FC Steaua Arhiva Forum
Arhiva forumului FC Steaua — conservata in regim doar-citire. Postarea a fost dezactivata. Inapoi la site

Paraschiv - Îmi lipsește Steaua...

fcsteaua.ro14.01.2008 19:32

Sorin Paraschiv: "Îmi lipsește Steaua, este casa mea"

Fostul lider din linia medianã a Stelei este încîntat de atmosfera de la Rimini și crede cã, în viitor, poate face pasul în Serie A, ceea ce i-ar spori și șansele la naționalã. "Para" se declarã fanul Interului și al Fiorentinei, dar s-ar mulțumi și cu o echipã micã din Il Calcio.

SportM: Sorin, ești la Rimini de mai mult de o jumãtate de an. Cum o duci în Italia?

Sorin Paraschiv: Sînt bine, sînt liniștit, mult mai liniștit fațã de viața din România. Îi mulțumesc lui Dumnezeu cã toate îmi merg bine, atît personal, cît și profesional. Din punct de vedere fotbalistic, pot spune cã am mai crescut, e o experiențã majorã.

SportM: Ai venit acolo de la Steaua, echipã cu care ai jucat în Champions League. N-a fost mare șocul?

Paraschiv: Pentru mine n-a fost un șoc, fiindcã știam unde vin, cunoșteam dinainte condițiile care mã așteptau. Am fost la Rimini, am vãzut, m-am hotãrît și am semnat. Însã pentru multã lume din jurul meu a fost fãrã îndoialã un șoc, s-au întrebat probabil de ce am luat respectiva hotãrîre.

SportM: Cum au fost primele zile? ªtiai italianã?

Paraschiv: Nu știam italianã, dar, ca orice român, pricepeam destul de bine ce se discuta. Foarte bine mi-a prins experiența cu Walter Zenga, pentru cã așa am înțeles imediat indicațiile antrenorului de la Rimini. Cu bãieții mi-a fost mai greu sã comunic la început, dar acum vorbesc limba în proporție de 75-80% și o înțeleg perfect.

SportM: Ce are caracteristic Serie B?

Paraschiv: Se joacã foarte tare, este un stil bazat în primul rînd pe forțã. Jucãtorii sînt extrem de puternici, dar le au mai puțin cu tehnica. Nu e povestea din Serie A, unde, din unsprezece, opt-nouã sînt mingicari. Iar fațã de ce era la Steaua, e diferențã mare. Acolo fãceam joc de pase, de la portar mingea trecea firesc prin toate compartimentele, nu lãsam adversarul sã respire. Aici, se știe: mingi lungi și joc pe vîrfuri, nu e timp de cine știe ce construcție. Oricum, Rimini e o echipã bunã și face fațã.

SportM: Cum pregãtesc italienii meciurile?

Paraschiv: Sã știi cã nu e "armatã". Intrãm cu o searã înainte de joc în cantonament, eventual mai facem mici exerciții specifice, luãm masa, dupã care a doua zi avem etapa. Noroc cã hotelul unde ne cazãm e la douã minute de mine și de stadion, deci mi-e chiar ușor. Cînd avem deplasare, plecãm de joi și jucãm sîmbãtã.

SportM: E a doua divizie din Cizmã peste Liga I?

Paraschiv: Nu cred cã se poate face comparație, e cu totul alt fotbal. Aici salariile sînt de trei-patru ori mai mari decît cele din primul eșalon de la noi, și cred cã asta spune tot. Pe urmã, e un echilibru mare de tot, vreo zece formații care la noi ar termina cu siguranțã sus. Bologna, Brescia, ca sã dau douã exemple, sînt trupe care s-ar clasa în România în primele șase, ca sã nu zic direct pe podium.

SportM: Atmosfera?

Paraschiv: Atmosfera e relaxatã, lumea vine pentru spectacol. Tribuna știe fotbal, însã e și înțelegãtoare cu favoriții. Se întîmplã ca fanii sã te aplaude chiar și dupã un meci egal sau o înfrîngere, ceea ce în "Ghencea" nu prea era posibil pe vremea mea. ªi nu cred cã s-au schimbat lucrurile între timp. Greșesc?

SportM: Nu prea. Care a fost cea mai grea formație cu care ai jucat pînã acum?

Paraschiv: Toate sînt grele! Bine, existã și unele mai grele ca altele, normal, dar cuvîntul de ordine în Serie B e "luptã". Nici un adversar nu e facil, fie cã vorbim despre Bologna, Lecce, Pisa, fie de codașe ca Vicenza sau Ravenna. Rimini are o echipã bunã, cu fruntașele am fãcut partide excelente și eu zic cã ne respectã. Ca sã îți faci o idee despre echilibrul din Serie B, îți spun cã din douãzeci și douã de formații, cam zece trag la promovare.

SportM: Anul trecut ați terminat pe cinci, acum însã sînteți ceva mai jos. Sînt șanse la promovare?

Paraschiv: Obiectivul nostru e sã fim în primele șase. Cu alte cuvinte, sã intrãm în play-off, la care iau parte echipele clasate între locurile trei și șase. Prima și a doua poziție sînt dificil de atins. E un obiectiv realizabil, dupã pãrerea mea, cu douã-trei victorii te poți apropia de zona superioarã. Înainte de întreruperea campionatului, am reușit patru victorii și ne-am apropiat la patru puncte, dar apoi am pierdut la Triestina, am remizat cu Pisa și am pierdut la Brescia. ªi de aceea am coborît iar. Totuși, nu sîntem nici mãcar la jumãtatea campaniei. Serie B e lung și ne va mai oferi șanse.

SportM: Cum te înțelegi cu colegii?

Paraschiv: Perfect! Sînt toți niște oameni de treabã și m-au acceptat fãrã rezerve. Formãm o adevãratã familie, comunicãm bine, e armonie.

SportM: Faci fațã concurenței?

Paraschiv: Pãi... fac, chiar dacã nu ducem lipsã de mijlocași! Bineînțeles, am avut și o perioadã cînd n-am jucat, am stat și accidentat, am avut nevoie de ceva timp sã revin la forma fizicã optimã, dar am încheiat anul ca titular.

SportM: Ce diferã fațã de perioada Steaua? Ai alte atribuții?

Paraschiv: Nu, din fericire acopãr același post și aceleași sarcini.Antrenorul lor m-a vãzut la partida cu ei și a mers la sigur, fiindcã de asta avea nevoie.

SportM: Dacã în varã în locul lui Hagi era Lãcãtuș, ai mai fi ales sã pleci?

Paraschiv: Plecam indiferent de cine era pe bancã! Nu m-a influențat în nici un fel faptul cã la Steaua venise Hagi. Chiar mi-ar fi plãcut sã lucrez cu Gicã, pentru cã a fost idolul meu. Iar pentru Marius Lãcãtuș am un mare respect, m-a antrenat cînd eram mai mic și m-a luat la echipa mare. Cine știe, poate cînd voi reveni acasã, peste ani, vom mai avea ocazia sã lucrãm împreunã.

SportM: Ai renunțat la un sezon de Champions League pentru un contract în Liga secundã italianã. De ce? Nu aveai și alte oferte?

Paraschiv: N-au fost decît discuții, promisiuni, tatonãri... Singura concretã a fost Rimini. Oamenii au spus cã dau 500.000, mie mi-au oferit un salariu, și seriozitatea lor m-a convins.

SportM: Te-ai menținut la curent cu evoluțiile din țarã? Ce zici de turul de campionat?

Paraschiv: Dupã pãrerea mea, Clujul este campioanã de toamnã fãrã drept de apel, a bãtut și în deplasare și acasã, a avut constanțã. Steaua, din pãcate, n-a avut aceastã constanțã, a pierdut puncte importante, mai ales la Buzãu și acasã cu Pandurii. Cu mãcar patru puncte din cele douã meciuri, alta era viața în retur.

SportM: În Ghencea a fost o mare instabilitate. Crezi cã își vor regãsi bãieții cadența în retur?

Paraschiv: Steaua e o forțã, un pericol chiar și cînd se aflã pe, sã zicem, locul șase. Acum e pe trei, deci e în grafic pentru locul de Liga Campionilor, și nu am nici un dubiu cã va arãta o altã fațã în retur.

SportM: Mulțumit de cum s-au achitat înlocuitorii tãi de sarcini?

Paraschiv: Ovidiu Petre a jucat bine, Lovin la fel, pãcat de ce s-a întîmplat cu Mihãițã Pleșan. Cu el, cu Ghionea, cu Mirel, toți jucãtori de echipa naționalã, Steaua va face un retur mare. Veți vedea.

SportM: Ai primit pînã acum oferte de transfer din Serie A?

Paraschiv: Deocamdatã nu, deși au fost echipe care s-au interesat de ce n-am jucat meci de meci. Dacã nu aveam acele probleme medicale, eu zic cã aveam șanse mari sã fiu ofertat. Dar poate la finalul campionatului, cînd se trage linie, o sã fiu remarcat.

SportM: Vorbești cu Codrea, Mutu, Chivu?

Paraschiv: Da, cu Paulicã și cu Pãtrașcu discut relativ des. Cu Adi și cu Cristi n-am izbutit, decît la convocarea pentru "dubla" cu Olanda și Luxemburg.

SportM: Dar cu foștii coechipieri din Ghencea?

Paraschiv: Cu majoritatea. Cu Dicã, Ricã, Mirel, cu Ovidiu Petre am mai vorbit și ne-am și vãzut la stadion, cînd am revenit în țarã de Sãrbãtori.

SportM: Mulți români la Rimini?

Paraschiv: Foarte mulți! Sînt ca acasã, ce mai! Unii sînt veniți la lucru în Italia, n-au televizoare și cînd mã recunosc pe stradã mã întreabã dacã am venit în vacanțã. Le zic: "Nu, tatã, sînt și eu la muncã, la fel ca voi". Dar nu am timp sã ies cu ei în oraș, majoritatea timpului îl petrec acasã.

SportM: Ce îți lipsește cel mai mult de la Steaua?

Paraschiv: Îmi lipsește Steaua, este casa mea, o am mereu în cap. Doar acolo m-aș întoarce dupã ce îmi voi termina aventura în strãinãtate, peste cîțiva ani. Dar nu vreau sã devin melancolic, mã concentrez pe prezent.

SportM: De Sãrbãtori ai venit în țarã, la Alexandria. Cum a fost întoarcerea acasã?

Paraschiv: Ceva special, dorul de cei dragi era mare. Acasã am petrecut numai o zi și a fost foarte plãcut. În rest, prin București.

SportM: Cel mic cum se simte în Italia? Îl iei la stadion?

Paraschiv: Îl iau, cum sã nu! Direct la centrul terenului îl duc. Are un an și patru luni și dã semne cã îi place cu mingea.

SportM: Ai de gînd sã îl dai la juniorii lui Rimini?

Paraschiv: Mai bine la juniorii Stelei, nu zici? Om fi noi la Rimini acum, dar în familie sîntem steliști...

Acest articol a fost publicat prin amabilitatea publicatiei Sport Magazin, interviul complet il gasiti in numarul 93 (15 - 21 ianuarie 2008)

fcsteaua.ro

axl14.01.2008 19:40

Chiar ma intrebam zilele trecute ce se mai aude de Para. Bravo lui ca o duce bine!

stelistu_614.01.2008 19:59

Ii merge bine lui Para din toate punctele de vedere. Pacat ca n-a ajuns si el la o echipa mai mare. Dar asta e, sper sa ajunga in Serie A!

danimarcu14.01.2008 20:05

@axl

...si ca i-a ramas Steaua in inima!

Desi este unul din cei care nu au mai suportat presiunea de la Steaua,Paraschiv tot aici se va intoarce!Sper sa nu-l mai gaseasca pe gibon aici...

Bundy14.01.2008 20:19

Adevarat stelist Para asta! Si nu e tipul care se lauda cu pumnul in piept ca e "stelist de mic" fara sa-l intrebe nimeni, ca Steaua e viata lui, bla bla. El este pur si simplu STELIST, fara autografe.:)

steaua_gloria14.01.2008 21:23

E jucatorul pe care nu-l iubeam prea mult, dar de cand a plecat s-a ales praful. Era o piesa de baza intr-adevar.

gicusocrate14.01.2008 22:45

bine ca esti bine "Para".daca stateai la Steaua probabil erai pus pe lista neagra a lui jegali,care are "ochiul" format si se pricepe la fotbal. :steag_steaua_ro:

Tupac Amaru15.01.2008 07:44

Mie nu-mi lipseste Para, dupa cum nu-mi lipseste stilul lui obosit.

Jucatorul asta n-a fost niciodata de Steaua, asa ca sa stea acolo unde este. Fara suparare. Ii doresc tot binele, dar sa nu ne mai chinuie pe noi!

para15.01.2008 11:23

Para a facut foarte bine ca a plecat,ca cine stie acum era cel mai probabil p lista neagra!ii doresc pace in suflet si s nu uite niciodata d Steaua!

Astristul15.01.2008 12:43

Mult succes Para in viitor.

Imi pare rau ca ai preferat sa pleci in Serie B, in loc sa ramai la noi, dar in fine, este alegerea ta.

Cat despre partea cu aplaudatul la egal sau infrangere... vezi tu, Rimini nu se bate la titlu in Serie A in Italia, an de an, cum face Steaua, si lumea e obisnuita cu lucrul asta!

:steagcruce:

c.ronaldo1715.01.2008 14:12

Paraschiv, Ogararu, Hamutovski.. unde sunteti?!

dax4715.01.2008 16:14

Bravo, Para ! Ma bucur ca iti merge bine. Foarte bine pentru tine ca ai scapat de Steaua. Felicitari !

De intors nu cred ca o sa mai ai unde, ca are grija marele oier sa distruga tot ce inseamna Steaua pana vii tu. Ramai acolo, eventual emigreaza definitiv, ca e nasol in Romania. Numai bine !

st_194715.01.2008 17:16

multa bafta "tigrule"..! steagro

1uLy4Nn15.01.2008 17:58

normal ca ii este dor de Steaua...unul dintre putinii jucatori care au pus suflet pentru echipa noastra

wolfi15.01.2008 18:01
Paraschiv, Ogararu, Hamutovski.. unde sunteti?!

primii doi intr-adevar ne lipsesc, Hamutovski a fost bun in perioada cat a evoluat la Steaua, dar acum il avem p Zapata. Nu esti multumit de el ?

c.ronaldo1715.01.2008 18:54

@wolfi

Nu e vorba ca nu sunt multumit de Zapata. Dar imi e dor de acel prim 11 cu el, Ogararu, Para, Ghionea, Radoi samd.

ralukasteaua16.01.2008 14:43

Se vede ca nu s-a mai uitat la meciurile Stelei, altfel ar sti ca si la Steaua acum se joaca direct pe varfuri, sarindu-se peste faza de constructie...

puyol16.01.2008 15:18

paraschive paraschive... ai fost bun si ai pius suflet. Inteleg ca vrei sa iti asiguri un viitor, dar de ce ai declarat la plecare ca nu mai ai nicio motivatie sa joci la Steaua ? :)

carbone17.01.2008 08:41

bine ca ai plecat in p mea...credeai ca esti valoare, dar faci tusa in serie b.nu ti se simte lipsa. mult succes