FC Steaua Arhiva Forum
Arhiva forumului FC Steaua — conservata in regim doar-citire. Postarea a fost dezactivata. Inapoi la site

Nesfârșita luptã

fcsteaua.ro31.03.2008 22:00

Am scris multe articole în ultimii ani despre problemele pe care le are clubul nostru. Contrar opiniilor unor cititori, consider cã ele sunt cu totul altele decât rezultatele meciurilor, clasãrile la finalurile campionatelor și calificãrile într-o competiție europeanã sau alta. Dupã cum ne atrage atât de des atenția și Mihai ªomãnescu prin editorialele sale, sunt legate mai mult de pierderea spiritului Stelei: valorile originare ale clubului Armatei sunt din ce în ce mai șterse pe zi ce trece, iar acest proces pare unul foarte greu reversibil.

Totuși, mai recent am renunțat sã îmi manifest atât de vehement dezabprobarea fațã de creditor, și asta nu pentru cã mi-aș fi schimbat punctul de vedere. Nu încerc sã mã laud, dar vãd în comunitatea noastrã opinii pe care unii dintre noi le-au repetat de zeci și sute de ori în zadar, pânã când au ajuns la concluzia cã lupta pe care o ducem nu se poate termina cu o victorie. Suntem prea puțini și prea lipsiți de forțã ca sã întoarcem soarta Stelei pe drumul cel bun... Am dus campanii pe internet, la televizor, la radio, pe strãzi și la stadion. Am încercat sã deschidem ochii celor din jur, dar nu s-a putut.

Dacã e vorba despre o vinã, și noi suntem pãrtași la ea. Nu am avut verticalitatea necesarã pentru a protesta chiar și atunci când câștigam campionate sau sferturi de UEFA; am uitat pentru câteva clipe de cauza pe care o susțineam (aceea a unui club mai bun și mai corect) pentru a ne bucura de victorii efemere.

Ceea ce am înțeles mai târziu e cã n-ai totuși cum sã-ți trãiești viața de suporter într-un etern protest, criticând mereu, chiar dacã poate întotdeauna e ceva de criticat. Dacã-ți refuzi dreptul la micile bucurii ale stadionului (cãci eu doar din tribunã pot înțelege Steaua), dacã în loc sã cânți, sã fluturi un steag și sã speri la un gol duci o permanentã campanie împotriva cuiva, nu prea te mai poți numi suporter.

E respectabil sã lupți și sã refuzi compromisurile morale, dar uneori ești pur și simplu prea obosit pentru a continua sã o faci. E greu sã recunoști asta... Am renunțat? Nu, Dar anunțați-mã când avem vreo șansã... Pânã atunci, îmi iau și eu dreptul de a mã pierde în mulțime, de a fluiera câte o centrare proasta și de a aștepta un sfârșit de sezon favorabil. Soluții mai bune nu vãd.

www.GRECO.ro

danimarcu31.03.2008 22:25

Foarte adevarat ce spui tu.

Eu cred ca majoritatea suporterilor sunt resemnati,chiar daca suntem multi nu prea avem ce face impotriva acestei schimbari continue a mentalitatilor si principiilor dupa care ne guvernam.

Situatia de acum nu era posibila in anii dinainte de revolutie,chiar daca in locul lui Jiji il inchipuim pe Valentin.Alte vremuri,alt spirit.

Personal ,nu vad ca Steaua sa mai ajunga sa fie ceea ce era odata ,decat daca un patron strain ar cumpara clubul.

piturca200201.04.2008 02:14

senzational , in sfarsit rapidistii incep sa mai (ciripeasca) spuna si adevarul :

marian rada :"sunt o cioara vopsita provenita de la autobuzul Bucuresti si mi-am intins un cort in fata stadionului giulesti am fost cel mai slab fundas central din tara la fel ca si atacu tara goanta si cu gheara am retrogradat de prostin in divizia b si pe unde ne prindea Steaua ne dadea m..."

nae manea :"am fost un mijlocas ratat mi-as fi dorit sa joc la Steaua dar in seama nu eram bagat si mi-am promis de atunci in sinea mea ca mereu voi s... p... lui Steaua"

sapunaru :"deoarece pentru famelea noastra sapunu era un lux mi-au zis mie sapunaru adica ala care fura sapune mancati-as a si apropo am o p... asa de mica incat dau la m... doar din gura"

nu consideratii aceste declaratii un pamflet si luati-le ca atare

Daniel pancu :" asta iarna am fost la palat , pregatit sa devin un stelist adevarat dar m-a intors corsicanu si acum v-o spun cu ura ca iar am devenit rapeediist de conjunctura"

DanStan01.04.2008 03:27
n-ai totuși cum sã-ți trãiești viața de suporter într-un etern protest, criticând mereu, chiar dacã poate întotdeauna e ceva de criticat. Dacã-ți refuzi dreptul la micile bucurii ale stadionului (cãci eu doar din tribunã pot înțelege Steaua), dacã în loc sã cânți, sã fluturi un steag și sã speri la un gol duci o permanentã campanie împotriva cuiva, nu prea te mai poți numi suporter.

De acord. DAR ... micile bucurii ale stadionului pot fi traite si pe stadionul unei echipe de mijlocul clasamentului, si pe stadionul uneia de Liga a doua ... Caz in care n-ar trebui sa deranjeze pe nimeni faptul ca nu castigam campionate, ca nu participam in cupele europene, ca nu suntem 'superiori' altora. Dar cati stelisti ar mai fi stelisti in conditiile astea ? Cati si-ar mai scuipa plamanii si s-ar mai da cu capul de pereti daca Steaua ar lupta din greu sa evite retrogradarea ? Sau ar rata an dupa an promovarea in prima Liga ? Cati ar mai sarbatori la victorii daca echipele invinse n-ar mai fi dhinamo sau rhapid ci FC Botosani si Dunarea Giurgiu ?

Priveste ce se intampla inclusiv pe aici, pe forum : o mare parte din cei ce posteaza au obsesia titlului. TREBUIE sa luam titlul ! Neaparat ! De parca Steaua n-ar mai fi Steaua daca n-ar fi campioana. Personal mi se rupe de titlul asta. Daca e vorba de onoarea de a sustine Steaua atunci ma doare-n pix de titlurile obtinute sau de locul ocupat. Ceea ce ma deranjeaza insa e faptul ca ani de zile Steaua se evidentia printr-un stil de joc specific. Pur si simplu Steaua juca mai rapid si mai tehnic decat restul echipelor romanesti. De vreo doi ani insa 'stilul' Stelei s-a transformat : jucam lent ia greselile de tehnica sunt uneori hilare. Nu e prima data cand se intampla asta : pe vremea cand antrenor era Piturca Steaua juca tot la fel de lent, desi ceva mai tehnic. Dar macar atunci parca nu exista obsesia asta pentru titluri si calificari in CL. Nu existau nici momente de entuziasm delirant dupa o victorie impotriva unei echipe ce lupta din greu pentru a evita retrogradarea (cum a fost la meciul cu UTA). Dupa astfel de meciuri jucatorii erau totusi constienti ca adversarul a fost net inferior si ca faptul ca n-au invins clar se datoreaza propriului joc mediocru. Pe vremea aia doar potaile si porumbeii dadeau vina pe arbitri, pe teren sau pe autobaze atunci cand nu se puteau impune. Poate si de aceea stelistii se considerau superiori. Nu pentru ca acumulau titluri si calificari ci pentru ca aveau curajul sa-si asume vina in caz de esec fara a face o drama din asta. Dar - atentie ! - totul se baza pe constiinta propriei valori : azi am pierdut pentru ca am jucat prost insa nu asta e valoarea noastra : in meciul urmator vom juca bine si vom castiga. Indiferent de adversar. Nu conta daca adversarul era pe primul loc sau pe ultimul. Stiam ca suntem mai buni si ca ne putem impune. In anul de gratie 2008 insa a ajuns sa ne fie frica de jocuri impotriva unor echipe ca Mioveni sau Buzau. Nu mai avem siguranta aia ca echipa se poate oricand mobiliza si se poate impune printr-un joc superior.

steauatgv01.04.2008 04:58

Eu am ajuns la concluzia ca ce se intampla la Steau, ca si la alte cluburi de altfel, este un efect al zbaterilor prin care trece o societate in tranzitie. Persoanaje de genul Becali, MM, Borcea, Turcu, Iancu, Pancu, samd nu vor putea fi inlaturate de suporteri simpli ca noi; o sa ii elimine societatea pe masura ce ne transformam si devenim mai civilizati. Pana atunci nu ne ramane decat sa asteptam si sa speram ca tranzitia este cat mai scurta.

Alex88pl01.04.2008 08:06

niciodata nu am fost de acord cu unele din proteste...de exemplu eram la un meci cu galati parca in acest campionat.eu si un prieten venit prima data pe Ghencea am ajuns mai tarziu.si eram dornici sa cantam si sa ne bucuram.cand am intrat in stadion era o liniste ca de mormant si totce se auzea erau strigatele jucatorilor si soaptele din galerie.era de-a dreptul sumbru.abia din minutul 20 s-a inceput cu cantatul si incurajatul.asa proteste nu se fac.pentru ca nu ajuta la nimic.si daca ar fi ceva de facut sa ajutam jucatorii sa inteleaga faptul ca ei trebuie sa joace fotbal...eu consider ca ar fi foarte frumos sa ii vedem jucand in curtea scolii cu copii de 13 ani.doar asa consider ca ar putea descoperi bucuria jocului care ar trebui sa le caracterizeze evolutiile.eu dau bani mla terenurile artificiale sa joc fotbal si ei primesc cu zecile de mii de euro sa fim noi alaturi de ei.nu stiu de ce dar am impresia ca am deviat rau de la subiect...imi cer scuze.:D

enjoy01.04.2008 09:11

@ greco: ''E respectabil sã lupți și sã refuzi compromisurile morale, dar uneori ești pur și simplu prea obosit pentru a continua sã o faci. E greu sã recunoști asta... Am renunțat? Nu, Dar anunțați-mã când avem vreo șansã... Pânã atunci, îmi iau și eu dreptul de a mã pierde în mulțime, de a fluiera câte o centrare proasta și de a aștepta un sfârșit de sezon favorabil. Soluții mai bune nu vãd. ''

Un suporter stelist, adevarat, nu renunta niciodata. Stii de ce? Pentru ca solutii exista. Ele par a nu fi la indemana noastra momentan. De aceea trebuie sa luptam pntru o solutie pe termen lung. Nu putem sa ne intoarcem, dar putem sa transmitem spiritul Stelei si valorile originare ale clubului armatei in randul supporterilor prin campanii pe internet, la teelevizor, la radio, pe strazi si la stadion-ca sa te citez. Va veni o vreme in care viitorii suporteri ai Stelei ne vor multumi pentru asta. Va veni o vreme cand creditorul va ceda, va fi inlaturat sau inlocuit de catre cineva mai civilizat, mai istet si mai bine orientat in ale fotbalului si ale valorilor Stelei. Nu trebuie sa ducem lupta cu un personaj. Lupta noastra trebuie dusa cu miile de suporteri noi si viitori.Ei trebuie sa inteleaga si sa pastreze spiritul si valorile clubului. Si intr-o zi vom avea si vor avea satisfactia reinnodarii traditiilor. Unii nu vor mai prinde, dar cei mai multi vor avea satisfactia misiunii indeplinite. Iata de ce nu avem voie sa obosim si trebuie sa continuam. HAIDE Steaua!

grizzly01.04.2008 10:07

"Soluții mai bune nu vãd."

din pacate nici eu. asta nu prea mai e Steaua.

Tavone01.04.2008 10:11

Frati Stelisti! Lucrurile s-au schimbat mult de-a lungul anilor! Mentalitatea fotbalistilor nu mai e aceeasi! Ca exemplu: cat castigau fotbalistii in trecut si cat castiga acum? La un derby acum se castiga cat se castiga inainte pentru tot sezonul. Hai sa ne uitam la ce patroni sunt in fotbalul romanesc si la cat se investeste. Preactic este si normal razboiul asta mediatic. Drept dovada s-au cumparat drepturile de televizare ale ligii intai pe 3 ani cu 102 milioane euro! Imens! Pai atunci ce sa-i mai ceri lui Lovin sa aiba onoare cand fiecare fotbalist al ligii intai ar face la fel! Doar ca crapizii sunt din cale afara de ipocriti. Fotbalul e normal sa se schimbe. Onoarea, gloria, demnitatea si mandria sunt inlocuite cu lasitatea, ipocrizia, lacomia si infatuarea! Ce se intampla acum la Steaua denota mentaliatea infractionala a conducatorilor din tot fotbalul romanesc! Simplu: inainte fotbalul era fotbal, acum fotbalul este un razboi mediatic unde armele principale sunt presa si scenariile care dezbina. Sincer, imi doresc sa luam campionatul si sa mergem cat mai sus in Liga Campionilor! Imi doresc aceea suprematie ca acum 2-3 ani cand rupeam in UEFA! Imi doresc sa faca creditorul o echipa din "internationali" si rezerve tinere la fel de "internationali", incat sa nu mai comenteze nimeni nimik! Sa le fie rusine sa mai comenteze cand noi dominam "mocirla" asta de campionat! E singura solutie realista. Altfel, o sa planeze tot timpul suspiciuni asupra noastra! Asa ca nu ne ramane decat sa asteptam o minune! Sa ateptam ca Iancu, Copos,Becali, Porumboiu sa ne lase cu conceptiile lor de interlopi si sa vorbeasca fotbalul! Toate cele bune tuturor si sa umplem stadionul duminica cu Dacia Mioveni! Sa speram ca se incurca CFR! Forza Steaua!

DelPiero1001.04.2008 15:49

Am zis de atatea ori...Steaua si-a pierdut spiritul care-l avea cu anii in urma...spiritul sau ofensiv...spiritul sau de campioana,chiar daca nu castiga un campionat,insa castiga frumos sau pierdea frumos...acum castigam urat si pierdem la fel!Desi unii ma acuza de dinamovism sau rapidism,le zic ca se inseala...sunt stelist care pur si simplu isi vrea Steaua inapoi,Steaua dinainte,nu de acum care este o gluma proasta...

Joga Bonito01.04.2008 16:18

@Delpiero10

Esti un tipic suporter visator!

Nu o sa mai fie Steaua aia niciodata! Baga la cap asta! Cum Romania o sa ramana un stat de rahat si nu o sa ajunga SUA sau alte super-puteri, asa si Steaua o sa ramana o echipa mediocra pe langa fortele Europei.

Te plangi zi de zi ca un naiv, dupa gloria mult apusa!

Am alergie la genul asta de suporteri, probabil, inca gandul tau m-ai facut in toate felurile, ai tot dreptul. Dar reflecteaza atent la ce am afirmat eu.

Multi dintre voi tin cu echipa asta din cauza rezultatelor. Raman putini, poate ca si mine, care iubesc neconditionat o echipa. De aceea am mult respect pentru echipe ca UTA sau "U" Cluj, care nu iubesc echipa pentru rezultate ci doar pentru spiritul ei.

Cateodata ma intreb, dc am primit in sange "stelismul" asta? Oare e bine?

Sper sa retii ideea mesajului, in caz contrar e timp berechet pentru polemici.

DelPiero1001.04.2008 19:28

Poate ca n-ai inteles bine,si eu tin cu aceasta echipa indiferent de rezultatele ei...sunt constient ca nu vom mai fi niciodata o mare putere in Europa,insa mi-as dori ca Steaua sa joace demn,si chiar daca va fi sa ia bataie,sa o faca cu fruntea sus,nu fiind umilita!Nu-s visator,poate doar exigent,dar asta e parerea mea!N-am de ce sa te injur,fiecare are dreptul la o opinie,ai eu ti-o respect pe a ta!

endorama02.04.2008 04:39
Am zis de atatea ori...Steaua si-a pierdut spiritul care-l avea cu anii in urma...spiritul sau ofensiv...spiritul sau de campioana,chiar daca nu castiga un campionat,insa castiga frumos sau pierdea frumos...acum castigam urat si pierdem la fel!Desi unii ma acuza de dinamovism sau rapidism,le zic ca se inseala...sunt stelist care pur si simplu isi vrea Steaua inapoi,Steaua dinainte,nu de acum care este o gluma proasta...

asta se datoreaza exclusiv faptului ca lui Becali ii plac doar antrenorii marioneta gen Olaroiu sau Lacatus care ii urmeaza toate indicatiile. si le chiar si cer...

asta este Steaua din prezent si Steaua viitorului: o echipa cu jucatori teoretic de valoare dar cu un antrenor lingau si incompetent, care joaca aproape tot timpul mai rau ca o divizionara B, dar care castiga atunci cand trebuie (adica la sfarsituri de campionat) cu ajutorul aranjamentelor lui Becali.

downloadati un meci de pe tracker, urmariti-l detasat fiindca stiti scorul final si la sfarsit concluzionati daca cu genul ala de joc exista ceva motive (cu exceptia sperantei in repetarea evolutiilor lui Zapata) ca la toamna sa reusim sa evitam o noua serie de penibilizari in Liga...