FC Steaua Arhiva Forum
Arhiva forumului FC Steaua — conservata in regim doar-citire. Postarea a fost dezactivata. Inapoi la site

Walter Zenga rupe tăcerea

ADRIAN PACURAR02.06.2005 05:22

" Am fost demis!

În decurs de aproape trei ani, parasiti a doua echipă din campionatul romanesc. Care este primul gind care vă vine in minte?

Walter Zenga: Adunati, pot spune că am antrenat doi ani aici. În acest timp, am jucat 18 partide in Cupa UEFA (șase cu National si 12 cu Steaua). Am trecut după trei sau patru ani de turul doi la FC National si am ajuns cu Steaua după mai mult de zece ani in primavara europeana.. Am ajuns intr-o finală de Cupa pierdută la mustață cind antrenam in Cotroceni, si am lasat Steaua pe primul loc cu trei etape inainte de final. Acest bilanț imi dă dreptul să spun că am fost unul dintre cei mai titrati antrenori din Romania in ultimii ani...

Desi ati fost portar, acest bilanț aduce cu al unui atacant care iși creează ocazii clare, dar nu finalizeaza De ce ati plecat, acum, inainte de a vă duce munca pină la capat?

Această problemă trebuie lamurită odată si odata Eu nu am plecat de la Steaua. Am fost demis de la Steaua. A doua zi după meciul cu National, eu l-am sunat pe Gigi. Initial, nu mi-a raspuns, după care mai tirziu mi-a telefonat el. Mi-a zis că il trimite pe MM să vorbească ceva cu mine. La 12:00 m-am intilnit cu presedintele, care mi-a zis că patronul vrea să imi dau demisia. Eu i-am spus că nu demisionez si ca dacă vrea să mă dea afara nu are decit. E patronul echipei si poate să facă asta.

Pentru un antrenor care a suportat atitea, nu ati cedat prea usor?

Dacă miine vine la tine Chiotea si iți spune că vrea să pleci, tu ce faci, te agăți de el si ii spui că vrei să ramii?! Era clar pentru mine in acel moment că nu mai era nimic de facut. M-a dat afară că nu i-a placut cum juca echipa, că era nemultumit de rezultate sau pur si simplu că nu mă mai agrea pe mine.

A vrut să-și dea demisia de trei ori

Pină atunci, v-ati mai gindit să plecati?

Primul moment in care am vrut să plec a fost la meciul cu Zeleznik, cind un stadion intreg ii scanda numele lui Lacatus Ulterior mi-am dat seama ca de fapt, Marius a fost aclamat atit de mult pentru faptul că a pus foarte mult suflet la Steaua. Era si este un simbol. Vin din Italia, dar, din pacate acolo nu este asa. Lumea uita parca mai usor. Mi-a trebuit timp să inteleg asta. Apoi am vrut să mai plec după returul cu Villarreal si, ultima oara după meciul cu Otelul.

Nu e cam mult in numai zece luni?

Pot să intreb si eu ceva? E un lucru care nu imi dă pace si aș putea spune că mă obsedeaza Îți dai seama că acum trei luni eu eram chemat la presedintele Basescu cu toată echipa pentru felicitari după meciul cu Valencia? Primeam faxuri de apreciere de la Nastase, de la Țiriac, de la oameni importanti din Romania. Acum trei luni!!! Și in momentul de față stam aici si vorbim la trecut despre tot ce a fost. Și asta pentru două meciuri pierdute. Unul la Galati si unul cu National, care nu a trecut centrul terenului decit de două ori, cind s-a dus la cabine, o dată la pauză si o dată la final. Ce mă intrebasesi?

... despre faptul că v-ati gindit intr-o perioadă scurtă de timp să renuntati de cel putin trei ori.

Da. Eu cind am venit la Steaua mi s-a spus că in decembrie tragem linie si vedem cum e. Am muncit cum am putut ca atunci cind se trage linie să fiu deasupra. Mi s-a zis apoi că am un cec in alb. Bun si asta... Apoi că vom mai discuta dacă voi cîștiga campionatul. Nu am mai apucat, că a trebuit să plec cu trei etape inainte si cu echipa pe locul unu.

Nu am puterea să merg la ultimul meci

Sincer, ii purtati pică lui Ciobanul?

Nu. Îi multumesc că mi-a dat posibilitatea să antrenez o echipă ca Steaua. Îmi pare rau doar de faptul că totul s-a terminat cu un gust amar.

Sinteti trist!

Da, sunt trist, pentru că orice despartire este trista Am pus mult suflet. Poate prea mult suflet.

Veti merge pe 11 iunie la ultimul meci al Stelei?

Nu, nu pot. Ar fi prea mult pentru mine. Sentimental, m-ar coplesi totul. Nu aș putea să vad echipa mea, alaturi de care am suferit atit de mult, cum se bucura si eu să fiu un spectator ca oricare altul. Nu vreau să se inteleagă că nu imi doresc ca Steaua să cîștige campionatul! Îmi doresc asta enorm de mult!

Cine a gresit cel mai mult in relatia antrenor-conducere?

Toti. Am gresit si eu, si Gigi, si MM. Acum nu mai conteaza Eu nu vreau să spun nimic rau despre nimeni de la Steaua. Această experiență mi-a prins foarte bine. Am invățat foarte multe in tot acest timp!

Veti mai antrena vreodată in Romania?

Greu, foarte greu. Înainte de a da un raspuns, imi vine in cap vorba aceea veche: Niciodată să nu spui niciodată. Cred că asta e cel mai bun raspuns, dar e greu de crezut că voi mai avea puterea să o iau de la capat aici. Cariera de antrenor oricum vreau să o continuu.

Superficialitate marca Ciobanul

Unul dintre putinele reprosuri pe care Walter Zenga a acceptat să le facă publice la adresa lui Ciobanul (foto) se referă la o oarecare superficialitate in ceea ce priveste planurile pe termen mediu si lung. O singură dată am discutat despre viitorul meu la Steaua, dar după zece minute a intrat cineva la Gigi in birou si dialogul s-a sfirsit, iși aminteste Zenga. Italianul spune că era normal ca patronul să-l cheme si să stabilească o strategie pentru cupele europene: Ar fi trebuit să mă intrebe ce jucatori ne mai lipsesc. Dacă nu a facut-o cu mine, trebuie să discute cu cel care va pregati Steaua in sezonul viitor, pentru că altfel va fi foarte greu. Deja e cam tirziu!.

MM trebuia să fie pe bancă la meciul cu CFR

Incidentul de la meciul cu CFR Cluj, cind MM Stoica (foto) a lovit un suporter, a fost urmarit de Zenga abia seara, la stiri. Eram cu spatele si nu am vazut nimic. MM a fost in vestiar după meci si era foarte suparat pentru ceea ce facuse. Zenga se simte intr-un fel raspunzator pentru ce s-a intimplat. La acel meci, presedintele ar fi trebuit să stea pe banca numai că a preferat loja din cauza unui episod petrecut la Constanta, cind s-a simtit raspunzator de faptul că l-a influentat pe Zenga la schimbarea Goian - Baciu. În retur, eu ii solicitasem lui MM să vină pe banca pentru că aveam nevoie de o personalitate puternică lingă echipa, a recunoscut Zenga.

"Niciodată nu am vazut atita iubire din partea fanilor ca la meciul cu Villarreal, cind au cintat sub zapadă"

"Am lucrat in fiecare zi pentru a cîștiga inima suporterilor. Cind am reusit, m-au dat afara sunt fericit că am antrenat o echipă asa de mare"

Statele Unite, via Milano

Zenga s-a aratat dezamagit de faptul că foarte multi oameni din lumea fotbalului s-au grabit să-l acuze de faptul că a pus pe primul plan cununia civilă cu Raluca inaintea activității profesionale. Putini stiu ca după meciul de la Galati, eu si Massimo am renuntat la biletele de avion pe care le aveam cumparate de mult pentru a ramine lingă echipa Am trimis-o pe Raluca singură la Milano să cumpere verighetele si ce mai trebuia. Mai mult, am aminat nunta de vineri pentru luni, gindindu-mă că voi putea sarbatori atit cîștigarea campionatului, cit si cununia mea. N-a fost să fie!. Walter explică si motivul pentru care nu a avut nici un invitat de la Steaua: A fost o petrecere restrinsă cu familia si cu cei mai apropiati prieteni. Din lumea fotbalului nu au fost decit Dan Petrescu si Vicentiu Iorgulescu. sunt oamenii care mi-au fost cei mai apropiati... Fireste, in afară de Pedrazzini. Legat de Gigi, era culmea să-l chem la nuntă după ce m-a dat afara. Walter si Raluca vor pleca miine din tară pentru o scurtă vacanță. Destinatia propusă este America, acolo unde cei doi vor să facă un tur pe ruta New York-Boston-Miami. A trebuit ca Raluca să astepte ceva timp pină să obtină viza de State. Cind credeam că am scapat, mi-au spus că eu am nevoie de un pasaport electronic, asa că mai intii vom merge la Milano să rezolv această problemă. Cei doi se gindesc ca anul viitor să iși celebreze si cununia religioasă: E clar, sunt pe jumatate roman si nu imi pare rau deloc. Ne-am cumparat o casă aici si vom locui si la Bucuresti! Baza va fi insă la Milano. Pentru noi, greul abia acum incepe. Nu-i va fi deloc usor Ralucai in momentul in care eu voi avea o echipă si ea va trebui să stea singura departe de cei apropiati!. Întrebat dacă nu ar fi incintat să fie din nou tata Walter a aratat complice spre motan: Deocamdată el e copilul. În viitor, cine stie?.", sursa www.prosport.ro , sunt multe conculuzii de tras dar e momentul sa ne pregatim pentru ultima etapa .

BlackWoolfy02.06.2005 06:19

Pacat ca incepusem sa-l iubim

Virgil02.06.2005 11:31

Ultimele lui rezultate,felul de nerecunoscut in care juca echipa,orgoliul lui nemasurat,sunt tot atatea motive pentru care cred eu ca Walter a fost inlaturat.

Daca se facea acest lucru cu un meci-doua inainte,poate ca acum nu am fi asteptat gatuiti de emotie meciul cu arogantii aia din Timisoara.

Nu contest ca Zenga are merite destule,dar consider ca pe final a facut greseli.

Jocul Stelei nu mai seamana cu nimic.Nici macar posesia balonului nu mai e ca pe vremea cand a preluat echipa.E adevarat ca a avut mult de furca cu pandaliile lui Becali,cu minciunile care se spuneau de el in presa,cu onanistii de Boanchis si de Chiotea in special,cu ghinionul de a avea un lot restrans,cu...

Walter Zenga,un personaj simpatic,care a facut destula treaba buna la Steaua,dar care s-a inecat in apropierea malului.