FC Steaua Arhiva Forum
Arhiva forumului FC Steaua — conservata in regim doar-citire. Postarea a fost dezactivata. Inapoi la site

Steaua și pasãrea Ibis

fcsteaua.ro08.06.2008 09:55

Pasãrea Ibis te duce cu gândul la Nil și Piramide. La durabilitate și veșnicie. Înainte de a-și trãi ultimele clipe terestre, o sorã medicalã l-a întrebat, grijulie, pe Nichita dacã mai dorește ceva. Rãspunsul a cutremurat reanimarea, cu sinceritatea-I abisalã: "Viața ta !" Deși a lãsat în urmã o operã temeinicã, "bãtrânul" Nichita voia sã mai trãiascã. Nu mã tulburã asemenea gânduri aflat fiind în fața unor suporteri steliști(speciali, superbi, serioși, sinceri ?) care ținuserã a sãrbãtori 61 de ani de la înființarea celui mai performant club din istoria Estului european(numit cândva de Cornel Oțelea "uzinã de performanțã").

Ah, "dulcea pasãre a tinereții", tinerețe pe care o risipim cu zâmbetul pe buze și nici nu știm când a migrat spre leneșe Niluri ! Tinerii în albastru(câtã cheltuire de albastru, ca sã parafrazez o exclamație vestitã !) au fost inspirați, invitând "la aniversarã" în "room conference Eminescu", un fotbalist de început de Iliadã stelistã, Ilie Savu (numãrul 1 ca portar, antrenor, șef de club de fotbal și comandantul plutonului de sportivi) și doi handbaliști: un inter, Vasile Stângã, cu detentã nãucitoare, bornã de final, din nefericire, la generația cvadruplã campioanã mondialã -o Brazilie a handbalului- și un recent laureat al eventului stelist, Viorel Mazilu, frumos ca un Adonis, cu lecturi asidue din Gațu.

Fotbal și handbal sprijinit pe trei Cupe ale Campionilor Europeni(ce joc în numerologia sorții, cel de-al doilea trofeu suprem la handbal a fost cucerit în anul 1968, iar primul și ultimul la fotbal în 1986). Orgolioși, ne place sã credem cã a fost un moment istoric ziua de 7.06.2008, chiar dacã stãteam pe o strapontinã socialã. Fotbalul și-a luat partea leului, dolarului și bursei de pe piața pasiunilor totalitare, beneficiind de un recital al celui pe care David, celebrul "Il Dio" de la Venus, l-a lãsat în mitologia sportivã localã cu renumele de "Parașutã". Ce parfum de epocã !

Paralel cu fazele din istoria recentã a Stelei, caravana cinematograficã a generalului Ilie Savu(avansat pe merite militare, nu sportive) ne prezenta turneul C.C.A. în Regatul întemeietor de fotbal(cu șarm, umor și "nebunie" de portar). Chiar peste drum de hotelul "Ibis", s-a jucat întâiul meci al echipei Asociația Sportivã a Armatei(A.S.A.) pe ANEFS(în argou, facultatea de trânte), iar primii ei jucãtori, cu echipamentul încropit, și-au desenat pe tricouri, premonitoriu,o stea. Roșul reflectat de zidul cãrãmiziu lãsat la vedere din stadionul îngropat se unea, ca un arc peste timp, cu albastrul tricourilor acestor tineri, încã nepervertiți de rãul social, consfințind temeinicia unei aderențe roșu-albastre. Mai mult decât sentimentul apartenenței la o familie, un clan, o facțiune, era credința într-o IDEE. N-avem nici un dubiu, cã ei vor trece ștafeta iubirii noastre de absolut mai departe, râvnind la rândul lor sã fie cândva primii în Europa sau în țarã.

Pe aceeași arenã, rebotezatã "Republicii", peste câțiva ani, Ghițã Dej cu comitetul aplauda victoria "artiștilor" militari împotriva lui Luton Town cu un neverosimil 5-1, dupã ce englezii umilisirã cu scoruri de forfait pe ÞSKA și Dinamo Moscova, plus Dinamo București. "Nu cred cã existã o echipã mai bunã în jumãtatea asta a Europei !" au exclamat, cu fair play, lorzii cu jambiere, și în ciuda existenței "cortinei de fier" i-au invitat pe învingãtori la Londra, pentru revanșã (așa-s capitaliștii, revanșarzi, dar au "luat-o pe coajã" și la ei acasã).

Spre final toți au nãvãlit peste Valeriu Argãsealã, desprinzându-ne de fotografia sepia a trecutului. Turnurile Londrei, mai cenușii din cauza ratãrii turneului final de cãtre supușii Majestãții Sale, se pierdeau în ceața amintirilor, iar de peste drum de "Ibis" ochii înroșiți de plâns ai zidului-relicvã adãuga la defectele poporului român, cãruia Loți Boloni le-a fãcut reclamã primului nostru adversar de la Euro 2008, încã unul: acela de a ne îngropa trecutul glorios în moloz și uitare.

Constantin Ardeleanu

Azzido08.06.2008 10:11

Superb articolul.

Au trecut 61 de ani, o viata de om.

Hai Steaua !

shack3r08.06.2008 11:11

Pai se compara cu articolele anterioare ?

Acesta este stilul cu care ne-ati obisnuit si pe care il dorim cu totii .

Foarte frumos articolul,inca o data felicitari.

Marius08.06.2008 11:59

In sfarsit domnule Ardeleanu, dupa (prea) multe articole-raspuns ati revenit la cele care va caracterizeaza. Nu stiu daca putea cineva sa sintetizeze mai bine intalnirea de sambata, iar pentru acest lucru va multumesc.

Totusi, as dori sa va spun un singur lucru. Dumneavoastra scrieti: Spre final toți au nãvãlit peste Valeriu Argãsealã, desprinzându-ne de fotografia sepia a trecutului. Turnurile Londrei, mai cenușii din cauza ratãrii turneului final de cãtre supușii Majestãții Sale, se pierdeau în ceața amintirilor, iar de peste drum de "Ibis" ochii înroșiți de plâns ai zidului-relicvã adãuga la defectele poporului român, cãruia Loți Boloni le-a fãcut reclamã primului nostru adversar de la Euro 2008, încã unul: acela de a ne îngropa trecutul glorios în moloz și uitare.

In niciun caz nu este un defect al poporului roman (cum il gratulati cu generozitate) faptul ca o mana de jurnalisti si-au indeplinit sarcinile de serviciu. Pentru ca nu e momentul sa ne ascundem dupa deget, marea majoritate a celor prezenti (si ma refer numai la reprezentantii presei) nu au venit pentru povestile, savuroase si extrem de interesante de altfel, ale domnului Savu. Ei au venit... pentru a navali, daca imi permiteti sa va citez.

In incheiere, va multumesc pentru ca sunteti un atipic al poporului roman si nu ne ingropati trecutul glorios in moloz si uitare. Dimpotriva, dumeavoastra il luati de jos (loc nemeritat pentru un trecut incarcat de succese), il lustruiti si il asezati pe un piedestal in vazul tuturor, pentru ca noi sa-l invatam si sa-l admiram... Si, de ce nu, sa nu-l uitam.

Numai bine domnule Ardeleanu.

MoWeed08.06.2008 12:14

Superb! Acestea sunt articolele cu care ne obisnuiseti....

Garrincha08.06.2008 13:16

Superb! Mi-a placut referirea la cuvintele lui Nichita in inceputul articolului si aerul usor nostalgic pe care ati reusit sa-l imprimati.

w3bmaster08.06.2008 13:20

Superbe vorbe pt un superb club Steaua de la un super om respect maestre

AdrianUltras2508.06.2008 23:47

Vreau sa spun 2 cuvinte despre "ungurul" Boloni, ca am vazut ca in ultimele zile foarte multi au sarit la gatul lui datorita declaratiilor date.

Fratilor, Boloni a spus doar adevarul.

Suntem un popor fara ambitie.Punct!!!

Iar pt cei care chiar cred ca Boloni e un tradator de tara asa cum zicea la un moment dat un anumit dobitoc numit Gigi Becali, SA NU UITATI CA IN MOMENTUL IN CARE A PLECAT DE LA NATIONALA, AVEA LACRIMI IN OCHI!!!

udaradu09.06.2008 05:04

Asta este Constantin Ardeleanu.....tot respectul d-le Ardeleanu.

Living_Dead_Stripper09.06.2008 06:19

Un articol frumos, un articol regal. Ca TOATE articolele dumneavoastra de pana acum. Felicitari domnule Ardeleanu!

ariven2109.06.2008 06:43

Fara suparare, Boloni are dreptate. Cine se supara de ce a zis el , ala e! Asemenea vorbe ar trebui sa ne ambitioneze pozitiv, un pic de critica nu strica.

Hai Steaua!

Fara suparare, Boloni are dreptate. Cine se supara de ce a zis el , ala e! Asemenea vorbe ar trebui sa ne ambitioneze pozitiv, un pic de critica nu strica.

Forza Steaua.

cicerone09.06.2008 06:59

Felicitari maxime pentru articol,la multi ani Steaua!

Virgil09.06.2008 09:21
Vreau sa spun 2 cuvinte despre "ungurul" Boloni, ca am vazut ca in ultimele zile foarte multi au sarit la gatul lui datorita declaratiilor date.

Iar pt cei care chiar cred ca Boloni e un tradator de tara SA NU UITATI CA IN MOMENTUL IN CARE A PLECAT DE LA NATIONALA, AVEA LACRIMI IN OCHI!!!

Avea lacrimi in ochi? Poate, dar erau lacrimi de bucurie. Reusea sa faca in sfarsit pasul catre o echipa de top din Portugalia si de ce nu, din Europa. Pe un contract fabulos pentru el pentru acea vreme. Peste 700.000 euro anual. Nu l-a dat nimeni afara. El a dorit sa plece. A insistat sa plece. De fapt a renuntat pur si simplu sa se mai prezinte la nationala.

Apoi s-a milogit de Mircea Sandu si de premierul de atunci al Romaniei, Adrian Nastase, sa-i anuleze datoria de 400.000 de euro, bani pe care ii castigase pana atunci de la FRF si urma sa-i inapoieze in cazul in care nu si-ar fi onorat in intregime contractul.

La recomandarea premierului, Sandu a renuntat la bani.

Despre articol.

Un articol la locul lui. Cuminte. In care autorul a facut o descriere, in binecunoscutu-i stil, a manifestarii organizate de AISS.

MoWeed09.06.2008 09:50

Iar pt cei care chiar cred ca Boloni e un tradator de tara asa cum zicea la un moment dat un anumit dobitoc numit Gigi Becali, SA NU UITATI CA IN MOMENTUL IN CARE A PLECAT DE LA NATIONALA, AVEA LACRIMI IN OCHI!!!

De acord ca Boloni a zis adevarul, dar nu cred ca avea lacrimi in ochi cand a plecat de la nationala. El a ales sa plece nu l-a dat nimeni afara asa ca nu cred ca l-a durut plecarea asa de mult....

greenyes09.06.2008 13:02

De acord ca Boloni a zis adevarul, dar nu cred ca avea lacrimi in ochi cand a plecat de la nationala. El a ales sa plece nu l-a dat nimeni afara asa ca nu cred ca l-a durut plecarea asa de mult....

care e diferenta dintre Jiji.....si hoarda de la FRF..mircica sandulica, kasai albert, Alexandru valica, mitica de la Liga...etc....daca tu vezi vre o diferenta inseamna ca Steaua e condusa de un staf de super profesionisti, ce Milan, Juve, Manchester, Bayern Munchen...etc....

de ce crezi ca nu a semnat cu zburatorii??? din acelasi motive...si astia is super "profesionisti"...pentru ei un lucru facut cu rigoare e lucru facut cu "figuri in cap"......Pe timpul lui Boloni mi a revenit placerea de a urmari Romania jucand. Era un meci amical cu Polonia, daca nu ma insel, iar ai nostri mancau pamantul.....minune mare la acea vreme.....

MIREL6RADOI10.06.2008 10:47

Ca tot am jucat cu "francezii"...chapeau.

Hai sa nu manjim acest articol..cu ce-a declarat Boloni.