FC Steaua Arhiva Forum
Arhiva forumului FC Steaua — conservata in regim doar-citire. Postarea a fost dezactivata. Inapoi la site

Ganduri

fcsteaua.ro25.06.2008 09:33

Mai este foarte putin pana cand vor incepe Jocurile Olimpice de la Beijing. Euro 2008 este pe final, duminica urmand a afla noua nationala - regina a Europei. In Romania scandalurile se tin lant, dupa mentinerea deciziei de depunctare a Stelei vin acum posibila demisie/demitere/plecare a lui Piturca, "disputa" Dragomir - Lupescu, noul sef al arbitrilor, etc.

Toate acestea ma fac sa ma intorc la Jocurile Olimpice. In special la deviza lor :"Important este sa participi, nu sa castigi". O fraza veche de 2.000 de ani, cand invingatorul primea doar o cununa de dafini si recunoasterea participantilor.

N-am sa fiu ipocrit si sa pretind acelasi lucru in zilele noastre, acum cand sportul in general, si fotbalul in special , sunt afaceri. As fi vrut insa sa pretind acest lucru de la spectatori, de la oamenii pentru care sportul, fotbalul in cazul nostru, ar trebui sa insemne destindere si, de ce nu, poate chiar socializare.

Aici termin cu generalizarea, pentru ca este evident ca nu toti oamenii vad anumite lucruri in acelasi fel. Fotbalul intr-adevar naste pasiuni si emotii mult mai puternice decat orice alt sport. Fotbalul intr-adevar este urmarit de miliarde de oameni din intrega lume. Insa, inainte de toate, fotbalul este jucat de oameni pentru oameni. Sau cel putin asa era odata.

Ciudat, dar gandul imi fuge in patria mama a "fotbalului afacere", Anglia. Acolo, in aproape fiecare week-end, cateva mii de oameni umplu stadioane mici si cochete si isi urmaresc echipa favorite, neinteresandu-i ca aceasta evolueaza in Liga a 4-a sau a 5-a. Ei vin sa priveasca un spectacol, sa se destinda, sa socializeze, sa se bucure la goluri si victorii si sa fie alaturi de prieteni la infrangeri.

Sunt oamenii care puteau sustine o echipa din Premier League, care putea fi patimasi, care se putea bate (la propriu) cu alti suporteri rivali, puteau fi hai sa spunem spectatorul tipic de fotbal (din pacate). Ei au ales sa fie fanii fotbalului si atat. Au ales sa urmareasca jocul si atat. Ei au ales sa nu ii intereseze conspiratiile, valizele cu bani sau jignirile nesimtite rostite in gura mare la TV.

Binenteles ca Anglia nu este un exemplu singular. Acelasi lucru se intampla si in Germania, Franta sau Olanda. Acelasi lucru l-am observat, extreme de rar, si in Romania. Cateva sute de oameni se duc week-end de week-end sa isi sustina echipa favorita, care evolueaza in Liga a III-a. Se bucura la victorii si strang din dinti la infrangeri. Dar intotdeauna revin la stadion. Nu protesteaza impotriva conducerii lipsind de la meciuri, nu se plang de costurile biletelor (da, incredibil dar oamenii cumpara bilete la meciuri de Liga a III-a), ci doar urmaresc un meci de fotbal. Faptul ca evolueaza echipa favorita este un bonus.

Inchei cu o fraza ce ii apartine multiplei campioane Elisabeta Lipa:" Vreau sa ajung la Olimpiada, sa concurez alaturi de mii de sportive din intreaga lume". Alaturi, nu impotriva. Ciudati mai sunt campionii astia…

Marius

MoWeed25.06.2008 09:40

Ce sa te astepti la meciuri de Liga a 3-a cand la marea majoritate a meciurilor din Liga 1 nu se umple stadionul. Sunt meciuri de Liga 1 care nu strang mai mult de 1500 de oameni....

Probabil s-a plictisit lumea de blaturi. Iti dai seama, daca exista o asemenea japca cu arbitrii si blaturi de cel mai ordinar fel(Ceahlaul-Fulgerul) in Liga 1 ce sa te mai astepti la Liga a 3-a. Acei suporteri englezi, olandezi si germani urmaresc meciuri care in marea lor majoritate au deznodamantul necunoscut. La noi de cele mai multe ori se stie rezultatul numai uitandu-te pe clasament(cele care se bat la promovare si la retrogradare cumpara meciurile cu celelalte).

Vina apartine celor care conduc fotbalul romanesc si care permit aceste blaturi ordinare, vina apartine celor care au cumparat aceste echipe si practica traficul de puncte, vina este si a primariilor pentru ca au lasat bazele sportive in paragina, vina este a arbitrilor care fura pentru echipa care ii plateste mai bine.

shack3r25.06.2008 11:58

In Anglia fotbalul este mai mult decat un joc,a devenit o cultura . Noi nu ajungem la nivelul lor nici peste o suta de ani. Intr-adevar,gandind la rece,important e sa participi,nu sa castigi . Dar cati dintre noi mai au aceasta conceptie ?

Off-topic : Cu ocazia zilei de nastere a mult iubitului nostru creditor,am un mesaj pentru el : Gigi,da da..

cae indru25.06.2008 20:14

si de la mine : Gigi, DA,DA.......................

kop25.06.2008 21:57

Eu am mai spus-o si repet... daca Steaua ar ajunge cumva intr-o Liga inferioara tot as merge la meciuri. Este echipa mea de suflet si voi fi prezent acolo indiferent de Liga in care va evolua.

clausblaus26.06.2008 17:49

Noi nu suntem englezi,francezi nemti etc...Si la ei nu s-au nascut un Dragomir,un Sandu si alti lingai ai celor doi!Daca lumea isi pierde interesul se datoreaza faptului ca lipseste spectacolul,iar spectacolul lipseste datorita manevrelor celor doi libidinosi ,care se acuza reciproc azi si maine isi ling fundurile.Ca sa nu mai vorbim despre santajul existent in fotbalul romanesc:"daca nu taci te torn si eu".Si asta este valabil la nivelul tuturo ligilor din tara pentru ca asa conducere au!