FC Steaua Arhiva Forum
Arhiva forumului FC Steaua — conservata in regim doar-citire. Postarea a fost dezactivata. Inapoi la site

Ce-ar fi daca...

fcsteaua.ro15.03.2008 23:51

7 Mai. Ramón Sánchez Pizjuan. Un pusti aseaza balonul pe punctul de la unsprezece metri. Trage puternic, cu sete, cu tupeu, cu curaj chiar. Mingea loveste transversala si intra in poarta. Astfel a explodat in fotbalul mare una din legendele Stelei, cel mai reprezentativ jucator al nostru.

22 de ani mai tarziu. Acum este om matur, in cea mai buna perioada a vietii, cum se spune. Acelasi entuziasm insa, aceeasi dragoste pentru Steaua o emana Marius Lacatus prin tot ceea ce face. Si atunci, dar mai ales acum, Marius este constient ca are un sprijin neconditionat din partea noastra. Stie cat de mult iubim Steaua, el fiind inainte de toate suporterul Stelei.

Sigur, nu este cel mai bun antrenor din istoria fotbalului, poate nu este cel mai bun antrenor din Romania, lucrurile astea nu am de unde sa le stiu. De un lucru sunt insa sigur, perioada acesta de la Steaua poate insemna explozia antrenorului Lacatus, asemenea rebelului de acum 22 de ani de la Sevilla.

Desi nu sunt adeptul sintagmei "ce-ar fi daca... ", acum o sa va propun doua exercitii de imaginatie.

In primul rand, ce-ar fi fost daca jucatorul Lacatus nu se ducea la nea Imi, in acea seara de poveste, spunandu-i ca el e pregatit sa bata penalty-ul? Spunandu-i sa-l lase sa bata penalty-ul ca il face antrenor mare? Sau, mai rau, daca rata acel penalty? Ar mai fi avut aceeasi evolutie a carierei? Nimeni nu poate raspunde la acesta intrebare, desi exista exemplul multor jucatori foarte talentati care s-au pierdut pe drum din cauza unor momente mai putin reusite in carierele lor. Psihicul uman inca nu este inteles de nimeni si lucreaza ciudat uneori.

Al doilea exercitiu de imaginatie ne aduce in anul de gratie 2008. Ce-ar fi daca antrenorul Lacatus ar ajunge cu Steaua in grupele UCL (nu stiu de pe care loc) unde am avea o prezenta mult mai consistenta decat in sezonul 2006-2007? Imposibil? Poate asa gandeau si cei care l-au vazut pe Marius asezandu-si mingea la punctul cu var in 1986, mai ales ca inaintea lui au ratat jucatori cu experienta.

Sa ne intelegem, nimeni nu se naste antrenor mare. Daca luam exemplul cel mai actual, Mourinho, am vedea ca si el a avut o explozie neasteptata la Porto: Cupa UEFA, titlul in Portugalia si UEFA Champions League. De ce nu ar fi la fel si in cazul lui Lacatus? Dupa ce si-a facut ucenicia in antrenorat la echipe mici, poate ca acum a venit clipa pentru cea de-a doua explozie a Fiarei...

Asadar domnilor, ce-ar fi daca...

P.S. In incheiere, ca tot se vorbeste incredibil de mult despre presa, intoxicarile ei, adevarurile pe care le spune si scandalurile pe care le isca, va invit sa cititi ceva:

cand fiecare articol e o poezie, cand fiecare imagine descrisa aduce cu o pictura renascentista, cand fiecare cuvant curge natural din precedentul, precum cursul unui rau, cand fiecare amintire va aduce o lacrima de nostalgie, cand fiecare gazetar va compune, il loc doar sa scrie... atunci si doar atunci, fiecare meci de fotbal va mai fi ce-a fost odinioara: o sarbatoare, prilej social, care indiferent de final, aduce pe un stadion mii sau zeci de mii de oameni cu aceeasi mare pasiuni, fotbalul... si atat...

FORZA Steaua! SEMPER SUPERIORES!

Marius

JDERUL16.03.2008 00:01

Ar fii cat se poate de firesc.

1on16.03.2008 00:13
In primul rand, ce-ar fi fost daca jucatorul Lacatus nu se ducea la nea Imi, in acea seara de poveste, spunandu-i ca el e pregatit sa bata penalty-ul? Spunandu-i sa-l lase sa bata penalty-ul ca il face antrenor mare? Sau, mai rau, daca rata acel penalty? Ar mai fi avut aceeasi evolutie a carierei? Nimeni nu poate raspunde la acesta intrebare, desi exista exemplul multor jucatori foarte talentati care s-au pierdut pe drum din cauza unor momente mai putin reusite in carierele lor. Psihicul uman inca nu este inteles de nimeni si lucreaza ciudat uneori.

Eu spun cã da. El a ajuns simbolul Stelei într-o proporție foarte micã dar foarte importantã datoritã acelei lovituri transformate care poate fi o reprezentare ultraconcentratã a felului sãu de a juca pentru Steaua. În primul rând a ajuns datoritã caracterului, al dãruirii în teren și a valorii. Andrei Cristea a reușit sã facã ceva mult mai greu decât a transforma o loviturã de departajare (fie ea într-o finalã de cupã europeanã), dar s-a pierdut neașteptat. Pentru cã dacã ar fi avut valoare, ar fi confirmat mai departe. Andrei Cristea și-a consumat tot norocul și toatã concentrarea necesarã momentelor decisive în acel retur cu Valencia. Cristea s-a pierdut pe drum poate tocmai unui moment care i-a umplut cariera definitiv. Nu datoritã banilor și nici datoritã celebritãții câștigate. Dacã ar fi fost într-adevãr un jucãtor fenomenal, mai era loc pentru el și de alte momente.

razvan_cmi16.03.2008 00:14

Invit si eu publicul de maine sa fie alaturi de echipa , si sa lase semintele . Sper ca o sa avem si un lider de galerie la nord nu cum a fost la meciul cu CFR. Cred ca meciul cu Unirea va avea un rol hotarator in stabilirea clasamentului. Este un moment prielnic si poate decisiv. Victoria de maine va pune presiune si mai mare pe Cluj

DanStan16.03.2008 00:50

[cu]Astfel a explodat in fotbalul mare una din legendele Stelei, cel mai reprezentativ jucator al nostru.[/cu]

Explozia asta n-a fost intamplatoare. Lacatus n-a fost o tentativa de fotbalist care s-a transformat la Sevilla in fotbalist.

Care-i problema ? Primul meci in care numele de 'Lacatus' mi-a atras atentia a fost in toamna lui '83. A fost un meci - televizat - FC Arges - Steaua castigat de Steaua cu 2-0. A fost de fapt un meci FC Arges - Lacatus si tin minte si-acum cursele pe care le-a facut atunci Marius pe dreapta. Daca azi un jucator al Stelei ar juca cum a jucat Lacatus in meciul ala cred ca s-ar declansa isteria printre stelisti. Da' nu se va intampla prea curand asa ceva ...

Un alt meci reprezentativ a fost in toamna aceluias an, Dinamo - Steaua 0-3. Din nou Lacatus a facut ce-a vrut pe teren, si asta in fata unei echipe ce tocmai umilise Hamburgul. Si meciul asta l-am vazut tot la teveu si tin minte ca nu-mi venea sa cred cum facea misto Lacatus de 'marile vedete' ale potailor. Pe vremea aia Marius avea 19 ani si ceva. La 19 ani n-avea nici o jena sa incerce sa depaseasca jucatori cu zeci de selectii la 'nationala'. Si de cele mai multe ori chiar reusea. Cati jucatori din astia mai avem in lot ? Hai sa zic 4, poate 5. Restul sunt niste tarselosi care prefera sa paseze la 3 metri decat sa sprinteze cu mingea la picior sau sa traga la poarta. Bine, unii nu ca nu vor, nu pot. N-au nici tehnica si nici viteza de reactie necesare. Dar tocmai de aia antrenorul Lacatus nu poate face minuni. Jucatorul Marius Lacatus era un jucator de valoare europeana cu mult inainte de Sevilla. Unii dintre jucatorii antrenorului Marius Lacatus insa nu numai ca n-au valoare europeana dar nu mai au nici vointa de a compensa lipsa de valoare prin efort si daruire. Cateodata ma gandesc cum e posibil ca unii jucatori tineri ai Stelei sa nu alerge intr-un meci nici jumatate din cat alerga Marius la 30-32 de ani. Asta - culmea ! - in conditiiile in care Marius avea o situatie financiara indeajuns de buna pentru a nu depinde financiar de primele de joc si pe de alta parte nici nu spera la vreun transfer 'afara'.

AdrianUltras2516.03.2008 01:07

Sper ca Laca sa ramana mult timp la Steaua.Indiferent de functia pe care o va ocupa.

Lumea trebuie sa nu uite ca nu toti marii jucatori au ajuns mari antrenori.

Nimeni nu poate garanta ca Laca e sau va fi un antrenor de nivelul Stelei, dar indiferent ce s-ar intampla trebuie sa fim alaturi de el.

Eu sper ca el sa ajunga la fel de mare sau chiar mai mare ca Emeric Ienei si sunt sigur ca, daca el va simti ca antrenorul Lacatus nu e bun pentru Steaua, va pleca singur.

La cat de mult iubeste Laca aceasta echipa sunt sigur ca nu va accepta sa ii faca cineva rau vreodata(chiar daca acel cineva e el insusi).

Sper ca Dumnezeu sa il ajute pe Laca!

Eu il voi respecta si iubi mereu!

Intotdeauna alaturi de Steaua!

Intotdeauna alaturi de Marius Lacatus!

DanStan

Imi aduc aminte un meci din 98.

Era un amical intre echipa Europei si cea a restului lumii.

S-a jucat ca meci de incepere al campionatului mondial din franta.

Si din cate imi amintesc au fost aduse cate o vedeta din fiecare tara.

Si pentru noi a mers Laca.

La 34 de ani Lacatus a bagat niste curse pe dreapta si a si marcat cu un sut ca din tun daca nu ma insel.

Laca juca la 34 de ani de 100 de ori mai bine decat cei care joaca acum.

:) aici e filmul.
Virgil16.03.2008 09:40

Intr-un fel Marius se afla cumva pe muchia cutitului. Daca Steaua o sa aiba rezultate bune pe acest sfarsit de campionat si o sa castige titlul, o sa devina fara doar si poate un antrenor bun. Pentru ca pana acum era doar un antrenor bunicel. Calificativele vor creste pe masura performantelor obtinute in Europa.

Antrenorii mari ii numeri pe degete in Romania: Emerich Jenei, Anghel Iordanescu, Mircea Lucescu.

greenyes16.03.2008 11:25
[cu]Astfel a explodat in fotbalul mare una din legendele Stelei, cel mai reprezentativ jucator al nostru.[/cu]

Explozia asta n-a fost intamplatoare. Lacatus n-a fost o tentativa de fotbalist care s-a transformat la Sevilla in fotbalist.

Cati jucatori din astia mai avem in lot ? Hai sa zic 4, poate 5. Restul sunt niste tarselosi care prefera sa paseze la 3 metri decat sa sprinteze cu mingea la picior sau sa traga la poarta. Bine, unii nu ca nu vor, nu pot. N-au nici tehnica si nici viteza de reactie necesare. Dar tocmai de aia antrenorul Lacatus nu poate face minuni. Jucatorul Marius Lacatus era un jucator de valoare europeana cu mult inainte de Sevilla. Unii dintre jucatorii antrenorului Marius Lacatus insa nu numai ca n-au valoare europeana dar nu mai au nici vointa de a compensa lipsa de valoare prin efort si daruire. Cateodata ma gandesc cum e posibil ca unii jucatori tineri ai Stelei sa nu alerge intr-un meci nici jumatate din cat alerga Marius la 30-32 de ani. Asta - culmea ! - in conditiiile in care Marius avea o situatie financiara indeajuns de buna pentru a nu depinde financiar de primele de joc si pe de alta parte nici nu spera la vreun transfer 'afara'.

De ar vedea toti fotbalul ca tine nu ar mai aprecia "gloata stelista" din tribune pe Banel ca fuge ca apucatu, pe Ovidel, si altii ca ei pentru care mingea e o necunsocuta iar spiritul Stelei la fel!!!!

iulia_hd16.03.2008 11:30

Frumos articol Marius.

enjoy16.03.2008 13:35

"Lacatus va inscrie, Lacatus trebuie sa inscrie", ce timpuri! dar Lacatus va deveni, Lacatus trebuie sa devina un mare antrenor; i-o cere cariera , i-o cere tribuna! epocile insa s-au schimbat; facand o comparatie, as putea spune ca, epoca Lacatus se juca precum nastase in tenis iar dupa nastase a venit borg, stil aidoma celui din zilele noastre. indiferent de stil insa Laca ramane un mare jucator si sunt convins ca va fi si un mare antrenor! astazi insa se pare ca a disparut o parte din placerea de a juca, rolul ei fiind preluat de galbenii astia nenorociti! apropo, intre marii antrenori eu cred c-a fost si halagian care a facut lotul Stelei in avancronica lui 1986. HAIDE Steaua! HAIDE Laca!

Joga Bonito16.03.2008 14:11

Bravo Marus... Superb articol. Pe zi ce trece ma uimesti... :hooray:

w3bmaster17.03.2008 10:37

Eu zic ca va fi va fi ceva unic nemaivazut recuperare de 11 puncte ...

Forza Steaua

Respect Lacatus

cicerone17.03.2008 12:20

Lacatus are tot ce ii trebuie ca sa dovedeasca si o v/a face atat timp cat este lasat sa lucreze in liniste dupa mintea si cunoasterea lui. El nu sta la mana nimanui este un luptator orgolios si nu va permite nimanui sa/i manjeasca numele. Nu va fi niciodata dat afara de la echipa, Steaua are nevoie de el cum si el are nevoie in aceiasi masura de Steaua. Aici s/a creat o relatie de interdependenta pozitiv functionabila care face ca suporterul sa vina la stadion si" mecanismul "Stelei sa functioneze.Atat.