FC Steaua Arhiva Forum
Arhiva forumului FC Steaua — conservata in regim doar-citire. Postarea a fost dezactivata. Inapoi la site

Sansa lui s-a numit Steaua

fcsteaua.ro19.02.2008 19:34

Poate vã întrebați cum este susținutã financiar activitatea unui sportiv de performanțã. Unul dintre cei care vã pot rãspunde la aceastã problemã se numește Bogdan Tudor, cel mai bun sãritor în lungime al României și angajat al CSA Steaua.

Maiorul care sare în lungime

Lumea a început sã mã cunoascã în 1991, spune Bogdan Tudor. În acel an, la Campionatele Mondiale de la Tokyo, a obținut locul cinci într-o competiție care avea sã stabileascã recordul mondial. Printre adversari, Mike Powell și Carl Lewis, atleți care au marcat ascensiunea lui Bogdan.

Competiția aceea m-a motivat mult. Aveam 21 de ani și a fost important sã concurez într-o companie atât de importantã.

De reținut cã sãritura de atunci a lui Mike Powell, 8,95 metri, este și astãzi recordul mondial al probei.

Bogdan Tudor este maior, angajat al Clubului Sportiv al Armatei Steaua.

Crede cã longevitatea sa sportivã se datoreazã în mare parte clubului. Am avut mare noroc sã îl am coleg pe actualul comandant al Stelei, George Boroi. Sunt locuri din care ești dat afarã imediat ce ai prima problemã.

La Clubul Armatei am avut parte întotdeauna de sprijin și cred cã marele avantaj al Stelei este cã are în conducere foști sportivi de performanțã.

Este greu de imaginat ce ar fi fost nevoit sã facã Bogdan pentru a trãi decent, dacã nu ar fi fost cadru militar.

Are numai salariul de maior. Din asta trãiește astãzi sportivul de performanțã Bogdan Tudor.

Premiile naționale sunt nesemnificative: 8 milioane locul I, iar la competițiile internaționale este greu sã ajungi, pentru cã totul se face pe bazã de invitație. Aceasta din urmã presupune o performanțã comparabilã internațional și cum cea mai bunã poziționare externã a lui Bogdan a fost un loc trei la Europenele în salã din 1994.

Alergând spre zidul morții

Este greu sã-i ceri unui sportiv performanțã, în condițiile în care, pe plan intern, nu sunt mai mult de trei competiții cu mizã. O datã te simți rãu, iar altã datã bate vântul. În felul acesta îți rãmâne o singurã ocazie sã arãți tot ce poți.

ªi ca sã te antrenezi pentru ocazia respectivã, ai la dispoziție o salã în care orice concurs internațional te-ar scoate sigur campion, pentru cã strãinii nu s-ar putea adapta suprafeței. Nu este cazul probei lui Bogdan Tudor, dar turnanta de la sala Complexului Lia Manoliu este necorespunzãtoare. E atât de bruscã încât dacã intri cu vitezã, s-ar putea sã ai probleme la glezne. E un fel de zid al morții, spune Bogdan.

Sportul l-a format ca om

Nu a avut probleme grave de sãnãtate de-a lungul carierei sportive. 30 de ani de atletism, fãrã accidentãri deosebite. A început cu sãritura cu prãjina, datoritã antrenorului Dumitru Gârleanu un om deosebit, determinant pentru cariera mea.

A continuat cu decatlonul, iar dupã 1990 s-a hotãrât sã concureze numai la sãritura în lungime.

Iar dacã ar da timpul înapoi, ar face același lucru. Atletismul m-a învãțat sã fiu disciplinat și modest. Cred cã m-a format ca om, afirmã Bogdan Tudor.

La 37 de ani, viseazã la Olimpidã. Mã simt bine fizic, cred cã pot sã fac baremul pentru Beijing. Acest lucru înseamnã 8,10 metri, cel puțin. Adicã exact performanța naționalã din 2006.

Anul trecut a sãrit doar 7,97, dar înainte de Olimpiadã, stimulat de posibilitatea ultimului moment de referințã al carierei, Bogdan Tudor se aratã optimist. Iar dincolo de posibila îndeplinire a calificãrii, "important e sã participi".

Trebuie sã ne gândim serios la faptul cã va veni vremea când nu vom avea cu cine sã onorãm competițiile internaționale.

...

Sãritura lui Bogdan Tudor, 8,37 metri (1995, Bad Cannesteadete), figureazã și astãzi ca record național în aer liber. Deținãtorul recordului la proba similarã, dar în salã, este un alt Bogdan, Þãruș, în vârstã de 32 de ani. 8,30 metri a sãrit Þãruș în anul 2000.

De mai bine de 14 ani, antrenoarea lui Bogdan Tudor este Anișoara Cușmir, deținãtoarea recordului național la sãritura în lungime salã, feminin, cu un 7,43 realizat în 1983. Bogdan este dãruit total sportului.

Mi-au plãcut dintotdeauna perseverența și seriozitatea lui.

În mod normal, își va face baremul pentru Olimpiadã. Anișoara Cușmir privește mai departe de Beijing 2008 și realizeazã cu tristețe faptul cã nu existã sportivi care sã moșteneascã ambiția și plãcerea de a face atletism a lui Bogdan.

La ce ar trebui sã ne gândim noi este faptul cã nu vine nimic din urmã.

Constantin PIªTEA

Extras din Observatorul Militar, Nr.2/2008

CaTaLiNsm StElIsTu19.02.2008 20:37

"La ce ar trebui sã ne gândim noi este faptul cã nu vine nimic din urmã."

Nici nu era nevoie de nici un articol.....asta spune mai mult decat o mie de cuvinte!!!!!!!

Oricum felicitari lui Bogdan pentru cariera sa de invidiat si nu in ultimul rand pentru el ca om!Iar rusine pentru cei care nu sprijina sportul de performanta si nu-l recompenseaza.

Ne-am saturat de oameni cu facultati si doctorate care cersesc,sau mari sportivi care au adus cinste,onoare si medalii statului iar ei traiesc la limita subzistentei si pentru ei nu se gasesc bani dar pentru"alesii"neamului care nu fac altceva decat fura tara aceasta se gasesc mereu bani pentru mariri salariale si altele;sau analfabeti si ciobani care se afla in functii de conducere sau posturi pe care in mod normal nu ar trebui sa le ocupe! .

axl19.02.2008 20:46
La 37 de ani, viseazã la Olimpidã.

Dumnezeu sa te ajute, Bogdan. Mult succes!

st_194719.02.2008 21:23

Multa bafta Bogdane !

"La ce ar trebui sã ne gândim noi este faptul cã nu vine nimic din urmã. " ..pacat

DonAndres20.02.2008 00:04

Sa dea Dumnezeu sa te vedem in lotul Romaniei la festivitatea de deschidere Bogdan!

Si apoi asteptam de la tine sa ne oferi emotii in concurs,(poate finala)!

Citius Altius Fortius!

MoWeed20.02.2008 07:57

Mult noroc Bogdane sper sa te vedem la olimpiada!

Numai in Romania se pot vedea sportivi de performanta care se antreneaza in conditii mizere si au niste venituri extrem de mici. Si asta nu numai la atletism ci la majoritatea sporturilor....

horse3720.02.2008 09:04

off topic.

cei de la observator au gresit. recordul anisoarei cusmir de 7.43 a fost realizat in aer liber pe defunctul 23 august la campinatele nationale de atletism. a mai avut o saritura de peste 7.50 dar aceasta a fost depasita. acest fost record mondial are totusi o umbra de doping. in fapt cine merge astazi in sala de atletism o poate vedea pe anisoara cusmir si va veti mira de ce voce are. si asta numai de la doping.

eddie the 'ead20.02.2008 09:48

Bafta multa, Bogdane!

Si pentru ca nu vine nimeni din urma... E a doua oara cind aud asta, in aceasta saptamana. Chiar nu se mai duc copiii la sport? Sau aleg doar fotbalul?! (trec peste motivatia cit se poate de reala si de trista ca "nu au unde") Eu si multi alti prieteni cind eram in scoala generala si in liceu am facut sport (nu volei cu clasa, ma refer la sport de performanta). De ce nu vine nimic din urma? Trist, foarte trist... Ca sa citez pe cineva, chiar o sa ajungem o natie de ologi, strambi etc.

bodanelu20.02.2008 11:00

@eddie the 'ead nu.. nu mai vine nimic din urma. Sunt in rm. Valcea si chiar vorbeam cu familia si cu mai multi amici legat de problema copiilor si a sportului. Am pe cineva in familie care mi-a dat o explicatie destul de ciudata cand i-am intrebat de ce nu au dat copilul la sport: pai nu putea sa le faca pe toate, si am ales partea cu invatatul. copilul are 16 ani si face fizioterapie pentru ca e prost dezvoltat. probleme cu sternul etc..

Treceam pe langa MCDonalds si KFC si vedeam numai familii care`si indoapa copii de la 3-4 ani cu rahaturile de acolo...

w3bmaster20.02.2008 13:43

Succes si sa ai bafta la Beijing ....

yo_marius20.02.2008 13:48
Treceam pe langa MCDonalds si KFC si vedeam numai familii care`si indoapa copii de la 3-4 ani cu rahaturile de acolo...

o sa fiu putin off-topic.

astazi a fost ultima oara cand am intrat la mec. erau azi la mec niste copii atat de mici si atat de grasi, incat mi s-a facut scarba si am plecat. iar parintii aia inconstienti care baga in copilasi "happy meal" in nestire ar trebui batuti zdravan. nu pot sa cred ca sunt atat de orbi si nu vad ce se afla intr-un happy meal, exceptand jucaria.

eddie the 'ead20.02.2008 14:19

Da, sanatate curata... Dar vorba americanului mancatoriu de orice-burgeri, "don't get me started" pe tema asta.

CaTaLiNsm StElIsTu20.02.2008 19:37

Dupa cum vad eu ca stau lucrurile,Apocalipsa nu insemna altceva decat"autodistrugere"...ceea ce a si inceput sa se intample.

Nu vreau decat sa acultati melodia asta si sa reliefati asupra ei,mai ales cei care au copii:

Leasa_Dragos___Diferente.mp3