Daca d-l Becali insista sa actioneze tocmai pentru ca lucrurile sa mearga bine atunci cea mai buna actiune este absenta domniei sale de langa echipa. Glumind amar, consider ca daca tot ai incercat atatea variante in care au avut altii de suferit, mai bine ar fi sa aplici metode punitive si asupra propriei persoane. Fac prinsoare ca dupa sase luni de liniste la echipa nimeni nu-i va simti lipsa.
Sa fie clar, Steaua nu a pierdut acest campionat doar pentru ca a fost invinsa la Iasi. Adevarat este ca infrangerea de aseara a fost o supriza pentru mine si o mare mahnire in acelasi timp. Totusi, nu trebuie uitat faptul ca in acest sezon echipa a avut patru antrenori si ca a fost implicata in mai multe scandaluri - de fiecare data cu finantatorul in prim plan. Un sezon ratat din cauza multiplelor masuri de carpeala croite dupa necesitati ce au tinut de rezolvarea unor probleme de imagine ale strategului national in detrimentul unei strategii.
Revenind la meciul de aseara, marturisesc ca nu ma asteptam la un joc senzational, dar speram sincer intr-o victorie. Eram constient ca o echipa adunata, cu Plesan si Ghionea reveniti dupa o lunga absenta in meciurile oficiale, cu trei noi achizitii aduse de peste mari si tari ce nu au apucat inca sa cunoasca duritatea unui meci din provincie, nu va putea arata omogenitate si spectacol, dar o infrangere a insemnat prea mult.
Cine nu invata din greseli risca sa le repete, iar cine le repeta isi merita soarta. Aici fac referire si la conducere, jucatori sau antrenori. Aveam deja triste experiente cu formatia moldava, o grupare sportiva care stie sa joace la sacrificiu si una pliata perfect pe organigrama Cooperativei din fotbalul romanesc. Pe acest fundament reamintesc faptul ca Iasul, desi oras stelist, detine in prezent o echipa mereu datoare rivalelor bucurestene Dinamo si Rapid. Apoi, urmeaza latura sportiva. Sa fim bine intelesi, odata ce ai primit gol de la Politehnica Iasi pe terenul acesteia e foarte greu sa revii. Asta daca nu cumva te numesti Dinamo Bucuresti. Dupa ce ti s-a intamplat nenorocirea, moldovenii vor incepe sa traga de timp prabusindu-se chiar si in situatia in care au fost loviti de o musca.
Pe langa ghinionul extraordinar avut in repriza a doua, pe langa lipsa de inspiratie a antrenorului Lacatus, trecand peste socul produs de executia braziliana a lui Banel din minutul 3, omitand aici si antipatia vadita fata de gruparea ros albastra manifestata de aproape toate orasele din provincie datorita imaginii d-lui Becali, trebuie sa admitem ca meciul s-a pierdut pe teren si tocmai din cauza unei prestatii extrem de slabe a favoritilor nostri. Dica a fost de nerecunoscut, ineficient si apatic, Goian si Ghionea inconstanti, la fel si Golansky, iar constructia jocului a fost una greu de inteles. In prima repriza ros albastrii au bubuit mingile in fata practicand un joc usor de contracarat de o echipa gazda asezata pe trei randuri in fata propriului careu de catre un antrenor Popa maestru al antijocului. Brigada de arbitri nu a dezavantajat fatis echipa noastra dar ne-a tocat tot meciul. Tusierul de pe partea bancilor tehnice ne-a mancat ficatii cu lingurita. Apoi a urmat introducerea lui Surdu in teren, totul culminand cu un corner batut cu spitul de catre acesta. Mingea s-a dus aiurea de tot, o lovitura de fotbalist de Liga a treia. Pentru prima data in acel meci m-a apucat deznadejdea. Aceasta o fi Steaua?
In ceea ce-l priveste pe Nicolita nu am sa despic firul in patru. Eu nu-i reprosez autogolul de aseara (asa cum o fac multi dintre cei ce l-au ridicat in slavi pana ieri) ci am alte nemultumiri legate de prezenta sa in primul unsprezece. Personal am exprimat in dese randuri faptul ca Jardel este un jucator bun pentru campionatul Romaniei dar nu este de nivelul pe care-l dorim la Steaua. Desi o sa-mi atrag multe antipatii, spun ca eu nu l-as tine titular pe Nicolita tocmai pentru ca am apucat sa vizionez ceva fotbal practicat de niste oameni simpli, ilustri anonimi pentru multi ultrasi de astazi, care se numeau Balan, Barbulescu, Petrescu, Stoica sau Boloni. Banel are caracter, are suflet, este inimos, aleargaaaaaa muuult, dar limitele sale sunt deseori vazute. Legile performantei sunt dure, iar atunci cand din cinci centrari iti sunt blocate trei, iar cand faci un stop iti sare mingea ca din bordura, ar trebui sa existe cineva care sa aiba taria sa incerce si alte variante. Nu este vina lui ca este titular ci vina altora care-l considera de neinlocuit. Una peste alta, indiferent de ce decizie se va lua in cazul lui Nicolita eu afirm sus si tare ca acest jucator (si nu numai el) este mai bine platit decat valoreaza. Acum sper sa nu fie numit iarasi capitan de echipa.
Aceasta editie de campionat a fost hotarata in mare masura in prima etapa a returului. CFR Cluj isi permite acum luxul sa joace cu echipa a doua in deplasarea din Ghencea. Trebuie sa fii naiv sa mai crezi ca acest metronom clujean s-ar mai putea impiedica in alte trei meciuri si ca Steaua va castiga tot. Adevarat este ca in fotbal s-au vazut multe dar parca aud si acum plesnitura si sunetul de "beașcã" atunci cand Surdu a batut cu spitul un corner. A urmat stopul facut de Jardel fara a fi presat de nimeni dupa o lansare in adancime, executie ce l-a scos din minti pe Lacatus, acesta inlocuindu-l aproape instantaneu pe gafeur. Apoi lovitura libera batuta de Dica in repriza a doua si apatia sa atunci cand toata lumea astepta mai mult de la el. Una peste alta trebuie sa invatam sa si pierdem si sa stim cum sa o facem. In acest sens, aplauzele galeriei Stelei adresate jucatorilor si antrenorului Lacatus dupa fluierul final m-au incredintat ca exista o baza in acest sens. Sa avem rabdare. Avem de ales?