FCSTEAUA.RO

CSA a «brevetat» falimentul în fotbal!

  • „Vindeau ca azi, cheltuiau ca niciodată “Militarii” nu au avut un finanţator până la Becali, n-a existat o persoană care să “pompeze” constant bani cu care să acopere necesităţile clubului. Steaua a beneficiat însă de afaceri uriașe după ’90, transferuri prin care s-au vândut două, trei echipe foarte bune. Hagi, Lăcătuș, Adrian și Sabin Ilie, Daniel Prodan, Panduru, Ilie Dumitrescu au fost vânduţi în străinătate pe milioane de dolari. “Doar pe Cătălin Munteanu și pe Denis Șerban am luat de la Valencia 5 milioane de dolari”, a povestit la DigiSport Marcel Pușcaș, fost șef al secţiei de fotbal de la Steaua. Încasările s-au “dizolvat” în timp record, au rămas găuri financiare și a urmat intervenţia salvatoare a lui Ion Iliescu. „

Click pe imagine pentru zoom

„Suporterii care susţin revenirea Stelei la Clubul Sportiv al Armatei asociază apartenenţa la minister cu epoca de aur a clubului, care a culminat în anii ’80. Pe Becali nu-l mai suportă fiindcă a jignit glorii steliste și pentru că a câștigat bani mulţi, zeci de milioane de euro, de când e proprietarul echipei.

A fost Steaua Armatei cu adevărat un model de succes, care a păstrat onoarea și bugetul neatinse, așa cum susţin facţiunile de suporteri care și-au anunţat deja prezenţa la partidele pe care le va disputa CSA începând cu vara viitoare?

Armata a avut în proprietate clubul până în 1998, când a avut loc privatizarea și crearea unei societăţi noi, AFC Steaua, o structură în care se aflau în continuare multe personaje din minister. Cum a dus-o Steaua de la Revoluţia din 1989 până la transferul către Becali, petrecut în 2003? “Salvați-ne, domnule Iliescu!!” Laurenţiu Roșu (foto), fost comandant al CSA, povestește într-o carte pe care urmează s-o lanseze că Steaua se afla, la finalul anilor ’90, aproape de faliment! Echipa Armatei ajunsese în incapacitate de plată cu mult înainte ca George Copos să dea tonul insolvenţelor în Liga 1 cu reorganizarea cerută în 2011.

Steaua semnase un contract de modernizare a stadionului cu firma Tehnorob, o societate care ulterior a dat clubul în judecată. Constructorul a pretins că nu i s-au plătit lucrările și a cerut dizolvarea și lichidarea Clubului Sportiv al Armatei! Roșu povestește în cartea lui că i-a scris lui Ion Iliescu pentru salvare. Argumentul căuta să “trișeze”, să treacă peste verdictul instanţei:

“I-am adresat o scrisoare lui Iliescu, ca președinte al Consiliului Suprem de Apărare a Ţării. I-am spus că pe data de 10 ianuarie 2002 Tribunalul București s-a pronunţat printr-o sentinţă, neredactată încă, pentru dizolvarea CSA Steaua. Și că Ministerul Apărării Naţionale consideră că prin această decizie instanţa a fost abilitată să se pronunţe cu privire la desfiinţarea unei unităţi militare, ceea ce creează un precedent deosebit de periculos în materie judecătorească, cu încălcarea evidentă a principiului separaţiei puterilor în stat!”.

Sprijin de la Cotroceni și de la Becali. Cum a scăpat Steaua de faliment? Comandantul Roșu povestește că demersul a avut succes: “Juriștii lui Ion Iliescu, de la Cotroceni, au confirmat că Steaua nu poate fi dizolvată, din moment ce are indicativ de unitate militară. Doar CSAT putea să desfiinţeze unităţi militare, nu un judecător!”.

Clubul a scăpat și a tras mai departe de datoria către firma de construcţii. O parte din datoria ajunsă la peste 40 de miliarde a achitat-o Becali. Gigi a participat la o licitaţie la care fuseseră scoase la vânzare nocturna și tribuna I din Ghencea!

  • “Da, el le-a cumpărat pe ambele la licitaţie și așa s-a achitat o parte din datoria către Tehnorob”, confirmă Roșu.
  • Piţurcă a confirmat recent, într-o emisiune de la DigiSport: “Aveam datorii și investiţiile pe care le-a făcut George Becali ne-au ajutat, nu contest asta”.

Gigi a vorbit despre o datorie totală de 4 milioane de dolari, existentă în 2003, în momentul în care a fost înfiinţată societatea pe acţiuni al cărei control l-a preluat el.”

ANDREI CRĂIŢOIU, VLAD NEDELEA, REMUS RĂUREANU
Preluare din Ediția printată a GSP din 17 ianuarie 2017

Nota Redacției:

Fostul comandant CSA, generalul Laurențiu Roșu, nu este singurul comandant CSA care afirmă despre falimentul Stelei atins în 2002!

  • CSA Steaua București a ajuns falimentară datorită cheltuielilor făcute cu fotbalul până în 1998.
  • AFC Steaua București a ajuns după 1998, tot din cauza fotbalului. Pe lângă datoriile la terti, AFC Steaua București, cu generalii CSA în Consiliul de Administrație, avea si o datorie imensă la stat.

Astfel că în 2002 ambele cluburi, CSA și AFC, erau pe linia de start a falimentului.

Generalul Nicolae Gavrilă, fostul comandat CSA (1985-1989; 1990-1991) pe când Steaua cucerea Cupa Campionílor Europeni în 1986, declara în 2002:Steaua este falimentară. Are datorii de 35 de miliarde la buget. Din 1998 nu aţi mai plătit impozite pe veniturile din salarii.”

Datoriile la stat pe impozite și salarii erau de 35 miliarde lei, aprox. 12,5 miloane dolari (la cursul anului 2001), și erau reale pentru că au rămas la AFC. In 2006, seful ANAF, Sebastian Bodu, a declarat că datoria era de circa 12 milioane de euro pe care fosta societate ce a patronat clubul din Ghencea – AFC Steaua – o avea catre bugetul de stat. (e link)

Dacă financiar AFC Steaua Buçurești era în faliment și fotbalistic era praf  în Liga 1!

Ce spuneau suporterii stelisti în 2002, antibecaliștii de azi. Suporteri binecunoscuți pe site-ul fcsteaua.ro după ID (Lari, Redstar). Redstar postează și acum. Atenție! E vorba de „Steaua lui Talpan”, 2001-2002, nu „FCSB”-ul lui Becali din 2003!

  • Vom republica serialul „Steaua de la MApN la Becali” de vreo 20 de episoade, documentat și scris de Filip Findean pentru fcsteaua.ro în 2011-2012. Un remember cu presa vremii pentru cei cu memorie scurtă, să vadă realizările din perioada 1998-2003 și cum se furau bani din club în perioda 1991-2003! Se furau, nu se scoteau legal ca profit. Să mai vadă și că ideea privatizării era încă din 1995 în intenția  a generalilor CSA și nu a fost toana FRF sau a lui Becali în 2003. Menționăm că autorul, Filip Pindean, cunoscut ca user Gandalf the Whiteeste un vajnic oponent al lui Gigi Becali.
  • Este aproape gata articolul „Steaua din exil. Lumini și umbre în războiul celor două clanuri” , în care tragem un pic perdeaua care acoperă mărețul poiect.

X Ray

Exit mobile version