FC Steaua Arhiva Forum
Arhiva forumului FC Steaua — conservata in regim doar-citire. Postarea a fost dezactivata. Inapoi la site

Profesionisti si... profesionisti

fcsteaua.ro12.03.2008 21:34

Dupa meciul Inter - Liverpool antrenorul italienilor, Roberto Mancini, si-a anuntat demisia. Nimic iesit din comun pana aici, echipa lui pierzand fara drept de apel dubla cu cormoranii. A surprins insa faptul ca si-a anuntat demisia pentru finalul sezonului.

Faptul acesta nu este singular in Europa, alt caz celebru fiind cel al olandezului Van Basten care a fost prezentat oficial la Ajax, echipa pe care o va prelua abia dupa Euro. Poate pare lipsita de sens o asemenea mutare, mai ales prin prisma motivatiei de a continua o munca, stiind ca in cateva luni o sa fii in alta parte.

Au luat-o razna vesticii astia? Sau poate ei aplica un principiu sanatos, care de altfel i-a si adus in fruntea fotbalului - profesionalismul.

Evident, anuntarea plecarii unui antrenor cu luni bune inainte, nu este un lucru la ordinea zilei, dar faptul ca se intampla totusi, vine sa sublinieze un lucru foarte important despre cum se lucreaza in Europa. Oamenii astia au ajuns la concluzia ca un antrenor isi poate face treaba, ca orice profesionist, chiar stiind ca respectivul va pleca in alta parte in cateva luni.

Aruncand un ochi in mioritica Liga a lu' Mitica, nu pot sa nu observ antrenori care sunt schimbati la cateva luni dupa ce au fost instalati, antrenori facuti praf in presa de cei care i-au angajat sau chiar antrenori angajati doar cu numele, carora li se impune primul 11.

Ma intreb ce s-ar intampla daca un antrenor al unei echipe din Romania ar anunta ca la vara va pleca de la club? De fapt, stim cu totii ce s-ar intampla, ar zbura din club in secunda doi. Iar a doua zi declaratiile contestand calitatile respectivului antrenor n-ar lipsi din presa. Dar totusi, nu tocmai din cauza priceperii si a calitatiilor lui a fost angajat?

Sa nu ne inselam, faptul acesta nu este specific doar fotbalului. Din pacate este o caracteristica a intregii societati romanesti. Imbucurator este faptul ca, incet-incet, intervine acea schimbare de mentalitate atat de necesara in Romania.

Poate ca in timp, odata cu inlocuirea "greilor" din conducerea fotbalului romanesc, si acest sport va adopta ca repere profesionalismul, corectitudinea si competenta. Sper doar ca acele vremuri sa nu fie atat de indepartate pe cat par acum.

Marius

MoWeed12.03.2008 21:43

Atata timp cat patronii romani nu o sa inteleaga ca echipele lor trebuie conduse de oameni profesionisti, cat aceeasi patroni vor interveni la echipa in necunostiinta de cauza nu se poate vorbi de profesionalism in fotbalul romanesc.

1on12.03.2008 23:38

Totuși, au fost cazuri și la noi: Protasov și Rãzvan Lucescu. De fapt doar Rãzvan Lucescu a declarat anul trecut vã va pleca de la Rapid. În cazul lui Protasov s-a tãcu. Dar ãstea sunt doar excepții.

LARI12.03.2008 23:46

Man, vezi ca Mancini nu e la prima tentativa de a pleca, iar, dupa meci, a spus ca demisia de la finalul sezonului nu are nimic de-a face cu ratarea calificarii.

Oricum, excelent scoasa in evidenta ideea de profesionalism.

Pacat ca "jurnalistii" din Romania se preocupa sa se gudure pe langa Miti(ti)ca si jegali pentru niste declaratii. Iar "editorialele" din presa centrala...

ssik_ringo13.03.2008 05:59

la fel sa intamplat si cu Ottmar Hietzfeld de la Bayern....deja a semnat cu nationala Elvetiei

JDERUL13.03.2008 07:04

Pentru a avea ,,pretentii occidentale",trebuie ca si la noi sa se faca simtita prezenta celor doua deziderate ce stau la temelia civilizatiei,anume:educatia si cultura! Atata timp cat persoane publice dau dovada ca le sunt straine cele mai elementare norme de bun simt,se intrec in a-si etala cu emfaza incultura,dar prevalandu-se de putere sau bani se cred prooroci,dumnezei si actioneaza in consecinta,nu putem vorbi de civilizatie si,implicit,de PROFESIONALISM.

Traim in tara Epigonii(-lor) marelui EMINESCU.

geoct13.03.2008 07:11

De felul meu sunt optimist, insa referitor la acest aspect, nu prea pot sa fiu. Am sperat mult timp ca intoarcerea jucatorilor din generatia de aur va aduce un suflu nou in conducerea fotbalului nostru. Ca o sa se termine cu certurile, acuzatiile si improscarile cu noroi in favoarea unor discutii bazate pe argumente logice. Ca in timpul cat au jucat pe afara, au invatat cate ceva. Insa, nu cu mult timp in urma, a fost o emisiune in care Ion Craciunescu critica modul de delegare al arbitrilor de catre Ionut Lupescu. A dat telefon Prunea; si ce a facut? In loc sa ii aduca lui Craciunescu argumente in favoarea lui Lupescu (de genul "a fost delegat X pentru ca..."), s-a apucat sa acuze, ca cine e Craciunescu sa il judece pe Lupescu, ca pe vremuri facea afaceri cu Copos, etc. Nu vreau sa judec acum cine avea dreptate, insa mi-as fi dorit un alt gen de discutie. Si putem duce discutia mai departe. Tot timpul avem tendinta sa spunem ca "altii" sunt de vina: arbitrul, adversarii care cu noi joaca mai motivat decat atunci cand joaca cu altii, etc. Eu unul continui sa zic ca nationala noastra nu a pierdut calificarile din cauza arbitrilor. Amintiti-va doar episodul Copenhaga: mama, ce ne-a facut arbitrul, am pierdut calificarea din cauza lui. Nu, calificarea am pierdut-o cand ne-au dat danezii 5-2, cand i-am pus pe ai nostri sa joace pe nisip, cand ne-a batut Norvegia aici cu 1-0 sau chiar la Copenhaga, cand am avut cel putin 3 ocazii singuri cu portarul. Sau referitor la Euro, nu inteleg obiective de genul "sa trecem de grupe". Daca trecem de grupe, trebuie sa intram pe teren cu gandul la victorie, nu ca ne-am indeplinit obiectivul. Revenind la Steaua, asta e principalul rau pe care cred eu ca l-a facut Becali: prin comportament si declaratii, a distrus spiritul de competitie intre jucatori si dorinta de a da totul pentru victorie. De ce sa trag tare la antrenamente sau pe teren, daca oricum la prima greseala sau impresie aiurea, ma face patronul praf si ma trimite la echipa a doua? Sau de ce sa ma omor, ca patronul oricum ma tine, ca ii place de mine...

Living_Dead_Stripper13.03.2008 07:54

Profesionismul de Balcani

E manea, e doar pe bani,

In Vest e mai complicat,

Trebuie munca, atestat...

JDERUL13.03.2008 08:35

Tot marsand pe ,,maneluta"

Vom ramane de caruta

Si-n contactele cu Vestul,

Ei sunt Ei,noi suntem...Restul.

SSK13.03.2008 11:52
:))))) Felicitari! Amandurora!
SebahSTEAUA13.03.2008 12:23

Hai mai Marius ca si la noi merge asa :))))) . Isi anunta un fotbalist plecarea,e trimis urgent la echipa a 2a.Profesionalism din greu si la noi :P

yo_marius13.03.2008 12:31
Hai mai Marius ca si la noi merge asa :))))) . Isi anunta un fotbalist plecarea,e trimis urgent la echipa a 2a.Profesionalism din greu si la noi :P

exact!

citindu-ti postul mi-am amintit de plecarea lui Roberto Carlos de la Real la Fener...

mai avem mult pana departe...

SebahSTEAUA13.03.2008 13:57

Eu mi-am amintit de Reghencampf si Piturca :D

ultrash13.03.2008 18:08