În fața a 4.435 de spectatori prezenți pe Arena Națională (sursa GSP), FC Steaua București a câștigat clar, scor 4-0, partida cu CS Gaz Metan Medias, contând pentru etapa a 10-a Ligii 1 și se menține la 4 puncte în urma liderului CFR Cluj, chiar înaintea rundei în care cele două echipe se vor întâlni pentru prima dată în acest sezon.
Cronica cârcotașului
Cu jucătorii din linia a doua, fără vedetele Teixeira, Denis Alibec și Budescu, roș-albaștrii au demolat-o pe Gaz Metan Mediaș .
După prima repriză îmi căutam în inspirație cele mai sarcastice formulări la adresa unei echipe de „obosiți” odihniți, pentru că în meciul de joi cu Plzen numai Niță și Planić au evoluat 90 de minute. Ce poate fi mai deprimant decât să vezi jucători plătiți cu peste 10.000 de € pe lună, incapabili să dea măcar o pasă simplă corectă? Nu mai vorbim de ritm și viteză. Părea o abordare de meci amical cu gândul la vacanță.
Însă în repriza secundă, până și trompeta „Lampard”, autorul unor jenante pase greșite, s-a metamorfozat miraculos într-un veritabil pianist pasator. Este adevărat, și Gazul a mai scos fundul din poartă, suficient cât să-i dea cu terenul în cap puștii Stelei. Cu un hattrick în 10 minute, Steaua a măturat pur și simplu pe jos cu Gaz Metan Mediaş. Într-un fel e și o răzbunare pentru „mokangeala” din sezonul trecut, când găzarii au trecut de două ori de centrul terenului și au marcat un gol.
- În 16 octombrie 2016, Steaua a pierdut printr-un șut deviat nefericit de Mirea spre poarta și mai nefericitului Stăcioiu. A fost singurul șut „pe poartă” din cele 2 expediate de Gaz Metan spre buturile roș-albaștrilor. Steaua a avut un penalty ratat de Boldrin, iar oaspetii au evoluat cu un om în minus din minutul 71. (Cronica)
Pe o amorțeală generală, cu Gazul masat cu fundul în poartă și Steaua cu pase anemice de-a latul ca la handbal, De Amorim a deschis scorul cu un şut din centrul careului (14′) după un excelent triunghi de pase Achim-Tănase-Man. Puștiul a șutat, portarul Greab a respins miraculos, însă mingea a ajuns la renegatul Wiliam de Amorim, care a îndeplinit o simplă formalitate. Părea să fie declicul româno-brazilianului, dar din păcate nu a fost să fie nici de data asta. E drept, era și greu să strălucească într-o echipă de „leșinați”, cum s-a prezentat Steaua în prima repriză. Achim a fost singurul care a mai încercat verticalizări pe poziție viitoare în spatele fundașilor. Însă doar a încercat pentru că precizia paselor a fost dezolantă ca jocul.
Parcă atinși de o baghetă magică în vestiar la pauză, roș-albaștrii au întrat pe teren total schimbați, cu o altă atitudine și s-au dezlănțuit încă din startul reprizei secunde. Cea mai mare schimbare a fost la „Lampard” Popescu. Nu numai că nu a mai greșit jenant pasele simple, care mi-au scos peri albi, dar a avut un aport substanțial la construcția ofensivă, bifând și două assist-uri de „playmaker”. O primă explicație simplistă ar fi că în tandem cu Achim, Popescu era închizător, iar după pauză sarcina defensivă a preluat-o Nedelcu.
„Magia” pauzei i-a atins și pe Tănase, șters în primul mitan, și pe Dennis Man, care s-a zbătut mult, dar a greșit la fel de mult. După pauză, tripleta „Popescu-Tănase-Man” a făcut praf autobaza profesorului Pustai în numai 10 minute. Florin Tănase a marcat în minutul 48, printr-o deviere de efect după pasa excelentă lui Ovidiu Popescu. Tot căpitanul roș-albaștrilor a dus scorul la 3-0, marcând o bijuterie de gol cu un șut superb din afara careului, reușind astfel prima „dublă”( 48′ şi 55′) de când se află la Steaua.
Același Popescu a verticalizat cu o altă superbă pasă de gol pentru Dennis Man. Speranța Stelei de 19 ani a închis tabela cu un lob peste portar (’58) și are în cont 4 reușite în 10 etape. Acest gol a fost și un exemplu-școală. Deși a fost faultat și trântit, Dennis nu s-a tăvălit dramatic cerșind lovitura liberă, ci s-a ridicat și a finalizat printr-un gest tehnic remarcabil.
Ca dezastrul găzarilor să fie complet, Milan Mitic a comis henţ în careu (’88), dar Gnohere şi-a bătut joc de lovitura de la 11 metri primită, trimițând slab de la punctul cu var. Greab a respins în bară și apoi a mai salvat o dată din 2 m la reluarea lui Coman. N-a fost să fie o „manita” pe tabelă și în contul golurilor marcate de Bizon în acest sezon de Liga 1 (4).
Concluzie
Cel mai important mesaj transmis de acest meci este că linia de la mijloc în sus: Ovidiu Popescu (22 ani), Dragoș Nedelcu (19) – Florinel Coman (19), Florin Tănase (22)/ Daniel Benzar (19), Dennis Man (19) se anunță ca viitorul de nădejde al Stelei. Până și Ovidiu Popescu parcă joacă altceva în tandem cu Nedelcu, Tănase se simte ca pește în apă pentru că atacul cu „puștii” este mai combinativ, mai insipirat, mai penetrant și mai dezinvolt. Puștii parcă sunt și mai altruiști!
Steaua a mai jucat cu echipe slabe în acest sezon, dar s-a chinuit îngrozitor să invingă la limită din cauza ineficienței în fața porții a jucătorilor consacrați. Gnohere a fost un exemplu în acest meci, deși venea din poziția de golgheter al Stelei cu 4 goluri. Bizonul a ratat tot și l-a ajuns Dennis Man într-un clasament în care vârful cotat de transfermarkt la 3 mil. €, Denis Alibec, nu are bifat niciun gol în Liga 1.
Da, și defensiva joacă altceva, pare mai sigură și este un punct solid de sprijin pentru ofensivă. Palić m-a impresionat (tot în repriza a doua, evident) prin câteva gesturi tehnice de mare finețe.
Caseta tehnică
FC Steaua – Gaz Metan Mediaș 4-0
Au marcat: De Amorim ’14, Fl. Tănase ’48, ’55, Man ’58
STATISTICĂ / VIDEO GOLURI FAZE / GALERIE FOTO GSP și FCSB
- FC Steaua Bucuresti: Nita – Enahce, Planic, Larie, Momcilovic – Achim (Nedelcu 46′), Ov. Popescu – Man, Fl. Tanase (D. Benzar 64′), De Amorim (Fl. Coman 46′) – Gnohere.
Antrenor: Nicolae Dica. - CS Gaz Metan Medias: Greab – I. Voicu (Buziuc 65′), M. Constantin, Khubutia, De Vriese – Danci (Sg. Popovici 46′), Mitici – Curtean (R. Romeo 60′), Olaru, Bic – Golubovic.
Antrenor: Cristi Pustai. - Cartonase galbene: Planic 3′, Achim 41’/I. Voicu 53′, Mitic 89′.
- Arbitri: George Radulescu (centru); Mircea Orbulet si Imre-Laszlo Bucsi (asistenti); Daniel Calin (rezerva).
- Observatori: Cornel Sorescu (CCA), Viorel Ilinca (LPF).
Rezumat meci
Meci întreg HD 1080p
Felicitări băieților pentru scor și repriza secundă!
Forza Steaua!
X Ray
Avancronică
Ultima victorie bifată de Gaz Metan în deplasare pe prima scenă s-a consemnat pe 10 decembrie 2016, Pandurii – Gaz Metan 2-5. Au urmat 7 remize şi 8 înfrângeri.
FC Steaua vs Gaz Metan
FC Steaua vs Gaz Metan în Liga 1: 22 jocuri – 13 victorii FCSB – cinci remize – patru victorii Gaz Metan.
- Palmares cu FC Steaua gazdă: 11 jocuri – opt victorii FC Steaua – o remiză – două victorii Gaz Metan.
- Primul meci a avut loc pe 9 noiembrie 1947, CSM – Steaua 4-3 (antrenori Ştefan Dobay / Coloman Braun Bogdan). Interesant, Ştefan Dobay era antrenor-jucător, fostul câştigător de patru ori al titlului de golgheter în Liga 1/Divizia A marcând atunci golul decisiv.
- Întâia victorie din contul steliștilor a venit în returul ediţiei 1947-1948, 3-0 la Bucureşti, triplă Florian Marinescu.
- Cea mai mare diferenţă: 21 septembrie 2008, FC Steaua – Gaz 4-0.
- Două remize albe s-au consemnat de-a lungul timpului, dintre care una în București (26 martie 2012).
- Ultima victorie bifată de Steaua din postura de gazdă: 12 septembrie 2014, FC Steaua – Gaz Metan 3-1.
- Ultimul succes reuşit de ardeleni: 16 octombrie 2016, FC Steaua – Gaz Metan 0-1.
- Cea mai recentă dispută: 26 februarie 2017, Gaz Metan – FC Steaua 1-1, marcatori Sikorski, respectiv Alibec.
- Cele două echipe s-au întâlnit şi pe 8 noiembrie 1951, în finala Cupei României, FCSB (CCA) – Flacăra Mediaş 3-1, participarea în ultimul act fiind cea mai importantă performanţă pe plan intern din istoria clubului.
Antrenament STEAUA inainte de meciul cu GAZ METAN
Nicolae Dică a confirmat că Denis Alibec nu va juca în partida cu Gaz Metan de duminică.
„Intalnim un adversar care a schimbat multi jucatori, nu au inceput campionatul foarte bine. Dar in meciul cu Dinamo si Craiova au pus mari probleme, se apara foarte bine in propria jumatate, au jucatori foarte rapizi in spatele atacantului. Cu siguranta vor fi mai multi jucatori care au evoluat mai putin, urmeaza joi meciul cu CFR Cluj si apoi cu Dinamo.
Am spus-o si dupa meciul cu Plzen ca este diferenta de atitudine cand jucam in Europa League si cand jucam in campionat. Nu ar trebui sa se intample asta. Sper ca baietii au inteles dupa meciul cu Viitorul. La meciul cu Plzen a fost totul ok, sper sa fie si acum asa. Imi doresc sa ajungem cat mai rapid pe primul loc, obiectivul nostru acesta este.
Teixeira inca este accidentat, el s-a lovit la meciul cu Viitorul. A facut un RMN si se pare ca va mai sta o saptamana in afara lotului, speram sa-l recuperam cat mai repede. Denis are o problema medicala, la stomac, un virus. Azi-noapte nu a putut sa doarma” a spus Nicolae Dică în conferința de presă de astăzi.
Din declarația lui Dică, se deduce că va folosi și jucători care au jucat mai puțin. În această situație este greu de prognozat un prim „11”. Se știu cei care nu vor juca din cauza problemelor medicale: Alibec și Teixeira.
O formulă ar putea fi: Niță – Enache, Pantelic, Larie, Momcilovic – Achim, Nedelcu – De Amorim, Tănase, Man – Gnohere
Le urăm succes roș-albaștrilor!
X Ray