Steaua a inceput anul la fel cum l-a terminat pe cel vechi. Adica prost. Dezvaluirile lui Badoi, speculatiile nenumarate despre cine vine si cine pleaca, concedierea fara scrupule a lui Zaharia, sunt tot atatea pete pe imaginea si-asa terfelita a Stelei. Din punctul meu de vedere, singurul aspect pozitiv al iernii este plecarea lui Sepsi la Benfica. Va mirati? Nu vad de ce. Eu ma bucur pentru ca plecand afara, acest tanar jucator poate deveni un fotbalist adevarat acolo, pe cand la Steaua ar fi avut sanse mult mai mici. Nu stiu cati ati remarcat, dar la Steaua nu se mai promoveaza jucatori tineri. Sepsi nu se incadra in profilul jucatorului care sa se integreze la Steaua acum. Sepsi nu era un jucator de genul," hai nea' Gigi", stiti la care ma refer. Sepsi e un jucator stil Badoi, un jucator care am vazut cu totii cat de bine s-a integrat.
Exemplul Sepsi ne invata insa altceva. Un jucator cumparat pe bani putini, crescut intr-un mediu nealterat de interventii straine de fotbal, poate creste si poate aduce clubului sau atat avantaje fotbalistice cat si financiare. Intr-adevar, Gloria Bistrita nu este o echipa cu pretentiile Stelei. Este doar o echipa care si-a propus sa creasca si sa vanda jucatori pentru echipele mari. Dar oare Steaua, poate fi mai mult pe plan european? Poate Steaua in afara de performante sporadice( o semifinala la 10 ani) sa spere la mai mult? Eu cred ca realist vorbind, nu. Dar poate spera sa fie o prezenta constanta( a se citi an de an) in grupele Champions League si ca apoi cu banii stransi sa atace din nou o semifinala de UEFA sau chiar o optime sau sfert de Liga Campionilor. O sa-mi ziceti: da' stai frate, cum sa faca Steaua performanta daca isi vinde jucatorii cei mai buni? Pai simplu, asa cum a existat un Boloni care l-a descoperit pe acest Sepsi, pot sa existe mai multi astfel de oameni, iar acestia sa vina mereu cu propuneri de jucatori ieftini si buni ( iata ca se gasesc romani talentati )care pot creste in spiritul Stelei si care alaturati unor jucatori experimentati cumparati cu banii castigati din participari europene sa creeze an de an o echipa puternica. O echipa, nu un grup.
Si-asa ajung iarasi la Badoi. Fostul rapidist ne spune ca la Steaua exista grupul jucatorilor mai vechi care sunt obisnuiti cu patronul si ne mai spune ca pe vremea lui Hagi era disciplina, ce spunea el aia se facea. Citind printre randuri si adaugandu-se deja cunoscuta informatie cum ca un grup de jucatori s-a dus la cel care le plateste salariile sa se planga de Hagi, intelegem mai multe. Se vede clar ca la Steaua exista un grup, un grup care taie si spanzura. Cred ca o astfel de situatie este mai mult decat evitabila, daca s-ar aplica o politica precum cea descrisa de mine mai sus. De ce? Simplu. Dupa o performanta majora, grupul jucatorilor maturi si care au ajuns la saturatie se schimba. Pentru ca exista sansa ca acesti jucatori sa cada prada nervozitatii. Odata ajunsi aici, nu mai poti vorbi de performanta reala, atata vreme cat o parte din jucatori si-au pierdut motivatia.
Vreti exemple de echipe de succes? Olympique Lyon va spune ceva? Benzema, Ben Arfa, Coupet, Govou sunt jucatori crescuti de Lyon.Plus jucatori luati pe sume modice gen Malouda. Mai cumperi cu cap un Juninho si un Cacapa trecuti de prima tinerete dar care pot sa te ajute si ai o echipa care domina un campionat si joaca la un super nivel in Europa. Iar cu banii din Liga iti iei un Grosso, un Toulalan sau un Kalstrom. Sa nu uitam ca asa ceva era si Dinamo Kiev pe vremea lui Lobanovsky, iar atunci cred ca nu se aruncau cu zecile de milioane la Kiev. Deci se poate! Dar pentru asta, trebuie sa vrei. Adi si Valeriu uber alles! Noapte buna Jiji!
Mihai Somanescu