FC Steaua Arhiva Forum
Arhiva forumului FC Steaua — conservata in regim doar-citire. Postarea a fost dezactivata. Inapoi la site

România fãrã Geru

fcsteaua.ro24.04.2008 21:04

Articolul de mai jos a aprut in Observatorul Militar, Nr. 16, 23 - 29 aprilie 2008.

Are 39 de ani și este hocheist. Dupã ce a jucat 14 ani pentru echipa naționalã, stelistul Cãtãlin Geru a decis sã se retragã din rândul "tricolorilor". Cu 20 de puncte (cinci goluri și 15 pase) a fost golgeterul ultimei competiții la care a participat: Campionatul Mondial, Divizia a II-a, Grupa A. Va continua numai la clubul militar, cel puțin un sezon, ca jucãtor, pentru a readuce Steaua în fruntea campionatului.

Vã retrageți la 39 de ani, în vârf de formã. De ce?

Am zis cã e mai bine așa, sã nu spunã lumea mai târziu "bine cã am scãpat de el!". Mi-am spus cã 14 ani la "naționalã" sunt de ajuns și m-am gândit cã ar fi bine sã mã despart de echipã în urma unui succes. Performanța de la Campionatul Mondial a creat momentul potrivit.

Ați fost decanul de vârstã al "tricolorilor" la aceastã competiție. Cum v-ați simțit anii în mijlocul colegilor mai tineri?

Mi-a plãcut respectul cu care am observat cã eram privit și faptul cã am fost dat ca exemplu la antrenamente de cãtre antrenori, pentru seriozitatea cu care mã implicam. Nu a fost ceva deosebit, doar normal. M-am simțit bine.

Ce reprezintã pentru dumneavoastrã cei 14 ani în care ați fost jucãtor al echipei naționale de hochei?

A fost o onoare sã joc sub tricolor. Chiar dacã hocheiul românesc nu are o valoare foarte mare pe plan mondial, meciurile "naționalei" au fost pentru mine întotdeauna deosebite. Dacã ar fi sã mã gândesc la cele mai frumoase momente trãite de-a lungul carierei de "tricolor", cred cã aș putea remarca faptul cã mulți ani la rând am rãmas la un nivel relativ bun pentru condițiile de la noi. Putem cataloga drept un succes deosebit promovarea în al doilea eșalon valoric al hocheiului mondial.

Steaua a suferit anul acesta un eșec istoric: nu a prins finala campionatului intern. Care credeți cã au fost cauzele?

Trebuie sã spun cã la echipa de club am avut condiții cel puțin acceptabile. Cred totuși cã ar fi trebuit aduși jucãtori mult mai valoroși, a cãror salarii sã urce la 3-4.000 de euro pe lunã. Atunci poți sã ai performanțe. Vedeți exemplul celor de la Miercurea Ciuc. Acolo hocheiul este sportul de bazã, iar cei care investesc în echipã își fac o imagine excelentã. De aceea, aduc bani la hochei și, odatã cu ei, jucãtori valoroși. Dacã ai în echipã patru-cinci oameni care pot face diferența, ai șanse mari sã te bați la nivel înalt.

Credeți cã situația de la Steaua va dura?

Nu cred. Normal, e dureros, Steaua este obișnuitã sã joace finala, sã câștige tot timpul. Anul acesta a fost un pas înapoi destul de urât, dar sper ca la sfârșitul sezonului urmãtor sã ieșim campioni. I-am asigurat pe cei de la club cã voi mai rãmâne un an pentru a readuce Steaua pe primul loc.

Așadar, veți continua încã un sezon, dar numai ca jucãtor al clubului roș-albastru.

Da, încã un an, pentru a deveni campioni. Sigur, acest lucru presupune investiții importante în echipã și aducerea unor jucãtori valoroși. Nu este problema noastrã, a jucãtorilor, dar vedeți concurența pe care au creat-o cei de la Ciuc. Mai nou, sunt douã echipe puternice acolo și se aude cã se vor întãri și mai mult.

În felul acesta, și echipa naționalã poate progresa...

Da, sigur. La acest Campionat Mondial, am observat mulți jucãtori tineri care au crescut în valoare pe lângã strãinii sosiți în România. Din aceastã concurențã, echipa naționalã nu are decât de câștigat.

Constantin PIªTEA

st_194724.04.2008 21:33

Mult respect pentru un stelist adevarat.

eddie the 'ead25.04.2008 02:34

Sper ca Geru sa continue si mai mult, nu doar un an. Chelios joaca la 45. Desigur, conditiile de la Red Wings nu se compara cu cele de pe Flamaropol sau Detroitul cu Bucurestiul, dar de ce nu? In general, virsta de retragere a hocheistilor e mult peste foarte multe alte sporturi.

Si sper, intr-adevar, sa-si dea seama si cei din conducerea Stelei ca trebuie investit mai mult si mai cu cap.

Bafta multa in continuare, Catalin!

Tupac Amaru25.04.2008 05:28

Din pacate eu trag acelasi semnal de alarma - situatia se va inrautati atata timp cat nu se gasesc sponsori. Ministerul Fortelor Armate nu poate fi un sponsor serios, iar prelungirea acestei situatii va duce la desfiintarea echipei! Si nu numai la hochei, ci si la handbal, precum si la rugby si la polo. Cu baschetul am patit-o deja. Voleiul e pe tobogan. Chiar nu e nimeni dispus sa investeasca in echipe de sport?

MoWeed25.04.2008 09:06

Respect pentru un simbol al Stelei...

Sper sa continue la Steaua inca cativa ani....

ariven2125.04.2008 10:49

Geru este unul din simbolurile noastre...El intra in categoria monstrilor sacrii carea au aparat culorile ros-albastre...In hall-of-fame-ul meu, Geru este prezent acolo in varf, alaturi de Lacatus, Hagi, Sorin Babii, Gatzu, Nastase, Camelia Potec,

Laura Badea, Cornel Otelea, Voinescu-Tzop, Felix&Cristian Tzopescu, si altii care nu mi amintesc dar care m-au bucurat cu performantele lor si m-au facut sa ma simt mandru ca au aparat culorile clubului pe care il stimez...Steaua.

Geru, unul dintre marii hokeisti ai nostri, merita toata cinstirea noastra. Maestre, jos palaria pentru modul in care ne-ai fact sa ne simtim mandrii!

11225.04.2008 12:49

Felicitari pentru interviul luat lui Catalin Geru .

Vreau sa urez un Paște Fericit tutror alãturi de familiile voastre !

tipbv25.04.2008 17:20

respect pentru geru..unul dintre cei mai interesanti hockeysti ai Stelei..un mare caracter f. calm in meciuri desi are aptitudini de capitan..intr adevar intra in galeria marilor glorii steliste

respect pentru totdeauna brasovul te iubeste geru(la)!

Constantin Pistea26.04.2008 11:41

@112

Multumesc! Sarbatori fericite!

axl26.04.2008 12:43

Multumiri domnului Pistea si speram sa ne mai onoreze cu astfel de articole si interviuri.