- Notă: O asistenţă de trei ori mai mare decât totalul spectatorilor care au venit la meciuri la toate meciurile din Liga 1, în etapa trecută. Atunci, la cele 7 meciuri din Liga 1 au asistat în total în jur de 15.000 de suporteri, din care 5.000 au fost la Viitorul-Steaua, meci jucat cu casa închisă.
Sindromul Ludogorets (și apoi Partizan Belgrad) a fost spart! Stanciu magistral, Hamroun fantastic, o gură de foc ghinionistă, și o echipă motivată cu pedigri Steaua în Europa, ne-au umplut inimile de bucurie și de mândrie că suntem steliști! După ce Astra a părăsit în genunchi UCL-ul pe ruta campioanelor (3-0 cu învinsa Stelei, FC Copenhaga ), Steaua e numai una în Europa, e aceeași „Steaua României”! Dacă vedem echipe ca Anderlecht, Şahtior, Fenerbahce, PAOK, Olympiakos, Rosenborg … eliminate, poate conștientizăm performanța Stelei obținută în condițiile vitrege extreme cu care a pornit acest sezon.
Bravo băieți! Iertați-mă că nu am crezut în voi! Mea culpa!
E greu să scrii o cronică după un astfel de meci, care pentru mulți steliști calificarea era în plan secund. Primordială era imaginea acestei echipe, care în 12 ani a realizat 11 calificări consecutive în grupele UEFA, fără precedent în istoria Stelei și a României, dar din 2014 este terfelită de dușmani și de o parte dintre cei care până în 2014 și-au spart plămânii pentru ea. V-am prezentat deja în comentarii ce îi doreau unii steliști autointitulați „adevărați”.
Mai mult, echipa care a purtat steagul României in Europa in ultimii 13 ani, risca să intre în rândul brandurilor ajunse la sapă de lemn, din cauza „faulturilor” la care a fost supusă sistematic din 2014, dar și a celui care i-a asigurat până în 2015 prezența continuă în Europac. Tracasat de procese și media, Becali nu mai dorea să investească în club. Părea că vrea să stingă lumina și să-și asigure o ieșire în profit din proiectul „Steaua business”, vânzând, în ajunul acestei duble cu Sparta, jucătorii exponențiali ai Stelei, fără să aducă în schimb echivalent valoric.
Ca om de afaceri l-am înțeles, dar ca stelist NU! Ca simplu microbist nu mai acordam nici o șansă Stelei în dubla cu Sparta, poate ca mulți dintre voi. Mă bucur din suflet că m-am înșelat! De aceea mă voi limita la o prezentare tehnică, seacă, a partidei. Ceea ce aveam de spus au scris mai bine decât mine niște profesioniști ai condeiului, Mironică și Geambașu, în articolul postat pe fcsteaua.ro, „Astra e campioana internă, Steaua e campioana externă„. Eu sunt doar un stelist care se luptă cu timpul liber pentru a ține cu subiecte de comentat acest site al suporterilor roș-albaștri. Scriu și postez pentru CSA Steaua și FC Steaua, continuatoarea, nu pentru Talpan & Boroi sau Becali.
Atât timp cât clubul de fotbal este „number one” în România și valorile sportive au continuitate în pas cu istoria Stelei, „je m’en fish„ cine este proprietarul. Sunt stelist de pe vremea când Steaua fotbalistică era a Armatei, însă nu o iubeam pentru că era o „formație militară”! Nu conta cu nimic aspectul militar. După 1998 am ținut în continuitate cu FC Steaua, deși habar nu aveam cine sunt Păunescu și Becali! Pentru mine erau (și sunt ) ZERO barat în raport cu Steaua! Presa și scandalul i-a scos la rampă, nu echipa.
În fine … Adversara Stelei în play off UCL va fi una dintre: City, Porto, Villarreal, Monchengladbach sau Ajax. Nu mai contează ce va face în play off, contează că astăzi FC Steaua a arătat României, poate și Europei, cine este FC Steaua București!
Revenind la meci, niciodată distanța între huzur şi recesiune nu a fost atât de scurtă ca miercuri seara. Steaua părea să îşi joace viitorul într-un singur meci. Financiar, eliminarea Spartei înseamnă cel puţin grupele Europa League, deci 10 milioane de euro. Ratarea aducea tensiuni, un playoff EL şi alte ameninţări cu insolvenţa din partea finanţatorului.
Însă Steaua s-a impus clar prin ”dubla” lui Nicolae Stanciu (31, 62), după 1-1 în meciul de la Praga. Astfel roș-albaștrii și-au asigurat astfel prezența în grupele Europa League, în cazul în care ar fi eliminați din play-off-ul Champions League. Dacă Hamroun era în „bulan de gol” ar fi fost și un scor fluviu după câte ocazii a ratat.
Meciul a fost fantastic ca emoție. Deşi avea avantajul acelui 1-1 din Cehia, Steaua s-a aruncat într-un pressing avansat, semn că nu doar Neubert deține tainele unei pregătiri fizice de top în România. Vicecampioana României a dominat debutul jocului și a atacat în valuri, iar Stanciu a avut prima oportunitate, însă șutul său a fost reținut de portar (11). Sparta a replicat un minut mai târziu, dar Niță a reținut balonul expediat slab de Lafata (12), apoi fiind la post și la șutul lui Konate (14).
Pintilii a creat și el pericol la poarta lui Bicik (19), dar mingea sa a trecut pe lângă vinclu. Enache a avut o bună ocazie de gol (26), însă un fundaș a respins din fața porții mingea reluată excelent cu capul în urma centrării lui Hamroun.
Steaua a reușit să deschidă scorul (31), prin Stanciu, care a marcat cu un șut superb sub transversală din marginea careului. Vicecampioana României își putea dubla avantajul (37), când Tamaș a fost aproape să îl surprindă ieșit pe Bicik cu o lovitură liberă de la circa 50 de metri care s-a oprit în transversală. Popa a fost și el aproape de gol, dar a trimis peste poartă din mijlocul careului (41).
- Gol Stanciu (31). „Momentul în care publicul, comentatorii, jurnaliştii, băieţii de la SAS Security, până şi vânzătorii de hot-dog la preţ de caviar, toţi primesc încă o dovadă a faptului că Stanciu e unicul fotbalist de superclasă rămas la Steaua. Nicuşor prinde un şut demenţial, un ”agheu” din prima, cu dreptul, sub bară! Atmosfera chiar se simte ca pe vremurile în care un finanţator încăpăţânat şi nişte ofiţeri zeloşi nu încercau să distrugă un club.” – scrie Scutariu, Prosport.
Steaua a început în forță repriza de a doua, iar Hamroun a ratat două șanse bune, șutând prima oară pe lângă poartă (46), iar apoi fiind blocat in extremis de portarul Bicik (49). În plus, Sparta a rămas în zece oameni din minutul 51, când Brabec a fost eliminat pentru al doilea cartonaș galben, după un fault asupra lui Golubovic.
Hamroun și-a mai încercat încă o dată șansa (56), dar șutul a fost respins de Bicik. După avalanșa de ocazii, Stanciu a marcat și al doilea gol al Stelei (62), cu un nou șut din afara careului, după o pasă venită de la Gabi Tamaș. Hamroun, ghinionistul zilei, a mai irosit o nouă oportunitate (78), mingea expediată de el ocolind poarta.
Cu 10 minute înainte de final, Reghecampf îi oferă lui Stanciu ceea ce merită: standing ovation. Îl trimite la luptă pe Aganovic şi îl cheamă pe Nicuşor, prilej pentru aplauze în picioare. Finalul înseamnă calificarea sigură măcar în grupele Europa League şi unica veste bună pentru fotbalul românesc de ceva vreme. Şi, deloc de neglijat, înseamnă reunirea între FC Steaua şi publicul numeros și participativ caracteristic unei epoci ce părea apuse. Cei 37.127 plătitori de bilete au confirmat asta, deși cele două galerii steliste PS și PS au fost absente! Cel puțin la modul oficial și organizat.
Cu Stanciu în formă de zile mari, Steaua a câștigat meritat, în fața unei echipe care sezonul trecut a fost sfert-finalistă de Europa League, iar vineri își va afla adversara din faza play-off a Ligii Campionilor.
Au evoluat echipele:
- Steaua: 1. Florin Niță — 44. Gabriel Enache, 4. Gabriel Tamaș, 13. Alin Toșca, 15. Marko Momcilovic — 6. Mihai Pintilii (căpitan), 20. Vlad Achim (11. Muniru Sulley, 64) — 77. Adrian Popa, 10. Nicolae Stanciu (19. Adnan Aganovic, 81), 5. Jugurtha Hamroun — 14. Bojan Golubovic (9. Alexandru Tudorie, 89). Antrenor: Laurențiu Reghecampf.
Rezerve neutilizate: 12. Valentin Cojocaru — 2. Gabriel Simion, 16. Robert Vîlceanu, 24. Dan Popescu. - Sparta: 35. David Bicik — 5. Jakub Brabec, 26. Costa, 3. Michal Kadlec — 6. Lukas Vacha — 28. Ondrej Zahustel, 14. Martin Frydek, 9. Borek Dockal, 18. Tiémoko Konaté — 23. Josef Sural (30. Lukas Julis, 65), 21. David Lafata (căpitan; 11. Lukas Marecek, 84). Antrenor: Zdenek Scasny.
Rezerve neutilizate: 33. Tomas Koubek — 2. Ondrej Mazuch, 17. Ales Cermak, 7. Kehinde Fatai, 24. Matej Pulkrab. - Arbitru: Danny Makkelie; arbitri asistenți: Mario Diks, Hessel Steegstra; arbitru de rezervă: Kevin Blom (toți din Olanda)
Observator UEFA pentru arbitri: Eugen Strigel (Germania)
Cartonașe galbene: Brabec (40, 51), Frydek (59).
Cartonaș roșu: Brabec (51).
Declarații (de bun-simț!)
- Eroul Stelei, Nicușor Stanciu:„Înseamnă enorm de mult pentru mine această dublă. Am marcat aproape în fiecare meci. Îmi dă încredere îmi dă un moral bun. Sper să o țin tot așa și să-mi ajut echipa. Trebuie să muncesc și mai mult decât până acum pentru a îmi ajuta echipa. Golurile le dedic iubitei, familiei și tuturor suporterilor. Aș prefera să evităm pe Manchester City, ni s-ar micșora șansele dacă picăm cu ei. Dar cu celelalte echipe cred că șansele sunt 50 la sută pentru fiecare. Eu mă simt bine la Steaua, acest club mi-a oferit foarte multe și trebuie să dau și eu înapoi. Dacă aș avea oferte și patronul nu ar vrea să plec, aș rămâne pe loc”.
- Mihai Pintilii, căpitanul Stelei: „Era destul de greu fără suporteri. Și noi am jucat destul de bine. Stanciu este un fel de Messi al României. El face diferența și ne ajută foarte mult și-i mulțumim pentru asta. Stanciu este, cum a zis nea Gigi, ucigaș. Trebuie să fim modești, să muncim la fel de bine la antrenamente. Suntem o echipă care nu are decât doi-trei jucători care poate scoate pe alții din joc, restul suntem muncitori. Dacă n-ar fi Stanciu în teren, aș spune că e o echipă muncitoare, dar el face diferența și îi mulțumim pentru asta. Trebuie să jucăm fotbal cu oricine vom pica în play-off-ul Ligii Europa. Ni s-a transmis prin vestiar că vom avea liniște financiar dacă ne vom califica într-o grupă europeană”.
Rezumatul meciului
Ce mai poate fi spus? Decât ceea ce au spus în 2012 cei care acum îi vor pierirea: Sunt fericit și mă simt bine!
Bravo Steaua! Bravo băieți! Bravo staff tehnic!
X Ray
Avancronică Steaua – AC Sparta Praga
Steaua se luptă cu Sparta Praga pentru un loc în play-off-ul Champions League. Prima manșă s-a disputat în Cehia, iar roș-albaștrii au reușit un rezultat de egalitate, 1-1. Returul se va juca miercuri, 3 august, pe Arena Națională, începând cu ora 20:45.
- Avancronica și cronica partidei tur: AC Sparta Praga – Steaua 1-1
Arbitrul olandez Danny Desmond Makkelie va conduce la centru manșa secundă a turului al III-lea preliminar al Ligii Campionilor dintre Steaua și Sparta Praga. Olandezul va fi ajutat de conaționalii săi Mario Diks, Hessel Steegstra și de al patrulea oficial Kevin Blom. Anul trecut, acesta a arbitrat Steaua în aceeasi faza, la meciul dintre Steaua si Partizan Belgrad. Danny Desmond Makkelie a condus și un meci al României, partida amicală cu Austria, încheiată 0-0.
Meciul de Europa SAU NIMIC pentru stelisti, se vede miercuri la ProTV.
Deși inițial a deschis doar primele două inele ale stadionului, conducerea Stelei a hotărât să pună bilete în vânzare și la cel de-al treilea inel al arenei. Steaua a vândut până acum in jur de 25.000 de bilete și oficialii formației roș-albastre au decis astfel să deschidă și inelul superior al stadionului național. Prețul unui tichet la inelul 3 va fi de 25 de lei, la ambele tribune. Dacă până în prezent biletele s-au vândut doar online, de luni roș-albaștrii le-au pus în vânzare și la casele de bilete de la Arena Națională.
Cehii vin in Romania cu un moral bun, după ce au obținut o victorie pe teren propriu în prima etapa a campionatului, 3-2 cu FC Slovacko. Sparta s-a impus in meciul cu Slovacko prin golurile marcate de Dockal (min 2 si 10) si Konate (64). Pentru Slovacko a marcat Divis, de doua ori, in minutele 52 si 70. Antrenorul Spartei, Zdenek Scasny, a folosit in principiu cea mai buna echipa, exceptiile fiind Lafata și Fatai. Veteranul Lafata a fost rezerva și a intrat pe parcurs, în timp ce Fatai nu a fost inclus în lot.
Antrenorul echipei Sparta Praga, Zdenek Scasny, a declarat că meciul cu Steaua este unul cu „o încărcătură emoțională mare”. „Ne dorim să ne calificăm. Așa cum am spus și înaintea meciului tur, experiența noastră ne ajută foarte mult, dar în acest meci, pe lângă experiență, trebuie să fim concentrați, să fim uniți, pentru a ne ieși jocul. Nu pot să spun că vom ataca tot meciul. Am avut câteva probleme de lot în meciul tur, dar jucătorii s-au recuperat pentru acest meci. Trebuie să avem grijă să nu repetăm jocul din repriza a doua de la Praga. Vom vedea cum va decurge jocul, oricum nu vom ataca în permanență. Și dacă aș simți presiune nu am voie să o arăt, băieții nu au voie să simtă așa ceva pentru că ar fi destul de grav, este un meci cu încărcătură emoțională mare, dar nu am voie să mă las apăsat de aceste emoții sau de această greutate a meciului”, a spus Zdenek Scasny.
Steaua s-a întors de la Ovidiu cu 3 puncte, după un joc modest cu Viitorul, dar s-a invocat drept scuză formula experimentală de start într-un sistem 3-4-3. Laurențiu Reghecampf a vorbit inaintea meciului cu Sparta Praga. Acesta crede că Steaua va avea un meci mult mai greu decât la Praga si le cere jucatorilor sai: „Va trebui sa marcam si din jumatate de ocazie. Trebuie sa avem o evolutie mult mai buna decat meciul de la Praga si sa reusim sa marcam. Daca avem o jumatate de ocazie, trebuie sa marcam un gol. Intalnim o echipa foarte buna, am urmarit-o si cu Fener, e buna, puternica, daca are spatii si o lasi sa joace, iti poate da multe probleme. Nu e intamplator ca au ajuns pana in sferturile Europa League anul trecut, eliminand Krasnodar si Lazio. E foarte periculos sa spui ca joci la 0-0, e meci de calificare. Orice rezultat pozitiv e important. Vom juca asa cum am facut-o si la Praga, sa marcam, sa nu le dam sanse sa ajunga la poarta noastra. E periculos sa astepti pentru 0-0″, a spus acesta.
Față de partida din tur, revine în lot Hamroun și mai mult ca sigur în primul „11”. Reghecampf a anunțat surpriză în formula de start, însă este greu să fac o predicție a ei.
Echipa probabilă a Stelei pentru meciul de la Praga:
Niță – Enache, Tamaș, Toșca, Momcilovic – Pintilii, Achim – Adi Popa, Stanciu, Hamroun – Golubovic
Le urăm succes băieților și vom tremura de emoție alături de ei îndiferent de rezultatul de pe tabelă!
Forza Steaua!
X Ray