FC Steaua Arhiva Forum
Arhiva forumului FC Steaua — conservata in regim doar-citire. Postarea a fost dezactivata. Inapoi la site

Steaua lui Mihai Stoichițã

fcsteaua.ro17.12.2007 21:11

Nãscut la 10 Mai, pe Mihai Stoichițã avea sã-l aștepte o cale regalã în fotbal. Cel puțin în raport cu cariera de jucãtor, navetist între Valea Jiului și Parcul cu Platani. ªcolit într-ale fotbalului la Dinamo, unde n-a jucat un singur minut în prima echipã, a optat pentru Petroșanii studiilor superioare. În ciuda unei abilitãți peste medie ca mijlocaș pe banda stângã, porțile naționalei i-au fost închise, totuși cucerind medalia de bronz cu naționala universitarã în Mexic. Ajungând inginer "pe bune" i-a spus pãrintelui sãu, fost ofițer de carierã în Armata regalã: "Tatã, eu mor fãrã fotbal !", astfel cã patalamaua îi stã stingherã printre trofee.

În vreme ce Steaua urca piscurile europene, între 1986-88, Stoichițã fredona în Crâng "Hai Buzãu, Buzãu !" Traiectorii paralele. În plus, în lumea bocancilor cu crampoane, ce rareori cocheta cu inteligența, Mihai avea un IQ supãrãtor, vorbind cursiv patru limbi strãine. N-a ezitat o clipã sã se arunce în treningul coach-ului (absolvise școala de antrenori ca șef de promoție), aceastã "cãmașã a lui Nessus" de pe stadioane. Secund al lui Paul Popescu. Apoi, mai sus, al lui Halagian la Dinamo. A avut de la cine învãța nu numai tactica "pârjolirii" ("focul pe ei !"), ci și dedesubturile tenebroase ale unui fotbal balcanic. Iar Soarta i-a surâs, mai repede decât visa, celui poreclit "Cocoșilã", la "Doi cocoși", unde foștii fotbaliștii continuau pregãtirea fizicã pe bazã de șpriț și exersau tenisul cu piciorul. Aici va intra în grațiile lui Dumitriu III, care îl va lua secund la Steaua, într-o perioadã fastã a ei. Primul sfat primit de la Sfynx: "Va trebui sã uiți de Dinamo, de tacticile lor de orice naturã și sã te dedici stilului ofensiv al echipei. Spectacolul primeazã!" Idee ce mergea pe sufletul lui Stoichițã, care în dragostea lui nemãrginitã fațã de fotbal credea cã "trebuie jucat pe cartea atacului, esențial fiind sã marci cu un gol mai mult decât adversarul".

Ucenicia la un tehnician serios, cu ceva Coverciano la bazã (prioritarã apãrarea ?!), pe fondul salbei de triumfuri, i-a prins bine, astfel cã la demisia neașteptatã a lui Þiți a preluat cârma echipei ca antrenor principal. Marele sãu ghinion a fost cã în acea ediție (1997/98) pe banca Rapidului a venit teribilul aranjor de culise, Mircea Lucescu (Cornel Dinu avea sã declare public cã atunci Rapid nu a jucat mai mult de 4 meciuri netrucate !), iar conducerea forte a Stelei cu Oțelea/ Alecsandrescu a fost mãturatã "politic", sub pretextul unor nereguli la contractul lui Ilie Dumitrescu în Anglia, fiind înlocuitã cu o troicã penibilã Gațu/Marcel Pușcaș/ Ticã Dãnilescu. Campania anti-Steaua a început cu virulențã(arbitri, vezi prestația gangsterului Marcel Licã în Regie la penultimul meci, și gazetari din toate azimuturile), geloși pe o invincibilitate atipicã, iar manageriatul clubului era intersat de tantiemele contractelor de vânzare.

Cu încredere în tinerii sãi fotbaliști, cu un Lãcãtuș loial, Steaua a câștigat al 20-lea ei titlul național (dupã vodevilul de la Craiova). Internațional, Steaua a eliminat dupã întâlniri dramatatice o serie de teamuri notabile (ÞSKA Sofia 3-3, 2-0, Fenerbahce 0-0, 2-1, Bastia 1-0, 2-3. A fost eliminatã de PSG din CL (3-0, la masa verde, respectiv 3-2 pe teren, 0-5, ultimul scor la fel de enigmatic precum acel 0-4 cu AC Milan din finala CCE) și apoi din Cupa UEFA de Aston Villa(2-1, 0-2). Suficiente argumente de a reconstrui o echipã, dar ospãtarul Viorel Pãunescu avea creionat planul Becali-Pițurcã. Un posibil antrenor de talie stelist va lua calea Armeniei, Panama, Kuwait. Mafia a doborât fie și o parte din poezia fotbalului.

Sã ne despãrțim de Stoichițã cu unul din gândurile sale memorabile: "Am avut de gând sã evoluez și eu 5 minute în tricoul oficial al Stelei. De ce ? Pentru ca la bãtrânețe sã-i spun fetiței mele, pe care o alintãm Smântânica « Sã știi, cã și tata a jucat 5 minute la Steaua !" Nu existã o mai tulburãtoare declarație de iubire...

Constantin Ardeleanu

viostelistul17.12.2007 21:27

Daca Steaua nu ar fi avut probleme de ordin financiar, probabil ca ar fi realizat mult mai multe in Ghencea din postura de antrenor principal. Avea calitatile necesare sa o faca. Pacat de conjunctura in care s-a aflat la acea vreme!

st_194717.12.2007 21:28

Superba Steaua lui Mihai Stoichita..Mai ales acel titlu castigat dupa egalul dintre olteni si rromi

AdrianUltras2517.12.2007 22:31

privatizarea clubului a fost inceputul sfarsitului.

de atunci de cand Steaua a trecut de la Armata(MAPN) la paunesti s-a terminat cu "militarii", "vitezistii", Steaua!!!!

ce a urmat a fost trecerea din lac in put, de la paunesti la becaliii

sa vedem ce va urma....

sa speram ca va fi bine!

RAV3N_rosso-blu17.12.2007 23:34

total off-topic:

poate careva dintre adminii acestui site sa-mi explice si mie despre ce este vorba in acea reclama de pe prima pagina in limba romana....nu de alta,dar nu inteleg turca si nu prea vad rostul unei reclame in limba turca avand ca target o majoritate romana a acestui site care(presupun,ca si mine)nu intelege la ce face referire acea reclama...nu ca m-ar interesa,dar i-mi aduc aminte de posturile acelea critice la dresa gesepelului in care nu poti citi un articol de atatea reclame....nu ma intelegeti gresit,consider ca e bine ca va asigurati niste fonduri din aceasta publicitate pe site dar sa o faceti ceva mai intelept,fara sa ne deranjeze si pe noi,ar fii ceva ideal...

AdrianUltras2518.12.2007 10:44

stiu ca ce voi scrie nu isi are rost aici dar am o rugaminte pentru administratori

Faceti va rog un articol despre Neaga si jucatorii ca el pe care ciobanul vrea sa ii dea afara fara motiv.

Mi se pare anormal ca un jucator care pune suflet si munceste pentru echipa sa fie dat afara doar ca nu ii place patronului de el.Treaba asta e Elton reloaded.

Se arunca scuza cum ca Neaga nu da goluri dar lumea uita ca Neaga nu joaca atacant.

Neaga a jucat tot turul mijlocas de banda sau mijlocas central.

E unul dintre putinii jucatori care dribleaza(am observat ca oierului nu ii plac astfel de jucatori) si care fuge dupa orice minge.In ultimele meciuri a fost cel mai activ de pe teren

faceti va rog un poll sau ceva si scrieti un articol pentru ca nu e normal ca un jucator care a dat bani de la el ca sa vina la Steaua sa fie dat afara doar pentru ca unui camatar nu ii place de el.

Dragoshel18.12.2007 10:48

Avem un topic SPECIAl pentru propuneri si/sau sugestiii el numindu-se Propuneri/Sugestii/Reclamatii Postati acolo si vom vedea ce putem face, sau va vom lamuri

alexmk1718.12.2007 10:48

Mie nu prea mi-a placut Steaua lui Stoichita! Venea dupa era Titi Dumitriu cu 3 calificari consecutive in CL!

Dar imi aduc aminte de un 0-5 cu Psg sau de umilinte cu Panathinaikos in Ghencea si 6 goluri primite acolo cu portari gen Rotaru! Plus ca ne-au tremurat chilotii ca nu a putut bate o Sportul retrogradata si "subpodistii" aveau aranjat 80 % meciul de la Craiova! Stilul luce si rapid! Aia care nu au furat niciodata si nu au facut blat niciodata!

Nu l-am considerat niciodata si nu-l voi considera un antrenor adevarat! E un antrenor de duzina care e de nivel Panama, Kuweit, Armenia!

Daca nu privim obiectiv cu ochi de stelist, atunci o sa ajungem la concluzia ca Eugen Baciu, Lovin sau Surdu au fost niste legende ale Stelei, iar Lacatus, Hagi, Voinescu, Gh. Constantin, etc. au fost niste trecatori pe la echipa! Valoarea e valoare, iar mediocritatea e nulitate!

Stoichita nu e antrenor, el doar a profitat de un context si un renume la Steaua!

greco18.12.2007 11:22
total off-topic:

poate careva dintre adminii acestui site sa-mi explice si mie despre ce este vorba in acea reclama de pe prima pagina in limba romana....nu de alta,dar nu inteleg turca si nu prea vad rostul unei reclame in limba turca avand ca target o majoritate romana a acestui site care(presupun,ca si mine)nu intelege la ce face referire acea reclama...nu ca m-ar interesa,dar i-mi aduc aminte de posturile acelea critice la dresa gesepelului in care nu poti citi un articol de atatea reclame....nu ma intelegeti gresit,consider ca e bine ca va asigurati niste fonduri din aceasta publicitate pe site dar sa o faceti ceva mai intelept,fara sa ne deranjeze si pe noi,ar fii ceva ideal...

Si eu m-am intrebat asta... dar publicitatea online functioneaza in felul urmator: tu pui la dispozitie unei agentii un spatiu publicitar, iar ei il umplu cu ce vor, fara sa se mai consulte cu tine. Deci probabil cei de la agentie pot raspunde mai bine.

Reclamele mari colorate (de sus si din dreapta) sunt ale unei agentii al carei contract cu noi expira la sfarsitul lunii. Tocmai deoarece suntem pe final de contract cu ei, am inceput sa experimentam si cu ce va fi folosit in continuare, adica cu Google AdSense. De la sfarsitul lunii,site-ul va fi, zic eu, mult mai aerisit din acest punct de vedere.

Bafta!

Mihai Gruia18.12.2007 14:41

Respect Stoichita LIPPI !!!

cristian8618.12.2007 17:37
Cornel Dinu avea sã declare public cã atunci Rapid nu a jucat mai mult de 4 meciuri netrucate !

Sunt curios daca Dinu poate sa ne spuna cate meciuri a jucat pe bune dinamu in istoria ei.

Conducerea forte a Stelei cu Oțelea/ Alecsandrescu a fost mãturatã "politic", sub pretextul unor nereguli la contractul lui Ilie Dumitrescu în Anglia, fiind înlocuitã cu o troicã penibilã Gațu/Marcel Pușcaș/ Ticã Dãnilescu.

Intr-o tara de mana a 3-a, ca sa nu zic bananiera, politicul dar mai ales noii boieri - oligarhii- decid.

Fotbalul romanesc nu merita un club ca Steaua, sclavii nu merita sa priveasca spre Stele.

Mie nu prea mi-a placut Steaua lui Stoichita! Venea dupa era Titi Dumitriu cu 3 calificari consecutive in CL!

Dar imi aduc aminte de un 0-5 cu Psg sau de umilinte cu Panathinaikos in Ghencea si 6 goluri primite acolo cu portari gen Rotaru! Plus ca ne-au tremurat chilotii ca nu a putut bate o Sportul retrogradata si "subpodistii" aveau aranjat 80 % meciul de la Craiova! Stilul luce si rapid! Aia care nu au furat niciodata si nu au facut blat niciodata!

Trebuie sa fiu patial de acord cu alex, Steaua inca era o echipa mult peste celelalte in campionat, iar titlul 20 a fost pe deplin meritat, Steaua fiind superioara in meciurile cu raped. Nu pot insa sa ii exclud total meritul lui Stoichita , desi cred ca altul a fost catalizatorul acelei echipe spectaculoase de tineri in marea majoritate.

Din ce stiu eu in sezonul '98-'99, cand a inceput declinul, Stoichita a schimbat sistemul de joc intr-un 1-3-5-2. Imi amintesc primul meci din acel sezon cu U Craiova si care s-a incheiat 2-2, parca a egalat Laca in minutul 88.

Din ce imi amintesc , echipa ramasese cam la fel, se intorsesera Belo si Ilie Dumitrescu, dar noul sistem de joc a dat peste cap echipa care in urma cu jumatate de an incanta.

Umilintele cu PSG si Panaithinaikos au venit si ca o consecinta a lipsei de investitii si a jafului masiv la care a fost supus clubul Armatei. De altfel inca sunt mari probleme la Steaua, societatea curenta este infiintata prin 2002-2003, astfel oierul , "salvatorul patriei, razboinicu lui peste" scapand de datoriile acumulate de Paunescu; in plus el o poate " lichida " atunci cand se plictiseste de "jucaria sa electorala" - Steaua sau in cel mai bun caz sa o vanda cu profit.

Poate cel mai reusit meci din sezonul 98-99, revansa pentru infrangerea din campionat : (Stoichita antrenor)

FC Steaua Bucuresti -  UFC Rapid Bucuresti 4-0 (45'2-0)
Trainer: Mihai Stoichita        Trainer: Mircea Lucescu
Line-Up
  Florin Alexandru Tene              Bogdan Ionut Lobont
  Laurentiu Aurel Reghecampf              Nicolae Stanciu
  Iulian Ilie Miu                  Stefan Dumitru Nanu
  Adrian Matei                  Mircea Rednic
  Valeriu Rachita                  Cristian Alexandru Dulca      81' out
  Marius Achim Baciu                  Mugur Cristian Bolohan
  Erik Augustin Lincar          80' out          Dorel Mutica
  Dennis Georgian Serban   79' out                      Marius C-tin Maldarasanu
  Ilie Dumitrescu                  Zeno Marius Bundea
  Laurentiu Dumitru Rosu              Marius Ninel Sumudica                 50' out
  Marius Mihai Lacatus            78' out                      Daniel Gabriel Pancu           43' out
  Cristian Ciocoiu            78' in              Ovidiu Maier           43' in
  Damian Militaru            79' in              Sergiu Marian Radu           50' in
  Marius Mihai Coporan       80' in          Mario Narcis Bugeanu                  81' in
  1-3-5-2                                  1-5-3-2
Goals:
  Dennis Georgian Serban      19'   1-0
  Laurentiu Dumitru Rosu      27'   2-0
  Laurentiu Dumitru Rosu      69'   3-0
  Ilie Dumitrescu          87'   4-0

ste_farfan18.12.2007 19:35

Nu l-am considerat niciodata si nu-l voi considera un antrenor adevarat! E un antrenor de duzina care e de nivel Panama, Kuweit, Armenia!

Daca nu privim obiectiv cu ochi de stelist, atunci o sa ajungem la concluzia ca Eugen Baciu, Lovin sau Surdu au fost niste legende ale Stelei, iar Lacatus, Hagi, Voinescu, Gh. Constantin, etc. au fost niste trecatori pe la echipa! Valoarea e valoare, iar mediocritatea e nulitate!

Stoichita nu e antrenor, el doar a profitat de un context si un renume la Steaua!

de cand stii fotbal? de ieri?

CREIERU7819.12.2007 08:14

Steaua din vremea lui "Lippi" a avut si parti bune dar si rele . Cu toate acestea Stoichita merita respectul nostru . :steagcruce:

Lacatush06.01.2008 06:46
Steaua din vremea lui "Lippi" a avut si parti bune dar si rele . Cu toate acestea Stoichita merita respectul nostru . :steagcruce:
Asta asa e! ...ce deductie logica! :) Scuza-ma,o intrebare...acel '78' reprezinta dimensiunea in mmetri a cerebelului tau? Impresionant!