Miecuri seara, 8 iulie 2015, Campioana a pierdut a doua Supercupă consecutivă, după ce anul trecut a fost învinsă de Astra Giurgiu pe Arena Națională. După Astra, Steaua a mai facut un „cadou” pentru istoria unui club fără trofee. ASA Tg. Mureș și-a adjudecat în premieră Supercupei României, pe stadionul „Farul” din Constanța, după ce învins campioana Steaua București cu scorul de 1-0 (0-0), prin golul marcat de Axente în minutul 63.
FC Steaua: 12. Valentin Cojocaru – 2. Cornel Râpă, 30. Gabriel Tamaș, 33. Fernando Varela (căpitan), 13. Alin Toșca – 11. Muniru Sulley (19. Vlad Mihalcea, 74), 26. Ionuț Neagu (23. Aymen Tahar, 68) – 80. Gabriel Iancu (27. Răzvan Grădinaru, 44), 10. Nicolae Stanciu, 7. Alexandru Chipciu – 17. Alexandru Tudorie.
Antrenor: Mirel Rădoi.
Rezerve neutilizate: 1. Florin Niță – 6. Paul Papp, 16. Guilherme Sitya, 21. Nicandro Breeveld.
ASA Tg. Mureș: 33. Eduard Stăncioiu – 8. Pawel Golanski ( 44. Sergiu Hanca, 83), 23. Marius Constantin, 5. Florin Bejan, 19. Pablo Brandan – 6. Gabriel Mureșan (căpitan), 78. Ousmane N’Doye – 7. Romario Kortzorg (31. Miroslav Manolov, 90+3), 25. Nicolas Gorobsov, 9. Dacian Varga (21. Luis Pedro, 61) – 20. Mircea Axente.
Antrenor: Dan Petrescu.
Rezerve neutilizate: 95. Bela Fejer – 3. Sasa Balic, 11. Ruben Jurado, 14. Dan Bucșa.
Cartonașe galbene: Stanciu (69) / Varga (45), Golanski (54), Mureșan (65), M. Constantin (68), Kortzorg (69), Stăncioiu (90+2)
Arbitru: Radu Petrescu (București); arbitri asistenți: Sebastian Eugen Gheorghe (Suceava), Ovidiu Artene (Vaslui); arbitri asistenți adiționali: Horațiu Mircea Feșnic (Cluj-Napoca), Andrei Florin Chivulete (București); arbitru de rezervă: Aurel Oniță (Constanța)
O arenă încărcată de istorie, un stadion pe care au evoluat mari fotbalişti români în vremurile în care Farul le ţinea piept echipelor de top din primul eşalon, a găzduit Supercupa României. În fața tribunelor umplute la refuz de 13.300 turisti si localnici, luptând cu o căldură toridă, Steaua și ASA Tg.Mureș au arătat ca două echipe adunate de pe plaja din Mamaia pentru a sustine un show de binefacere într-un teatru de vară, o ruină numită „stadion” dintr-o altă epocă fotbalistică.
Părăsită de unii jucători, și în prag de despărțire de alții și de antrenorul Dan Petrescu, ASA Tg.Mureș a reușit să sufle trofeul Stelei, care a intrat relaxată și cu multe rezerve, considerând finala doar o formalitate sau fără importanță. Mircea Axente a adus primul trofeu din vitrina echipei mureșene, aflată în pragul destrămării după ce DNA i-a blocat conturile săptămâna aceasta.
La meciul de debut pe banca tehnică a lui Mirel Rădoi, Steaua a fost peste mureșeni la posesie, dueluri unu la unu și la număr de ocazii. A controlat și dominat jocul, dar a făcut-o steril, arătând că nu este la turație și omogenitate. Calificarea în grupele Champions League va rămâne un alt vis pierdut dacă nu-și va completa urgent lotul cu „calitate” la mijloc și la „marcatori”.
Prima ocazie a meciului a venit în minutul 10, când Chipciu a tras de la distanță, pe centrul porții, dar Stăncioiu a reținut în doi timp. ASA nu a contat în atac în prima repriză, campionii având alte două situații, prin Tudorie (35, 45), dar Stăncioiu a fost la post de fiecare dată. Prima repriza a fost controlată în totalitate de steliști.
Montați la pauza de „Super Dan” prin amenințarea că va părăsi clubul inainte de repriza a doua, legiunea mercenarilor mureșeni a intrat mai determinată și a amenințat poarta lui Cojocaru încă din minutul 47, când N’Doye a tras foarte periculos de la 20 metri, fără preluare.
- Dan Petrescu a confirmat și el incidentele de la pauză: „După o ceartă groaznică la pauză, am revenit bine. Le-am zis «vreţi să plec, plec de acum de la pauză!»
- Eduard Stăncioiu a dezvăluit că la pauza meciului Dan Petrescu a făcut dezastru în vestiar: „A venit foarte nervos la vestiare. În afară de cîteva lucruri sparte prin vestiar n-a făcut nimic. A fost nervos pentru că nu am arătat mare lucru în prima repriză, nu am fost proaspeți, nu am avut acea vîna de care aveam nevoie„
Însă ocaziile au aparținut tot steliștilor. Stăncioiu a salvat golul la lovitura liberă a lui Chipciu(49), care apoi, zece minute mai târziu, a tras milimetric pe langă viclu(58). ASA a prefațat golul cu o zvâcnire printr-o foarfecă din careu a lui Kortzorg (58), dar Cojocaru a salvat golul.
În minutul 63 s-a consumat finala. Pe atac, Chipciu a pierdut inexplicabil o minge la Golanski, care a declanșat contraatacul și după o centrare de la peste 30 m, trimisă în gura porții, Axente a reușit să marcheze cu talpa din 5 m, profitând de ezitările lui de la peste 30 m Tamaș și Varela.
Steaua a forțat egalarea, dar nu a izbutit să își creeze ocazii clare, Stanciu amenințând poarta lui Stăncioiu (67), pentru ca Râpă să lufteze din careu (86).
Cu o posesie de 33%, de două ori mai puţine pase decât Steaua, de două ori mai puţine şuturi la poartă si pe poartă, 14 /6 – 7 /3 , ASA Tg. Mureș a marcat „de nicăieri”, cu o reluare simplă din careu, exact ca pe Arena Nationala in returul campionatului. Acum și-a adjudecat supercupa, atunci era la un pas să ia titlul.
Deși a pierdut a doua Supercupă consecutivă, Steaua deține în continuare recordul de trofee în competiție, șase (1994, 1995, 1998, 2001, 2006, 2013). Au mai câștigat trofeul Rapid, de 4 ori, CFR și Dinamo, de câte 2 ori, în vreme ce Oțelul, Astra și ASA și l-au adjudecat o dată.
Moral, această Supercupă era din oficiu a Stelei, fiind Campiona și deținătoare a Cupei României.
Capul sus, campionilor! Greul abia de acum incepe!
XRay