Steaua a câștigat și cea de-a doua ediție a Cupei Ligii. La final, ”roș-albaștrii” au fost cei care au sărbătorit câștigarea unei noi Cupe. Stanciu & Co. au primit trofeul de la o legendă a rivalei Dinamo: Ivan Patzaichin a fost cel care le-a înmânat cupa steliștilor.
In alta ordine de idei, ros-albastrii au purtat, in premiera, noile echipamente Nike, create special pentru a celebra 30 de ani de la castigarea Cupei Campionilor Europeni. In semn de respect pentru performanta obtinuta de predecesorii lor pe 7 mai 1986, stelistii vor purta acest set de echipament la toate partidele de pe teren propriu pana la sfarsitul acestui an calendaristic! La haine noi, tot noi!
Acesta a fost cel de-al 56-lea trofeu intern adjudecat de Steaua, care are în vitrină 26 de titluri de campioană, 22 de Cupe ale României, două Cupe ale Ligii și 6 Supercupe ale României. Reghecampf bifează al 4-lea trofeu cu Steaua, după 2 titluri și o Spercupă. Steaua rămâne sigura posesoare a Cupei Ligii și încasează 400.000 de euro.
Video cu înmânarea Cupei Ligii
Brambureala din fotbalul românesc face ca finala unei competiţii din sezonul trecut să aibă loc în deschiderea noului sezon, în fața a 10.000 de fani pe Arena Naţională. După un sezon ratat, putem spune că „urma scapă turma”. Vicecampioană, semifinalistă a Cupei României, Steaua a câștigat totuși Cupa Ligii pentru a doua oară consecutiv, iar momentul decisiv al finalei s-a petrecut în prelungiri, atunci când Jugurtha Hamroun a oferit un moment de magie. O finală dominată de Steaua la toate capitolele, însă mai puțin evident și pe tabelă.
Ocaziile și golurile
Steaua – Concordia 2-1 (0-0, 1-1, Momcilovic 60, Hamroun 111 / M. Pena 88)
- Steaua: Niţă – Enache, Tamaş, Toşca, Momcilovici – Achim, Bourceanu (Aganovic 56) – Adi Popa, N. Stanciu (Muniru 102), Hamroun – Tudorie (Golubovic 46)
- Concordia: Bălgădean – Feussi (M. Constantinescu 84), Tincu, Mamele, Bucurică – Bruno Madeira (Răsdan 78), Melinte – Grădinaru (Serediuc 70), M. Cristescu, N. Roşu – Pena
- Arbitru: Marius Avram; arbitri asistenți: Adrian Radu Ghinguleac, Mircea Orbuleț (toți din București); arbitru de rezervă: Adrian Viorel Cojocaru (Galați). Observatori: Augustus Constantin (Râmnicu-Vâlcea) – CCA, Paul Mincu (București) – LPF.
- Cartonașe galbene: Enache (63), Bruno Madeira (68), Roșu (85), Aganović (90+1), Golubović (98), Mamele (100), Hamroun (105), Bălgrădean (110), Melinte (119)
Steaua a fost echipa cu inițiativa în atac de la începutul meciului, iar Vlad Achim a încercat un șut de la distanță în minutul 17, însă execuția a trecut peste poartă. Enache a ratat și el o ocazie importantă și a șutat în plasa laterală după o pasă pe culoar primită de la Hamroun. Stanciu și-a încercat norocul la finalul primei reprize, însă mai întâi șutul său de la marginea careului a fost respins de Mamele în corner, pentru ca mai apoi execuția căpitanului stelist să fie reținută de Bălgrădean. Steaua a avut ultima ocazie a primei reprize, în min. 45, când Momčilović a pătruns în careu și a centrat periculos în fața porții, dar apărarea Concordiei a reușit să respingă.
Aspectul jocului nu s-a schimbat nici după pauză, însă Steaua a deschis scorul după o oră de joc, prin reușita lui Momcilovici. Mingea a ricoșat la fundașul sârb după ce Bălgrădean a respins lovitura de cap trimisă de Golubovici din centrarea lui Hamroun. Câteva momente mai târziu, Bălgrădean a rămas fără reacție la șutul trimis de Golubovici de la margine careului, însă mingea a lovit bara. Când Steaua căuta cu disperare golul al doilea, Concordia a egalat pe un contraatac, în minutul 88, prin Pena, care l-a învins pe Niță cu o lovitură de cap, după o pasă primită de la Melinte.
Egalarea „de nicăieri” a animat și tensionat finala, care până atunci nu a pus sub semnul întrebării învingătoarea. La loteria penaltiurilor se putea întâmpla orice. Steaua a mai pierdut recent 2 cupe la 11 m, iar Concordia a eliminat-o în optimile Cupei României (2012-2013) tot la lovituri de departajare și tot cu Reghecampf pe bancă. Concordia a reușit egalarea în minutul 88, când Melinte a centrat de pe dreapta, iar Pena a reluat cu capul de lângă Toșca la colțul scurt pe lângă un Niță visător. S-a încheiat 1-1 după 90 minute de joc.
Steaua a intrat mai bine în prelungiri, cu un șut al lui Tamaș (91), din lovitură liberă, peste poartă, și o reluare din vole a lui Enache, telefonată, în brațele lui Bălgrădean (93). Popa (105) a irosit un contraatac bun al Stelei, cu un șut peste poartă.
Introdus în minutul 102 în locul lui Stanciu, Sulley Muniru face trei driblinguri, intră în careu, cade după ce Serediuc l-a împins cu mâna şi Avram arată punctul de la 11 metri. Hamroun execută magistral pentru momentul și tensiunea partidei, dă o scăriţă elegantă şi Steaua trece din nou în avantaj, în minutul 111. Acesta este duelul dintre Muniru şi Serediuc. ( foto și video)
- Moment de magie oferit de Hamroun: ”scăriță” din penalty, în prelungirile finalei Cupei Ligii
- Acesta a fost al zecelea gol marcat de Hamroun de la venirea la Steaua, el trecându-și în cont și șase pase decisive, în cele 36 de meciuri disputate în tricoul roș-albaștrilor.
În final, Aganović a ratat golul al treilea al Stelei în ultimele minute ale finalei (120+1), șutând peste poartă din poziție ideală. Așa s-a scris pe scurt istoria finalei. Competiția a fost dotată cu premii totale de peste un milion de euro, câștigătoarea primind 400.000. Meciul a fost precedat de intonarea imnului național, de către solistul Iordache Basalâc.
Rezumatul finalei
Galerie Foto
Declarația lui Reghecampf
Concluzii
New Look, dar aceeași ineficiență în fața porții, in ciuda multelor ocazii de gol. Un meci cu emoții neașteptate pe final, care l-au făcut pe Becali să părăsească stadionul înainte de festivitate de premiere. Patronul Stelei s-a declarat dezamăgit de joc și a spus că nu va mai aduce alți fotbalisti în această campanie de mercato. „Ei daca au salariile asigurate, nu se omoara, ce le pasa lor daca pierdem 400.000 euro. M-a deranjat atitudinea. Un meci ca asta te face sa nu mai investesti. Pana la urma sa zicem ca l-au luat ca pe un meci de antrenament, sa vedem pe viitor. Mi-a placut Achim, e un jucator care m-a incantat. Nu mai aduc niciun jucator. Pai sa mai dau si bani?”, a spus Becali sa plecarea de la stadion.
Totuși, e primul meci oficial, la 3 zile după partida nebună cu PAOK (4-3) și un cantonament istovitor. Pentru acest stadiu lucrurile nu sunt atât de negre cum par, iar un trofeu este totuși un trofeu. Unul muncit pentru care a trecut clar de Astra în semifinală, 3-0 (1-0, 2-0). Astra, cea care a câștigat ieri Cupa României într-un mod jenant.
Felicitări băieților pentru trofeu!
Forza Steaua!
Notă
Alaturi de Steaua pe podiumul de pe National Arena a urcat si un pusti a carui viata a fost salvata dupa un transplant de rinichi. Micul suporter l-a cunoscut pe idolul sau, Alex Chipciu, apoi, la cateva zile dupa, a primit vestea pe care o astepta de cateva luni. Un transplant de rinichi i-a salvat copilaria.
Povestea absolut SENZATIONALA a pustiului care a ridicat Cupa aseara alaturi de Steaua! Viata i s-a schimbat COMPLET dupa ce si-a cunoscut idolul pe www.sport.ro
Micutul a urcat pe podium alaturi de jucatori, a primit medalie, apoi, in vestiar, s-a bucurat cu trofeul alaturi de stelisti.
Finala Cupei Ligii: FC Steaua – Concordia Chiajna. Ultimul cartuș dintr-un sezon ratat
Finala Cupei Ligii Adeplast, dintre FC Steaua, deținătoarea trofeului, și Concordia Chiajna, este programată duminică, 17 iulie 2016, de la ora 20.00 pe Arena Națională.
Steaua l-ar putea pierde pe Fernando Varela până la meciul din finala Cupei Ligii de duminică, împotriva Concordiei Chiajna. Incertă este și folosirea lui Chipciu aflat în tratative avansate cu Anderlecht.
- Steaua s-a înţeles cu Anderlecht Bruxelles pentru transferul mijlocaşului Alexandru Chipciu, iar oficializarea mutării reprezintă acum o simplă formalitate.
Prezent la Nyon pentru tragerea la sorţi a turului 3 preliminar din Liga Campionilor, preşedintele Valeriu Argăseală a pus la punct ultimele detalii cu reprezentanţii grupării Belgiene, iar Chipciu urmează să plece în cursul acestui weekend spre Bruxelles pentru a semna contractul, 3 milioane, plus bonusuri. Deşi iniţial le transmisese belgienilor că vrea 4 milioane de euro, plus 20% dintr-un viitor transfer, Gigi Becali a acceptat în cele din urmă ultima ofertă a acestora, iar Steaua va încasa 3 milioane de euro în schimbul lui Chipciu, susţin pentru ProSport surse din Belgia. În plus, roş-albaştrii mai au şansa de a primi două bonusuri de câte 150.000 de euro, unul dacă Anderlecht se califică în grupele Champions League şi unul în cazul câştigării titlului în Belgia.
Aproximativ 750.000 de euro din suma încasată de Steaua va ajunge la FC Braşov, grupare care a păstrat 25% din drepturile federative ale mijlocaşului, în momentul în care l-a cedat roş-albaştrilor, la începutul lui 2012. Steaua va rămâne în cele din urmă 2,25 milioane de euro, cu posibilitatea ca suma să crească la 2,55 milioane de euro.
Transferul se face astfel pentru un preţ apropiat de oferta iniţială a lui Anderlecht, de 2,8 milioane de euro, însă Becali spune că a luat în calcul şi economia pe care o face scăpând de salariul lui Chipciu, cel mai mare din lotul Stelei. 30.000 de euro net încasa Chipciu lunar de la Steaua, suma brută fiind de aproximativ 50.000 de euro, adică 600.000 de euro anual.
Contract pe 4 sezoane pentru Chipciu. Mijlocaşul va efectua vizita medicală cu Anderlecht în cursul zilei de luni şi, dacă nu intervine ceva neprevăzut, va semna un contract pe patru sezoane cu vicecampioana Belgiei. Superstiţios, Chipciu nu a vrut să le spună nici apropiaţilor săi că transferul la Anderlecht e ca şi realizat, de teamă ca mutarea să nu pice în ultima clipă.
6 trofee a cucerit Chipciu la Steaua, în cei 5 ani petrecuţi în curtea clubului. 39 de partide a jucat Chipciu pentru Steaua în sezonul 2015-2016, în toate competiţiile, reuşind 9 goluri şi 3 pase decisive
„Anderlecht a trimis documentele azi, le verifica departamentele juridice ale ambelor parti. Facem modificari mici, daca mai sunt. Nu sunt modificari de esenta pentru ca aseara am cazut de acord si ramane ca maine sa finalizam documentele. Jucatorul urmeaza sa faca vizita medicala si sa semnam contractul. Alex probabil s-a gandit la o noua perspectiva, una mai buna in cariera lui.
Nu cred ca e un tip usor impresionabil, e un caracter puternic, de aia il si cauta Anderlecht. Nu va fi asa insensibil incat sa nu aiba emotii ca va pleca din Romania si va merge in alta tara. Cu Varela suntem in discutii, azi se concretizeaza detaliile. Poate maine, poate duminica sa avem totul clar. Avem jucatori care pot acoperi zonele din care ne pleaca jucatorii!”, a spus Argaseala la Sport.ro
Reghecampf ar avea cum să mute pentru a compensa pierderea. L-ar trece pe Gabriel Enache în banda dreaptă, iar postul de stoper i-ar reveni lui Gabi Tamaș, care are face cuplu cu Alin Toșca. În locul lui Chipciu deja se instalase confortabil Hamroun.
Plecările lui Varela şi Chipciu fac ca banderola să aibă nevoie de un nou purtător, iar Reghecampf a luat o decizie curajoasă, alegând să-i ofere responsabilitatea lui Nicolae Stanciu, chiar dacă în lot se află jucători experimentaţi, precum Mihai Pintilii, Gabi Tamaş sau Adi Popa: „Începând cu jocul de mâine (n. red – cu Concordia Chiajna, în finala Cupei Ligii) vom avea şi un nou căpitan, este vorba de Nicolae Stanciu. Este un jucător important, acest lucru l-a dovedit pe teren. Vom încerca să schimbăm puţin stilul, vom încerca să jucăm mult mai compact”, a anunţat Reghecampf.
Reghecampf a vorbit şi despre absenţele Stelei din finala Cupei Ligii. Dacă despre Varela şi Chipciu se ştia de câteva zile că nu vor face parte din lotul pentru meciul cu ilfovenii, antrenorul a dezvăluit că nici Mihai Pintilii şi Ovidiu Popescu nu se vor afla pe teren, ambii confruntându-se cu probleme medicale: „Pintilii nu va juca mâine seară din motive medicale. Ovidiu Popescu a avut un accident în cantonament şi va lipsi câteva săptămâni. Chipciu şi Varela sunt foarte aproape să semneze cu noile lor echipe, restul jucătorilor sunt apţi”, a dezvăluit tehnicianul fostei campioane.
Fără Varela, Chipciu, Pintilii şi Ovidiu Popescu, cel mai probabil Reghecampf va miza pe sistemul 4-3-3, folosit destul de des în partidele amicale.
Steaua la meciul din finala Cupei Ligii:
- Niță – Enache, Tamaș, Toșca, Momcilovici – Stanciu, Achim, Aganovici – Ad. Popa, Golubovici, Hamroun
Cu doar două zile înainte de finala Cupei Ligii, fanii care doresc să participe la meci îşi pot cumpăra bilete de la Arena Naţională.
Microbiştii îşi pot achiziţiona tichete pentru finala Cupei Ligii, dintre Steaua și Concordia Chiajna, de la casele de bilete ale Arenei Naționale începând cu ora 10:00, vineri, 15 iulie. Cei care nu se pot deplasa la stadion îşi pot achiziţiona tichetele şi online.
Tipul biletelor şi preţul acestora
VIP 1 250 lei
VIP 2 200 lei
VIP 3 100 lei
Tribuna 2 Inel 1 Central 100 lei
Tribuna 2 Inel 1 Periferic 35 lei
Peluza 1 Inel 1 25 lei
Peluza 2 Inel 1 25 lei
Finala Cupei Ligii va fi urmată de concertele Zdob și Zdub, DJ Harra și Smiley, scrie lpf.ro.
X Ray