FCSTEAUA.RO

Clasamentul adevărului. Șansă-ghinion, natural sau supranatural

Din respect pentru adevăr și fair play, am mai spus-o și o repet: Mirel Rădoi a avut șansa să antreneze Steaua, dar și ghinion de ratări, bare și arbitraje potrivnice care l-au demis, nu doar lipsa de experiență!

În sezonul 2015-2016, Steaua e cea mai defavorizată de arbitraj, exact ca in returul din 2015 cu Gâlcă, ce a permis echipei ASA să recupereze miraculos 13 puncte! Însă în acest sezon vorbim de 3 (TREI) goluri perfect valabile, anulate într-un singur meci, nu de un roșu trecut cu vederea, nu de un penalti neacordat sau un offside imaginar cu finalitate incertă pe tabela de marcaj.

Clasamentul adevărului? Da, în cel mai slab sezon din ultimii 3 ani, Steaua, ocupanta locului patru după 23 de etape, ar fi fost lider în Liga 1, dacă Astra nu ar fi fost favorizată în partida directă cu campionii prin trei erori comise de arbitrul cu ecuson FIFA Sebastian Colțescu. În acel meci, centralul craiovean a anulat Stelei 3 goluri valabile, fapt fără precent în istoria fotbalului românesc la nivel de prima divizie!

După ultima etapă, a 13-a,  a returului oficial din sezonul regulat,  în cronica CSMS Iasi- Steaua 1-2 consemnam: „Campioana României este lidera morală a turului din sezonul regulat, dar ocupă locul 2 cu 25 puncte. În cel mai slab sezon din ultimii 3 ani, roș-albaștrii ar fi fost lideri cu 28 de puncte, dacă Sebastian Colțescu nu le „fura” victoria în partida cu Astra, anulând campioanei 3 goluri perfect valabile!!! Falsul lider Astra, ar fi avut doar 24 puncte și nu 27 câte are acum. În loc să fie Steaua cu 4 puncte în fața Astrei, Colțescu, cu un arbitraj unicat în istoria fotbalistică a României, a făcut dintr-un 2-3 un 2-0 și a adus campioana la 2 puncte în urma giurgiuvenilor.”

După ultima partidă a anului 2015, Steaua-ACS Poli 3-1, reiteram:  „Steaua urcă pe locul patru în clasament, cu 40 de puncte, la șase puncte în spatele liderului Astra… Nu putem uita că fără cele 3 goluri (= 3 puncte) furate de Colțescu în partida cu giurgiuvenii, Steaua, Astra și Viitorul erau pe primul loc cu câte 43 de puncte, fără a mai pune la socoteală ghinionul din Steaua – Astra 0-1, în ultima secundă de joc”.

În concluzie, Clasamentul Ligii 1 a fost decis de partida din etapa  a 6-a, Astra -Steaua, descrisă în cronica Hoțescu – Steaua 2-0! Furt istoric! Trei goluri valabile anulate Stelei

Gazeta Sporturilor a făcut o analiză amplă și arată și ea că nu Astra ar fi fost lider, ci Steaua și Viitorul, la egalitate de puncte, în timp ce Dinamo ar fi avut cu 6 puncte mai puțin. Steaua a fost echipa din Liga 1 cea mai defavorizată de arbitraj, cu 16 greșeli grave împotrivă în 23 de etape. 

Ziarul care ţine evidenţa și a monitorizat etapă de etapă toate greșelile arbitrilor, a prezentat, după terminarea celor 23 de etape din 2015, cum ar arăta clasamentul integral al Ligii 1 neinfluenţat de fluiere și fanioane.

Evident, contează mai puțin cum ar arăta ierarhia în Liga 1 neinfluenţată de fluiere și fanioane. Oficial este numai clasamentul ăsta strâmb în care, într-o singură partidă, scorul pe tabelă l-a stabilit arbitrul  prin anularea a trei goluri valabile. Însă numai fără acel „furt”, Clasamentul adevărat al Ligii 1 este: locul 1-3 Steaua, Viitorul și Astra cu 43 puncte! Dacă oficial nu mai este nimic de făcut, moral trebuie să ținem cont atunci când judecăm activitatea unui antrenor prin locul din clasament. Ghinionul lui Mirel Rădoi cu arbitrajul l-a avut și Costel Gâlcă, tot în 2015.

Șansă-ghinion, natural sau supranatural?

Viața fiecărui om este influențată de șansă și ghinion. Asta nu presupune intervenția unei forțe divine, ci este o ipostază naturală care poate fi scalată statistic : orice eveniment are o probabilitate de a se întâmpla sau nu, fiind determinat de cumul de factori interdependenți și/sau independenți, sub control și/sau incontrolabili, predictibili și/sau neprevăzuți. Idem evoluția și finalitatea evenimentului.

Să fie mai limpede complexitatatea ideii abordate fac un scurt expozeu. Însăși viața omului este controlată de alte vieți: de la viruși, bacterii până la alți oameni. Suntem „colonizaţi” de bacterii încă de la naştere. În corpul fiecăruia dintre noi există de 10 ori mai multe celule microbiene decât celule care compun organismul uman, iar numărul genelor microbiene îl depăşeşte de 150 de ori pe cel al genelor umane. Toate aceste fiinţe care trăiesc în corpul nostru şi pe suprafaţa sa formează un ecosistem ce poartă numele de „microbiom”, iar simbioza acestor mici fiinţe cu celulele umane dă naştere unui veritabil „super-organism”.

Coloniile de microbi ce trăiesc în corpul omului cântăresc în total aproape 2 kg, iar distrugerea lor poate avea consecinţe fatale. Relaţia noastră cu bacteriile care trăiesc în noi este una simbiotică: în schimbul hranei, ele ne ajută să digerăm alimentele, să producem vitaminele de care avem nevoie şi să ne întărim sistemul imunitar. Aceste bacterii joacă un rol important în lupta împotriva agenţilor patogeni – bacteriile „rele”.

Însă acest echilibru între „bun” și „rău” (sansă-ghinion) este labil, fiind infuențat de cumulul de factori de care vorbeam mai sus. Vorbind de șansă-ghinion, șansa de supraviețuire este arbitrară și impredictibilă raportată la un individ, dar este într-o marjă statistică definită, dacă o raportăm la o mulțime, o specie… etc.

Nu se poate prognoza cu precizie dacă Popescu atinge vârsta 60 de ani, dar se poate argumenta statistic că, în condiții normale, x % din oameni ating vârsta de 60 de ani. În această bază, a miza că și Popescu are x % sanse să atingă borna 60, ar fi doar o aventura pentru pariori dispuși să-și riște banii. Ar însemna să-l introducem forțat pe Popescu în cei x % supraviețuitori. Doar șansa sau ghinionul, impredictibile, îl bagă sau îl scot de acolo.

La fel este și în fotbal, de exemplu, însă cu o diferență. Dacă omul Popescu moare inainte de 60 ani specia nu intră în colaps. În schimb, dacă fotbalistul Popescu ratează într-un meci peste media echipei, influențează soarta intregii echipe. Ratarea este tot un eveniment subordonat factorilor interni și externi. Este dependentă de valoarea individuală, dar nu decisiv, ea putând interveni, impredictibil și in momente cheie, la cel mai bun fotbalist de pe planetă.

Șansa și ghinionul sunt prezente în omului în viață de când se naște, și pornește de la microrganisme, nu doar de la bare și arbitri. Așa cum oricât te-ai ingriji nu scapi de imbolnăvire, există și șansa/ghinionul de-a o da în bară sau pe lângă poartă, oricât de bun ai fi și de excelent antrenat. Însă un furt de tipul celui comis de Colțescu e ca o toxiinfecție alimentară făcută după o masă servită, pe bani, la un restaurant de top, autorizat. Elementul comun este că după toate trei ( boală, ratări și Colțescu) suferi invocând ghinionul. Șansa înseamnă  să ajungi să te bucuri pentru că nu ai avut parte de ele.

Șansa și ghinionul ne definesc așa numita soartă. Ele există ca elemente naturale, și nu ghidate din Univers de o forță divină. Trebuie să admitem și să ne împăcăm cu prezența lor în existența noastră. Numai așa putem vedea, analiza și corecta ce a ținut strict de noi în influențarea propriului destin.

XRay

Exit mobile version