaslui. Unele pertinente, altele nu. Unele lucide, altele complet aiuritoare. Insa unul singur, dupa opinia mea, exprima realitatea. O sa redau o parte, cu mentiunea ca ii apartine userului Prepeleak, pe care il si felicit:
"In fiece domeniu sunt niste reguli de baza pe care daca nu le respecti ai doar de pierdut. Singurele abateri de la conformare nesanctionate sunt geniile, si asta nu intotdeauna. Sa admitem ca Steaua nu are acum niciun geniu pe banca tehnica ori in teren si sa incercam sa identificam regulile care ar trebui respectate ca sa nu ne fie rau...
Sistemul de joc din anii trecuti 4-2-3-1: doi inchizatori, mijlocasi de banda, mijlocas ofensiv (sau varf retras), atacant. Aspectul jocului: echipa se apara in terenul propriu, recupereaza, paseaza lung pe varf si se muta in terenul advers. Rolul atacantului: se bate cu fundasii adversi, primeste in general mingea cu spatele la poarta si o protejeaza pana cand capata sustinerea coechipierilor. Atacanti potriviti: Victoras Iacob, Pepe Moreno, Marius Niculae, Arthuro, Kapetanos;, Fabianni, Vieri, Ianker(exemplele sunt doar ca sa se identifice tipul, nu comentam valoarea).
Sistemul actual (ori cel putin ce se intentioneaza) este 4-1-4-1 dupa modelul Spaniei: un inchizator, doua "aripi", doi mijlocasi centrali (atentie... nu doi ofensivi), varf. Foarte bine- viteza, combinatii, spectacol. Daca tot luam un model haideti intai sa jucam exact ca spaniolii si apoi sa improvizam. Aspectul jocului: echipa se apara foarte sus cu presiune pe fundasii adversi, recuperarile cer solutii rapide si tehnice cu posibilitatea de finalizare imediata. Rolul atacantului: participa la pressing pe fundasii adversi, primeste mingea cu fata la poarta si cauta patrunderea si finalizarea imediata. Atacanti potriviti: Badea, Stancu, Lacatus, Thereau, Habibou, Torres, David Villa, Costea..."
Stiti ce face Steaua? Pentru ca "supremului" i-a placut Spania, a pohtit sa joace si Steaua la fel. In acest 4-1-4-1 atat de spectaculos. Problema e ca, antrenorul nu era pregatit pentru acest sistem. Si pentru ca nu pregatise echipa pentru acest sistem, a IMPROVIZAT.De ce? Pentru ca Steaua nu are jucatori pentru asa ceva!
Colegul meu Ovidiu, a scris un articol foarte bun, incercand sa explice jocul Stelei de la Vaslui. Printre cauze, ar fi si jocul dezamagitor al lui Dayro si Bogdan Stancu. Corect. Nimic de comentat. Doar ca haideti sa ne intrebam DE CE au jucat slab cei doi? Pai e simplu, pentru ca li se cere sa joace pe posturi GRESITE. Bogdan Stancu si Dayro sunt jucatori de explozie, de dribling, de combinatie. Cand acestia sunt pe teren, langa ei nu trebuie sa mai fie alti jucatori care sunt labili in defensiva. Sau, daca sunt si alti jucatori de atac, atunci e musai ca echipa sa joace sus, sa ATACE. Asa ceva nu se intampla. In incercarea lui de a face pe plac patronatului, antrenorul a facut un fel de salata tactica. Pe langa Dayro, mai joaca inca un atacant, si 2 mijlocasi ofensivi de banda. Dar ca sa ramana fidel "sistemului spaniol" l-a retras pe Dayro unde NU e locul sau. In linia de mijloc. Rezultatul? O echipa DEZECHILIBRATA! Iar cand din disperare il introduci si pe Stancu langa el, iese un dezastru.
Un anumit MM Stoica, spunea: " Steaua nu are jucatori pentru sistemul 4-1-4-1! Nu are jucatori capabili sa faca ambele faze." Ce s-a vazut cu ochiul liber? Ca Ovidiu Petre si Tiago nu sunt capabili sa faca faza ofensiva, iar Dayro, Szekely sau Bogdan Stancu nu fac faza defensiva.
Ce vreau sa spun cu ditamai comentariul asta? Vreau sa spun ca asteptam de 10 luni un antrenor, ca sa avem abia acum "pete de lumina".Doua(2) mari si late! Desi in 2 luni Peseiro a transformat Rapidul intr-o echipa care JOACA fotbal. Vreau sa spun ca o "echipa trebuie sa aiba o FILOSOFIE de joc, indiferent de modul sau sistem"- Marcello Lippi, nu sa joace cum a vazut finantatorul la televizor. Daca poti sa-ti impui FILOSOFIA, bine, daca nu, mai bine pleci cu capul sus si respectul tuturor. Mirel Radoi( merita sa plece din mizeria asta )spunea ca tricoul nu joaca singur. As mai adauga ca nici NUMELE nu e de ajuns sa antrenezi bine. Din pacate, la Steaua de azi, antreneaza simbolul, nu antrenorul.
Mihai Somanescu