FC Steaua Arhiva Forum
Arhiva forumului FC Steaua — conservata in regim doar-citire. Postarea a fost dezactivata. Inapoi la site

V-a lipsit Neaga? , raspunsul mai jos ,Zenga si probleme ...

ADRIAN PACURAR03.06.2005 04:46

"Enorm. Și Neaga, si Oprita, si Ciocoiu... În momentul in care o echipă ce are pretentii de Liga Campionilor ramine intr-un pusti de 18 ani, e grav! Nu vreau să jignesc sau să descurajez pe nimeni. Și Litu, si Simion sunt de mare perspectiva dar e greu să facă față peste noapte unor rigori atit de mari.

Dezamagit de Victor Piturcă

Walter Zenga a lasat să se inteleagă că atitudinea selectionerului a fost una lipsită de fair-play. În numarul de ieri, ProSport a prezentat in exclusivitate partea intii a primului interviu acordat de Walter Zenga după plecarea sa de la Steaua. Italianul a spus in premieră că a fost demis, după o discutie purtată cu MM Stoica, trimis de Ciobanul acasă la Walter să-i comunice decizia. Intentionasem să plec, mai inainte, de trei ori, dar acum aș fi vrut să ramin si să imi termin munca. Zenga a mai spus că nu va putea fi prezent pe 11 iunie la eventuala sarbatorire a titlului din cauza faptului că s-ar simti coplesit emotional.

În prima parte a discutiei, nu am vorbit prea multe despre echipa Care a fost momentul in care ati simtit că titlul e in pericol?

Walter Zenga: Înainte de a numi momentul critic, aș vrea să spun că in acest retur a fost o serie epuizantă de meciuri. Am jucat in trei zile cu Rapid si cu Dinamo. Apoi a fost o altă serie foarte dificilă in care eram obligati să cîștigam totul. Am simtit că e ceva in neregulă incă de la meciul cu Sportul, desi pot spune că echipa lui Dan Petrescu este unul dintre cei mai incomozi adversari pe care ii poti intilni pe teren propriu. La Galati insă am vazut că echipa este cazuta Nu a fost rautatea aceea pe care o voiam in evolutia lor.

Echipa a cazut fizic?

Nici vorba Această echipă a cazut psihic. De la inceputul acestui an, scandalurile s-au tinut lant Nu a existat saptamină fară un eveniment care să imi tulbure jucatorii. Inutil să mai amintesc... Cazul Neaga, cel al lui Florentin Dumitru, iesirile lui Gigi la adresa mea, Leo Strizu, Hamutovski, MM si cite si mai cite... Acestia au fost numai factorii de presiune din interior....

N-am fost primit cu bratele deschise!

Tocmai asta voiam să vă intreb. Ati simtit si o apasare venită din exterior? Legat de ce spuneati dumneavoastră la inceput, v-ati simtit vreun moment ca un strain, ca unul despre care ceilalti antrenori spun: Ia uite-l si pe asta, a venit să ne dea nouă lectii?!

Numai o data E clar că din momentul in care am venit la Steaua am simtit că nu sunt primit cu bratele deschise. Nu aș vrea să intru cu nimeni in polemica dar nu mă pot abtine să nu spun că efectiv nu inteleg de ce, după meciul cu National, Piturcă a simtit nevoia să spună intr-o conferință de presă că echipa nu a jucat nimic si asa mai departe. Vreau să mă opresc aici pentru că selectionerul trebuie să se gindească acum la Portocala mecanică.

Într-un fel sau altul, spuneti că ati simtit umbra lui Piti in Ghencea...

Nu stiu si nu vreau să dezvolt acest subiect. Nu vad de ce după fiecare meci mai slab al echipei cineva trebuie să-l sune pe Gigi pentru a-l alimenta in plus. Și gata! Nu mai spun nimic!

Eu singur m-am tradat

S-a vorbit in nenumarate rinduri la Steaua despre dictatura vestiarului. Este pură speculatie sau ati simtit-o?

Cind Zenga era antrenor, toată lumea intreba de ce joacă x si y, de ce aia, de ce ailalta Acum nimeni nu mai intreabă prin presă de ce Florentin Dumitru si Cristea sunt titulari neconditionat sau de ce Dorinel Munteanu declară după meciul de la Brasov că acest eventual titlu i se datorează lui Zenga, Pedrazzini si... Piturca

De ce?

De ce mă intrebi pe mine? Nu mai sunt antrenor la Steaua. Ca să raspund la intrebarea legată de vestiar: nu stiu dacă cineva de acolo a vrut să plec. Cred că am gestionat bine grupul de jucatori de la Steaua. Nu pot spune că m-a tradat cineva. M-am tradat singur. La un moment dat nu am mai avut rezultate.

Turul a fost altfel...

Știi de ce a fost turul altfel? A fost un meci care a schimbat totul si care a marcat inceputul unei perioade ascendente. Cu Otelul in tur, Rică Neaga a marcat un gol extraordinar. Și era Otelul lui Cirtu, impotriva caruia era foarte greu să joci.

Am jucat numai meciuri-razboaie

De ce nu ati adus alti atacanti dacă pe ceilalti nu i-ati putut avea independent de vointa dumneavoastra

E greu să aduci pe cineva, atit timp cit ti se spune mereu că virful pe care il propui nu are față de Steaua.

Presa a speculat mult pe acest final de campionat pe tema meciurilor jucate in culise.

Eu nu vreau să spun decit atit. Fiecare meci jucat de mine a fost un razboi. Și in campionat, si in Cupa UEFA, dar si in cea a Romaniei. În Divizia A, eu am avut 25 de batalii adevarate.

Nu 27?

În meciurile cu Gloria si Rapid nu a fost echipa mea - cind zic echipa mea, il includ automat si pe Massimo (n.r. -Pedrazzini).

De ce spuneti asta?

Au fost primele două partide din campionat si nu apucasem să imi pun amprenta asupra echipei. Atita tot.

Ati spus că dumneavoastră ati purtat numai razboaie. Restul?

Îl respect foarte mult pe Andone si nu vreau să vorbesc despre ce s-a intimplat in alte parti.

"Cineva s-a suparat cind am zis că o echipă ca Atlethic nu se refuza.. N-am o ofertă concreta Mi-a placut cum a zis Hagi: <>. Va avea cineva ochi si pentru mine."

Nu s-a pus problema să merg la Timisoara!

Legat de propunerea venită de la Olaroiu pentru ca Walter să pregatească impreună cu el Poli Timisoara, Zenga nu a spus decit că se bucură că Olaroiu l-a sunat după ce a fost demis. Nu am discutat ceva concret si nu se pune problema să o antrenez pe Poli. sunt foarte bun prieten cu Oli si nu pot decit să-i urez succes, dar nu pe 11 iunie cu Steaua, a spus Zenga. Ex-antrenorul stelist a mai avut o remarcă foarte interesantă: Steaua e nevoită să pregatească acest joc capital fară opt dintre jucatorii sai, care sunt chemati la loturile nationale si care se vor intoarce cu două zile inainte de etapă la club. Nu e normal ca finala Cupei să se dispute in plin campionat, pentru ca apoi să ne inghesuim atit de tare cu meciuri capitale pentru soarta titlului.

Își aduce mereu aminte de Victoraș Iacob

Paradoxal, după tot ceea ce a trait in ultimele saptamini, cosmarul lui Zenga nu este legat de Steaua. Sint obsedat si acum de finala aceea pierdută cu Dinamo. Revad si acum faza cind Victoraș Iacob (foto dreapta) a lovit mingea cu capul si portarul dinamovist, nici nu mai stiu cine era (n.r. - Daniel Tudor), a respins incredibil. Dacă am fi cîștigat atunci, Dan Petrescu nu s-ar mai fi lasat de fotbal, a declarat Zenga.

Cum l-a cîștigat pe Dica

În ciuda faptului că majoritatea s-a grabit să catalogheze returul Stelei ca fiind unul dezastruos, Nicolae Dică (foto stinga) a fost omul care a asigurat punctele ce mentin incă fosta formatie a lui Zenga pe primul loc. Pe Dică l-am cîștigat la meciul cu Valencia de la Bucuresti! Spre final a venit la mine si mi-a cerut să-l scot din teren pentru că ii e groază de penalty-uri. Atunci l-am batut cu degetul pe cap si i-am zis: «Comisare, - asa mă adresam eu lui - tu o să bati ultimul penalty la departajare si noi o să ne calificam!», a povestit italianul metoda folosită pentru a-și capacita atacantul.

Glumeste cu Razvan Lucescu

Atunci cind este rugat

să iși enumere amicii antrenori din Romania, Walter nu-l omite niciodată pe Razvan Lucescu de pe o listă pe care se află Ienei, Rednic, Dan Petrescu, Lacatus Olaroiu sau Ionuț Popa. Cu Razvan imi permit să glumesc, pentru că intelege. El se tot laudă că a cîștigat derby-urile. Cred că ar fi preferat să nu fie pe primul loc intre echipele bucurestene si să ia campionatul, a spus Walter. El a mai adaugat: Sper ca atunci cind in 2006 Romania va avea cu o echipă mai mult in Cupa UEFA, cineva o să mă sune si pe mine să imi spună: «Grazie, Walter!»." , sursa www.prosport.ro

ADRIAN PACURAR03.06.2005 04:49

"Walter, cind ai venit la Steaua stiai că Victor Piturcă demisionase tocmai fiindcă Ciobanul daduse un jucator afară fară să-l consulte?

- Nu, n-am stiut, dar nu mă interesa. Știam că vin la cea mai mare echipă din Romania si eram decis ca impreună cu Massimo Pedrazzini să lucram cit mai bine aici. Ceea ce, cred că am si demonstrat. Am lasat echipa pe primul loc, am facut un parcurs excelent in Cupa UEFA.

- Dar după aceea te-ai lovit de aceeasi problemă cu patronul Stelei?

- S-a tot spus că eu sunt marioneta că faceam ce zicea Gigi. El nu s-a bagat niciodată să-mi facă echipa, pină la momentul cind a plecat Neaga. După aceea, a inceput să facă tot felul de declaratii. Eu ce puteam spune? El este patronul si putea să zică orice. A vorbit de Cristea si, in cazul lui, de exemplu, uite că presiunea l-a afectat, desi este un jucator foarte talentat.

- Cum ai primit vestea demiterii?

- Mi s-a parut o mare nedreptate, mai ales cu trei etape inainte de final, cind eram incă pe primul loc. Dacă eram la retrogradare, mai intelegeam.

- N-a inceput totul de la discutia pe care ati avut-o pe aeroport după meciul cu Villarreal?

- Aia n-a fost discutie, a fost un monolog al lui Gigi. Nu am inteles si nu pricep nici acum de ce a avut acea reactie. Mi-a parut rau mai ales că totul a fost sub ochii jucatorilor, care nu meritau asa ceva. Ei daduseră totul pe teren, luptasera Dar si infringerea face parte din fotbal. Iar, la noi, in Romania, că mă simt si eu roman, cind se pierde parcă se darimă lumea.

- Te-ai simtit tradat si de echipă in ultimul timp?

- Niciodata E adevarat că Steaua a aratat putin obosită in retur, dar era normal. Amintiti-vă că după 8 partide nu primiseram decit două goluri. Apoi, Radoi a fost in permanență accidentat, Bostină a evoluat mult timp cu o fractura Nu i-am mai avut pe Neaga, pe Oprita.

- De ce nu s-au mai adus jucatori?

- Nu stiu. Eu am mai cerut 2-3 fotbalisti pentru retur. Dar nu s-a adus nimic. Fie pentru că erau prea scumpi, fie din alte motive.

- Ciobanul a dat de inteles că jucatorii i-au sugerat să te schimbe, fiindcă ai fi intrat intr-un blocaj psihic.

- Să fim seriosi. Ce jucatori ar cere schimbarea antrenorului cu trei etape inainte de final? Nu mai conteaza Acum important e ca Steaua să ia titlul. Mă voi simti si eu campion. Dacă voi fi chemat să mi se dea un tricou de campion, am să vin să-l iau. Dacă nu, mi l-au promis Neaga, Radoi si alti jucatori. Eu cred că ar fi corect doar dacă Steaua va cîștiga campionatul.

- Episodul Hamutovski?

- Tudor e un portar foarte bun si mă bucur că a ajuns la echipa nationala Este una dintre inimile Stelei chiar si cind e rezerva

- Pe care dintre colegii antrenori din Divizia A ii apreciezi?

- Razvan Lucescu si Andone, pentru că antrenează la două echipe de top, pe Olaroiu, Dan Petrescu, Ionuț Popa, de la Iasi, si Popovici de la Bacau.

- Landi?

...

- Ai avut contestatari.

- Eram la Steaua si asta stirneste invidii. M-au criticat Ienei, Stoichiță, Piturca Cel mai mult m-a deranjat selectionerul pentru că inaintea meciului cu FC National a spus la televizor că Ciobanul l-a consultat cu privire la un nou antrenor. Dar eu eram acolo, eram la Steaua! A fost oribil ce a facut Piturca Dacă Gigi m-ar fi intrebat pe mine asa ceva, nici torturat n-aș fi spus ceva. Cu Ienei s-a impacat.

- Stoichiță?

- I-am inchis gura cu ȚSKA Sofia, după care mi-a inchis-o el mie cind m-a batut la Galati. Pacat că n-a jucat la fel si cu Nationalul si cu Dinamo. Mare stelist! Uite că sunt si eu de acord cu ceva din ce a spus Ciobanul." , sursa www.gsp.ro

Gaby03.06.2005 12:17

Ce poti sa mai comentezi dupa interviurile astea ale lui Walter Zenga ?!

RESPECT !

sorinb03.06.2005 14:03

Neaga era un superjucator.Pacat ca a plecat.Cat despre Zenga,trebuia sa plece pentru ca antrena la misto.