Eu locuiesc in Germania, iar ieri mi-a fost dat sa asist la un eveniment cu totul deosebit: Germania - Turcia in prima semifinala a CE2008. Sincer ma asteptam sa fie un razboi murdar si pe teren si in afara lui, dar mai ales dupa meci, indiferent de invingatoare.
Se stie ca in Germania locuiesc extrem de multi turci si ca majoritatea nemtilor sufera de un fel de sindrom al nationalismului, care nu-i lasa sa accepte drept conationali, alte persoane desi au un pasaport german, provin din alta tara. Majoritatea nemtilor au boala pe turic ca sa zic asa....nu pe turcii din turcia, ci pe turcii si italienii aia din Germania, aia care dupa razboi au reconstruit Germania.
In fine, incepe ieri meciul, turcii joaca excelent, mult mai bine ca echipa Germaniei. O gramada de scandari nationaliste de partea nemtilor. "Plecati acasa!", "Sunte-ti doar livranti de Kebap-uri si femei ciocolatii", unii, desi nu sunt nazisti, cantau "Detschland, Deutschland über Alles!".
Ce e insa si mai interesant, s-a intamplat dupa meci. Am iesit cu toti prietenii de aicea, germani plus o rusoaica plus un polonez, sa sarbatorim si noi cu restul lumii din oras. In oras, strazi blocate, zeci de mii de fani cantand, bucurandu-se. Nu se mai striga insa nimic de natura nationalista la adresa turcilor. Astfel de vorbe erau deja tintite in directia posibilelor adversare din finala, Spaina sau Rusia. Ceea ce m-a uimit, toate astea se intamplau pe un bulevard unde e plin de Kebaperii si turci, probabil in ideea de a le face in ciuda. Ce au facut turcii? Au sarbatorit si ei impreuna cu nemtii, i-au felicitat pentru jocul f bun, le-au urat succes, iar nemtii i-au felicitat inapoi pentru un joc la fel de bun al echipei Turciei. Ambele tabere, au sarbatorit mai departe impreuna. Turcii aia rai, mizerabili, agressivi, antisociali si mizerabili care le infesteaza lor tara, au fost mai fairplay decat populatia Germaniei.
Stiam chestiile astea si inainte de meci, de aceea mi-as fi dorit ca Turcia sa castige, pentru ca simpatizez echipa si curajul de care au dat dovada, spiritul de lupta, lucruri care alor nostri le-au lipsit.
Intrebarea este, ce s-ar fi intamplat, sau mai degraba ce ar fi facut nemtii daca Turcia castiga in prelungiri? Credeti ca am fi avut parte de acelasi scenariu? NU.
Problema se poate pune la fel si la noi, ce s-ar fi intamplat in cazul unui meci Romania - Ungaria (sigur, in niciuncaz intr-o semifinala de turneu final, nici macar la un turneu final ....cel putin nu la fotbal)?
![]()