FC Steaua Arhiva Forum
Arhiva forumului FC Steaua — conservata in regim doar-citire. Postarea a fost dezactivata. Inapoi la site

În litera și în spiritul legii

fcsteaua.ro27.03.2008 18:11

Orice absolvent de facultate de Drept știe cã legea trebuie aplicatã nu doar în litera, ci și în spiritul ei. Litera asigurã imposibilitatea arbitrariului, aducând fiecãrui caz o soluție asemãnãtoare, care sã asigure o aplicare unitarã a legii (altfel, fãrã litera legii, justiția ar deveni un haos). Pe de altã parte, spiritul legii vine sã corecteze o deficiențã structuralã a literei: aceasta este general valabilã și impersonalã. Ceea ce înseamnã cã ea este formulatã în așa fel încât sã cuprindã toatã multitudinea de situații concrete care apar în viața de zi cu zi (iar multitudinea aceasta este cu adevãrat infinitã).

Situația din Giulești este încurcatã atât din rațiuni de drept, cât și din rațiuni de dreptate. De drept, pentru cã avem o lege imperfectã, în care situația de miercuri seara nu poate fi circumscrisã cu exactitate unui alineat. Existã circumstanțe sã spunem cã s-ar putea dicta pierderea meciului prin forfait (în baza celebrului articol 83 din ROAF), precum existã și argumente care sã demonstreze contrariul.

Înțelepciunea dreptului stã în faptul cã orice jurist învațã cã nu existã adevãr absolut. Adevãrul este doar cel al legii și cel al probelor. Restul, pentru justiție, nu existã. Adevãrul relativ, cel consacrat prin deciziile judecãtorilor, este însã singura soluție de a împiedica haosul și anarhia. Drept pentru care, el este considerat absolut și nu mai poate fi ulterior pus în discuție.

Spuneam cã avem aici și o problemã de dreptate. ªi este o problemã în ambele sensuri. În sens absolut, Rapidul meritã sã fie sancționatã, pentru toate țigãniile pe care acest club le permite și le încurajeazã de atâția ani de zile, prin suporterii lor iuți la mânie, dar mai ales la flegme. Din acest punct de vedere, o decizie împotriva Rapidului ar fi o reparație moralã pentru toți acei oameni care au stat pe banca de rezerve a oaspeților din stadionul de sub Pod și au fost scuipați ca la ușa cortului.

În sens relativ însã, Rapid ar urma sã fie pedepsitã în situația în care nu este nici prima și nici singura echipã care se face vinovatã de astfel de deficiențe organizatorice. Este probabil argumentul pe care giuleștenii vor insista cel mai mult, împreunã cu cel (foarte normal) ca rezultatul meciului de fotbal sã fie stabilit pe terenul de joc.

Din pãcate, justiția în fotbal este asiguratã de o masã de juriști de mâna a treia, care practicã cea mai contextualizantã judecatã ce mi-a fost dat sã vãd. Acești anonimi ai dreptului (și cu atât mai mult ai fotbalului) judecã fãcând echilibristicã, încercând sã nu-i supere pe mai-marii fotbalului. Faptul cã Dragomir sau Sandu au intervenit (și încã o mai fac, probabil) pentru a asigura "dreptatea" verdictelor comisiilor este notoriu. ªi aratã cancerul din interiorul acestor foruri justițiare. Cãci unde este justiția când "judecãtorii" nu judecã dupã reguli, ci dupã cum sunt vremurile?

Dacã Steaua n-ar fi bãtut pe UTA, iar CFR ar fi bãtut la Iași, mai mult ca sigur Rapid ar fi pierdut meciul, pentru ca Stelei sã i se asigure o șansã în plus la un titlu pe care și-așa nu l-ar mai fi luat. Acum, cu Steaua "în pericol" de a se apropia la 3 puncte de lider și de a se distanța la 8 de Rapid, se va judeca probabil cã trebuie menținut suspansul campionatului și se va dicta rejucarea meciului. Probabil de la 0-0.

Treaba noastrã nu este decizia de mâine. Oricare va fi ea, Steaua trebuie sã se supunã și sã-și vadã de treabã, într-o afacere în care nu are nicio vinã. Treaba noastrã este cã în fotbalul nostru se face în continuare "dreptate" dupã ureche, la indicațiile nașilor sau oracolelor, iar legea este doar un pretext pentru ca "baronii" din fotbal sã poatã fi, pe rând, mulțumiți de cei pe care-i aleg o datã la 4 ani. Democratic.

Ovidiu

milovan djilas27.03.2008 18:45

M-am abtinut cat se poate de mult sa comentez situatia de fata, care, din pacate, serveste prima pagina a ziarelor "de sport" de multa vreme.

Nu se poate sustine ideea potrivit careia meciul ar trebui rejucat, deoarece este o aberatie. Cat timp regulamentul prevede, in astfel de situatii 0-3, asta este si gata!

Eu sunt convins ca Mircea Sandu s-a sfatuit si cu Platini vis-a-vis de problematica in cauza iar Rapidul va pierde la masa verde. Nu vad de ce eu, ca stelist si multi altii de pe aici ar cere rejucarea dijn "spirit de far-play" atata vreme cat , din pacate suporterii de sub pod nu au nici cea mai mica notiune despre corectitudine.

In februarie 2005 am fost la Steaua- VALENCIA.

Am stat la tribuna 2, fiid din Brasov, nu prea ajung la meciuri.... am vazut o groaza de oameni, cu autoritate, desigur informala, care cand se urla "offside" sau "fault" spuneau: "Nu, mai baieti, nu a fost......." ce o fi fost... deci am vazut oameni extrem de tari pe fenomenul fotbal, care s-au comportat super...... Nu este cazul la palome!!!!!!!

Virgil27.03.2008 19:32
...Treaba noastrã este cã în fotbalul nostru se face în continuare "dreptate" dupã ureche, la indicațiile nașilor sau oracolelor, iar legea este doar un pretext pentru ca "baronii" din fotbal sã poatã fi, pe rând, mulțumiți de cei pe care-i aleg o datã la 4 ani. Democratic.

Si in Justitie te lovesti de "aceeasi dreptate". Facuta si dupa ureche, dar si dupa interesele magistratilor. Esti proaspat absolvent, dar incet-incet o sa simti pe pielea ta ca butoanele fac legea si acolo. Vorbesc in cunostinta de cauza.

Nu avem dreptul sa afirmam despre juristii din comisii ca sunt de mana a doua sau a treia, atata vreme cat printre ei se afla un Doru Viorel Ursu, fost ministru, un magistrat de elita (zic eu). Ca sa dau un singur exemplu.

andutu27.03.2008 19:55

Probabil ca se intarzie atata cu dekizia fiindk se pare ca "DOMNUL"C opos inca nu a venit cu banii la comisie.......asta e.....Traim in Romania si asta ne okupa tot timpul".... fular-campionii:rolleyes::steagcruce:

Gabyc27.03.2008 20:48

Sper ca comisia sa ia decizia corecta.Desi miar placea ca meciul sa se rejoace nu vreau asta deoarece daca sar face asa suporterii nu sar cumintii si vor fi in continuare probleme.dar daca se va decide 3-0 pentru Steaua atunci aceii suporteri se vor gandi de doua ori cand vor arunca stiind ca pun in pericol punctele echipei pe care o sustin.

Cant despre ce a spus milovan djilas sunt deacord cu tine dar desi acum sau cumintit suporterii stelisti au creat si ei probleme.sa nu uitam ca eram pe punctul sa fi exclusi din europa dupa acel scandal rasial.sper ca multi suporteri vor lua exemplul nostru de a veni la mecii doar pentru a isi sustine echipa nu doar pentru a crea pagube materiale sau fizice.Una peste alta asteptam decizia comisie si speram sa fie cea corecta.

MoWeed27.03.2008 21:05

Intr-adevar Rrapidul nu este singurul club dar ei au cele mai mari deficiente organizatorice meci de meci. Nu Neaga nimeni ca s-a mai aruncat si la Steaua sau la alte cluburi dar nu meci de meci ca la Rapid. Trebuie sa plateasca odata ca ne fac de ras si pe plan international. Oare ce parere si-au facut francezii de la PSG despre Romania cand au fost scuipati tot meciul pe Giulesti si s-a mai si stins nocturna? Probabil au considerat, pe buna dreptate(asta tinand cont de ce au patit pe Giulesti), ca suntem o tara din lumea a 3-a.

Hai sa ne gandim altcumva. In "spiritul fotbalului"(ca si-asa am auzit expresia asta de mii de ori de joia trecuta) trebuie ca meciurile sa se desfasoare in siguranta nu sa zboare brichete, monede, mobile ca mustele prin aer. In "spiritul fotbalului" si conform regulilor de fair-play trebuie sa-ti respecti adversarul. Cum isi respecta adversarul? Scuipand antrenorii si rezervele, strigand dupa orice meci(nu conteaza adversarul) "**** Steaua"?

Nu trebuie sa fim toleranti trebuie sa facem ceva impotriva acestor manifestari in anul 2008

cristian8627.03.2008 21:20

Legile sunt facute de incompetenti, ca sa nu zic de mafioti, si apoi tot incompentii, dupa caz mafiotii judeca. Este evident ca regulamentele au scapari.

Desi initial m-am gandit ca rejucarea meciului ar putea contribui la imaginea Stelei, prin care s-ar demonstra ca dorim castigarea meciurilor pe teren si nu pe la comisii, am realizat ca "partenerii" de competitie nu merita astfel de gesturi nobile.

Si am mai realizat ceva, avem nevoie de o echipa a Stelei puternica, si nu numai ca joc ci si ca personalitate, nu avem nevoie de milogi gen Lovin. Trebuie sa fim capabili sa castigam campionatul fara emotii, trebuie sa nu le dam nici o sansa adversarilor, care sa aiba ca obiectiv cel mult locul 2.

Cred ca ne-am saturat de show-ul ieftin generat de imbecilitatea fara margini a "actorilor" din fenomen. Nu cred ca ne caracterizeaza locul 2, locul 2 caracterizeaza pe cei cu mentalitate de looseri, copii ale oierului, rezultate printr-un proces de relativizare a valorilor steliste autentice.

Nu as vrea sa le fac ceva urari de bine atat cacaristilor din presa, cat si incompetentilor care nu stiu sa aplice regulamentele. Este pacat ca imbecilitatea nu ucide, ar curata multe din rebuturile genetice.

FIAT JUSTITIA.

greco27.03.2008 21:34

Articolul tãu mi-a plãcut, Ovidiu, cu o singurã mențiune.

Niciodatã nu am fost capabil sã înțeleg ce înseamnã aceastã "aplicare în spiritul legii". Cum este ea prevãzutã? E un fapt asupra cãruia ar trebui sã cãdem de acord? Dacã da, de ce? Pentru mine asta nu poate însemna decât cã uneori unii au ocazia sã evite legea și sã-și facã propria dreptate, așa cum se va întâmpla și mâine. În spiritul legii.

enjoy27.03.2008 21:42

o intrebare doar si un exemplu: chiar credeti ca suntem singurii unde se rezolva problemele dupa ureche? uitatti-va la englezi cum s-a facut culoar pentru Manchester united . succes!

Virgil27.03.2008 21:48

@ greco

Buna ziua, iubite fiinte,

Ma adresez voua intelegand cu recunostinta ca am primit acceptul vostru de a ma adresa cu pronumele mai cald, mai apropiat " voua ", in locul celui de reverenta " dumneavoastra ", pentru ca voi simtiti ca eu va respect profund si nu sunt doar politicoasa si condescendenta, ascunzand de fapt nepasare si lipsa de consideratie, sub fatada bunelor maniere…

Prefer sa exprim " spiritul " si nu " litera " legii in atitudinea si in comportamentul meu fata de voi…

" Spiritul " legii vine din constiinta, din a face ceea ce este corect si care onoreaza pe toata lumea implicata. " Litera " legii este adaptarea la situatia concreta, facand ceea ce este corect intr-un mod corect. Cei care se limiteaza la litera legii " nu mai vad padurea de copaci " cum se spune…

http://blog.traininguri.ro/?p=58

greco27.03.2008 22:01

Corect? Nu existã "corect", existã interese.

Virgil27.03.2008 22:09

Teoretic vorbind.

SSK27.03.2008 22:19

Aplicarea "in spiritul legii": un sarman din Ciorogarla fura 2 paini de la magazinul local, fiindca moare de foame si el, si nevasta-sa cu 2 copii acasa. Omul n-are de munca fiindca a mai fost condamnat pentru cine stie ce incaierare la carciuma din sat de cand era pustan (sa zicem la 20 de ani) si a facut 1 an inchisoare. Cu cazier nu-l angajeaza nimeni.

In litera legii. Avem un furt si o recidiva. Ii dai vreo 5 ani de inchisoare, fiindca dupa toate definitiile a comis un furt si e recidivist, deci un infractor pe care sistemul penitenciar nu l-a indreptat.

In spiritul legii. Ii dai 2 ani cu suspendare, ca si-asa-i mor copiii de foame. Dupa care, daca are noroc, il gratiaza oricum presedintele tarii, fiindca da bine la presa.

Este un caz extrem, dar elocvent.

predatorpulse727.03.2008 22:25

Va agitati debeaga pentru ca meciul cel mai probabil se va rejuca. De ce spun asta? Uitati-va cum s-a mutat presiunea verdictului de la 0-3 pentru Steaua in primele zile ale saptamanii spre rejucare in ultimele zile. Regulamentul fiind foarte ambiguu,avocatul Rapidului a profitat de raportul lui deaconu si va manipula situatia astfel incat Rapid sa Para victima desi e mia oara cand se injura,dau flegme si se arunca cu brichete in ghiulesti.

M-am uitat atent la "oamenii de fotbal" in ultimele zile si mai toti au trecut,in mod suspect,de la verdictul de 0-3 la rejucare,fie din min 73 sau de la 0-0,lucru care imi arata din nou ca fotbalul romanesc se conduce prin tocmeala,nu prin regulamente. Doar Sandu a avut o pozitie ferma iar Basescu a vrut sa mai prinda niste voturi prin decorarea penibila a lui Deaconu,in rest toti au avut pozitii schimbatoare,pentru ca regulamentul ala e facut de oameni batuti in cap.

Daca ar fi dupa mine,as rejuca meciul de la 0-0 fara specatori sau pe Ghencea,iar Rapid ar trebui pedepsita cu depunctare de minim 6 pc sau sa joace fara specatori pana la sfarsitul campionatului. Sustin aceasta pedeapsa dura pentru ca,desi pe toate stadioanele se mai intampla lucruri anormale(aruncat obiecte,injuraturi rasiste,xenofobe etc),numai in ghiulesti se injura constant un jucator de morti de vreo 4-5 sezoane(Radoi),numai in ghiulesti se dau dusuri de flegme catre antrenorii adversi,numai acolo ploua cu obiecte fie ele brichete,mobile sau mai stiu eu ce(sa nu uitam ca inca din prima repriza crainicul tot le striga alora sa nu mai arunce). Si ca sa ma repet,asta se intampla de cand ma stiu eu,iar milogii sunt re-re-re-recidivisti.

FORZA Steaua!!!

Intotdeauna superiori.

escape27.03.2008 22:43

dupa parerea mea situatia de joi seara este incadrata perfect in prevederile articolului 83 din ROAF neexistand practic loc de interpretare. In cazul in care echipa gazda nu poate asigura din diferite motive asistenta medicala...bla bla...si siguranta jucatorilor si a arbitrului se declara forfait. O alta prevedere a acestui articol face referire la anuntul facut de arbitru prin intermediul crainicului. In cazul nerespectarii indicatiilor arbitrului cu privire la siguranta jucatorilor si a arbitrului se declara de asemenea forfait...ca nu s-a aplicat pana acuma regulamentul in alte situatii asemanatoare este o alta discutie dar dupa litera legii verdictul in acest caz nu ar fi trebuit sa intampine vreo urma de indoiala...in ceea ce priveste spiritul legii sau spiritul jocului parerea mea este ca sunt niste firicele de care se agata tot timpul cei care au de pierdut.

greco27.03.2008 23:08

Așa Ovidiu, și de ce dai de înțeles cã ar fi corect sã-l scutim pe hoțul din exemplul tãu? Sã avem niște legi "sociale" care sã nu mai pedepseascã furtul de cãtre sãraci, dacã asta ne dorim. Stop ipocriziei!

Nimeni nu este mai presus de lege!

AdrianUltras2528.03.2008 00:10

sa se respecte odata regulamentul si sa se termine aceasta porcarie.

m-am saturat deja.

p.s.

pentru aripiosi:

mailat e inca mandru de voi!!!

ariven2128.03.2008 07:56

O sa se gaseasca o chichita care va fi exploatata (gen cele 3 minute). Io unul pun pariu ca nu se va da 3-0 pentru noi.

Ar fi prea frumos sa fim doar la 3 puncte de CFR, mai ales ca ei joaca la Dinamo...

Io unul asa simt...

zloty28.03.2008 08:12

Asta cu spiritu legi cu moralitate e o porcarie,dar suntem in Romania si tre sa ne balacarim ,pai acum cateva sezoane in anglia cand totenham era pa 4 si in ultimu meci din campionat au avut toata echipa bolnava si Liga nu lea acordat amanare ,aia na fost in "spiritu" competitiei?? nam auzit sa fi fost mare scandal ca aia au pierdut calificarea in Liga si pierderi importante ,pai daca era in Romania ce circ ar fi fost

a si cred ca 3-0 nu se va da pentru noi ,toata sarada asta cu da se va da 90 % 3-0 ma face sa cred contrariul

raducelbun28.03.2008 08:13

Sunt de parere ca regulamentul, asa cum este el, trebuie aplicat. Problema este (asa cum am mai spus) ca in judecarea aceastei spete nu se poate trece peste faptul ca Diaconu a pus capat meciului fara a respecta dispozitiile legale (aratarea celor 3 minute). De aici trebuie sa plecam in incercarea noastra de a "judeca "acest caz ,si nu de la flegmele, injuraturile sau "brichetele" suporterilor rapidisti. Acestea pot fi luate in considerare, cel mult, ca agravante in eventuala stabilire a unor sanctiuni, altele decat stabilirea scorului meciului (suspendarea stadionului, amenda, depunctare). Ce s-ar fi intamplat daca Diaconu nu intrerupea meciul? Nimic deosebit. S-ar fi jucat 90 min. + prelungirile obisnuite si gata.

Repet - problema nu este ca regulamentul nu este bun, ci ca el nu a fost aplicat intocmai de catre arbitru! Ne place sau nu, acesta este adevarul. Daca ar fi aratat cele 3 minute si s-ar fi continuat aruncarea cu obiecte in teren, acum stateam linistiti. Steaua castiga cu 3-0 la masa verde si cu asta basta! Dar, lucrurile nu stau asa, drept pentru care situatia s-a complicat mult de tot. Nu stiu ce verdict se va da dar sunt tare curios sa vad motivarea verdictului comisiei de disciplina, pentru ca sunt sigur ca aceasta situatie nu este reglementata.

Dupa cum stim comisia de disciplina a cerut punctul de vedere al CCA si cel mai probabil ca se va stabili ca Diaconu nu a procedat corect. Ei si? Ce va urma? Pentru ca aici nema dispozitii! Vedeti, tocmai de aceea se codeste comisia de disciplina, pentru ca nu pot da o solutie care sa se intemeieze pe o dispozitie legala! Probabil ca acuma cauta aceasta dispozitie undeva prin normele FIFA sau UEFA!

steado28.03.2008 09:09

Se va dovedi inca o data ca la noi totul e posibil.Legile sunt interpretabile fiindca nu sunt perfecte, si, oricum ar fi, tot nu sunt aplicate si respectate de toata lumea.Valabil in toate domeniile, asa ca fotbalul de ce ar face exceptie …

Arbitrul Deaconu poate ajunge in cateva zile din inger, demon.Decorat de Basescu poate fi suspendat de CCA, fiindca nu a respectat regulamentul.Chestiunea aceea cu timpul regulamentar este o chichita care il poate incrimina pe arbitru.Si astfel curajul de a lua o decizie foarte grea se poate transforma intr-o incalcare grava a regulamentului."Spiritul legii" poate fi invins chiar de "litera legii" !

Si eu cred tot mai mult intr-o rejucare a partidei, desi e la fel de posibila si decizia reluarii meciului din momentul intreruperii, daca tot se va constata ca a fost intrerupt neregulamentar.Echipa organizatoare va suporta sanctiuni pentru incidentele petrecute (lovirea arbitrului cu obiecte aruncate din tribuna) iar arbitrul Deaconu va fi sanctionat disciplinar, daca tot n-a cazut la datorie pe teren.Veti rade poate dar e un scenariu cu mari sanse de a se realiza !

In ce tara traim !!

sorinf28.03.2008 11:28

sa fim sinceri si sa gandim drept

nici o decize nu e corecta din punct de vedere moral si sportiv

0-3 e bun pentru Steaua dar nedrept , sa fim sinceri

rejucare de la 0-1 min 72 pare just dar e nedrept pentru Steaua . CIne urmareste statistici si are cat de cat idee de fotbal site ca scorul cel mai des intalnit la pauza intr un meci in campionatul nostru si in altele e 0-0 . cu atat mai mult e greu sa faci ceva in max 20 minute cu echipe odihnite , proaspete si reorganizate mult mai oki decat in min 72

rejucare de la 0-0 pare un pic in dezavantajul ciorilor deoarece aveau 1-0

deci parerea mee e ca trebuie sa ne detasam de decizie

trebuie sa ramanem alaturi de echipa

aste e rolul suporterilor

cine spune ca o victorie cu 3-0 ar fi o pate pe istoria noastra greseste

orice decizie va avea nedreptatea ei

nu dati importanta deciziei

pe de alta parte legea trebuie respectata

dar si aici apar interpretari

ganditi va un pic

preferati un 3-0?

sau un super meci la Vaslui si o victorie f frumoasa?

evident ca ambele

daca ar fi insa sa aleg as alege a doua varianta

FORZA Steaua

mountytoma28.03.2008 12:47

este de-a dreptul uluitor cum Copos si satra lui au reusit sa abata atentia de la esential. in valtoarea asta, starnita mai ales de jurnalistii ahtiati dupa ceva care sa le aduca audienta, cei mai multi nici nu au observat probabil ca astazi nu se judeca faptul ca in giulesti s-au aruncat obicte in teren, din care unele au lovit chiar oameni. nu, azi de judeca felul cum arbitrul a completat foaia de joc, pana la urma cel care a fost victima violentei celor mai prosti suporteri din tara asta a ajuns sa fie el judecat!

numai in Romania se poate intampla asta.

rezultatul meciului nu ma intereseaza atat de mult, caci as vrea sa ii batem pe teren astfel incat sa-si dea singuri cu caramida-n ....., dar daca

- rapid nu va fi sanctionata cu disputarea a cel putin 10 meciuri fara spectatori

- sapunaru, Coman, pancu si m Constantin nu vor fi suspendati cel putin 5 etape pentru bruscarea arbitrului de centru

- la stadionl giulesti nu vor fi instalate plase de protectie care sa impiedice obiectele aruncate din tribuna sa ajunga in teren

atunci eu imi rezerv dreptul de a ma plange la Comisia Europeana, caci asta e un caz grav de abuz, o ilegalitate greu de suportat

maine poimaine voi primi un par in cap pe strada si voi fi amendat pentru ca am facut greseli gramaticale in plangerea pe care am scris-o la politie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

apropos de politie, daca eram eu in tribuna si ii frigeam o palma peste ceafa sau chelie, lui Copos, oare interveneau? sigur ca da!

raducelbun28.03.2008 12:52

Decizia CCA - Diaconu a PROCEDAT CORECT!!!

Motivarea deciziei se bazeaza pe reglementarile din "Legile jocului" . Asa o fi!

In mod normal urmeaza 3 - 0 si o gramada de apeluri si recursuri.

EuroSTELIST28.03.2008 14:43
apropos de politie, daca eram eu in tribuna si ii frigeam o palma peste ceafa sau chelie, lui Copos, oare interveneau? sigur ca da!

Crezi ca fosta securitate doarme? E vorba de un lider de-al lor din tinerete, la urma urmei!

Tu cand erai copil si vedeai in desene animate ca Batman si-o incaseaza, nu-ti doreai sa fii acolo, sa poti face ceva sa-ti ajuti idolul? Ei bine, ei chiar ar avea ocazia! :)