FC Steaua Arhiva Forum
Arhiva forumului FC Steaua — conservata in regim doar-citire. Postarea a fost dezactivata. Inapoi la site

Imaginea din spatele imaginii

fcsteaua.ro09.01.2008 19:48

Mi se întâmplã câteodatã ca, fiind la volanul mașinii și intrând în București sau pe una din cele douã autostrãzi românești, sã mã las pradã unui mic exercițiu de imaginație: încerc sã privesc locurile prin ochii unui turist strãin, care vine pentru prima oarã în România, țarã despre care nu știe decât generalitãți și pe care o descoperã pas cu pas. Compar deci strãzile, asfaltul, clãdirile, arhitectura, luminile, îmbrãcãmintea oamenilor, gradul de curãțenie cu corespondentelor lor din Budapesta, Praga sau Viena. ªi sã descopãr cât de departe este Bucureștiul de aceste orașe. Sau cât de aproape. Senzațiile diferã.

Propun deci un exercițiu asemãnãtor în cazul Stelei. Nu e nevoie sã fiu un strãin, e suficient sã fiu…strãin de fotbal. Sau hai sã zicem un cetãțean mediu, nu microbist, care cunoaște doar generalitãți despre « sportul rege ».

Intru pe internet, dau un search « Steaua București » și dupã ce depãșesc confuzia celor douã situri ce par ambele oficiale (www.steauafc.com și www.fcsteaua.ro), accesez situl oficial. Rãmân cu o impresie în general plãcutã. Desigur, nu sunt dat pe spate, dar pare ok. De când a fost « reamenajat », situl acestei echipe de fotbal despre care toți prietenii mei microbiști vorbesc toatã ziua (majoritatea fiind suporterii ei) aratã chiar bine. Nu mã adâncesc în probleme spinoase, precum lipsa unui magazin online funcțional, ci rãmân la un nivel strict informativ. Aflu câte ceva despre echipã, despre istorie, despre prezentul ei, vãd declarațiile unor oameni despre care aud vorbindu-se mereu.

Dacã deschid televizorul, regãsesc nume care pânã și mie îmi spun ceva. Am auzit pânã și eu de Marius Lãcãtuș, se pare cã steliștii țin extrem de mult la acest fost mare fotbalist care a ajuns pentru prima oarã antrenor al echipei. Am auzit chiar și de Adrian Ilie, observ cã este manager al echipei și observ cã are niște declarații de bun simț, care nu ies din nota obișnuitã și nu cad în grotescul altor personaje din fotbalul românesc. De Valeriu Argãsealã, președintele Stelei din câte înțeleg, n-am auzit. Vãd însã cã vorbește mult peste media « oamenilor de fotbal ». Frazele lui chiar sunt coerente și în orice caz fãrã greșeli gramaticale. Despre transferuri și alte amãnunte ce țin de fotbal nu sunt interesat, deci schimb canalul.

Mânat de curiozitate, fac o scurtã vizitã stadionului Stelei. Aflat la marginea Bucureștiului, într-un loc care permite totuși numeroșilor ei suporteri sã se desfãșoare (spre deosebire de cei ai altor echipe beneficiind de stadioane mai centrale), stadionul îmi lasã o impresie plãcutã. Deși înțeleg cã la meciurile de fotbal existã mereu o problemã cu înghesuiala de la casele de bilete, osberv cã stadionul Stelei are în jur de 20 de astfel de case, la care lucreazã îndeosebi niște fete foarte atrãgãtoare… În jurul stadionului este un asfalt cum nu au încã toate bulevardele Bucureștiului, iar tot complexul este pãzit de o firmã de securitate ce îmi inspirã seriozitate (mãcar din felul în care agenții ei își raporteazã prin stație orice mișcare a mea în incinta complexului). Nocturna nu este ca în Vest, ci dispusã pe patru stâlpi mari, însã gazonul și tabela par de nivel occidental. Magazinul cu materiale promoționale nu este foarte mare, însã remarc rapid cã echipamentul Stelei aparține unei celebre firme de profil. Ceea ce îmi pare o bilã albã. În plus, dau (din nou) peste vânzãtoare foarte atrãgãtoare.

Pe un panou aflat în incinta complexului sportiv citesc și palmaresul acestei echipe. Din puzderia de titluri și cupe (plus o cupã europeanã, din câte observ), înțeleg de ce toți prietenii mei steliști se împãuneazã atât de tare în fața amicilor «rivali».

Numele « Gigi Becali » nu-mi trezește niciun interes deși înțeleg, vag, cã are și el legãturã cu acest club de fotbal.

Morala poveștii: în spatele fanfaronadei zilnicei a numitului « Gigi Becali », la Steaua se petrec lucruri. Nu extraordinare, dar de la distanțã par bune. Criza de imagine provocatã de acest personaj straniu ESTE realã, însã ea ne este servitã zilnic numai nouã, suporterilor înfocați ai Stelei. Otrava ne ucide puțin câte puțin doar pe noi: personajul principal al acestei povești pare sã n-o fi observat și, oricum, dintr-un bun simț ereditar, a ales sã nu-i dea atenție.

Ovidiu

Virgil09.01.2008 20:09

Desi pare imposibil, si cea mai respectata companie poate face un pas gresit: un produs defect, un contract neonorat, o frauda a unui angajat, un litigiu pot arunca firma intr-o adevarata criza de imagine. Daca situatia nu este gestionata profesionist, un brand construit in zeci de ani poate disparea in cateva zile.

Reflectia nu-mi apartine, dar cred ca vine in sprijinul moralei evocate de Ovidiu.

@dy_00709.01.2008 20:32

frumos, frumos articol . Bravo si foarte adevarat

_Answer_09.01.2008 21:24

felicitari! super articol! keep on doin' it!

fedora09.01.2008 21:41

Ovidiu, ce frumos ar fi sa fie asa...

Din pacate, ne-microbistii spun: "Steaua? A! Gigi..."

Harald09.01.2008 21:47

foarte interesant articol.

Este un unghi care nu este usor de observat pentru toata lumea / suporteri ai Stelei

CaTaLiNsm StElIsTu09.01.2008 22:57

Ai perfecta dreptate...chiar daca sufletul ne e plin de fiere...cred ca ar trebui sa vedem mai des partea plina a paharului....asta asa...ca tot nu avem cum sa schimbam noi lucrurile;sau poate nu ne dorim intr-atat de mult cum o spunem.

Steaua a fost si va mai ramane inca pentru destul timp,cred eu,clubul emblema a fotbalului romanesc,asa ca...avem cu ce sa ne mandrim.......

Forza Steaua!

MEREU SUPERIORI!!!!!

p.s. Superb articol.Sincere felicitari!

serban2310.01.2008 08:54

Ai perfecta dreptate si gresesti in totalitate :)

Daca esti strain , ghinion, pentru ca site-ul nu are varianta in limba engleza.

Daca esti doar strain de fotbal, sigur ai auzit de Gigi si nazbatiile lui si nu ai cum sa nu-l pui pe fatada clubului. O sa mai observi ca Adrian Ilie nu este in stare sa lege doua idei si o sa ai impresia ca Argaseala este purator de cuvant (eu asa am si incerc mereu sa fiu cat se poate de indulgent)

Daca ajungi sa faci o vizita stadionului, sa te fereasca Dumnezeu sa ajungi in zi de meci... mai spun de ce?! ... aglomeratie, calcat in picioare, noroaie, cai de acces de tot..., iluminare proasta. etc.

Daca ajungi pe lumina, cand nu e zi de meci , vei avea impresia ca e parasit, intrarea in stadion este jenanta...ca termen de comparatie, da o raita prin Stefan cel Mare, nu mai vorbesc de altele.

Si ca o bomboana pe tort, daca vei avea curiozitatea sa intrii la un meci, pe langa dificultatile de acces, vei observa ca pe toata durata meciului lumea se bate si se injura, peluzele intrele, peluzele cu jandarmii, suporterii intre ei, tribunele cu peluzele, tribunele intre ele, peluzele pe Gigi, ultrasii cu cetatenii, tribunele pe jucatori, jucatorii intre ei, tot stadionul echipele rivale, tot stadionul jucatorii adversi si lista poate continua.

Nu sunt usa de biserica, dar totusi de cele mai multe ori se exagereaza... Nu pot sa uit meciul cu Valencia, cand prima injuratura la adresa rivalelor a aparut dupa terminarea meciului pe drumul spre iesire... atunci chiar ne-am simtit si noi superiori, din alta Liga... in rest ne zbatem in mocirla...

Sa mergem mai departe. Daca cumva ai curiozitatea sa vezi pe Arsenal si observi ca jumatate de stadion este gol...

Si din nou lista poate continua...

In concluzie, oricat as vrea sa vad jumatatea plina in ultima vreme nu prea mai reusesc :(

Oricum, cu Steaua pana la moarte cu bune si rele...orice relatie are si momente bune si momente dificile.

lucvald-190210.01.2008 11:07
.. lumea se bate si se injura, peluzele intrele, peluzele cu jandarmii, suporterii intre ei, tribunele cu peluzele, tribunele intre ele, peluzele pe Gigi, ultrasii cu cetatenii, tribunele pe jucatori, jucatorii intre ei, tot stadionul echipele rivale, tot stadionul jucatorii adversi si lista poate continua.

e stadion.........deci unele lucruri sunt inevitabile!

totusi....fabulezi un pic !

serban2310.01.2008 12:23
e stadion.........deci unele lucruri sunt inevitabile!

totusi....fabulezi un pic !

Poate fabulez dar numai un pic.

Stadion era si acum 5, 10 si 50 de ani. Daca acum 50 de ani nu am fost sa vad, in ultimii 10 ani am mai fost pe stadion si nu mi s-a intamplat sa ma intorc scarbit, ca dupa meciul de prezentare din vara(si nu sunt singurul). Era un meci de prezentare, o ocazie sa te bucuri si sa-ti sarbatoresti echipa avand in vedere ca era inceputul unui an ce se anunta promitator. In loc de bucurie si sarbatoare am dat peste mare parte din manifestarile prezentate mai sus.

Repet nu am fost singurul, deci am confirmarea ca nu sunt nebun :)

Cat priveste "inevitabilitatea" anumitor lucruri, repet exemplul cu Valencia, deci se poate. De ce nu se intampla mereu asa (chiar si atunci cand echipa nu te ajuta), intram in alta discutie...educatie, bun simt, comportament, temperament, cultura, idei, conceptii, etc.

SSK10.01.2008 12:47

Jumatatea ta este foarte goala. Iar meciul cu Charleroi este un exemplu chiar singular, pentur ca ai ales cel mai stupid si gratuit gest de violenta petrecut in ultima vreme pe stadioanele din Romania. Eu poate am fost putin idilic (mi-am servit articolul, fiind asa), tu insa esti un pic prea prapastios.

serban2310.01.2008 16:11
Jumatatea ta este foarte goala. Iar meciul cu Charleroi este un exemplu chiar singular, pentur ca ai ales cel mai stupid si gratuit gest de violenta petrecut in ultima vreme pe stadioanele din Romania. Eu poate am fost putin idilic (mi-am servit articolul, fiind asa), tu insa esti un pic prea prapastios.

E goala rau...cineva sa scoata aerul din ea :)

Poate ai fost un pic prea idilic pentru situatia data(ca sa nu zic mizeria)

Poate am fost un piculet prapastios, dar am precizat, mergem mai departe oricum ar fi si speram la vremuri mai bune, dar sa fim sinceri ca nu prea avem ce salva din cea actuala(avand in vedere cum am fost obisnuiti). Daca vrem neaparat putem sa ne gandim ca se poate si mai rau, dar trebuie sa recunoastem ca situatia nu e prea roz.

E frumos sa gandesti asa si am facut-o si eu o vreme, dar cred ca nu ar trebui sa ne mai amagim si sa recunoastem macar ca e loc de mult mult mai bine, iar la traditia noastra ar trebui sa ne apropiem cat mai repede de acest "mai bine"

Exemplul nu este chiar singular(poate doar contextul). Dar azi ai astfel de incidente, maine spune Gigi nu stiu ce baliverene, apoi pleaca jucatori pe care ii apreciezi, apoi se mai batjocoresc niste legende, ne facem de ras in campionat, ne facem de ras in Liga, ne umplem de nervi cand vrem sa mergem la un meci(organizare proasta), mai pleaca niste jucatori si tot asa.

Am intrat intr-o noua era si ar trebui sa evoluam , nu sa dam inapoi.

Concluzia ar fi ca avem o conducere care nu prea stie sa administreze aceast business, pe romaneste, e o palarie mult prea mare pentru ei si sunt prapastios pentru ca nu vad o iesire din aceasta situatie. Daca o vede cineva pls share.

Naspa, aiurea , cam nasol

AdrianUltras2510.01.2008 19:04

Daca nu mi-ar pasa, nici eu nu as fi afectat.

ANTIgigi10.01.2008 19:39

Off topic.....apropo' de sondajul legat de Zaharia....observ cu o anumita mirare faptul ca aproape 18% din cei care au votat la acel chestionar sunt de parere ca Dorel e un jucator slab pentru aceasta echipa, care nu si-a facut datoria si care merita sa ramana in afara lotului. Zaharia nu a demonstrat multe abilitati ca si atacant, nu e tanar, nu are foarte multe perspective de a progresa dar fata de Surdu, Iacob, Neaga........a inscris, ceea ce e cel mai important pentru un atacant. Ok, poate multi vor spune ca Surdu a fost huiduit pentru ca "e de'al lui Jiji", dar tot jucator e. Ca si Mirel......care nu mai e Radoi'ul de alta data si care daca va "confirma" ca si Surdu, va fi la fel de "laudat" ca si el. An Nou Fericit !

Mori jigodie !

dee10.01.2008 20:29

Ovidiu, tu ai prezentat mai mult latura idilica :) E o senzatie stranie sa ajungi in Bucuresti, sa faci zeci, chiar sute de km,sa te zbati, sa cauti, sa ajungi in fata stadionului, iar acolo

sa te lovesti de un zid: pe aici nu se trece! Dupa un drum de 7 ore ,te multumesti si cu 2 min, numai sa ajungi sa vezi 'templul'. Noroc ca 'baietii' sunt receptivi la buzunar.

AdrianUltras2510.01.2008 20:43
Off topic.....apropo' de sondajul legat de Zaharia....observ cu o anumita mirare faptul ca aproape 18% din cei care au votat la acel chestionar sunt de parere ca Dorel e un jucator slab pentru aceasta echipa, care nu si-a facut datoria si care merita sa ramana in afara lotului. Zaharia nu a demonstrat multe abilitati ca si atacant, nu e tanar, nu are foarte multe perspective de a progresa dar fata de Surdu, Iacob, Neaga........a inscris, ceea ce e cel mai important pentru un atacant. Ok, poate multi vor spune ca Surdu a fost huiduit pentru ca "e de'al lui Jiji", dar tot jucator e. Ca si Mirel......care nu mai e Radoi'ul de alta data si care daca va "confirma" ca si Surdu, va fi la fel de "laudat" ca si el. An Nou Fericit !

Mori jigodie !

Adevarul e ca Zaharia nu e de Steaua.

Trebuia tinut pentru ca nimeni nu stie daca viitoarele achizitii vor confirma sau nu si nu e rau sa ai o rezerva dar, Zaharia nu e de Steaua.

Tot respectul pentru el, e muncitor si serios dar nu toate echipele intalnite se numesc Farul Constanta sau bacau(5 din cele 7 goluri au fost date de Zaharia cu aceste 2 echipe. a mai inscris cu Bate Borisov si Arsenal)

CaTaLiNsm StElIsTu10.01.2008 22:36
Tot respectul pentru el, e muncitor si serios dar nu toate echipele intalnite se numesc Farul Constanta sau bacau(5 din cele 7 goluri au fost date de Zaharia cu aceste 2 echipe. a mai inscris cu Bate Borisov si Arsenal)

Daca privesti Steaua ca si un "Arsenal de Romania"intr-adevar Dorel nu e de Steaua,insa in conditiile de fata da-mi voie sa spun ca te inseli amarnic.Dorel e chiar un bun atacant,un adevarat atacant.Iar lipsa de goluri din dreptul lui crede-ma ca nu e datorata lui,ci a "mijlocului" total ineficient.Asa ca poate ar fi bine sa mai "reflectezi"o data asupra spuselor....

Fan_Piturca11.01.2008 06:14

Daca tie grasii aia iti inspira seriozitate...

Ar mai fi ceva, un lucru pe care-l poate vedea si un "strain de fotbal" : suporterii retardati de la tribuna 1 si 2. Da, prostii aia care vin la stadion sa-si arate noul telefon, sa manance seminte si sa-l injure pe Dica, indiferent cat de bine joaca.

serban2311.01.2008 08:29
Daca tie grasii aia iti inspira seriozitate...

Ar mai fi ceva, un lucru pe care-l poate vedea si un "strain de fotbal" : suporterii retardati de la tribuna 1 si 2. Da, prostii aia care vin la stadion sa-si arate noul telefon, sa manance seminte si sa-l injure pe Dica, indiferent cat de bine joaca.

Da, ai perfecta dreptate ...

- Aia de la tribune care mananca seminte , injura jucatorii si canta mai mult "stati jos" decat "Forza Steaua"

- Si aia de la peluze, care se bat intre ei, se bat cu jandarmii, se bat cu oricine si canta mai mult "m..e Gigi", "gabori asasini" si "m..e cetateni" decat "Forza Steaua"

In concluzie, unde poti sa mergi sa vezi un meci asa cum ar trebui???