Dinamo și Steaua au remizat, duminică seară, pe Arena Naţională, scor 2-2, în derbiul etapei a 25-a a Ligii I, în care Steaua a egalat după ce a fost condusă cu 2-0. Dinamo a condus 2-0 după erorile lui Andrei Vlad, iar Budescu a oferit o lecţie de fotbal adevărat şi şi-a împins echipa la un egal obţinut în ultimul minut. Au marcat: Pesic 20, Torje 57/ Man 84, Teixeira 90+3. Meciul a fost arbitrat de Marius Avram, ajutat de asistenții Adrian Radu Ghinguleac si Mircea Orbuleț, iar al patrulea oficial a fost Adrian Comănescu.
Dinamo şi-a prins eternul rival în cel mai avantajos moment posibil! Pentru Steaua, derby-ul a fost penultimul meci dintr-o serie infernală. Întâlnirea de pe Arena Naţională s-a strecurat după două partide epuizante cu CFR Cluj şi Lazio şi înaintea unui retur de foc cu formația italiană.
Degeaba Dinamo a beneficiat de 5 zile de odihnă, roș-albaștrii au părut mai proaspeți. Nicolae Dică a schimbat jumătate de echipă faţă de victoria de joi cu Lazio. Au ieşit din primii 11 Junior Morais, Benzar, Budescu, Nedelcu, Gnohere şi Man, toţi titulari cu Lazio, au intrat Momcilović, Enache, Teixeira, Ov. Popescu, C. Tănase, Fl. Coman. Iar dintre aceștia, Enache, Ovidiu Popescu şi Cristi Tănase au fost sub media echipei. Tănase a fost folosit într-o poziție în care nu a dat randament nici atunci când era cu state vechi în jocul echipei.
Echipele de start:
- Dinamo: Penedo – Romera, M. Popescu, Maric, Vl. Olteanu – Mahlangu, D. Nistor (D. Popa 81) – Torje (Hanca 72), Pesic (Palic 68), Salomao – Nemec
Rezerve: Brănescu – Katsikas,, Dudea, Monroy - Steaua: Vlad – Enache, Găman, Planić, Momcilović (Morais 72) – Ov. Popescu (Budescu 46), Pintilii – Teixeira, Cr. Tănase (D. Man 46), Fl. Coman – Fl. Tănase
Rezerve: Stăncioiu, Bălaşa, Nedelcu, Filip - Cartonașe galbene: Romera 14′, Nemec 45′, Salomao 55’/F. Tănase 36′, Planic 48′.
- Oficialii Arenei Naționale susțin că au fost 24.726 de spectatori
Steaua a dominat clar partida și a ratat exasperant, mai ales prin execuții defectuoase, însă câinii au profitat de veriga slabă stelistă, tânărul portar Vlad. Așa au reușit potăile să dea 2 goluri din nimic, în timp ce Steaua a ratat ocazii imense încă din startul meciului.
Prima parte a început exploziv pentru Steaua. În minutul 2, a venit o centrare trimisă de Florinel Coman de pe stânga, Ovidiu Popescu a lovit puternic cu capul, dar Penedo, titularizat, în premieră în 2018, a scos cu un reflex extraordinar. Din goalkeeper mingea i-a sărit perfect lui Enache, dar, incredibil, acesta a trimis din 6 metri pe lângă poartă, în loc să înscrie simplu cu latul pentru 1-0! A urmat o perioadă în care Dinamo părea că a acceptat dominarea teritorială a Stelei care, însă, n-a fost capabilă de a construi vreo fază finalizată cu gol. Ultima execuție la roș-albaștri nu a fost din clasa reușitelor. Florin și Cristi Tănase, Teixeira, Pintilii, Coman și Ov. Popescu s-au întrecut în șuturi pe lângă poartă, unele ilare.
Prima şansă pentru câini a adus şi primul gol al meciului. Planic, Enache și Vlad sunt vinovații la gol. În minutul 20, Planic l-a pus în dificultate pe Vlad cu o pasă dificilă înapoi, prea încet şi dată pe piciorul drept, nu pe stângul, cel de bază. Portarul roş-albaştrilor, presat de un adversar, a degajat greșit, scurt și în față, până la Torje care ți-a lungit mingea, dar cu noroc l-a lansat pe Nistor. Mijlocașul dinamovist a pătruns nestingherit pe partea lui Enache și centrarea câinelui a fost fructificată de Pesic, lăsat complet nemarcat în fața porții de defensiva stelistă. Până la finalul reprizei, Steaua a controlat jocul dar nu a găsit plasa porții lui Penedo. Fără un vârf de atac autentic (Gnohere sau Alibec), vicecampioana părea o cobră stoarsă de venin. Provoaca panică, mușca, dar nu e letală (pe tabelă).
Returul cu Lazio a trecut pe planul doi, primordial devenind evitarea unei înfrângeri copilărești și rușinoase. La pauză Dică a făcut două schimbări care se impuneau: au ieşit Cristi Tănase şi Ovidiu Popescu, au intrat Budescu şi Man. De fapt, cei care au decis scorul reprizei 1-2. În ciuda celor două schimbări, partida a continuat până în ultimul sfert de oră după acelaşi registru: Steaua cu posesia și ocaziile, Dinamo cu golul, contrar cursului jocului. Torje e lansat bine pe contraatac de Nistor și scăpă spre poartă unde Găman a comis-o de două ori. Mai întâi, a stat prost la ofsaid, după care a fost pus la fund din dribling de Torje, iar mingea şutată slab (ușor și „în portar”) s-a strecurat agonizat puțin dincolo de linia porții, scăpată copilărește de Vlad.
Iritată de o noua „perversa” încasată de la Torje, Steaua s-a aruncat în atac, punând cățeii pe două rânduri cu fundul în poartă. O centrare trimisă de Enache de pe dreapta a traversat careul dinamovist, însă mingea n-a putut fi lovită de vreun fotbalist al roş-albaştrilor. Pe rând, Dennis Man și apoi Florinel Coman, aflați în gura porții, au dat pe lângă mingea care s-a scurs prin fața lor paralel cu poarta. Două minute mai târziu, Man a controlat pe piept o minge aruncată în careu, dar a fost deposedat de Mihai Popescu după ce l-a lovit cu cotul în cap, înainte de a șuta spre poarta lui Penedo (74). A fost penalty clar, neacordat de Avram, care, totuși, a arbitrat rezonabil derby-ul!
Abia în minutul 84, o nouă fază creată de Budescu a micșorat diferența de pe tabelă. Cel mai tehnic jucător al lui Dică a trimis o centrare splendidă, cu exteriorul, iar Man a marcat cu o lovitură de cap. Apoi, acelaşi Budescu a ratat egalarea, şutul său bombă fiind respins miraculos în corner de Penedo. Dinamo a scăpat cu faţa curată după această lovitură de la colţ, însă a fost „taxată“ la următoarea! Tot Budescu a fost la un pas de gol, dar mingea șutată din 7 metri a fost respinsă providențial în corner de Romera. În urma cornerului rezultat după ocazia lui Budescu, Teixeira i-a „furat“ balonul în careu lui Hanca, s-a întors cu faţa spre poartă, deşi era înconjurat de vreo trei adversari, şi l-a învins pe Penedo (90+3).
- Moment terifiant pentru Andrei Vlad. Imediat după ce Teixeira a restabilit egalitatea, un suporter al câinilor a intrat pe teren şi s-a dus amenințător spre goalkeerper-ul nostru. Într-un moment de neatenție, huliganul cu „Doar Dinamo” pe piept a pătruns pe teren, cu gândul să-și verse nervii pe Andrei Vlad. Din fericire portarul stelist s-a ferit, iar oamenii de ordine l-au imobilizat pe suporterul dinamovist.
- Torje după ce a egalat Teixeira.
S-a făcut cât de cât dreptate și s-a terminat 2-2, rezultat care, totuşi, nu reflectă realitatea de pe teren, însă impresia artistică nu s-a punctat niciodată în fotbal. Steaua va aborda returul cu Lazio cu un moral bun, iar pentru Dinamo urmează o deplasare infernală, la Giurgiu, meciul cu Astra fiind decisiv pentru intrarea echipei în play-off.
- Site-ul fcsteaua.ro ii urează La Multi Ani și multă sănătate lui Constantin Budescu, MVP-ul Unicului Derby, jucător care împlinește luni, 19 februarie, vârsta de 29 de ani.
- La mulți ani și lui Mihăiță Neșu, care împlinește azi, 19 februarie, 35 de ani!
Rezumatul Unicului Derby
Meci întreg și comentarii, reacții
Suporterii
- Cele câteva mii de steliști din Peluza Roș-Albastră au avut și ei o scenografie cu tematica afișată pe un banner „Viața în roșu și albastru”.
- Video cu suporterii steliștihttps://youtu.be/bXC4NrOMcyo
- La derby au fost prezenți Adi Popa și Claudiu Keșeru
- Câinii au pregătit pentru Unicul Derby o pompoasă scenografie 3D. „Când se unesc câinii ziua învinge noaptea”, a fost mesajul. Este o dovadă limpede că au tratat FCSB ca fiind Unica Steaua, altfel nu se oboseau cu acea scenografia!
Declarații
Nicolae Dică
- „Sunt dezamăgit că nu am reuşit să câştigăm. Am primit golurile pe greşeli identice, cu minge pierdută în zona centrală. Ştiam că Dinamo e periculoasă pe contraatac. Le cerusem jucătorilor să nu pierdem mingea în zona centrală. Budi şi Man au contribuit la primul gol, deci au venit cu un plus în repriza secundă.
La meciul cu Lazio s-a depus un efort foarte mare, de aceea am făcut schimbări. Introducerea lui Vlad e un risc pe care ni-l asumăm cu toţii. Nu a greşit doar el la gol, a fost o greşeală colectivă. Campionatul în niciun caz nu e jucat” – a spus Nicolae Dică la Telekom Sport.
Dennis Man
În sfârșit s-a trezit la realitate și Il Maximo
- „Dica si MM mi-au spus ca putem sa pierdem campionatul. Am luat 2 goluri din greselile lui Vlad. La primul gol trebuia sa o dea in aut. O aparam si eu pe aia. „Messi al portarilor” cum ziceam, m-am inselat si cu asta-basta. M-am convins, nu trebuie sa imi mai spuna nimeni nimic. Probabil o sa mai il lasam un meci, sa vedem. E posibil si asta (sa apere Stancioiu la Roma). O sa ma consult cu MM si Dica, E prea lejer, neconcentrat, crede ca e pe scena de moda. La golul lui Torje, pai tu (intrebare adresata catre Mihai Mironica) daca erai in poarta luai golul acela?
Eu nu-l mai tin in lot pe Enache. In rest, sunt multumit. Daca marca acolo, pai Enache nu poate sa dea gol cu latul din 5 metri. Daca nu egalam, ramaneam la 3 puncte. Punctul asta face cat un punct intreg. Avem echipe, imi plac jucatorii, am luptat pana la final.
Mie mi-a placut, am dominat si in prima repriza. Le-a fost frica, noi daca marcam din prima, era gata. Despre Florinel (Coman) nu pot sa spun nici de bune, nici de rele la meciul asta. Dar daca nu ai portar…” a spus Gigi Becali la Pro X.
- „L-am sunat pe Dică şi i-am zis: ‘Iartă-mă, tu eşti specialistul, tu ştii mai bine cu Vlad, ai avut dreptate. Toată vina e numai a mea’. Am vorbit, mâine de urgenţă încercăm să facem un transfer, un portar. Am dat telefoane, până mâine seară trebuie să luăm pe cineva. De urgenţă trebuie transferat cineva. Nu o să îl aleg eu, o să aleagă specialiştii din club. Nu ştiu cine va veni.”, a mai declarat Becali și la TV Digi Sport.
Cred că este prea târziu să mai dreagă busuiocul și va culege ce a semănat!
Forza Steaua!
X Ray
Unicul Derby FC Dinamo – FC Steaua
Marele derby Dinamo – Steaua, cel mai așteptat meci al începutului de an se va disputa duminică, 18 februarie, de la 20:45, pe Arena Națională și va fi transmis în direct la Digi Sport 1, Telekom Sport TV, Look TV și Look Plus.
- Promo Unicul Derby
Duelul de mâine seară, dintre Dinamo și Steaua, a intrat în cel de-al 70-lea an de existenţă, timp în care rivalitatea dintre cele două a devenit cea mai mare din istoria fotbalului nostru. Dinamo şi Steaua vor fi pentru a 172-a oară faţă în faţă în toate competițiile oficiale, palmaresul confruntărilor directe cuprinzând câte 59 de victorii de fiecare parte şi 53 de remize.
Arena Naţională va fi pentru a 19-a oară gazda unui meci dintre Dinamo și Steaua, considerat Derby de România. Gazeta Sporturilor publică 10 motive pentru care Dinamo – Steaua e Derby de România! Am preluat doar 3.
- Echipele cu cele mai multe întâlniri directe din Liga 1
Întâia întâlnire a avut loc pe 21 noiembrie 1948, Steaua – Dinamo 0-1, marcator Marin Apostol (minutul 42). Partida a fost condusă de arbitrul Iancu Ceaureanu, aflat la singurul Derby din carieră. Steaua era antrenată de Colea Vâlcov, în timp ce pe banca dinamoviştilor a stat Coloman Braun. Steaua a reuşit primul succes abia în cel de-al 5-lea meci direct, pe 6 mai 1951, Steaua – Dinamo 2-1. În total, în L1 s-au disputat 141 de meciuri: 48 de victorii Dinamo, 43 de succese Steaua și 50 de remize. În aceste partide, roș-albaștrii au înscris de 190 de ori, în timp ce rivalii din Ștefan cel Mare, 186 de goluri. - Echipele cu cele mai multe trofee interne
Dinamo și Steaua sunt cluburile care se pot mândri cu cele mai multe titluri, Cupe și Supercupe ale României, dar și Cupa Ligii câștigate. Steliștii și-au trecut în cont 26 de campionate, 22 de Cupe ale României, 6 Supercupe și două Cupe ale Ligii. În schimb, cei de la Dinamo au 18 titluri de campion, 13 Cupe ale României, 2 Supercupe și o Cupă a Ligii. Atât pentru Steaua, cât și pentru Dinamo, Cupa Ligii este ultimul trofeu intern câștigat. Roș-albaștrii l-au bifat în 2016, Dinamo în 2017. - Steaua și Dinamo au dat cei mai mulți golgeteri în Liga 1
Dinamo a câștigat de 19 ori titlul de golgeter, în timp ce steliștii au ieșit de 14 ori cei mai buni la numărul de goluri marcate de un jucător într-un sezon! Din tabăra „câinilor” au triumfat: Ozon, Ene I, Frățilă, Dumitrache, Georgescu, Cămătaru, Mateuț, Gerstenmajer, Niculae, Dănciulescu, Cl. Niculescu și Andrei Cristea. De partea cealaltă, Steaua se poate lăuda cu Alecsandrescu, Constantin, Pavlovici, Tătaru II, Iordănescu, Pițurcă, Balint, Ilie Dumitrescu, Vlădoiu, Sabin Ilie, Cl. Răducanu și Rusescu.
Mai mult, duelul Dinamo – Steaua a devenit rivalitatea cea mai mare din istoria fotbalului românesc și s-a transformat în Eternul Derby al României. El este inclus în categoria „clasicelor” Europei, alături de Real Madrid – FC Barcelona, AC Milan – Inter Milano, Lazio – AS Roma, Galatasaray – Fenerbahce, Rangers – Celtic, Liverpool – Everton sau Steaua Roşie Belgrad – Partizan.
Arena Naţională va fi pentru a 19-a oară gazda Unicului Derby. Topul stadioanelor unde s-a disputat: „23 August / Naţional” – 67 de meciuri, „Dinamo/ Groapă” – 36 partide şi „Steaua/ Ghencea” – 34 jocuri.
Duminică, 18 februarie, Dinamo şi Steaua vor fi pentru a 172-a oară faţă în faţă în toate competiţiile oficiale, palmaresul confruntărilor directe cuprinzând câte 59 de victorii de fiecare parte şi 53 de remize. Dintre acestea, 141 s-au consemnat în Liga 1, cea mai importantă întrecere internă, 48 fiind câştigate de roş-albi, 43 de roş-albaştri, în timp ce 50 de jocuri s-au terminat la egalitate.
Borne din istoria Marelui Derby
- Întâia întâlnire a avut loc pe 21 noiembrie 1948, Steaua – Dinamo 0-1, marcator Marin Apostol (minutul 42). Partida a fost condusă la centru de arbitrul Iancu Ceaureanu, aflat la singurul derby din carieră. Steaua era antrenată de Colea Vâlcov, în timp ce pe banca dinamoviştilor a stat Coloman Braun.
- Prima remiză s-a înregistrat în returul stagiunii 1948-1949, pe 29 iunie, Dinamo – Steaua 3-3. Oaspeţii au condus până în minutul 70 cu 3-1 (Drăgan, Hallasz, Serfozo, respectiv Moisescu), dar Iuliu Farkaş, cu o dublă, a stabilit scorul final.
- Steaua a reuşit primul succes abia în cel de-al cincilea meci direct, pe 6 mai 1951, Steaua – Dinamo 2-1. Soarta jocului a fost decisă în prima jumătate de oră, atunci când Francisc Zavoda I (minutul 20) şi Nicolae Roman (minutul 25) l-au învins pe Iosif Fuleiter, reuşita lui Florian Ambru (minutul 53) fiind doar una de onoare.
- 6 noiembrie 1955, Dinamo – Steaua 2-1: Nicolae Tătaru I a marcat în primul minut cel mai rapid gol înscris în istoria confruntarilor dintre cei doi granzi.
- Cele mai multe goluri marcate de roş-albaştri în derby-urile din campionat: Gheorghe Constantin – 10, Ion Alecsandrescu – 9, Florea Voinea şi Ion Vlădoiu – 7.
- Cele mai multe goluri marcate de dinamovişti în derby-urile din campionat: Dudu Georgescu, Mircea Lucescu – 9, Alexandru Ene I – 8, Constantin Frăţilă – 6.
- Cele mai multe meciuri jucate de roş-albaştri în campionat: Tudorel Stoica – 24 jocuri, Vasile Zavoda – 22 jocuri, Marius Lăcătuş, Emeric Jenei – 21 jocuri.
- Cele mai multe meciuri jucate de dinamovişti în campionat: Cornel Dinu – 28 jocuri, Ion Nunweiller III – 23 jocuri, Ionel Dănciulescu – 21 jocuri.
- 2 iunie 1965, Dinamo – Steaua 2-1: Petru Emil egala pentru Dinamo în ultima fază a primei reprize, golul său fiind cel de-al 100-lea înregistrat în confruntarile din Liga 1. În total, s-au inscris 376 de goluri in campionat (190 Steaua / 186 Dinamo; 201 gazdele / 175 oaspeţii), asta însemnând o medie de 2,67 goluri/meci.
- Arbitrii cu cele mai multe meciuri în campionat: Aurel Bentu, Adrian Porumboiu – 8 jocuri, Ion Crăciunescu, Cristian Balaj, Alexandru Tudor – 6 partide.
- Șase victorii consecutive în campionat au reuşit dinamoviştii în perioada 1970 – 1973, record rămas şi astăzi în picioare când facem referire la Liga 1.
- 09 septembrie 1989, Steaua – Dinamo 0-3 (Mateuţ, Timofte I, Cezar Zamfir): victoria alb-roşilor a oprit seria de 104 meciuri fară înfrângere în campionat înregistrată de roş-albaştri, record continental rămas şi astăzi în picioare.
Palmares cu Dinamo gazdă: 70 jocuri – 29 victorii Dinamo – 24 remize – 17 victorii FCSB.
- Prima victorie din contul roş-albaştrilor în deplasare a fost şi cel mai clar succes al acestora pe teren advers, pe 11 aprilie 1956, Dinamo – FCSB 0-4 (Francisc Zavoda I, Nicolae Tătaru I dublă, Ion Alecsandrescu).
- 59 de străini au evoluat cel puţin într-un derby în tricoul dinamoviştilor, în timp ce pentru gruparea roş-albastră au bifat prezenţe 51 astfel de jucători.
- Sulejman Demollari a fost primul jucător străin care a evoluat în „derby de România”, pe 6 octombrie 1991, Dinamo – Steaua 1-0 (gol marcat chiar de fotbalistul albanez). El este şi unul dintre cei 13 străini care şi-au trecut numele pe lista marcatorilor, opt pentru Steaua (Thereau 1, Kapetanos 1, Iliev 2, Szukala 2, Hamroun 1, De Amorim 1, Boldrin 2, Momcilovic) şi cinci pentru Dinamo (Demollari 1, Elhamed 1, Palic 1, Gnohere 2, Nemec 2).
- 22 septembrie 1995, Dinamo – Steaua 1-1, etapa a 7-a: primul derby pentru Ionel Dănciulescu, cel care avea să contabilizeze 36 de prezenţe în toate competiţiile (campionat: 21 Dinamo / 8 Steaua), cele mai multe dintre toţi jucătorii care au jucat un Dinamo – Steaua. El a marcat 11 goluri în campionat (6 Steaua / 5 Dinamo) şi două în cupă (ambele Steaua). Doar Florea Voinea a mai înscris 13 goluri în competiţiile!
- 4 aprilie 1998, Steaua – Dinamo 5-0: CEA MAI MARE DIFERENŢĂ înregistrată în confruntările din campionat. Dănciulescu de două ori, Iosif Rotariu, Denis Şerban şi Cristi Ciocoiu au punctat pentru echipa antrenată la vremea respectivă de Mihai Stoichiţă.
- 30 de jucători au bifat prezenţe în derby-urile din campionat pentru ambele echipe. Dintre aceştia, patru fotbalişti au marcat atât în poarta lui Dinamo, cât şi a Stelei: Ionel Dănciulescu, Cătălin Munteanu, Denis Şerban şi Andrei Cristea.
- 22 aprilie 2000, Dinamo – Steaua 3-2, succes în urma căruia gruparea din „Ştefan cel Mare” a oprit o serie record de invincibilitate în derby a Steaua-ului de aproape nouă ani, timp în care s-au disputat 16 jocuri în campionat (8 remize) şi 19 în toate competiţiile .
- 10 aprilie 2005, Steaua – Dinamo 1-0: golul înscris de Nicolae Dică avea să fie cel de-al 300-lea marcat în duelurile din campionat. Tehnicianul „roş-albaştrilor” a strâns 10 prezenţe în „Clasicul României”, 8 în campionat (două goluri), una în Cupa României (un gol) şi una în Supercupă (un gol).
- 3 mai 2015, Dinamo – Steaua 1-3: ultimul succes reuşit de roş-albaştri în deplasare. Au urmat patru meciuri în campionat cu Dinamo gazdă, trei încheiate cu victorii pentru cei din „Ştefan cel Mare” şi o remiză.
- 2 aprilie 2017, Steaua – Dinamo 2-1: se întrerupe cea mai lungă serie de invincibilitate în toate competiţiile din contul ”alb-roșilor”, 10 meciuri la rând fără înfrângere.
- Ultimul succes Dinamo: 1 mai 2017, Dinamo – Steaua 2-1 (Sergiu Hanca 34 pen, Sergiu Hanca 90+4 pen / Marian Pleaşcă 53).
- Cea mai recentă confruntare: 24 septembrie 2017, FCSB – Dinamo 1-0, gol marcat de Momcilovic, din pasa tânărului Dennis Man.
Duelurile antrenorilor:
- Vasile Miriuţă vs Nicolae Dică în Liga 1: două jocuri – două victorii Dică.
- Vasile Miriuţă vs FCSB în Liga 1: 11 jocuri – o victorie – trei remize – șapte înfrângeri. Tehnicianul gazdelor a debutat ca antrenor pe prima scenă chiar împotriva ”roş-albaştrilor”, pe 20 iulie 2013, FCSB – Ceahlăul 2-1.
Dinamo vs Steaua în sezonul 2017-2018
- DERBY DE ROMÂNIA – Episodul 171: Steaua – Dinamo 1-0! Meci viu, atmosferă de gală, victorie importantă! (click link) https://youtu.be/KWSCOUnuo78
În turul din 24 septembrie 2017, etapa numărul 12, Steaua venea la 3 zile după o deplasare grea la CFR Cluj unde a remizat cu scorul de 1-1, iar Dinamo după înfrângerea rușinoasă de acasă cu Chiajna, scor 2-3.
Duminică pe 18 februarie 2018, este cam la fel. Steaua vine după un egal cu CFR (1-1, în 10 feb.) și victoria cu Lazio (1-0, în 15 feb.), ambele partide disputate pe Arena Națională. Dinamo vine după victoria la limită de la Chiajna (4-3) obținută în 12 februarie. Astfel că față de Steaua, care a avut doar 2 zile de odihnă, Dinamo a beneficiat de 5 zile de pauză și are nevoie disperată de victorie pentru a continua lupta pentru play-off cu FC Viitorul, Poli Iaşi, FC Botoşani şi Astra. Dacă giurgiuvenii au un avans liniștitor, celelalte patru echipe sunt despărțite doar de două puncte în clasamentul Ligii I. Deşi părea greu să mai prindă un loc de play-off la finalul sezonului regulat, Dinamo a legat o serie de 6 meciuri fără înfrângere în campionat, dintre care 4 au fost victorii, iar acum poate visa la o clasare în primele 6 la finalul sezonului regulat.
Dinamo a obținut 4 puncte din primele 2 meciuri oficiale jucate în acest an. Dacă în meciul cu Craiova, de pe propriul teren, a scos o remiză în ultimele minute, în ultima partidă disputată, echipa pregătită de Vasile Miriuţă s-a impus cu mari emoții în deplasarea de la Concordia Chiajna, scor 4-3.
Acum două zile câinii l-au pierdut și pe ultimul căpitan, fundașul central de 21 ani Ionuț Nedelcearu, vândut în Rusia la clubul FK UFA pentru 600 mii €. În această iarnă au mai pleca pe bani Costache, Anton, Filip, și Nascimento. Dinamo a încasat pe toți 2,4 mil. €. Rivaldinho și Maximiliano Oliva au fost lsați liberi de contract. În această iarnă Dinamo a renunțat în total la 7 jucători.
Însă Dinamo a adus 8 jucători liberi de contract sau din cei împrumutați. De departe Nistor, Palić, Pesić și Torje sunt „lovituri” care i-au întărit considerabil lotul lui Măriuță.
De partea cealaltă, Steaua s-a impus cu 2-1 în deplasarea de la Gaz Metan, apoi derby-ul pentru prima poziţie din clasament cu CFR Cluj încheiat la egalitate, scor 1-1, și meciul cu Lazio unde Steaua a făcut istorie prin victoria cu 1-0.
Meciul cu Dinamo este foarte greu din mai multe motive:
- După o victorie mare și istorică, ai moralul foarte bun, dar intervine o relaxare psihică naturală.
- Va exista o diferență de prospețime fizică pro Dinamo datorită programului competițional al celor două echipe.
- Dinamo este cu cuțitul la os, pe când Steaua nu. După meciul cu câinii, urmează returul pe Olimpico din Roma la capătul căruia poți avea glorie și un plus de 20 mii € în buzunar.
- Miriuță are la dispoziție un lot bun cu jucători tehnici, experimentați și odihniți, majoritatea cu ambiții personale anti Steaua.
- Steaua nu va avea la dispoziție un vârf de atac care să țină fundașii centrali ai câinilor ocupați să nu participe la faza ofensivă.
Nicolae Dică nu se poate baza pe Alibec (accidentat, are o leziune musculară), Gnohere (suspendat) și Bălașa (încă la recuperare fizică). La ei se mai pot adăuga cei care se resimt după partida cu Lazio și nu s-a reușit recuperarea lor. Dică nu a nominalizat vreunul.
- Conferința de presă a lui Nicolae Dică înainte de Derby
Echipa posibilă FC Steaua: Vlad – Benzar, Planic, Găman, Momciloć – Pintilii, Ovidiu Popescu – Coman, Budescu, Man – Florin Tănase
Le urăm succes roș-albaștrilor!
X Ray