"E jenant ce se intamplã la Steaua. Goian, stâlpul apãrãrii, sã fie tratat in așa hal? Lui Lãcãtuș i se spune
"Campionatul incepe in curând, iar Steaua nu mi se pare o echipã solidã. Nu știu cum vor putea sã o facã solidã în acest timp. Echipa nu are nici mãcar 9 titulari în acest moment . S-au fãcut prea multe schimbãri în aceasta varã. Eu am o filozofie: cumpãr titulari, nu rezerve . Dacã aduc jucãtori, mai bine plãtesc mai mult, dar sã fie mai valoroși decât ai mei. Au venit jucãtori strãini, care nu știu dacã depãșesc valoarea jucãtorilor noștri" - Emerich Ienei
Doar douã din declarațiile unor monștri sacri ai culorilor roș-albastre. Ai putea spune ca sunt realiste și de bun simț, cã trag un semnal de alarmã. Dar, la fel de bine, ai putea spune cã aceste lucruri reprezintã esența acțiunilor (sau a lipsei lor) suporterilor steliști, pentru cã, inainte de orice, nea Imi și Balint sunt suporterii Stelei.
Recent, am citit un articol pe blogul personal al lui greco și, deși Tibi se refera la alta situație, putem extrapola foarte ușor in cazul particular Steaua. Pe scurt, redau doar partea care e relevanta in cazul nostru.
"Dupã un jaf petrecut în tramvai, spectatorii formuleazã o concluzie plinã de dezamãgire și lehamite: "Toți au vãzut, dar nimeni nu a intervenit! În ce țarã trãim…" Cine ar trebui sã-și asume vina? Responsabilitatea era a oamenilor legii, a hoțului sau a victimei. În orice caz, a altora. Legea nu se va aplica niciodatã perfect. Hoți au fost întotdeauna, iar victime vom fi și noi mâine. ªi ajungem la situația paradoxalã în care existã vinovãție (incidentul putea fi oprit), dar nu existã vinovați. Pentru cã unui simplu cãlãtor nu i s-ar fi putut pretinde sã ia atitudine." - Fuga de responsabilitate, greco.ro.
Exact situația în care ne aflãm noi. ªtim cu toții (mã rog, marea majoritate) cã finanțatorul este nociv pentru Steaua. Cã o furã și cã o dezonoreazã, cã o calcã în picioare și cã iși bate joc de un palmares fenomenal. Foțând puțin termenii (de fapt, puțin mai mult) aș putea spune cã e o ilegalitate, asemenea unui furt din tramvai. Iar noi, cãlãtorii, suntem martorii tãcuți, indignați dar tãcuți. Ba chiar discutãm între noi, în șoaptã evident, și ne întrebãm de ce nu face cineva ceva. Nu, nu cineva, ci ALTCINEVA.
Am vãzut aici pe forum propuneri din cele mai diverse, de la cumpãrarea clubului de cãtre Patriciu, Hagi sau mai știu cine, pânã la reproșuri cãtre AISS care "nu face nimic". Deși nu AISS este subiectul acum (dar va fi în curând) pot sã vã spun ca o Asociație cu 10.000 de membri poate "sã facã" mai mult decât una cu 500 sau 1.000 de membri.
Asemenea nouã, fostele glorii steliste au observat, îndrãznesc sã spun de multã vreme, cã finanțatorul este nociv pentru club, cã finanțatorul comite infracțiuni chiar sub nasul nostru. Iar ei, ca și noi, au ales tactica "șoptitului cu voce tare" dacã vreți. Putem sã le reproșãm ceva? Putem sã ne reproșãm nouã ceva? Evident cã nu, doar ce putem face noi în fața lui? Noi suntem suporteri, nu eroii salvatori ai clubului.
Atât doar cã, de la un timp, martorul tãcut devine subit complice, iar atunci nu prea mai are dreptul sã se plângã.
Marius