FC Steaua Arhiva Forum
Arhiva forumului FC Steaua — conservata in regim doar-citire. Postarea a fost dezactivata. Inapoi la site

Ce este un derby?

fcsteaua.ro09.01.2008 22:29

Prima parte a raspunsului la aceasta intrebare tocmai s-a transmis pe sport.ro: Arsenal a primit Tottenham Hotspur pe Emirates Stadium in semifinalele Cupei Ligii Angliei. Rivalitatea dintre cele doua cluburi este una uriasa, traditionala si bazata primordial pe criterii geografice (cartierele Islington si Tottenham sunt apropiate unul de celalalt).

Traditiile suporterilor se transmit din tata in fiu, si meciurile dintre cele doua echipe sunt asteptate mereu cu sufletul la gura, indiferent de competitie. Arsenal trebuie sa-si confirme statutul de club de varf in conditiile investitiilor uriase din ultima vreme (sa nu uitam ca nu a fost mereu in avangarda fotbalului britanic), iar "Spurs" tine sa-si rapuna rivalul istoric in cel de-al 125-lea (!) sezon de la infiintare.

Da, e greu de inteles, dar Arsenal-Tottenham e mai important (pentru suporteri) decat Chelsea-Arsenal, inclusiv pentru "tunari". Importanta Cupei Ligii nu intra (spre deosebire de tarile subdezvoltate cultural si fotbalistic, asa cum este Romania) in discutie, deoarece trofeul in sine este pretuit de toata lumea si poate face uneori diferenta dintre un sezon ratat si unul salvat. Daca luam in calcul si reteta financiara a unui stadion plin ochi cu 60.400 de spectatori (dintre care peste 6.000 oaspeti), si care ar fi avut nevoie, probabil, de un numar dublu de locuri pentru a putea primi toti doritorii de fotbal de calitate, discutiile pe tema utilitatii confruntarii se dovedesc inutile.

Urmeaza returul de pe White Hart Lane. Cu toate ca ne face sa constientizam inca o data cat de departe suntem de "ei", ne poate ajuta sa intelegem un pic mai bine ce inseamna un derby si, de ce nu, ce inseamna fotbalul.

greco

novac09.01.2008 22:58

Super bine Greco. Am vazut meciul si ceea ce ma asteptam mi s-a s-a confirmat - din pacate. Ei, astia marii, joaca fotbal de calitate, cu daruire si pasiune numai atunci cand merita. Adica intre ei.

Si am mai vazut ceva greu de suportat. Distanta enorma dintre noi (echipele romanesti Steaua, CFR-u, Rapid, etc) si ei astia... de peste 100 prin fotbal, parca ar fi de 1000 de ani. Sevilla a fost o intamplare fericita, un debuseu al unor mari talente tinute in zgarda de sistemul comunist de atunci. Nu am motive (logice) sa cred ca se va mai intampla din nou, dar sper ca vor veni timpuri mai bune peste noi si ca istoria se va mai repeta!

ssinpadureacualune10.01.2008 08:38

In primul rand este vorba de mentalitate.Ei nu sunt consumatori de fotbal,ei traiesc fotbalul,fotbalul si implicit clubul favorit si echipa nationala sunt religie pentru ei.In schimb noi suntem consumatori de fotbal,venim ca sa avem ce sa povestim dupaia,trebuie sa fie neaparat seminte si injuraturi ca altfel nu se poate si sa nu cumva sa invatam vreun imn (hai sa zicem cantec mai popular al galeriei ca imn nu avem) pe care sa-l cantam de mai multe ori in timpul meciului.Ca doar nu am dat banii pe bilet ca sa ma obosesc cantand.Daca vor sa cant sa-mi dea Becali bani.Pai ce facem aici,noi venim si zbieram ca dracii si jucatorii castiga milioane si nu ne baga nimeni in seama.Si mai injuram putin,mai un Dica,mai un surdu,mai un Banel.Si dupaia plecam acasa injurand,cam ca d fiecare data in aceasta prima parte a campionatului,si spunand ca nu mai vin domne la niciun meci.Pai pentru ce??Insa tentatia acelui bilet ieftin e 3 lei sau 5 lei ne omoara si venim iarasi,ne calcam pe cuvinte si totul de la capat.

Acel meci aseara a fost extraordinar,insa eu cand le vad mi se face sacrba de ceea ce se intampla la noi,parca nici nu pot sa ma bucur de aceste meciuri frumoase si de acea admosfera extraordinara.Si raul dabia incepe...

Living_Dead_Stripper10.01.2008 08:58

Perfect adevarat.Eu as mai adauga ca un derby nu poate avea loc decat in Anglia,tara care a inventat fotbalul.Un River Plate - Boca Juniors poate fi catalogat ca razboi civil,un Real Madrid - Barcelona drept duel al gigantilor sau un Inter - AC Milan un meci al orgoliilor,dar englezii au trecut deja de aceste stadii.

Omul vine linistit la stadion,se aseaza pe locul care il are de la tatal sau,care l-a avut de la bunicul sau si terminand cu strabunicul sau.Vine linistit pentru ca stie ca nu va vedea in tribune pusti aflati la varsta pubertatii care arunca cu fumigene in teren scandand trivialitati,pentru ca meciul nu este arbitrat de cine stie ce corpodean,ca nu va vedea in teren vreun malac gen Victoras Iacob care se tavaleste pe jos la orice contact cu vreun adversar si nu in ultimul rand vine la derby pentru ca este deja in ADN-ul sau sa faca acest lucru,asa cum romanii fac cozi la farmacie sau la revelioanele lui Vanghelie.

Cat despre derBe-urile din mamaLiga lui Mitica,Dumnezeu cu mila...

lucvald-190210.01.2008 11:29

trofeu nesubestimat , daruire , tenacitate , sacrificiu , traditie , putere financiara , rivalitate la incidente si antecedente :) , femomen fotbalistic implementat de zeci de ani .......sunt multe coordonate si prea multi factori la care noi suntem deficitari !

Poate peste vreo 20-30 o sa atingem si noi levelul !

SSK10.01.2008 12:22
In primul rand este vorba de mentalitate.Ei nu sunt consumatori de fotbal,ei traiesc fotbalul,fotbalul si implicit clubul favorit si echipa nationala sunt religie pentru ei.In schimb noi suntem consumatori de fotbal,venim ca sa avem ce sa povestim dupaia,trebuie sa fie neaparat seminte si injuraturi ca altfel nu se poate si sa nu cumva sa invatam vreun imn (hai sa zicem cantec mai popular al galeriei ca imn nu avem) pe care sa-l cantam de mai multe ori in timpul meciului.Ca doar nu am dat banii pe bilet ca sa ma obosesc cantand.Daca vor sa cant sa-mi dea Becali bani.Pai ce facem aici,noi venim si zbieram ca dracii si jucatorii castiga milioane si nu ne baga nimeni in seama.Si mai injuram putin,mai un Dica,mai un surdu,mai un Banel.Si dupaia plecam acasa injurand,cam ca d fiecare data in aceasta prima parte a campionatului,si spunand ca nu mai vin domne la niciun meci.Pai pentru ce??Insa tentatia acelui bilet ieftin e 3 lei sau 5 lei ne omoara si venim iarasi,ne calcam pe cuvinte si totul de la capat.

Jos palaria pentru aceasta analiza!

ariven2110.01.2008 12:43

Pai sa va zic si io vo doua.

Nu trebuie sa te uiti neaparat in Anglia sa vezi ce inseamna civilizatie.

Am sa dau trei exemple, trei echipe care stiu sa se poarte cu suporterii: F. C.Barcelona, Ajax Amsterdam, F. C. Bayern Munchen.

Din start va spun ca ceea ce am sa scriu mai jos sunt rodul unor observatii strict subiective culese din discutii cu diferiti prieteni de ai mei care au devenit abonati la una dintre aceste echipe, cu rude ce lucreaza in strainatate si experiente personale.

Sa incepem cu Barcelona.

Sunt sigur ca stiti povestea, ca ati urmarit documentarul "Mais che un club". Un var de al meu, care este cetateam spaniol de aproximativ 10 ani este "socio" la club. Plateste aproximativ 400 euro pe an in mai multe transe, are abonament=bilet rezervat la toate meciurile sustinute acasa, plus reduceri substantiale la biletele de C.L. Apoi multe avantaje, poate sa cineze la restaurantele situate in incinta clubului, are multe facilitati oferite de internet, adresa personalizata de mail, primeste prin telefon stiri zilnice despre club. imi spunea de faptul ca, la meciurile de acasa exista doar trei sectoare in care poti sa iti cumperi bilet, restul fiinsd acontat acestor "socios". Lista poate continua...Nu mai vobesc de materialele promotionale pe care le cumpara la jumatate de pret.

Ajax Amsterdam.

Un prieten olandez, fost coleg de munca a mostenit de la tatal sau care a decedat, dreptul de a avea rezervare si unele chestii extra comform unui certificat eliberat tatalui sau de catre club in anul 1984. Ba mai mult si el poate sa il transmita la randul lui mai departe...Asta insemna traditie nu? Si respect pentru valori si pentru suporteri...Mandria merge intr-atat de departe incat are la usa casei in care locuieste, pe langa un stegulet cu Ajax si un cartonas in care are trecut statulul lui la club.

Bayern Munchen

Vara lui 2006. Alianz Arena. Joi. Ghidul care ne insoteste in vizita de 45 de minute ne prezinta printre altele si avantajele unui abonat la FC Bayern...si erau multe. Normal, totul contra unei taxe, care in functie de cuantumule i iti oferea diferite avantaje. Iar locurile cu abonament erau cam 65 %...asta zice multe nu...

Civilizatie...multa apa pe Dambovita v-a curge, multe vile in Pipera se vor construi, multe oi o sa isi mai piarda lana pana vom ajunge si noi la un nivel cat de cat. Pana atunci sa ne bucuram de pachetele prohibitive de C.L. Si de onomatopeele "zupremului"! Dang!

Am zis...

steaua_gloria10.01.2008 13:09

Ai dreptate,am si vazut meciul ,1-1, insa desi tineam cu arsenal, tottenham merita sa castige. In Romania, sa stii ca pentru suporteri cupa inca mai inseamna destul de mult. Io cand vad ca Steaua baga echipa a 2-a in cupa ma oftic pentru ca ma gandesc ca ar putea sa piarda. In schimb ,ciobanul nu vrea cupa , este ceva prea mic pentru el. Dupa mine , sa iei cupa e ceva fenomenal. Nu e ca in campionat , pe puncte, ci e vorba de mai multe teste, reprezentate de fiecare tur.

kosm1n10.01.2008 14:51

cu toate ca Premier ligue a fost mai bine cotata ca Primera division eu cred ca in Spania se joaca fotbal cu cel putin o clasa peste cel din Anglia! Si daca vorbim de derby-uri puneti si voi un articol cu "el Clasico" pentru ca de acolo ar trebui sa invatam ce e un derby! Intr-un meci Real - Barça nu ar ramane un loc liber nici daca s-ar aduna 10 bernabeuri sau 10 Camp Nou-uri! La noi ar trebui sa fie la fel si fara spectacolul de rahat care ni-l ofera gratuit presedintii de cluburi! In spania se vorbeste pe teren si in Anglia la fel! O sa reusim vrodata sa renuntam la diferentele dintre noi care ne fac o imagine asa de urata?!

shack3r10.01.2008 16:19

Voi vedeti doar la suprafata,insa nu e chiar asa. In Anglia sunt lupte de strada intre suporteri mult mai dure fata de cele de la noi,insa e drept ca acei suporteri nu intra pe stadion.In fond,ce mai conteaza ca se omoara aia ca chiorii atata timp cat pe stadion e pace si fericire?Cam aici o sa ajungem si noi daca o sa continuam cu legea de rahat a lu` Dragomir

Harald10.01.2008 23:33
Pai sa va zic si io vo doua.

Nu trebuie sa te uiti neaparat in Anglia sa vezi ce inseamna civilizatie.

Am sa dau trei exemple, trei echipe care stiu sa se poarte cu suporterii: F. C.Barcelona, Ajax Amsterdam, F. C. Bayern Munchen.

Din start va spun ca ceea ce am sa scriu mai jos sunt rodul unor observatii strict subiective culese din discutii cu diferiti prieteni de ai mei care au devenit abonati la una dintre aceste echipe, cu rude ce lucreaza in strainatate si experiente personale.

Bayern Munchen

Vara lui 2006. Alianz Arena. Joi. Ghidul care ne insoteste in vizita de 45 de minute ne prezinta printre altele si avantajele unui abonat la FC Bayern...si erau multe. Normal, totul contra unei taxe, care in functie de cuantumule i iti oferea diferite avantaje. Iar locurile cu abonament erau cam 65 %...asta zice multe nu...

Civilizatie...multa apa pe Dambovita v-a curge, multe vile in Pipera se vor construi, multe oi o sa isi mai piarda lana pana vom ajunge si noi la un nivel cat de cat. Pana atunci sa ne bucuram de pachetele prohibitive de C.L. Si de onomatopeele "zupremului"! Dang!

Am zis...

daca tot ai pomenit de suporterii lui Bayern as face si eu o remarca aici.

am fost la meciul Bayern - Duisburg din decembrie. Ce vreau sa accentuez aici este lipsa de atmosfera de pe acel stadion care m-a surprins. Ma asteptam ca cei maxim 1000-1500 de suporteri ai lui MSV Duisburg sa nici sa nu se auda. Adevarul a fost insa ca fanii lui Bayern nu s-au auzit mai deloc - decat cu o excpetie in repriza a doua cand isi strigau peluzele una alteia "Bayern - Bayern"; asta in conditiile in care stadionul a fost "ausverkauft" - cu casa inchisa - 69.000 de spectatori.

Asa ca eu ma intreb ce rost au toate avantajele astea materiale cand tu suporter vii ca la teatru, citesti programul de meci, mai aplauzi la cate o faza sau te oftici la cate o ratare si in pauza bei bere si mananci cremwursti. Avantajele despre care vorbesti in post arata partea comerciala a fotbalului. Si din pacate fotbalul mare pe asta se bazeaza.

In concluzie, eu unul prefer sa vin la meci la Steaua sa stau in picioare la tribuna a doua sau la peluza cu toate "diferentele de civilizatie" decat sa merg acolo pe marele Allianz si sa aplaud ca la teatru de pe scaunul foarte curat, inconjurat numai de oameni civilizati si stewarzi imbracati cu veste fosforescente.

fco12.01.2008 03:15

derby-urile sunt peste tot meciuri cu orgolii de traditie dar si foarte bine organizate,bun peste tot acum se pune accent pe partea financiara,ti se iau banii dar ai si respect.sa va dau exemplul anglia incepe sezonul fotbalistic in iulie se anunta programul meciurilor cu date exacte pina la sfirsitul campionatului,de ani si ani de zile toate diviziile joaca simbata la ora 3 mai putin meciurile televizate ,cele cu probleme gen derbyuri locale si cele care au participat in Cupa UEFA.

in cupa angliei primul weekend dupa 1 ian intra echipele din prima Liga.

astea sunt chestii de respect pentru suporter ca fiecare sa isi poate face un program ca sa isi urmareasca favoritii.

conditiile la stadion sunt mai bune sau mai rele in general in prima divizie stadioanela sunt acoperite iar la stadion poti sa maninci si sa bei bere mai putin in meciurile de cupa europeana.sa stiti ca englezii pling si acum dupa statul in picioare la peluza,acum sunt obligati sa stea jos ca sa poata fi monitorizati mai bine.cine gafeaza pe stadion nu mai are voie sa mearga pe nici un stadion vreme de citiva ani.milwall are cei mai multi suporteri suspendati.

asa ca pina a ajunge pe altii din urma trebuie sa scapam de mitica si de alti lingai si bineinteles de cioban cu baaani meeei iar jucatorii sa respecte suporterii,spectatorii.

iar la incheiere despre partea financiara,arsenal londra cistiga la meciurile acasa din vinzare de bilete,tricouri,materiale promotionale,bautura,mincare 2milioane lire sterline pe meci plus bani de la sponsori,televiziune si alte afaceri toti banii declarati

Astristul12.01.2008 08:37
Ai dreptate,am si vazut meciul ,1-1, insa desi tineam cu arsenal, tottenham merita sa castige. In Romania, sa stii ca pentru suporteri cupa inca mai inseamna destul de mult. Io cand vad ca Steaua baga echipa a 2-a in cupa ma oftic pentru ca ma gandesc ca ar putea sa piarda. In schimb ,ciobanul nu vrea cupa , este ceva prea mic pentru el. Dupa mine , sa iei cupa e ceva fenomenal. Nu e ca in campionat , pe puncte, ci e vorba de mai multe teste, reprezentate de fiecare tur.

Si eu gandesc la fel. Si cei dinaintea ciobanului gandeau la fel, tocmai de aceea Steaua are acum cele mai multe Cupe ale Romaniei in vitrina. Pacat de clubul nostru mult iubit ca a ajuns pe mainile unui cioban fara minte!

daca tot ai pomenit de suporterii lui Bayern as face si eu o remarca aici.

am fost la meciul Bayern - Duisburg din decembrie. Ce vreau sa accentuez aici este lipsa de atmosfera de pe acel stadion care m-a surprins. Ma asteptam ca cei maxim 1000-1500 de suporteri ai lui MSV Duisburg sa nici sa nu se auda. Adevarul a fost insa ca fanii lui Bayern nu s-au auzit mai deloc - decat cu o excpetie in repriza a doua cand isi strigau peluzele una alteia "Bayern - Bayern"; asta in conditiile in care stadionul a fost "ausverkauft" - cu casa inchisa - 69.000 de spectatori.

Asa ca eu ma intreb ce rost au toate avantajele astea materiale cand tu suporter vii ca la teatru, citesti programul de meci, mai aplauzi la cate o faza sau te oftici la cate o ratare si in pauza bei bere si mananci cremwursti. Avantajele despre care vorbesti in post arata partea comerciala a fotbalului. Si din pacate fotbalul mare pe asta se bazeaza.

In concluzie, eu unul prefer sa vin la meci la Steaua sa stau in picioare la tribuna a doua sau la peluza cu toate "diferentele de civilizatie" decat sa merg acolo pe marele Allianz si sa aplaud ca la teatru de pe scaunul foarte curat, inconjurat numai de oameni civilizati si stewarzi imbracati cu veste fosforescente.

Tocmai asa vrea sa faca si Mitica cu legea aia a lui. Sa vina lumea ca la Bayern si sa asiste la 90% din meci ca la teatru.

Nu ma refer la facilitatile de acolo pentru ca oricum suntem prea departe, dar fotbalul asta modern din occident care se bazeaza mai mult pe partea comerciala imi provoaca sila. Eu unul sunt suporter al fotbalului romantic, care inca il mai poti gasi in Romania. Sa vedem daca din Primavara o sa-l mai gasim (dat fiind faptul ca legea lui mitica s-a promulgat)

:steagcruce:

milovan djilas13.01.2008 09:57

Eeeeeeeei, alta viata in Anglia! Eu unul visez sa ajung intr-o zi pe "The New Den" la un meci al lui Millwall cu vreo alta echipa "plina de palmares" (gen Leyton Orient sau chiar Port Vale, care i-au si batut ieri pe Millwall cu 3-1 fucking bloody shit!!!!!) si sa racnesc din toti bojocii: "No one likes us/No one likes us/No one likes us/We don`t care/We are Millwall/Super Millwall/We are Millwall/From The Den".

Si, apropos, daca stie cineva de pe forum, sa ma lamureasca si pe mine: chiar e pe bune ca daca te incumeti sa mergi la meci la Millwall o iei pe coaja 100%, fara nici un motiv?

shack3r13.01.2008 22:01
Eeeeeeeei, alta viata in Anglia! Eu unul visez sa ajung intr-o zi pe "The New Den" la un meci al lui Millwall cu vreo alta echipa "plina de palmares" (gen Leyton Orient sau chiar Port Vale, care i-au si batut ieri pe Millwall cu 3-1 fucking bloody shit!!!!!) si sa racnesc din toti bojocii: "No one likes us/No one likes us/No one likes us/We don`t care/We are Millwall/Super Millwall/We are Millwall/From The Den".

Si, apropos, daca stie cineva de pe forum, sa ma lamureasca si pe mine: chiar e pe bune ca daca te incumeti sa mergi la meci la Millwall o iei pe coaja 100%, fara nici un motiv?

Da,am vazut si eu in "Football factory " despre un intreg razboi intre suporterii lui Chelsea si cei ai lui Millwall . Dar mai multe nu stiu,si cum pe filme nu prea poti sa te bazezi,las la aprecierea ta :D