I. De ce recrutare si comunicare?
- pentru ca nu s-a facut nimic organizat in directia asta pana acum ... si nu putem da impresia de "institutie serioasa si stabila" prin comunicarea haotica actuala (toti membrii isi dau cu parerea si de cele mai multe ori efectul este cel contrar - cel care a pus intrebarile despre AISS primeste raspunsul de la unul sau mai multi membrii ... asociind involuntar asociatia cu aceiia care i-au raspuns ... daca cel care da raspunsurile l-a persiflat/ tratat de sus (pe el sau pe altcineva din comunitate) deja contactul este ratat.
- pentru ca sunt foarte putini cei care se risca sa treca peste prejudecatile proprii referitoare la AISS, peste neclaritatile din mesajele transmise si peste lipsa de dialog dintre asociatie si ei.
- pentru ca nu trebuie sa mai asteptam sa vina ei la noi ci sa face exact opusul: sa mergem noi catre ei cu rememorari ale actiunilor de pana acum, detalieri ale actiunilor in curs si prezentari ale proiectelor de viitor ale asociatiei.
II. Cum facem asta?
- la inceput vom face noi "direct sales" urmand ca pe masura ce echipa se mareste sa selectionam&adugam echipei, noi colegi din toate zonele georgafice (moldovenii, ardelenii, banatenii, oltenii sa le vanda alor lor ... este mult mai usor sa-i castigi increderea unui om atunci cand esti unul de-al lui, iar noi ne vom in continuare cu aclimatizarea lor in colectivitatea AISS (lucru care nu s-a facut pana acum) si "utilizarea/indrumarea" lor spre departamente/zone ale AISS-ului in care pot fi utili.
- printr-un contact mai cald (personal) intre potentialul membru si comunicator (cel din echipa care a preluat "candidatul) ... de cele mai multe ori discutia cu 2-3 oameni din tabara care vrea sa-l atraga de partea ei produce efectul opus .... o sa-si spuna: <<ba, astia vor ceva de la mine!>> si va ramane in expectativa. Se preia candidatul se trimite setul de informati, se lasa candidatul la "fezandat"
o saptamana doua si daca nu a raspuns nimic se va continua prinrt-un telefon sau un PM-u de verificare a evolutiei deciziei de a se inscrie. Intr-o luna este candiat inscris sau ... va fi peste ceva timp de la sine, va cere el consiliere dupa ce-si va edifica singur nelamuririle.
III. De unde luam candidati?
- fcsteaua este si va fi in viitor principala "pepiniera" de membrii AISS. Si acum daca deschidem un pool vom avea peste 50 de colegi de fcs care au formularul downladat dar care dintr-un motiv sau altul nu l-au trimis. ...lene, dezinteres din partea noastra, contacte indecvate (conflicte, discutii mai tari) cu membrii AISS, dificultati in a intelege mesajele AISS si eu pun pe ultimul plan lipsa acelor 35 Ron (15 pentru card&inscriere si 20 pentru plata in avans a doua luni, timp necesar pentru intelegerea noii comunitati si .. util noua pentru al "citi" pe membru daca este util & disponibil altor departamente). Pentru cei veniti de pe fcs vom avea job-ul cel mai usor pentru ca cei de aici au o traditie, sunt cunoscuti de noi toti (macar din postarile lor), le cunoastem preferintele si ei ne cunosc pe noi ... easy job! De abia asteapta sa fie bagati in seama si sa intre in AISS
.
- alte comunitati/forumuri. Aici lucrurile se complica si vom avea de furca putin ... venim noi - membru nou inregistrat cu numele de AISS comunicare si incercam sa le "vindem" ceva. Trebuie sa le inlaturam suspiciunile, sa le devenim prieteni si consilieri in directia AISS. Trebuie luptat cu neincredera fireasca a fiecaruia dar si cu atacurile si rezistenta din partea suporterilor antisteaua. Aici este greu dar nu imposibil (mai ales ca fiecare va fi pe cont propriu) ... nu putem sa mergem in echipa pe suportersteaua de ex. sa racolam de acolo ... fiecare isi ia un forum si se apuca de munca pe el ... vor veni si rezultatele dupa un anumit timp, garantat! Eu m-am inregistrat pe onlinesport acum o luna si jumatate, si deja am 2 sau 3 care au incredere in ceea ce le spun, vor timite actele ... atentie! sunt useri care deja au cont pe fcs si care trebuie sa primeasca acelasi mesaj indiferent de mediul din care-l receptioneaza.
- peluzele & tribunele din Ghencea. Suntem fii ploii! Cu toate ca fcsteaua are traficul pe care il are, cu toate actiunile bune de pana acum, situatia nu-i prea roza, aveti aici parerile mele:
A. PS (cu tabela)- suntem cunoscuti dar perceptia este ca suntem apanajul unei grupari, sper ca asta am lamurit-o la sedinta si prin postarile membrilor GLAS pe intern (ramanand sa si comunicam acest lucru celorlalti).
B. tribuna II - a fost marea de steaguri (o actiune splendida dealtfel), suntem "stiuti" pe colo dar nu cred ca AISS-ul fost indeajuns mediatizat/promovat ... au luat steagurile acasa si-i multumesc lui jijilica de grija purtata.
C. Peluza mare (PN) - o prezenta unitara in manifestari, numeroasa! (la fiecare meci sunt acolo 7-8000 de suflete care cantau, fata de 1000 in PS - sunt aproximarile mele!), va fi greu dar eu totusi sper ca usor-usor vom reusii sa CONVINGEM ... sa-i atragem ca membrii ai asociatiei (inclusiv din gruparile ultras) prin actiunile noastre concrete. Vom vedea ... nu am o varianta pentru ei pana una alta ... va astept si pe voi cu idei.
D. tribunele 1&0. Pe langa clientii lui jijilica mai sunt si oameni bine intentionati care vor sa ajute si sa se implice. Merg acolo pentru ca au ajuns la o anumita conditie sociala (si de multe ori conteaza ca sunt vazuti acolo) si ca socializeza cu "egalii" lor. Mai exista o categorie numeroasa de "cetateni": familistii care vin cu sotiile si eventual copii acolo pentru ca este un loc mai "curat" in exprimari neortodoxe si violenta lipseste.
- comunitatile locale prin identificarea in prealabil a locatiilor, fancluburilor, simpatizantilor Stelei. Forever mi-a zis ca la ei in oras exista un Club in care se strang Stelistii si ca niste pliante/mape/poster/informari lasate acolo vor avea efectul scontat. Vom activa mai mult aici dupa ce vom avea aceste materiale (oare cand ca deja a trecut inca o luna de la sedinta!) ... momentan avem mapele care pot fi umplute cu ceva articole publicate pe fcsteaua + comenturile aferente. Nu toti Stelistii intra pe forum (eu unul am descoperit accidental fcsteaua gugalind dupa cine stie ce) ... iar acest forum este primul pe care am scris ... ei, restul! au fost invatati sa-si ia informatia de pe un material printat (coala de hartie) si foarte greu (sau niciodata!) se vor obisnuii cu internetul!
Noi avem nevoie de ei nu ei de noi ... noi trebuie sa ajungem (cu informatia bine structurata) la ei ... printr-o promovare cat mai buna si prin mijloacele care le sunt familiare:
-I - mass media (TV/radio/reviste/ziare),
-II - mape cu documente & brosuri/leafleturi,
-III-actiuni care sa-i atraga si sa le castige increderea!
In acest moment (pana prin septembrie cand sper eu ca vom reusii sa "producem schimbarea de perceptie" prin fondurile atrase - cand cotizatiile vor depasi ca venituri incasarile din publicitatea pe fcsvor realiza toti ca asta este drumul corect! Parca sunt orbi ... sau rauintentionati (unii dintre ei
) de nu inteleg ca fcs poate produce un venit limitat (2-3ooo sau, poftim 5ooo de Euro) iar veniturile din noii membrii pot fi mult mai mari. Parca suntem la "gradi"!
Ganditi-va in fiecare zi ca ... sunteti niste favoriti ai soartei ca trebuie sa promovati Steaua - echipa cea mai iubita din Romania! Si cat de greu ar fi fost sa faceti acesta activitate pentru obscurii Poli Timisoara, patatii Rapid sau orice alt club minuscul din tara!
aaa si luati aceast "job" ca pe un part time de scolarizare in public relation si recrutare! Va garantez ca aceasta experienta va va fi de o suta de ori mai utila decat orice curs sau master pe care l-ati face in acest domeniu!
PS. Inca nu stiu sa "condensez informatia si sa fac textul ... sa para "friendly" si usor de citit, dar
invat. Ce-i cu rosu este LE de azi.