FCSTEAUA.RO

Europa League – Play off: FCSB vs Vitoria SC 0-0! Verdict amânat pentru joia viitoare

Un joc rezonabil în condiții de forță majoră, cu împrovizații în punctele vitale ale axului central: un fundaș central și vârful de atac! Dacă Florin Tănase a mai fost forțat ca vârf împins, pentru grecul Soiledis poziția de fundaș central a fost o premieră absolută. Pe de altă parte, 4 din cei 11 titulari trimiși împotriva portughezilor, au venit recent la Steaua.

În această situație ciudată pentru un Play-off de UEFA Europa League, este ilar să putem vorbi de relații de joc și chiar de ”o echipă”.

O remiză cam nedreaptă, după aspectul jocului în care Steaua a deținut controlul și a ratat vreo 4 ocazii URIAȘE de a marca prin Florinel Coman (bară și apoi singur cu portarul) , Ovidiu Popescu și Adi Popa.

Un joc rezonabil în condițiile în care Vînă nu a prea fost ”în vână”, Pintilii la vreo 70% din capacitate, Gnohere mai slab (deși e mai gras ca de obicei!?) decât polonezul, iar Adi Popa neașteptat de neinspirat și la vreo 60% din ce a fost. De fapt, după scoaterea celor doi mijlocași, Vînă și Pintilii, Steaua a mai pierdut din controlul de la mijlocul terenului, dar nu și inițiativa. Însă tabelă a rămas intactă până la final. Să speram că returul ne va fi favorabil!

X Ray

Cronica clubului

FCSB și Vitoria Sport Clube au terminat la egalitate, scor 0-0, prima manșă a play-off-ului UEFA Europa League, disputată pe stadionul “Marin Anastasovici” din Giurgiu, la care au asistat aproximativ 4500 de spectatori.

Cu o victorie în ultimele șapte partide în toate competițiile, fanii FCSB aveau speranțele la un minim istoric, dar staff-ul tehnic promitea o altă echipă în meciul cu portughezii, încurajat și de revenirile lui Pintilii și Gnohere.

Prima tresărire a venit în minutul 3, la reluarea cu capul a lui Planic, dar golul a fost anulat pe motiv de ofsaid. Prudența a fost cuvântul de ordine pentru ambele echipe, care s-au luptat pentru a câștiga controlul asupra mijlocului terenului. În minutul 23 a apărut prima mare ocazie de gol. Crețu a centrat perfect în mijlocul careului, până la Coman și internaționalul de tineret a reluat din prima, însă bara s-a opus deschiderii scorului pe arena din Giurgiu.

Treptat, jucătorii FCSB au pus stăpânire pe joc și au căutat cheia cu care să deschidă lacătul apărării Vitoriei.

În minutul 40, Vînă a trecut și el pe lângă a înscrie, dar șutul său, deviat de Coman, a fost reținut cu siguranță de veteranul Douglas.

Cea mai mare ocazie de gol a partidei a fost tot în contul echipei noastre. Căpitanul Pintiii a trimis o pasă până la Coman, care, singur în partea dreaptă, a șutat, dar pe direcția balonului s-a aflat portarul grupării portugheze.

Începutul celei de-a doua reprize a găsit-o pe FCSB tot în atac, prin Ovidiu Popescu, care a centrat în gura porții, doar că defensiva portughezilor nu a fost surprinsă.

Intrat la pauză în locul lui Roman, Adi Popa a primit o pasă în flancul stâng, însă șutul său a fost respins în corner, rămas și el fără rezultat pe tabelă.

O dată cu ieșirea lui Mihai Pintilii, FCSB nu a mai fost acea echipă ofensivă, a pierdut mijlocul terenului și a permis jucătorilor portughezi să echilibreze ostilitățile. În acest context, s-au înmulțit acțiunile în careul lui Bălgrădean, care a oferit siguranță prin intervențiile sale.

Până la final, niciuna intre echipe nu a reușit să se surprindă în mod decisiv, astfel că ecuația calificării va fi rezolvată săptămâna viitoare, în Portugalia.

Totuși, până la returul cu Vitoria Sport Clube, FCSB o va întâlni, duminică, de la ora 21:00, pe Gaz Metan Mediaș, într-o partidă contând pentru runda a VII-a a Ligii I.

FCSB – VITORIA SC 0-0

FCSB: Bălgrădean – Crețu, Planic, Soiledis, Panțîru – Vînă (Gnohere 60), Pintilii (Oaidă 66), Ov. Popescu – M. Roman (Ad. Popa 46), Coman, Tănase. Antrenor: Vergil Andronache

Vitoria SC: Douglas – Sacko, Tapsoba, Bondarenko, Hanin – Pepe, Al Musrati, Almeida (Poha 62) – Rochinha (Rafa Soares 66), Duarte (Guedes 76), Davidson. Antrenor: Ivo Vieira

Cartonașe galbene: Crețu (17), Tănase (53), Pintilii (58), Ov. Popescu (88) / Musrati (15).

Arbitru: Matej Jug. Asistenți: Matej Zunici, Grega Kordez. Rezervă: Nejc Kajtazovic (toți din Slovenia).

AVANCRONICĂ

Aflată într-o criză profundă de lot, de staff și măcinată de accidentări, Vicecampioana României abordează cu moralul la pământ prima manșă cu formația portugheză Vitoria Guimaraes, din play-off-ul Europa League. Partida se dispută joi 22 august, de la ora 21:30, pe stadionul „Marin Anastasovici” din Giurgiu și va fi transmisă de PRO TV.

Arbitrul sloven Matej Jug de 39 ani va conduce la centru meciul FC Steaua – Vitoria Guimaraes. Arbitri asistenti vor fi Matej Zunic si Grega Kordez, iar patrulea oficial a fost desemnat Nejc Kajtazovic.

Matej Jug e arbitru international din 2007 și a mai arbitrat-o pe FC Steaua într-un meci cu FC Basel (1-1), pe 22 octombrie 2013, acasă, în grupele Champions League. De asemenea, slovenul a condus un meci al selecționatei Under-17 a României, încheiat la egalitate, 0-0, în deplasare, cu selecționata Insulelor Feroe, pe 27 octombrie 2007. Juga a condus și o partidă a formației Vitoria Guimaraes, pe 12 decembrie 2013, în grupele Europa League, 1-2 acasă cu Olympique Lyon.

Adversarul Stelei în Play-off-ul Europa League, Vitória Sport Clube (SC) sau Vitoria Guimaraes, este un club de fotbal profesionist fondat în 1922, cu sediul în Guimarães, care concurează în Primeira Liga din Portugalia. Vitoria SC deține în palmares o Cupă (2013) și o Supercupa (1988) și își dispută meciurile de acasă pe Estádio D. Afonso Henriques cu o capacitate de 30.000, unde are o audiență medie de 20.000 de spectatori.

Vitoria a jucat deja două tururi în cupele europene, fără să primească vreun gol în cele patru meciuri disputate. În total, portughezii au jucat 6 meciuri în actualul sezon. În afară de cele 4 meciuri jucate în preliminariile Europa League, a mai jucat căte o partidă în Cupa Ligii și în Primeira Liga. Lusitanii au avut o prestaţie excelentă în defensivă şi nu au primit decât un singur gol. Ofensiva portughezilor este la turație maximă, cu 16 goluri marcate în cele 6 meciuri jucate în această vară. Nouă dintre acestea au fost marcate în poarta letonilor de la Ventspils în dubla din turul 3 preliminar al Europa League. Vitoria Guimaraes a remizat duminică seara pe teren propriu cu Boavista, scor 1-1, în ultimul test înaintea partidei cu echipa roș-albastră. Vitoria a dominat copios partida, a deschis repede scorul prin Davidson (16) cu pasă de gol de la Tasoba, dar a fost egalată în ultimul minut al prelungilor (90+4).

Aceasta este echipa folosită de Guimaraes în meciul cu Boavista: Joao Miguel – Sacko, Tapsoba, Pedrao, Hanin – Davidson, R. Pepe, Al Musrati, Almeida (João Carlos) – Rochinha, Guedes. Antrenor: Ivo Vieira

Vitoria are un lot de 36 jucători, cu o medie de vărstă de 24,8 ani și evaluat de transfermarkt la 45,63 milioane €. În această vară, Vitoria Guimaraes a avut o campanie de transferuri modestă. Lusitanii l-au adus pe Aziz de la Vizela, echipă din liga a treia a Portugaliei, după ce modesta formaţie a încasat 200.000 de euro. Ibrahim Blati Toure (Cordoba), Joao Pedro (Trofense), Mikel Agu (FC Porto) şi Pepe (Benfica B) sunt ceilalţi fotbalişti transferaţi în această vară de Vitoria Guimaraes, însă aceştia au venit gratis. În plus, Andre Pereira (FC Porto) şi Valerii Bondarenko (Şahtior Doneţk) au fost împrumutaţi până la finalul sezonului.

Ola John este una dintre vedetele Vitoriei Guimaraes, iar Steaua are amintiri neplăcute cu mijlocaşul ofensiv de 27 de ani. În sezonul 2011-2012, Steaua a fost eliminată de Twente în 16-imile de finală din Europa League, iar Ola John a fost cel mai periculos jucător din echipa olandezilor, reușind să marcheze în meciul tur de pe Arena Națională.

Cei mai bine cotaţi fotbalişti ai Vitoriei Guimaraes:

FC Steaua (FCSB) trece printr-o perioadă de criză fără precedent, cu patru înfrângeri consecutive în campionat, trei pe teren propriu, și nicio victorie în ultimele cinci etape. Vicecampioana a ajuns duminică seara la al patrulea eşec consecutiv în Liga 1, după ce a fost învinsă cu scorul de 2-1 de formaţia Politehnica Iaşi, ocupând în acest moment poziția a 11-a în clasament.

Gigi Becali a anunțat deja că antrenorul interimar, Vergil Andronache, va fi prezent pe bancă şi la meciul împotriva portughezilor. „Nici nu e corect să aduc un antrenor acum, că dacă va avea un eșec, de ce să i se pună lui în cârcă? Dacă se califică Andronache, să plece cu un CV de aici, uite domnule, am calificat echipa în Europa League. Dacă nu, să rămână la mine în curte, că din cauza mea n-a avut rezultate. De ce să sufere altcineva?”

Problemele de lot persistă, astfel că FC Steaua va avea mari probleme în defensivă la primul meci jucat cu Vitoria SC, după suspendarea lui Iulian Cristea și evoluția submediocră a fundașului central Adrian Marc adus de la Concordia Chiajna.

Fundașul care făcea cuplu cu Bogdan Planic a primit cartonașul galben la returul cu Mlada Boleslav. Astfel, Iulian Cristea a ajuns la 3 cartonașe galbene și nu va juca joi în play-off-ul Europa League. Astfel, FC Steaua va trebui să mizeze pe serviciile lui Andrei Marc în centrul defensivei, pentru că Dragoș Nedelcu, Lucian Filip și Marko Momcilovic, jucători care pot evolua pe postul de fundaș central sunt indisponibili. La ora la care scriu această avancronică, nu cunosc dacă noul fundaș central împrumutat marți de la CSKA Sofia, Bozhidar Chorbadzhiyski, este eligibil pentru acest meci. Cu alte cuvinte, dacă Steaua mai putea regulamentar să-l adăuge marți pe bulgar în lista cu lotul pentru dubla cu Vitoria Guimaraes, listă trimisă la UEFA luni, 19 august:

De când UEFA a introdus sistemul cu grupe și în Europa League, în vara lui 2004, clubul FC Steaua a disputat an de an, fără întrerupere, 16 „duble” decisive (Play-off-uri) pentru accesul în grupele UEFA. Fapt fără precedent în istoria României!!!

Totuși, ultimii ani au însemnat de fiecare dată eliminări. Începând din 2014 și până anul trecut, FC Steaua a pierdut toate Play-off-urile. Însă, în două sezoane, adversarul a fost unul imposibil de depășit, două nume mari de pe continent: Sporting Lisabona și mai ales Manchester City.

Datorită sistemului introdus de UEFA, că o echipă eliminată în play-off-ul de Champions League (UCL) va merge în grupele Europa League (UEL), Steaua a ajuns de 3 ori pe această rută în a doua competiție europeană. În 2014, 2016 și 2017 a pierdut barajele din UCL cu Ludogoreț, City și Sporting, dar a mers mai departe, automat, în grupele Europa League. În plus, în 2005, a fost eliminată de Rosenborg în play-off-ul de Champions, dar apoi a disputat un baraj pentru grupele UEL, cu Valerenga, pe care Steaua l-a câștigat!

FORZA STEAUA!

X Ray

Exit mobile version