BORNE: Cifrele rotunde ale steliștilor
Născut pe 18 mai 1989 la Brăila, Alexandru Mihăiță Chipciu a debutat în prima ligă pe 6 mai 2010, cu ocazia partidei FC Brașov – Gloria Bistrița 6-0, când a înscris și primul său gol. Transferul la FC Steaua, din sezonul 2011-2012, l-a propulsat în prim-planul fotbalul românesc, reușind să câștige trei titluri de campion și devenind unul dintre componenții de bază ai echipei naționale.
În aceeași etapă, a 12-a, fundașul ”roș-albaștrilor” Alin Toșca a bifat meciul cu numărul 100 în Campionatul Național Liga 1.
(Date LPF)
- Nota Redacției: Tot în etapa a 12-a, mijlocașul Nicolae Stanciu a atins borna de 100 de partide in tricoul Stelei, precum si cea de-a 20-a reușită pentru roș-albaștri.
COMUNICATE OFICIALE
Mirel Rădoi: „Nu încerc să păcălesc pe nimeni!”
Directorul Sportiv al Stelei, Mirel Radoi, doreste sa faca o serie de precizari cu privire la informatia conform careia a ales sa urmeze cursurile Scolii de Antrenori din Republica Moldova pentru a pacali regulamentele din Romania.
„Este adevarat ca voi urma cursurile Scolii de Antrenori din Republica Moldova. Am avut de ales intre Moldova si Scoala de Antrenori de la Coverciano, din Italia. Am preferat sa merg la Chisinau, deoarece este mai aproape de casa, in timp ce in Italia se schimba in mod constant orasul in care se tin cursurile si mi-ar fi luat mai mult timp sa ma deplasez. In plus, la cele doua Scoli, diploma de Bacalaureat reprezinta doar un criteriu de punctaj, nu si unul obligatoriu.
Nu fac nimic ilegal, astfel ca nu mi se pare normal sa se vorbeasca despre complicitati. Se poate verifica acest lucru, iar Federatia Romana de Fotbal si Federatia Moldoveneasca de Fotbal pot confirma faptul ca nu am avut niciodata intentia de a ascunde ceea ce fac. Daca sunt o persoana care nu obisnuieste sa faca publice toate actiunile sale, nu inseamna ca le ascund. Nu pacalesc pe nimeni si nici nu am intentia de a o face! Doresc doar sa urmez cursurile unei scoli de antrenori si sa obtin licentele necesare pentru a practica aceasta meserie”
Mirel Radoi, Director Sportiv FC Steaua Bucuresti
(Comunicat oficial FC Steaua București)
Valeriu Argăseală: „Asocierile făcute de presă sunt periculoase!”
Fotbal Club Steaua Bucuresti dezminte informatia falsa si tendentioasa publicata in editia online a ziarului Libertatea, www.sportnews.ro, conform careia ar exista o legatura intre inscrierea lui Mirel Radoi si transferul jucatorului moldovean Catalin Carp.
Presedintele Valeriu Argaseala considera drept periculoasa aceasta asociere facuta de jurnalisti si ii indeamna sa trateze cu mai mult respect clubul nostru.
„Consider ca aceasta asociere facuta de jurnalisti este una extrem de periculoasa si incorecta. Nu este normal ca astfel de idei sa apara in presa, deoarece sunt total false. Jucatorul Catalin Carp a fost transferat de Steaua cu mult inainte ca Mirel Radoi sa planifice inscrierea la cursurile de antrenor din Republica Moldova. Carp este un jucator tanar, de echipa nationala, care a fost transferat din postura de jucator liber dupa despartirea de Gabriel Tamas. El a fost ales dintr-o lista cu patru jucatori si a corespuns de la bun inceput atat criteriilor noastre, cat si ale celor LPF, cu privire la includerea intr-un lot de Liga 1. Consideram ca astfel de presupuneri ale mass media reprezinta o lipsa de respect atat fata de clubul nostru, cat si fata de Catalin Carp.”
Valeriu Argaseala, Presedinte Fotbal Club Steaua Bucuresti
(Comunicat oficial FC Steaua București)
Nota Redacției
- Dan Apolzan, directorul Școlii de Antrenori din cadrul Federației Române de Fotbal, a lămurit, într-o convorbire telefonică ÎN DIRECT, găzduită de emisiunea ”Fotbal Club” de la Digi Sport, faptul că Rădoi are dreptul legal de a urma cursurile Școlii de Antrenori din Republica Moldova.
”Noi i-am oferit acest cross-border lui Mirel Rădoi. Noi facem parte din Convenția UEFA din 2003 sau 2004, nu mai țin minte exact, și trebuie să respectăm dreptul la liberă circulație al jucătorilor și antrenorilor.
Într-adevăr, noi ne-am adresat forului de la Chișinău, în legătură cu acest caz, și am primit o adresă din partea Federației Moldovei de Fotbal, prin care ni s-a comunicat că Mirel Rădoi are dreptul de a participa la cursuri, chiar dacă nu are BAC-ul susținut, pentru că la ei nu există un astfel de acord cu Ministerul Sportului”, a spus Apolzan.
”La 5 octombrie, va începe cursurile licenței C, care vor dura până în mai 2016. Apoi va urma licența B și mai apoi licența A în 2019. Vor mai urma apoi un an sau doi pentru Licența PRO, deci, în total, tot 5-6 ani durează totul. În Moldova este un alt sistem de gradație. Adică, carnetul de antrenor de la noi este înlocuit la ei cu licența C”, a lămurit Apolzan.
Într-un final, Dan Apolzan a mai făcut o precizare extrem de importantă și anume faptul că, în toți acești ani care vor urma, Rădoi nu va primi o derogare din partea FRF pentru a fi antrenor.
”Nu se va schimba deloc statutul lui Mirel, la noi cuvântul derogare a dispărut. El trebuie să-și încheie cursurile. Când va avea licența A va putea fi antrenor secund”, a conchis Apolzan la Digi Sport.
- Anghel Iordănescu, directorul Comisiei tehnice din cadrul Federației Române de Fotbal, a comentat decizia lui Mirel Rădoi de a urma cursurile şcolii de antrenori din Republica Moldova.
„Atât timp cât federaţia din Moldova are o convenţie cu UEFA, nu puteţi să-i interziceţi lui Mirel să facă şcoala în Moldova. Am aflat de la directorul tehnic al federaţiei din Grecia că are studenţi străini. Şcoala de antrenori din Moldova nu are trecut în statut că un cursant trebuie să aibă bacalaureatul luat. De ce nu ar avea dreptul Mirel Rădoi? Foarte bine că se duce în Moldova şi-şi ia diploma. De ce să-i interzici, când Ionuţ Lupescu a obţinut-o în Germania? Bravo celor care şi-au luat diploma la Coverciano. Dacă Rădoi respectă legea şi merge în Moldova să-şi ia licenţa, ce să facem, să-i luăm gâtul?”, a declarat Anghel Iordănescu.
- Valeriu Argăseală, Președintele campioanei, a vorbit la Digi Sport despre situația antrenorului echipei sale:
“Este o realitate pe care am descoperit-o. Singura idee a fost să fie totul absolut legal și într-un loc accesibil. În momentul în care va fi solicitat la școală, se va duce și va face cursurile școli. Dar știu că aceste module nu sunt așa de solicitante, cum sunt la Coverciano, unde trebuie să locuiești acolo. În perioada în care va fi la școală nu va afecta procesul de pregătire al Stelei.”
Argăseală susține și că Rădoi ar fi putut să fie sprijinit mai mult de școala de antrenori de la București: ”Un jucător de talia lui Mirel merita un alt tratament. Există excepții în care Mirel se încadra și el putea obține licența de antrenor. După câte știu eu, erau 30 de meciuri internaționale. Se putea aproba de la UEFA un curs special, în baza unei convenții europene. O convenție referitoare la organizarea școlilor de antrenori.”
(Transcripturi de la digisport)