FC Steaua Arhiva Forum
Arhiva forumului FC Steaua — conservata in regim doar-citire. Postarea a fost dezactivata. Inapoi la site

Iosif Petschovschi

yo_marius08.02.2008 20:34

S-a nascut pe 2 iulie 1921 in Timisoara,unde isi va petrece copilaria.A fost al patrulea din cei zece copii ai familiei Petschovschi.

Deprinde pasiunea pentru fotbal in copilarie,in cartierele Timisoarei,pentru ca in 1934 sa ajunga la juniorii Chinezului,unde este remarcat de antrenorul echipei de seniori,austriacul Vana.

Debutul in Liga I se produce la varsta de 16 ani intr-un meci al Chinezului cu concitadina Ripensia.

De-a lungul carierei a mai fost legitimat la CAM Timisoara (1939-1940), iar la Chinezul (toamna 1940), CA Oradea (1941-1944), Ferar Cluj (1945), IT Arad (1946-1952), CCA Bucuresti (1952-1954) si (din nou) Flamura Rosie Arad (1954-1962).

A jucat 3 sezoane pentru CCA,intre 1952-1954,cu care a castigat 2 titluri si o cupa,marcand 19 goluri intr-un total de 50 meciuri.Gurile rele spun ca perioada petrecuta in Bucuresti a fost una nefasta pentru Peci(porecla lui Petschovschi) dar,dupa cum vedem, a fost una extrem de prolifica pentru palmaresul timisoreanului.

Jucator de certa clasa continentala, cu o tehnica individuala si strateg recunoscut, apt pentru orice post (inclusiv titular ca portar intr-un meci oficial cu Gaz Metan Medias), idol al multor generatii tinere, a fost un veritabil colectionar de trofee, de la campionatul Ungariei cistigat de CAONAC in 1943, pina la cinci titluri nationale cu ITA si CCA, de doua ori Cupa Romaniei cu aceleasi echipe, imbracind tricoul reprezentativei Romaniei pina la impresionanta etate de 37 ani!

Potrivit unui procedeu deseori uzitat si in perioada interbelica, devenit selectionat si in reprezentativa Ungariei, pentru a i se schimba nationalitatea, Petschowsky (cum ii ortografiau numele cei mai multi gazetari ai timpului) adopta de circumstanta numele (pseudonimul) de Pereny. Si iata ca pe la sfirsitul anului 1946, pe cind Petschovschi evolua cu mult brio la IT Arad, apare in curtea echipei franceze FC Strasbourg un jucator blond, mic de statura, cu ochii albastri, care se recomanda Pereny. Voia sa se angajeze la divizionara de prima Liga din localitate, afirmind ca el este cel ce a jucat la NAC si ca a fost chiar ranit in cursul unei partide cu Ujpest Budapesta. Incantati de achizitia putin costisitoare, fericiti de a avea printre echipieri un fotbalist de mare clasa, conducatorii FC Strasbourg il angajeaza numaidecit. Se pare ca noul venit a corespuns doar la antrenamente. Presa franceza sesizeaza "confuzia" si se intreaba cine este adevaratul Pereny: cel din Franta ori cel din Romania?

A strans nu mai putin de 273 de partide in prima Liga din Romania,marcand 86 de goluri.La nationala a jucat 32 de meciuri,inscriind 11 goluri.

Un fapt mai putin cunoscut este ca in 1947 a fost suspendat pe o perioada de 3 luni pentru ca,inaintea unui meci Romania-Polonia,el a pariat pe lesi.

Ca o dovada a recunoasterii imensului sau talent,in 1952,devine primul fotbalist care primeste distinctia de maestru al sportului.De asemenea,Peci a fost primul fotbalist din Romania invitat sa joace in asa numita "echipa a stelelor lumii" alaturi de cei mai mari jucatori ai acelor vremuri!

Desi este cunoscut ca jucatorul simbolic al aradenilor (la intrarea in stadionul UTA avand chiar 2 statui) nu putem trece peste faptul ca un jucator genial ca el,in fapt in primii 3 dati de Romania alaturi de Dobrin si Hagi, a jucat pentru CCA si chiar a castigat 3 trofee cu echipa militara.

petschovschi1sz5.jpg

dee09.02.2008 11:20

Miracolul CCA-ului a atras multi fotbalisti , ( pana la urma toti isi doreau, in mod firesc "conditii mai bune, o motocicleta, un grad in Armata si bani", ) printre care si I. Petschovschi, insa el ramane jucatorul emblematic al UT-ei Arad, fiind recunoscut ca fiind cel mai mare jucator care a jucat vreodata pentru UTA, un fel de Lacatus al aradenilor, "un manz de rasa cu care speri sa castigi derby-urile, un manz foarte dificil" (Coloman Braun Bogdan)

Ca orice mare fotbalist, statuia si-a ridicat-o singur, din momentul in care a calcat pe iarba. E de apreciat ca aradenii stiu ce este respectul si pretuirea fata de marile valori.

petschovschiqy3.jpg

yo_marius09.02.2008 11:32

evident ca el este cunoscut ca si jucatorul emblematic al aradenilor si nu cred ca am spus altceva. Insa faptul ca cel mai bun jucator roman din acea perioada a ales sa joace la CCA (din motivele expuse de tine, dar nu-ti imagina ca Ronaldinho sau Kaka joaca din dragoste, ci tot pentru

"conditii mai bune, o motocicleta, un grad in Armata si bani")

din cauza ca el a fost legat sufleteste de UTA am pus acest topic la "istorie" si nu la "Mari jucatori" sau "Legendele Stelei"...

eu cred ca merita sa ne cunoastem si acesta parte a istoriei, nu numai jucatorii emblematici despre care s-a tot scris si, fara indoiala, se va mai scrie inca mult si bine.

puyol09.02.2008 11:46

nu stiu unde citisem ca Iosif Petschovschi nu ar fi primit niciodata nici macar un cartonas galben,de aici si trofeul "Iosif Petschovschi" acordat de "sportul" inainte de revolutie,adica trofeul pentru cea mai fair play echipa sau cel mai fair play jucator,nu mai stiu exact. in clins sa cred ca pentru cea mai fair play echipa :)))

dee09.02.2008 11:48
nu stiu unde citisem ca Iosif Petschovschi nu ar fi primit niciodata nici macar un cartonas galben

nu stiu daca a primit sau nu cartonase galbene, insa a fost supranumit "campionul fair play-ului", ce sa mai spun ca in Arad exista o strada care-i poarta numele.

Virgil10.02.2008 10:10

@ dee

E cat se poate de sigur ca Petschovschi (02.07 1921 - 06.10 1968) nu a primit niciun cartonas galben. Pe vremea aia nu existau.

La editia World Cup Mexico 1970 nu s-au mai ivit acele incidente si accidentari care macinasera competitiile din 1962 si 1966. Editia din 1970 a FIFA World Cup a trecut fara ca vreun jucator sa fie eliminat, egaland astfel recordul de la FIFA World Cup 1950. Pentru prima oara s-au acceptat schimbarile in timpul jocului, si au fost introduse si cartonasele galbene si rosii.

greco12.03.2008 19:42
@ dee

E cat se poate de sigur ca Petschovschi (02.07 1921 - 06.10 1968) nu a primit niciun cartonas galben. Pe vremea aia nu existau.

La editia World Cup Mexico 1970 nu s-au mai ivit acele incidente si accidentari care macinasera competitiile din 1962 si 1966. Editia din 1970 a FIFA World Cup a trecut fara ca vreun jucator sa fie eliminat, egaland astfel recordul de la FIFA World Cup 1950. Pentru prima oara s-au acceptat schimbarile in timpul jocului, si au fost introduse si cartonasele galbene si rosii.

Cei de la UTA Arad au și un cântec dedicat lui Petschovschi:

De la Dunãre la Sena,

Din Carpați în Pirinei,

Toți utiștii se adunã

Sã vadã un meci și ei

Toți utiștii se adunã

Sã vadã un meci și ei

Ei iau mingea și o-ncearcã

ªi o joacã armonios

Numai unul stã deoparte

ªi suspinã dureros

Numai unul stã deoparte

ªi suspinã dureros

E Petschovschi fotbalistul

Ce-ți încântã inima

Tot Aradul îl admirã

Împreunã cu UTA

Tot Aradul îș admirã

Împreunã cu UTA

Lari03.09.2010 06:42

Johnny Raducanu:

Am fost intii cu Rapiduletul. Era acolo o lume incredibila Se duceau de dimineață pe stadion cu lampa de gaz, iși faceau acolo supa, aveau sticla de vin de 12 lei, mincau, jucau table. Pierdea Rapiduletul? Tot echipă mare era! Întelegi cam ce a fost la echipa aia? Apoi, l-am vazut pe "Peci" cum a bagat-o in poartă direct din corner la un meci al lui CCA. M-am speriat rau!

- "Peci", in traducere Petschovschi!

- Da. Acasa la Braila, jucam des carambolaj. Știam toate unghiurile cu bila, sus, jos, dreapta, cu manta, la mijloc. Cam asta era si "Peci" cu mingea, ca la carambolaj! Mai arată-mi mie unul in ziua de azi care inscrie direct din corner! "Peci" dormea cu mingea sub perna iubea fotbalul cum iubesc eu pianul. Și dacă vă mai zic una cu el, cadeti pe spate!

- V-ascultam!

- Venea cu gasca de la CCA si batea cu 3-0 pe Dinamo in Groapa iar baietii ăștia care pierdeau se aliniau la intrarea spre vestiare si-i aplaudau pe invingatori. Să mor de mint! Iar lumea din tribune facea la fel! Voila! Ati ramas cu gura cascata nu?

Lari03.09.2010 13:35

Beleam ochii prin niste arhive si am constatat ca Nationala si-a mancat niste batai sora cu moartea cu nenea Petschovschi in teren. Si nu numa' cu el.

Ia fiti atenti colea:

Meci de debut al lui nenea Iosif in echipa reprezentativa: Ungaria-Romania: 7-2 (5-2), la 30 septembrie 1945. Au marcat: Hidegkuti (8', 87'), Puskás (15', 69'), Zsengellér (25'), Rudas (32' pen),

Nyers (33') / FABIAN (20'), PETSCHOVSKI (40'). In echipa noastra mai juca, dintre aia cunoscutii, Nicolae Simatoc. Asta si primul meci la Nationala al lui Coloman Braun. Un fel de-a spune, ca cica nu s-a dus la meci. :huh:

Romania - Cehoslovacia: 2-6, Bucuresti, 21.09.1947. Dintre aia cunoscuti, au jucat: Valentin Stanescu, Francisc Spielmann si nenea Iosif. Meci de debut pe banca tehnica pentru Francisc Ronnay.

Romania - Ungaria: 0-3 (2 goluri Puskas), Bucuresti, 12.10.1947. Dintre aia cunoscuti, au jucat: Valentin Stanescu, Francisc Spielmann, Bazil Marian si nenea Iosif.

Celebrul Ungaria - Romania: 9-0 (doua goluri Puskas), la Budapesta, 06.06.1948. Doar nenea Iosif a jucat dintre aia cunoscuti.

Romania - Ungaria: 1-5 (Iosif-un gol, Puskas-3), Bucuresti, 24.10.1948. Doar nenea Iosif a jucat dintre aia cunoscuti. Selectioner era Baratki.

Ungaria - Romania: 5-1 (Ozon a dat-o-n ate pentru noi), Budapesta, 19.09.1954. N-a jucat Iosif, da' s-au facut de pomina urmatorii: Costica Toma, Alexandru Apolzan, Vasile Zavoda, Nicolae Dumitru "Nicusor", Titus Ozon.

Suedia - Romania: 4-1, Goteborg, 15.06.1955. Dintre aia cunoscuti, au jucat: Ghe. Pahontu, Alexandru Apolzan, Ene II, nenea Iosif, Titus Ozon.

De acord, adversarele alea erau in varful lantului trofic pe vremea aia, dar, totusi...

Marius03.09.2010 13:37

din 7 meciuri, 5 sunt cu supernationala Ungariei deci n-are rost sa le punem la suflet :)

pe mine insa chiar m-a uimit ce-a spus nea' Raducanu.

Alexandru H.03.09.2010 14:55

Nationala anilor 50 era slaba rau. De fapt, varful nationalei romane s-a atins prin 1934-1936, pentru ca apoi sa cadem din penibil in penibil pana in anii 60. In 1938 ne-a eliminat Cuba, dupa aceea Iugoslavia si Ungaria au sarit pur si simplu etapele, lasandu-ne pe noi la nivelul Bulgariei si Albaniei.

teo_arad06.10.2010 13:25

Azi se implinesc 42 de ani de cand a murit "Simbolul Nostru",al aradenilor si fost jucator la CCA,Iosif Petschovschi.

Dumnezeu SA-L IERTE

Lari06.10.2010 19:36

Speram ca se roaga pentru noi...

BINECUVANTATA SA-I FIE AMINTIREA!