FC Steaua a incheiat cel de-al doilea cantonament din Olanda, urmând să revină în țară înainte de startul noului sezon. În prima etapa, pe 16 iulie, FC Steaua va juca acasă pe Arena Națională cu FC Voluntari.
Vă prezentăm concluziile trase de antrenorul Nicolae Dică, de presă, de un suporter stelist (membru fcsteaua) și de un profesionist, fost jucător și conducător la Steaua. În acest fel am dorit să acoperim o plajă largă de surse de opinii: club, specialiști, suporteri și presă.
Evident, concluzia finală vă aparține numai vouă, fiecărui stelist. În fond ea este cea care contează în sufletul vostru!
Concluziile lui Dică
La finalul cantonamentului din Olanda Dică a susținut o conferință de presă în care a tras concluziile sale după perioada de pregătire.
Secvențe video din conferița lui Nicolae Dică din Olanda
Pe scurt:
„Denis de 2 zile a intrat in pregatire cu echipa. Astazi am vorbit cu el si i-am spus ca va evolua 30 de minute. Speram usor-usor sa-si revina la forma pe care a aratat-o campionatul trecut. Nu este usor pentru ca el are o luna de cand s-a accidentat, noi avem rabdare cu el si speram sa fie cat mai repede 100%.
Eu consider ca suntem pregatiti. Stiu foarte bine ce am facut in aceasta perioada si am incredere in baieti ca vom avea evolutii foarte bune.
(Pintilii) Este un jucator de echipa nationala, astazi a fost jucatorul cel mai in varsta de pe teren, este normal sa am discutii individuale cu el dar si cu ceilalti am discutii individuale. Indiferent daca au 18 ani sau 30 de ani, eu vorbesc cu toti jucatorii, imi place sa fac acest lucru. Pintilii este un jucator cu mare experienta si pot sa spun ca poate fi antrenorul din teren al echipei.
Pentru mine este foarte important sa stiu ce gandeste jucatorul, ce probleme are sau ce nu-i convine. Daca aflu aceste lucruri atunci eu pot lua decizii, sa-i ajut.
Concurenta este benefica la o echipa. Cu cat jucatorii sunt mai apropiati ca valoare cu atat este mai bine, echipa poate sa creasca. Cel care este pe banca isi doreste sa se pregateasca mai bine sa fie titular in urmatorul meci. Eu voi gestiona aceste situatii. Atunci cand esti rezerva este normal sa nu-ti convina. Daca nu ti-ar pasa atunci inseamna ca nu este ok. Jucatorii trebuie sa inteleaga ca eu nu pot baga decat 11 titulari, daca ar fi dupa mine i-as baga pe toti” a spus Nicolae Dica in conferinta de presa de astazi.
„Intradevar, sunt multumit de baieti cum s-au antrenat. Pacat ca in acest ultim joc am fost 60 de minute in 10 oameni, n-am inteles de ce s-a dat rosu dar nu mai conteaza. Important este ca baietii au avut atitudine la fiecare joc chiar daca au fost partide amicale. Eu sunt foarte multumit de cum s-au antrenat in acest 2 cantonamente.
Chiar daca am jucat in 10 oameni ne-am creat 3-4 ocazii de a marca, pacat ca nu au reusit sa fructifica niciuna dintre ele. De asta spun ca sunt multumit de atitudinea baietilor. Ma asteptam ca la ultimul meci din cantonament sa fie o stare usor de nervozitate dar ei au fost concentrati, s-au daruit. Singurul lucru negativ este accidentarea lui Enache, sper sa nu fie ceva foarte grav.
Eu nu vorbesc de un singur jucator ca a fost cel mai bun, vorbesc in general de echipa si cand sunt lucruri pozitive, si cand sunt lucruri negative. Budi s-a integrat foarte bine la echipa, ati vazut ca a avut evolutii bune” a spus Nicolae Dica in conferinta de presa de dupa partida pierduta cu Oostende.
Dica a recunoscut ca mai echipa mai are nevoie de intariri in aparare: „Ne mai dorim un fundas central pentru ca nu putem sa ramanem in doar 2 fundasi centrali. Sunt singurii nostri jucatori pe aceasta pozitie si campionatul este lung, vor fi meciuri de Champions League, Cupa Romaniei, vom avea foarte multe meciuri. Din punctul meu de vedere ei au jucat foarte bine, se inteleg foarte bine si acesta este un lucru pozitiv pentru echipa. Larie a venit cu un suflu nou si eu sunt multumit” a mai spus Dica.
Dică a mai explicat și care este principalul său obiectiv al începutului de sezon. ”În preliminariile Champions League vom întâlni adversari foarte puternici, dar noi ne vom juca șansa. Vom încerca să ajungem în grupe, indiferent că sunt Champions League sau Europa League. Important este să ajungem în grupele unei competiții europene. Așadar, primul obiectiv al meu este calificarea în grupele unei cupe europene, pentru că întrecerea din Liga 1 durează un an de zile și este timp și după aceea”, a completat Dică.
Concluziile presei
Plusuri pentru Steaua după cele patru amicale
1. Constantin Budescu (28 de ani). Noul ”magician” al roș-albaștrilor s-a integrat incredibil de repede la noua sa echipă. Budescu a luat numărul 11, pentru că 10 era la Florin Tănase, dar el este coordonatorul echipei. ”Budi” a evoluat în fiecare meci cu o dezinvoltură și o siguranță incredibile, de parcă ar fi jucătorul steliștilor dintotdeauna.
Dincolo de faptul că toate mingile trec pe la el, că execută lovituri libere de oriunde și cornere, Budescu are și execuții personale de mare efect. A marcat trei goluri până acum, iar cu Oostende doar neșansa a făcut să nu mai apară iar pe tabela de marcaj. Este limpede că Budescu este acel jucător, atât de căutat de Steaua în ultimii ani, care să limpezească jocul la mijlocul terenului.
2. Ionuț Larie (30 de ani). Fundașul central a intrat direct în echipă și va fi greu de scos, indiferent de ce alt jucător de acest profil va fi adus în perioada următoare. Exact și elegant în intervenții, fostul jucător al celor de la CFR Cluj, pare a forma un cuplu puternic alături de Bălașa, un alt fotbalist ce crește în evoluții de la meci la meci.
3. Filipe Teixeira (36 de ani). Deși n-a început titular în niciun meci, mijlocașul portughez și-a demonstrat clasa de fiecare dată când a intrat. Rafinat în execuții, Teixeira nu se teme să dribleze, să intre în combinații, caută mereu pasa viitoare, dar nici nu face rabat de la efort când e vorba să recupereze un balon.
4. Cu Dică la timonă, jocul pare mai rapid decât pe vremea lui Reghe. Balonul circulă mult mai rapid, fundașii laterali devin de multe ori extreme, de aici și probleme din apărare, iar în atac apar foarte multe soluții la finalizare.
5. Tot la capitolul plusuri mai merită menționați:
- Gabriel Enache, cel care pare a fi câștigat detașat lupta pentru fundașul dreapta cu Pleașcă. Mult mai bun față de sezonul trecut, Enache urcă de multe ori în atac și contribuie cu centrări bune, dar și cu acțiuni personale la poartă.
- Junior Morais s-a evidențiat. Brazilianul a evoluat fără frică, cu multă limpezime în joc, semn că lui Momcilovic îi va fi tot mai greu să prindă acest post în echipă.
Minusuri pentru Steaua, după cele patru amicale
Apărarea a reprezentat și în aceste amicale punctul slab al Stelei. Chiar dacă Larie și Bălașa se ”sudează” de la un meci la altul, este clar că mai este nevoie de timp până când acest angrenaj va funcționa „ceas”. Steaua a primit două goluri de la Oostende, primul venit ca urmare a unei gafe a întregii apărări, în frunte cu Bălașa, dar și a unei imprecizii a lui Niță. Numai că portarul a dovedit și în aceste teste că este numărul 1 și că se bate pentru postul de cel mai bun portar din liga 1.
Ovidiu Popescu n-a mai avut evoluțiile apreciate din sezonul trecut și pare a nu-și mai regăsi forma pe care o avea înainte ca patronul să-i mărească contractul. A primit acum șansa de a fi titular, alături de Pintilii, un alt fotbalist exponențial al roș-albaștrilor, dar oricând poate pierde locul în detrimentul lui Teixeira.
- ”Sunt mulțumit de toți jucătorii, sunt mulțumit și de modul în care s-au prezentat la acest ultim amical cu Oostende. Suntem pe un drum bun”, a concluzionat Dică, după ce FCSB și-a încheiat perioada de pregătire din Slovacia și Olanda.
Sursa: digisport.ro
Concluziile unui suporter, membru al fcsteaua.ro
1. Principalul sistem de joc rămâne 1-4-2-3-1. Cred că e singurul pe care actualii jucători îl știu bine. Ca să joace 1-4-3-3, 1-4-4-2 sau 1-3-4-2-1 ar avea jucători, dar trebuie multe repetiții ca să și aibă succes.
2. Portarul titular este indiscutabil Niță. Însă, are nevoie de o apărare mai eficientă și o concentrare mai mare pentru a evita greselile pe care le mai face din când în când. Momentan, Stăncioiu și Niga nu sunt soluții pentru postul de portar.
3. Singurii fundași centrali pe care ne bazăm sunt Bălașa și Larie. Dacă nu se face un transfer bun de fundaș central, vom avea mari probleme în cazul unei suspendări / accidentări. Filip nu e soluție, Pintilii trebuie să rămână închizător, iar Momcilović nu a fost folosit pe un asemenea post.
4. Părerea mea e că Momcilović trebuie folosit fundaș stânga, mi se pare mai bun decât Morais.
5. Postul de fundaș dreapta rămâne în continuare o problemă. Niciuna din variantele Enache, Pleașcă sau Ovidiu Popescu nu îmi inspiră încredere. Aș opta pentru Pleașcă, dar nu știu ce argumente a avut Dică de nu l-a folosit mai mult și l-a încercat de două ori pe Momcilović (puține minute). În condițiile în care Enache are entorsă este posibil ca Dică să apeleze în prima etapă la Pleașcă sau Momcilović. Mă îndoiesc ca va apela pentru acest post la Ovidiu Popescu, dar nu este exclus pentru a avut evoluții bune anul trecut ca fundaș dreapta.
6. Pintilii ttrebuie să fie mijlocașul la închidere. Ovidiu Popescu este prima opțiune să joace lângă el, pentru că Teixeira nu face destul de bine faza defensivă. Achim va fi rezerva pentru acest post.
7. Budescu va fi cu siguranță mijlocașul ofensiv.
8. Pe aripa dreapta se va începe în campionat cu Man (varianta de rezervă fiind Grecu).
9. Pe aripa stângă se va opta pentru Tănase (varianta de rezervă fiind De Amorin).
10. Atacantul central va fi în prima etapă Gnohere, urmând ca Alibec să revină după ce se reface în totalitate.
Echipa în sistem 1-4-2-3-1 pentru prima etapă:
- Niță – Pleașcă, Bălașa, Larie, Momcilovici – Pintilii, Ov. Popescu – Man, Budescu, Tănase – Gnohere
Rezerve: Stăncioiu, Morais, Achim, Texeira, Amorin, Grecu, Alibec.
Echipa în sistem 1-4-2-3-1 pentru Champions League:
- Niță – Enache, Bălașa, Larie, Momcilovici – Pintilii, Ov. Popescu – Texeira, Budescu, Tănase – Gnohere
Rezerve: Stăncioiu, Pleașcă, Morais, Achim, Texeira, Amorin, Alibec.
Autor Dang
Membru înregistrat fcsteaua.ro
Opinia unui fost stelist jucător profesionist
Narcis Răducan, invitatul emisiunii ”Digi Sport Matinal”, a realizat profilul fundașului de care are nevoie Dică. Fostul jucător și conducător al Stelei a spus că cel mai bun ar fi un jucător experimentat, cu multe meciuri la națională.
”Să aibă în jur de 30 de ani. cu multe meciuri internaționale, cu multe meciuri la echipa națională, care efectiv să impună respect celorlalți. Sigur sunt buni și jucătorii de perspectivă, numai că ei clachează la nivelul cel mai înalt, dacă sunt numai de perspectivă”
Ce înseamnă asta? Un jucător cu mare experiență poate fi găsit la nivelul echipelor naționale. Bineînțeles că excludem Top 10, dar Steaua poate accesa cu 20.000 de euro sau chiar 25.000 de euro pe lună, cum aud că se vehiculează salariile jucătorilor din atac. Este clar că trebuie să te ridici la același nivel salarial și în apărare, pentru că o echipă nu poate juca doar în atac. Trebuie să aibă jucători de același nivel și în apărare, pentru că de acolo se dă direcția jocului”, a spus Răducan.
X Ray