Deşi e o informaţie de interes public, nici MApN, nici CSA n-au anunţat ce firmă a stabilit preţul psihologic al Stelei
Lipşeşte ceva din comunicatul MApN privind evaluarea mărcii Steaua! Acelaşi lucru care lipseşte şi din explicaţiile juristului CSA, Florin Talpan, pe acelaşi subiect, după publicarea comunicatului! Lipseşte numele evaluatorului. Cel care a fost selectat „printr-o procedură competitivă şi transparentă”, cum susţine Ministerul. Nu ne spune şi cum îl cheamă. Că nu s-a ajuns până aici cu transparenţa. Încă nu se poartă în armată indispensabili Victoria’s Secret şi camuflaj din pene de egretă.
Iluzionism de supermarket
Misteriosul evaluator este recunoscut de ANEVAR, Asociaţia Naţională a Evaluatorilor Autorizaţi din România. Asta şi faptul că a primit contractul „printr-o procedură de achiziţie publică, la care au participat trei ofertanţi” reprezintă singurele informaţii oficiale legate de el. Marca Steaua aparţine statului român. Avem dreptul să ştim măcar numele entităţii care i-a fixat preţul exact la 57.306.150 de euro. Să recunoaştem, e un preţ psihologic, psihedelic chiar, cu multe cifre. Îţi ia ochii. Dar cine l-a calculat?
Şeherezada jurist de la CSA vorbeşte în locul evaluatorului pudibond. Ne povesteşte etapele evaluării. Să ne povestească şi care a fost valoarea totală a acordului-cadru. Aşa, se pare că doar achiziţia e publică, nu şi restul: sumele şi numele.
Trecând sprinten peste faza de evaluare, juristul CSA anunţă o licitaţie pentru „împrumutarea” mărcii Steaua şi „o procedură de omologare” a stadionului din Ghencea. Fireşte, păstrează discreţia asupra costurilor acestor operaţiuni.
Procedura pentru stabilirea evaluatorului mărcii a durat opt luni. Evaluarea în sine a durat şase luni. Dacă Ministerul menţine ritmul vijelios, ne prinde Anul Nou cu Ghencea ferecată şi cu marca de 57 de milioane de euro făcând ouă de aur în sertarul cu tipizate.
Bilete de papagal de la MApN
Toate comunicările despre acest proces care vizează cea mai populară marcă din sportul românesc sunt îmbrăcate într-un neglijeu verbal încheiat până la ultimul nasture. Talpan îi înştiinţează pe milioanele de proprietari ai Stelei că evaluarea brandului „s-a făcut la standardele internaţionale 4S pentru activele necorporale”. Încă un bilet de papagal care nu spune nimic. Trebuie decodat apelând la un evaluator, nu?, care să ne explice pe înţelesul nostru, al tuturor, ce înseamnă „standarde 4 S” şi „active necorporale”.
Şefilor CSA le e mai uşor să recite astfel de informaţii tehnice decât să spună nume. Cine a evaluat marca Steaua? Cine? Juriul de la Oscar? Culegătorii de batate din paradisul fiscal? Eroul evaluator necunoscut? MApN le e dator românilor cu această informaţie. În comunicat, Ministerul precizează că acelaşi evaluator va stabili „valoarea prejudiciului creat prin folosirea mărcii” în perioada 2004-2014, „taxa de licenţă pentru clasa fotbal” şi „pentru toate celelalte produse din certificatul de marcă”. Firma anonimă are o misiune serioasă, aşadar. Aproape ca Fiscul! Măsoară paguba din bugetul statului. MApN ne asigură că „şi pe mai departe” procedurile se vor derula „în maniera cea mai transparentă şi corectă”. Transparentă, da, dar nu prea decoltată, încât să se vadă dintre dantele numele evaluatorului!
MARIA ANDRIEŞ
http://blogsport.gsp.ro/andries
Nota Redacției:
Evaluarea mărcii Steaua a făcut-o o firmă de apartament, condusă de Gabriela Breza, 58 ani, o fostă colaboratoare a lui Marian Iancu cu care a devalizat Rafo Onești.
Obscura firmă plătită de MApN cu 80.000 de euro pentru evaluarea mărcii Steaua, este SC Eval Best Office SRL, cu sediul social în satul Roşu, comuna Chiajna, înfiinţată în 2010, de Gabriela Breza (asociat unic și administrator) cu un singur angajat. Cele mai importante tunuri în afaceri conduse de doamna evaluatoare a mărcii Steaua au fost cele din cadrul unor foşti coloşi industriali deţinuţi de Marian Iancu.
- În mai 2012, Gabriela Breza era administrator la Uton SA Oneşti, lichidată mai apoi cu datorii de aproape 7 milioane de euro. În CA-ul Uton era şi Florin Cristian Miclea, avocatul lui Marian Iancu, care s-a sinucis împuşcându-se în piept.
- În aprilie 2012, Gabriela Breza, angajată de Armată să evalueze marca Steaua, era cea pe care Marian Iancu a propulsat-o în CA-ul de la Uton SA, în locul lui. Anterior, în octombrie 2010, Gabriela Breza era cenzorul BKP Management & Invest Group SA Bucureşti, perla coroanei lui Marian Iancu, prin care finanţa şi echipa de fotbal Poli Timişoara.
- Tunurile financiare date cu Marian Iancu. SC Best Insolvency IPURL a fost administrator judiciar şi la BKP TRUST INVEST SRL, una dintre firmele lui Marian Iancu, prin care a devalizat RAFO Oneşi, impreună cu Ovidiu Tender și alți jefuitori ai banului public. În anul 2011, Marian Iancu a cerut insolovenţa BKP TRUST INVEST S.R.L, iar Best Insolvency a fost numită firmă lichidatoare. Urmarea, Marian Iancu a fost condamnat în 2014 la 13 ani şi opt luni de închisoare în dosarul RAFO Oneşti și Best Insolvency a fost pusă să plătească în solidar cu BKP TRUST INVEST peste 31 milioane euro.
Cum a ajuns contractul MApN pe mâinile firmei controlate de controversata Gabriela Breza, colaboratoarea lui Iancu?
Caietul de sarcini a fost întocmit de juristul Florin Talpan. S-au înscris trei societăţi – PRECISS CONSULTING (Bucureşti), Birou Expert Contabil Trocan A. Cornel (Calafat), SC Eval Best SRL (Chiajna), iar criteriul de departajare a fost cel mai mic preţ.
Ofertele celor trei societăţi au fost mai departe analizate de o comisie formată în cadrul MApN din Liviu Ionică, Marian Alexe şi Camelia Anghel. Această comisie a fost cea care a stabilit firma câştigătoare: SC Eval Best Office SRL.
Când MApNa văzut ce firmă a selectat CSA drept câștigătoare, a depus cerere să anuleze licitația, dar nu i-a mai permis Consiliul Naţional pentru Soluţionarea Contestaţiilor.
Detalii aici: Licitația lu’ pește (click)
Alte articole despre licitație evaluare și evaluatori marca Steaua: