Am urmãrit cu atenție și plãcutã surprindere "prestația" lui Mihai Stoica la emisiunea All Stars de pe Money Channel. Un discurs echilibrat, de bun simț, în spatele cãruia se simțea un om stãpân pe meseria lui. Ceva ce nu puteai auzi la Stoica în urmã cu un an de zile, când atinsese probabil apogeul "paranoiei" din aventura sa la Steaua.
Am fost unul din cei mai înverșunați critici ai lui Stoica pe vremea când conducea Steaua, pentru cã mã exaspera cu scandalurile nesfârșite în care implicase clubul nostru. Este același motiv pentru care îl susțin pe Adi Ilie, dar și "mai larg" felul în care Steaua abordeazã relația cu presa și scandalurile din fotbal din ultima vreme. Cu mult mai mult calm și distanțã. De altfel, distanța fațã de scandalurile bolnave din fotbalul nostru mi se pare un ingredient absolut necesar performanței, dar și un semn al pedigriului superior. Steaua are totuși un blazon și o poziție de la înãlțimea cãreia nu se cade sã cobori pentru a te scuipa cu vecinii de competiție. Iar Stoica avea ambiția sã scuipe mai departe decât toți.
Pe de altã parte, nu i-am negat niciodatã priceperea în fotbal și aș fi fost de-a dreptul ipocrit sã-i neg pasiunea pe care o pune în aceastã meserie. Dincolo de pasiunea pentru Steaua, moștenitã probabil din copilãrie, Mihai Stoica a dovedit mereu cã îi place ceea ce face și cã încearcã pe cât posibil sã devinã din ce în ce mai bun în meseria sa: și la Galați, și-n Ghencea, precum și la Urziceni. Atunci când ești dispus sã muncești de la 10 ore în sus (și o faci cu plãcere) și mai ai și o înclinație naturalã pentru ceea ce faci, nu se poate sã nu avansezi. Iar Mihai Stoica a crescut mult în ultimii 15 ani de zile, se poate observa asta cu ochiul liber.
Acum, la un an distanțã de la plecarea cu cântec de la Steaua, Stoica are decența dar și curajul sã declare cã este un "mercenar", cã își face treaba acolo unde este plãtit și cã Steaua rãmâne clubul pe care l-a iubit de mic. Printre informații amãnunțite despre bugetele echipelor din Franța de acum 2 ani sau despre numãrul de spectatori prezenți în deplasãrile Unirii în acest retur, MM surprinde prin propoziții decente, care nu incitã, dar și prin poziții ferme, când afirmã rãspicat cã în România nu existã oameni care sã știe sã facã din echipele de fotbal o afacere profitabilã.
Nu poți sã-ți oprești un gând perfect legitim: omul acesta, în lipsa unui "catalizator" precum George Becali (la umbra cãruia s-a simțit probabil "regele junglei"), n-ar fi ajuns nici sã dea cu pumnul în suporteri și nici sã se porcãiascã pe canale imunde precum Sport.ro sau OTV cu toți neaveniții din fotbal sau presã. Evident, Stoica n-a fost un copil, iar faptul cã s-a lãsat atât de mult influențat de puterea pe care i-a asigurat-o Becali îi este fãrã doar și poate imputabil.
Tot ce-i pot dori este sã fi învãțat ce era de învãțat din perioada Steaua. ªi, eventual, sã se întoarcã în Ghencea într-o zi, când Becali va fi doar o amintire urâtã a noastrã a tuturor, iar el va putea sã punã în practicã la Steaua tot ceea ce a învãțat dupã atâția ani de fotbal. Cu pasiune, profesionalism și mult bun simț.
Ovidiu